2014. szeptember 26., péntek

Claudia Gabel & Cheryl Klam - Káprázat



A Maxim kiadó jóvoltából szeptemberben megjelenik Claudia Gabel és Cheryl Klam írónőpáros Káprázat című könyve.
Tarts te is velünk ezen a káprázatos utazáson! - Számos extra és értékelés mellett megnyerheted a három példány egyikét!


Claudia Gabel & Cheryl Klam: Elusion - Káprázat

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615080
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Béresi Csilla

Fülszöveg:
A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul.

Saját véleményem:
Regan édesapjának minden álma, hogy egy olyan virtuális világot hozzon létre, mely segít az embereknek kiszakadni a való életből, és kiutat jelent a szennyezett, mocskos világból, mellyé a Föld vált az idők során. Ám nem sokkal azután, hogy végre sikerrel jár, és megalkotja a Káprázat nevű programot, életét veszti egy repülős balesetben. 
Projektét Regan gyerekkori barátja, és egyben apja jobbkeze, Patrick veszi át, s fiatal kora ellenére, az egész vállalat fejévé válik. 
Amikor Patrick egy sajtótájékoztató keretében bemutatni készül a továbbfejlesztett Káprázatot, Regan egyik iskolatársa, az elkötelezett Káprázat ellenes aktivista azzal vádolja meg őket, hogy a program rossz hatással van az emberekre, függővé teszi őket. Regan az apja iránti szeretetből, és tiszteletből nekitámad, és mindent elkövet annak érdekében, hogy megvédje elhunyt édesapja becsületét. Csakhogy egyre több baleset történik, ami a szerkezet használatához vezethető vissza. Fiatalok lesznek rosszul, halnak meg vagy tűnnek el. És az egyik ilyen áldozat nem más, mint Regan újdonsült ismerősének, Joshnak a húga.
Regan két tűz közé kerül. Vagy behunyja a szemét és mélyen elkötelezve hisz az apja és Patrick művében, vagy kinyitja, és utánajár az igazságnak, még akkor is, ha ez romba döntheti egész addigi világát.

A szerzőpáros történetében minden kétséget kizáróan a Káprázat felépítése a legerőteljesebb. Általa varázslatos, olykor meseszerű színekben pompázó helyszíneken kalandozhatunk. Így aztán nem is csoda, ha az emberek idejük nagy részét szívesebben töltik ezekben a virtuális világokban, mint a valóságban, ami csupa kosz; és ahol a  légszennyezettség olyan mértékeket öltött, hogy oxigénmaszkra van szükségük, és védőruhára a savas eső ellen.
Ám a Káprázat ennél jóval összetettebb. Használata bizonyos szabályokhoz van kötve. Egy szemüveg és egy csuklópánt segítségével lehet bejutni a virtuális valóságba, de amikor a csuklópánt úgy érzékeli, hogy a fizikai test elérte azt a maximális szintet, amit nem ajánlott átlépni, akkor leáll. Továbbá egy olyan tűzfal is védi a kalandozókat, ami korlátozza a mozgásteret. Csakhogy, mint minden programnál, úgy itt is vannak olyanok, akik megpróbálják áttörni a tűzfalat, és hogy ez milyen következményekkel jár, az Regan és Josh feladata, hogy kiderítsék.
A karakterek sótlansága - merthogy különösebben mély nyomot egyikük sem hagyott bennem - ellenére a regény nyomozós része teljesen rendben van. Kellően izgalmas, és bár vannak dolgok, amik előre kitalálhatóak, azért meglepetésekből sincs hiány. A sztori másik nagy előnye a pörgőssége. Mindig történik valami. Ha nem valamelyik világban kalandozunk, akkor éppen betörünk egy nagy cég számítógépes rendszerébe, programokat  törünk fel, árulásokkal és egyéb megdöbbentő fordulatokkal és kapcsolatokkal szembesülünk, sőt még egy lightosabb szerelmi háromszögbe is belecsöppenünk. 
A romantika szerencsére nem nyomja el a főszálat, inkább csak azzal vegyülve egy kis pluszt ad hozzá, és még intenzívebbé varázsolja a regényt. Bár azért azt nem mondom, hogy Regan és Josh, vagy Regan és Patrick között vibrált volna a levegő. Kevés kémiát tapasztaltam, és azt is inkább csak a vége fele. 
Regan számára sokkal fontosabb volt az apja, és az, hogy ha kevés remény is van rá, de meglehet, hogy a férfi még életben van. Ebből kifolyólag mindent megtett azért, hogy a nyomára bukkanjon, még akkor is, ha ez azzal járt, hogy el kellett árulnia régi ismerőseit, és szövetkeznie kellett az ellenségével. Hogy jól tette-e, az maradjon titok.
Josh és Patrick pedig nem igazán tudott nagy katarzist okozni. Patrickkel ellentétben, aki egy elkényeztetett, milliomos kisfiú volt, Josh még néha-néha villantott valami izgalmat, de egyelőre nekem ő is kevés volt. De azért benne van potenciál a későbbiekre nézve. Adódtak pillanatok, amikor nem tudtam eldönteni, melyik oldalon is áll, és hogy mit miért tesz.
Ám, mint már említettem minden értelemben a történet központjában lévő Káprázat a legnagyobb húzóerő. És ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre jelentősebb. Imádtam a rejtélyes kódokat, Regan apjának rövid felbukkanásait, és a tűzfal elérésére tett kísérleteket. Mindemellett érdekes volt látni, hogy egyes egyénekre milyenfajta hatást gyakorol a program, vagy, hogy milyen mellékhatásokat okoz. 
A vége pedig orbitális függővég. Komolyan, mostanában egyre nagyobb divat lett az olvasó idegeivel való játszadozás. A szerzőpáros egy bravúros, idegtépő, adrenalindús akciójelenet után gyakorlatilag úgy hagyja ott a szerencsétlen olvasót, hogy az csak tátog, mint egy partra vetett hal.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a disztópiát és/vagy a sci-fit, vagy akkor is, ha csak egy virtuális valóságban szeretnétek kikapcsolódni. Érdekes, könnyed olvasmány kínálhat egy estére.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Josh
Kedvenc jelenet: gleccseres kirándulás
Negatívum: semleges karakterek, Regan anyja
Borító: 5/4,5




Dreamcast


Sokáig gondolkoztam, melyik színészeket választanám, de a végső döntésem alapján Ashley Benson (Pretty Little Liars - Hannah) lenne Regan, Liam Hemsworth (Az éhezők viadala - Gale) Josh, Susanna Thompson (Zöld Íjász - Moira Queen) Cathryn (Patrick édesanyja). A legnehezebben Patricket találtam meg. Szoros verseny alakult ki Alex Pettyfer (mert hát egyik film nem lehet kasszasiker, ha Alex Pettyfer neve nem merül fel) és Bradley James (Merlin kalandjai - Artúr) között, és végül utóbbi győzött.







Nyereményjáték


Gyertek és utazzatok velünk!
A könyvben Regan különböző érdekes helyre utazik a Káprázat nevű program segítségével. Azonban a Káprázatba valami hiba csúszott és az emberek benne ragadtak.

Mindennap más csodás helyre invitálunk titeket, ahol azt kell megállapítanotok, hogy “bugos” a kép vagy sem. A “bug” szó angolul bogarat jelent, informatikában pedig valami véletlenszerűen fellépő hibára utal.
Tehát bizonyos helyen oda nem illő elemeket rejtünk el, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megállapítani a képen van a normálistól eltérő részlet vagy sem. Ha találtál valami hibát a képen, akkor elég egy “igen” szó, ha a képen nincs semmi eltérő részlet és az eredeti képet látjátok, akkor elég egy “nem” szócska.

(A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk. Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.) 






Nézzetek be a többi állomásra

09/15 MFKata gondolatai
09/16 Bibliotheca Fummie
09/17 Kelly & Lupi olvas
09/18 Deszy könyvajánlója
09/19 CBooks
09/22 Insane Life
09/23 Nem harap a...
09/24 Roni olvas
09/25 Könyvszeretet
09/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése