2014. június 1., vasárnap

Stephanie Perkins - Lola és a szomszéd srác


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Stephanie Perkins Lola és a szomszéd srác című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub kilenc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Lola bohókás életét!
2014. május 26-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737743
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Lola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divatkövetésnek. Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker fiúját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes/utálatos Bell ikrek: Calliope és Cricket.
Miután Cricket – a tehetséges feltaláló –, ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.

Saját véleményem:
Lola Nolan élete akár átlagos is lehetne, ám családja, és ő maga is eltérnek az átlagtól. Lola stílusa kissé bohókás. Imádja az extrém ruhákat, összeállításokat és parókákat. A legszürreálisabb kombinációkban jár-kel, mit sem törődve azzal, hogy mit szólnak ehhez az emberek vagy osztálytársai. És Max, a pasija pont ezt szereti benne.
Csakhogy apukái képtelenek megbarátkozni a sráccal, aki öt évvel idősebb lányuknál. Folyamatos ellenőrzés alatt tartják a párost, kérdések százaival bombázzák a fiút, Lolától pedig óránkénti telefonhívást várnak, ha elmegy otthonról. Ettől függetlenül Lola boldog, élvezi az életét, készül a bálra, ahol sajátkészítésű Marie Antoinette ruhában szeretne megjelenni, és melózik a helyi moziban, Anna és Étienne társaságában.
Csakhogy egy napon megtörténik az, amitől a legjobban rettegett. A Loláék melletti üres házba új lakók költöznek, akik nem is annyira ismeretlenek a lány számára, ugyanis a Bell család évekkel korábban már lakott ott. Így Lola újból annak a srácnak lesz a szomszédja, akibe egész életében szerelmes volt, ám az átverte. És ha mindez nem lenne elegendő, ott van még Cricket ikertestvére, Calliope is, a népszerű jégkoris lány, akivel kölcsönösen gyűlölik egymást.

Az Anna és a francia csók után már nagyon vártam a folytatást, és nem csak Étienne miatt. Szeretem Stephanie Perkins stílusát. Fiatalos, gördülékeny, és a maga egyszerűségével olyan mélyen megtudja ragadni az olvasót, hogy már-már beszippantja a regénybe.
Szereplői most is kivétel nélkül húsvér tinédzserek (és felnőttek). Közel sem tökéletesek, nem címlaplányok/fiúk - na jó, leszámítva Étienne-t ♥ -, megvannak a maguk hibái, pozitív és negatív tulajdonságai, de mindannyian színesek - különösen Lola - és egyediek. Nincsenek szuper képességeik, nem nyavalyognak reggeltől estig, de nem is badass hős(nő)k. Szimplán olyanok, mint mi és a környezetünk.
Lola a történet elejétől kezdve roppant érdekes karakternek bizonyul az extravagáns ruhatárával, merészségével és vidámságával. A beszólásai pedig halálosak. Könnyen lehet vele azonosulni. Ám ahogy halad előre a történet és mind jobban és jobban megismerjük, rájövünk, jóval komolyabb dolgok rejlenek a színes külső alatt.
Noha Lolának két fantasztikus apukája is van, akik igyekeznek mindent megadni neki, mégis hiányzik az életéből az igazi anyja és apja (még akkor is, ha ő ezt nem ismeri el). És a tény, hogy milyen körülmények között fogant, nem sokat könnyít ezen. Mint ahogyan az anyja jelenlegi életvitele sem.
Mindezek mellett  pedig ott vannak még a Cricket és Max iránti érzései, emlékei is, melyek a cselekményszál főrészét alkotják.
Lola és Max kapcsolatát sokan ellenzik - még Lola legjobb barátnője is -, a kettejük közt lévő korkülönbség miatt. A tetovált, rockénekes 22 éves, nagykorú, míg Lola csak 17, és ez az ottani mentalitás szerint hatalmas probléma. Számunkra viszont meglepő lehet, hogy mennyire kiakadnak-, és problémáznak rajta; én a magam részéről legalábbis rettentően furcsálltam.
Kapcsolatukat leginkább a heves szóval jellemezhető. Max nem az első szerelme Lolának, ám más tekintetben nagyon is az. Éppen emiatt Lola kötődik a fiúhoz. Szereti és kitart mellette.
Aztán egy napon megérkezik Cricket, a magas, vékony, feltaláló srác, Lola első szerelme, és Lola teljesen összezavarodik, fél találkozni Crickettel azok után, ahogyan elváltak. Ám ez szinte lehetetlen, lévén, hogy szobáik ablaka egymásra néz.
Lola megkönnyebbülésére a srác már egyetemista, ugyanarra az egyetemre jár, mint Étienne, ami azért szül néhány igen meglepő és vicces jelenetet. De ahogyan az idő telik, Cricket és Lola egyre többször fut össze, és ezek a kis együtt töltött idők apránként hozzáadódnak a Max és Lola közti titkokhoz, mivel a lány soha nem mesélt Maxnek Cricketről, és valaha volt érzéseiről. Most pedig fél a fiú féltékenységétől, és attól, hogy teljesen mást látna bele, mint ami szerinte van.
Cricketet sokáig nem tudtam megkedvelni, Max sokkal izgalmasabb figurának bizonyult, aztán ez szép lassan megváltozott. Cricket apróságokkal, és jelentéktelennek tűnő dolgokkal szerettette meg magát, és bizonyította be, hogy olykor a semmiségnek látszó tettek, tárgyak érik el a legnagyobb hatást. Lolával pedig végtelenül aranyosak voltak együtt.
Nem tudok elmenni szó nélkül Anna és Étienne jelenléte mellett sem. Jó volt látni, hogy milyen az életünk, merrefelé halad a kapcsolatuk, azok után, amiken együtt átmentek. Néha kicsit sziruposak voltak, de hát... ők mindig is ezer fokon égtek. Ettől eltekintve semmiben sem változtak. Étienne most is ugyanolyan, mint volt. És persze Anna is.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szerette az Anna és a francia csókot, illetve azok is egészen nyugodtan olvashatják, akiknek az kimaradt - van ilyen? ugye nincs?! ha igen, akkor nyomás pótolni! -, nem függ össze a kettő. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Lola és az apukái, Cricket, Azta
Kedvenc jelenet: Cricket csillagos vallomása, Lola az egyetemen
Negatívum: a korkülönbségen való dráma
Borító: 5/5




A regény helyszínei


Harvey Milk suli
San Francisco ma az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon, pontosabban 33. a világ száz leglátogatottabb városa közül. Híres hűvös nyári ködeiről, meredek dombjairól, eklektikus stílusáról és néhány jellegzetes épületéről, így például a Golden Gate hídról, a Transamerica piramisról, és az Alcatraz börtönszigetről is, amit több mint másfél millió turista látogat meg évente. 

San Francisco legérdekesebb kerülete viszont kétségkívül a Castro negyed (Loláék is itt élnek). Történet szempontjából ez azért érdekes, mert a Castro negyed hírhedten homoszexuális barát, ahol az azonos neműek is köthetnek házasságot. Másrészt a negyed rettentően bohókás, akárcsak maga Lola.
De további érdekességekből sincs hiány, hisz Lola a Harvey Milkről elnevezett középiskolába jár, aki ismert amerikai politikus és melegjogi aktivista volt.






Japán teakert (nagyobb méretért katt a képekre)

 


Nyereményjáték


A Blogturné klub 9 bloggere, május 26-tól minden másnap értékelések, extrák segítségével mutatja be az olvasóknak Stephanie Perkins legújabb magyarul megjelenő történetét.
A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően a blogturné végén 3 példány Lola és a szomszédsrác könyvet sorsolunk ki.
Facebook Like játék: A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó Facebook oldalait kell kedvelned, és a nyereménydobozban kitölteni a megfelelő mezőket (vagyis az I'm a Fan gombra kattints), hogy részt vehess a sorsolásban!

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

05/26 Angelika blogja - Playlist
05/28 Kristina blogja - Lola ruhái
05/30 Kelly Lupi olvas - Borítók
06/01 Dreamworld - A regény helyszínei
06/03 Deszy könyvajánlója - Korcsolya
06/05 MFKata gondolatai - Kiwis pite
06/07 Media Addict - Idézetek
06/09 Nem harap a... - Marie Antoinette
06/11 Bibliotheca Fummie - Sütőtökös pite

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése