2014. december 16., kedd

Kody Keplinger - The DUFF


December 12-én megjelent a Könyvmolyképző Kiadónál Kody Keplinger nagy sikernek örvendő ifjúsági regénye, melynek főszereplője Bianca, egy 17 éves lány, akit iskolástársa a szoknyapecér Wesley a DUFF jelzővel illett. 
Mit is jelent a DUFF? A szó az undi kövér barátnőt takarja, akin keresztül meg lehet környékezni a többi csini barátnőt. Bianca Wesley szerint ilyen, de a lányban több van ennél. Menekül valami elől, és egyenes Wesley karjaiba, aki gyógyír lehet a problémáira. 
Hogy mikor és miként talál egymásra a csúnya barátnőnek titulált Bianca és a nagyszájú szexis csajozógép, az A pótkerékből kiderül!
Tartsatok velünk és a turné végén, ha ügyesen játszotok, ti is megnyerhetitek magatoknak a 3 db Kody Keplinger könyvet, amiből jövőre érkezik a mozifilm is.


Kody Keplinger: The DUFF - A pótkerék

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992463
Oldalszám:
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői közül. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mintsem hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai. Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli őt. Amikor a Wesley Duffnak, azaz dagadt, undi, fárasztó fruskának nevezi Biancát, a lány ráborítja a kóláját.
Bianca élete azonban otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba a fiúval.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok a kezei közül: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóközönség, illetve az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, hogy mindenkinél jobban utálja.

Saját véleményem:
A Duff magyar megjelenését már nagyon régóta vártam. Rengetegen dicsérték az ismerőseim-, valamint az általam olvasott bloggerek közül. Rajongásuk pedig felkeltette a figyelmemet.
Az, hogy egy YA regény hősnője nem egészen tökéletes, gyakran előfordul. Megesik, hogy van egy-két apróbb szépséghibájuk. Ám az, hogy Kody Keplinger egy molett lányt választott főszereplőjének, egészen fenomenális és formabontó! Pedig az életben nem egy tinédzser küzd kisebb-nagyobb túlsúllyal. Csakhogy ez általában a könyvekben - és sokszor a hétköznapokban is -, egyfajta tabunak számít. Olvasóként szeretünk álomvilágba menekülni, hibátlan, modell külsejű emberekről olvasni, álmodozni. De Kody Keplinger mert nagyot álmodni, és megteremtette Biancát, akivel biztos, hogy sokan fognak tudni azonosulni, ilyen vagy olyan okból.

Alapsztori
Bianca, ahogy a fülszöveg is mondja, egy cinikus, okos lány, aki inkább az esze miatt tűnik ki barátnői közül, mintsem külseje végett. Két legjobb barátnőjét gyakran elkíséri bulizni, ám ő mindvégig a parkett széléről szemléli az eseményeket, és számolja a perceket hazaindulásig. Továbbá utálja a sekélyes embereket, és Wesley Rush-t, a suli hírhedt nőcsábászát, aki sorra dönti meg a csajokat. Egyiket a másik után.
Wesley azonban az egyik buli alkalmával betámadja, és megpróbál vele társalgásba elegyedni. Nem ok nélkül. Ugyanis Wesley elmélete szerint, B a saját baráti társasága DUFFja - csúnya, kilógó pótkerék -, és a szép lányok szeretik azt látni, hogy egy srác a csúnyácska barátnőjükkel kedvesen bánik. Ezáltal pedig könnyebb megfektetni őket.
Miután Bianca végighallgatja a srác magasröptű elméletét, hirtelen felindulásból nyakon önti kólával, csakhogy késő. A Duff szó végérvényesen beleivódik életébe, s gondolatai állandóan ekörül forognak. 
A sors furcsa fintorának köszönhetően, ahogy B elé egyre több nehézséget és akadályt görget az élet, Wesley-ben, és a kettejük közt kialakuló intim együttlétekben találja meg a menedéket, kikapcsolódást...
Ez a felállás egyrészről - valljuk be - sablonos. Gimi, menő pasival, akiért minden lány olvadozik, leszámítva a csúnyácska, zárkózottabb Biancát, akivel mégis egymásba gabalyodnak... Nem újdonság, hallottunk már ilyenről. Másrészről viszont rengeteg potenciált rejt magában - ugyanezen okok, valamint a problémák elől való menekülés miatt.

DUFF:
Ott van nekünk ez az egész Wesley-féle DUFF elmélet, ami első hallásra talán őrültség, és Bianca helyében valószínűleg a lányok 99%-a szintén nyakon öntené azt az egobajnok srácot, de ha jobban belegondolunk nem hülyeség, amit mond.
Amelyik barátságban - legyen szó lányokról vagy fiúkról - legalább hárman vannak, ott mindig van egy DUFF, aki valamiért nem ér fel (kilóg) a többiekhez. Nem olyan tökéletes, szép, csinos, stb. Egy pótkerék, aki nem kelt akkora érdeklődést, mint a barátai.
Ez volt az a momentum, ami engem úgy istenigazából megfogott. Igen, én is voltam DUFF. Nem is egyszer. És a regényt olvasva előjöttek belőlem az emlékek, amik kísérteties hasonlóságot mutattak azzal, amin B is átment. Ez a történet (és Bianca) nagyszerű támasz, vigasz, és társ lehet azoknak, akik hasonló helyzetben vannak. De tanulságos lehet a másik oldal számára is, mivel az írónő baromi valósághűen mutatta be a DUFF létet. 

Szereplők:
Bianca a fentebb felsoroltak mellett, egy szarkasztikus lány, akinek mindenről megvan a véleménye. A narrációja pedig egész egyszerűen bombasztikus! A különböző megjegyzésein, belső monológjain, és beszólásain fetrengtem. Könnyű vele azonosulni. Emellett pedig érdekes a folyamat, miként fejlődik és formálódik a duffysága tudatában, valamint Wesley társaságában. A problémákat magába fojtó lány szép lassan megnyílik, ráadásul annak tárja ki szívét, lelkét, akit a legjobban gyűlöl(t).
De van ám neki két barátnője is. Jessica az örök optimista lány, és Casey, aki tűzön-vízen átgázolva, jóban-rosszban kiáll B mellett. Külön-külön, és egyben is nagyon szerettem őket. Kicsit lököttek, szeleburdik, tornádószerűek, mégis hű és igaz barátok.
És végül, de nem utolsósorban Wesley Rush. Őt Biancával együtt fedezzük fel (na, nem úgy!). 
A történet elején egy egoista, öntelt seggfej. Úgy cseréli a lányokat, mint más a fehérneműjét. Nem veti meg a testi élvezeteket, ám ennél többet senkitől sem akar. Aztán, ahogy B-vel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, több időt töltenek el együtt, úgy kezdjük pontról-pontra megismerni a valódi Wesleyt, mindenféle titkával együtt.
Vele kapcsolatban viszont volt valami, amit nem tudtam hova tenni. Amikor először találkozunk vele, egy vérbeli nőcsábász, aki sorra fekteti meg a lányokat, akik persze egytől-egyig odáig vannak érte. Az életben viszont kétlem, hogy lenne olyan nagymenő, jópasi, aki szexuális kapcsolatba bonyolódna Biancához hasonló lánnyal. Pláne úgy, ahogy ők összegabalyodnak. És hiába mondja Wesley, hogy ő egy lányak sem mond ellent, számomra ez nem illik az egyenletbe. De ez legyen a legnagyobb bajom, hisz ezt leszámítva vicces, izgalmas és figyelemreméltó a Biancával való macska-egér, ellenség extrákkal játékuk.

Humor:
Humorból bőven kijut, köszönhetően Biancának és Wesleynek. Egymástól függetlenül is oltáriak, és úgy dobálóznak a poénokkal, hogy csak na, de együtt még sokkal fergetegesebbek! (Ha hasonlítani akarnám a viszonyukat, a Lux sorozat Katy-Daemon párosához viszonyítanám őket a csipkelődések és az utálat miatt.) 

Hangulat:
A Duff minden ízében egy igazi limonádé fiataloknak - vagy kevésbé fiataloknak. Tipikus bohókás gimis könyv, romantikával, balhékkal, iskolai dolgokkal, bulikkal, és barátokkal megfűszerezve. Na, meg némi drámával. És lényegi mondanivalóval. De a Duff esetében inkább a szórakoz(tat)ás a főszempont. Egy modern Hamupipőke sztori.

Ajánlom mindenkinek, aki vérbeli felüdülésre, szórakozásra vágyik. Szereti a fiatalos, gimis közegben játszódó, nem túl komoly történeteket. És minden DUFFnak. Ez a mi könyvünk. :)


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Bianca, Casey, Jessica & Wesley
Kedvenc jelenet: Wesley és Bianca szópárbajai
Negatívum:a gyors egymásnak esés
Borító: 5/5

 


Kedvcsináló idézetek


"- Láttátok? Basszuskulcs! Láttátok? Harrison Carlyle rám hajtott! Láttátok? Ó, istenkém!
Casey a szemét forgatta.
- Megkérdezte, hogy hol vetted a cipődet, Jess. Tök egyértelmű, hogy meleg."

"- A lényeg a következő: tudományosan bizonyított tény, hogy baráti társaságban van egy gyenge láncszem. Ő a Duff. És a csajoknak bejönnek az olyan pasik, akik kedvesek ezzel a lánnyal."

"A szépség tényleg felületes dolog. Lehet, hogy Wesley Rush úgy néz ki, mint valami görög isten, de hogy a lelke olyan sötét és üres, mint az én ruhásszekrényem, az tuti."

"- Wesley egy hímringyó. Ki nem állhatom! Mindenkit ágyba visz, aki csak él és mozog, az agyát pedig a gatyájában hordja - ebből pedig egyértelmű, hogy mikroszkopikus dologról beszélünk."

"- James McAvoyból sosem elég."

"Hosszas elmélkedés után rájöttem, hogy sok előnye van annak, ha az ember Duff.
(...)
Hármas számú előny: nincs szerelmi dráma.
A hármas számú előny a Vágy és Vezeklés közben fogalmazódott meg bennem, Jessica szobájában. (...)
Az elméletem elég sok filmre alkalmazható. Gondolj csak bele! Ha Kate Winslet lett volna a Duff, akkor Leonardo DiCaprio nem akarta volna elcsábítani őt a Titanicban, és ez mindannyiunknak megspórolt volna egy csomó telesírt zsebkendőt. Ha Nicole Kidman ronda lett volna a Hideghegyben, akkor nem kellett volna Jude Law miatt aggódnia, amikor elment a frontra. Napestig sorolhatnám..."




Nyereményjáték


Kody Keplinger regényében a béna lány lesz a főszereplő, aki a suli leghelyesebb fiújával randizik. Ilyen történetből már láttunk néhányat, de megunni mégsem tudjuk. Ha ügyes vagy és felismered a blogokon leírt filmes történeteket és kitalálod, hogy mi a címük, akkor máris esélyes vagy, hogy megnyert a 3 darab A DUFF - A pótkerék című könyvet.


Danny és Sandy nyaralás közben találkozik a tengerparton, és rögtön egymásba szeretnek. Ám a nyár gyorsan véget ér, és mindketten azt hiszik, többé sosem látják egymást. A gimiben azonban újra összefutnak. A sok civódás után mindig édes a békülés. Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje, amely az ugyancsak emlékezetes Broadway-produckión alapul, nem csupán nosztalgikus visszatekintés az ötvenes évekre, hanem energikus és izgalmas zenei tiszteletadás a rock and roll aranykorának.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/12 Deszy könyvajánlója - Becoming Jane
12/13 Always Love a Wild Book - Az írónőről
12/14 Zakkant olvas - Könyves playlist
12/16 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/18 Kelly & Lupi olvas - Borítók
12/19 Media Addict - Robbie Amell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése