2014. december 14., vasárnap

On Sai - Lucy



A Scarban számtalan szereplő a szívünkhöz nőtt, egyesek talán még fel is dühítettek. Most visszatér a öt főszereplőnk, és hirtelen a jól megszokott szerepek megváltoznak. Egy háború küszöbén váratlan dolgok derülhetnek ki a szereplőinkről: egyesek talpraesettebbek, mint gondolnánk, mások jobbak, mint hittük volna, és olyan szereplőkben vesszük észre a sötétséget, akikre nem is számítottunk volna.
A jó és rossz harca tovább folytatódik a Lucyban, és még több csavarral, akcióval és meglepetéssel találhatjátok magatokat szembe, ha követitek a blogturnéját december 9-e és 13-a között.


On Sai: Lucy

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992289
Oldalszám:

Fülszöveg:
A kalózkirály megindult a végeken. Senki sem tudja, a mentálok mit tesznek, védik az emberiséget, vagy a sorsukra hagyják őket.
Don rájön, hogy az események láncolata mögött a Gonosz áll, és a Navran bolygón élők kiirtását akarja. Mi a bölcsesség útja, beavatkozhat-e az emberiség sorsába egy mentál erőszakkal? És mit forral Lucy az árnyas, tóparti fák alatt?
Lucyt felkavarja Don jelenléte, és felbosszantja Chester politikai ügyeskedése. Rendet akar a világegyetemben, és úgy avatkozik be a harcba, amire senki sem számít. Ám a segítségnek ára van, és Lucy megfizet érte. Vajon elhiszi neki valaki, hogy helyes döntéseket hoz?
Scar még Artúr szerelmi vallomásán dühöng, miközben a katonai központban elkezdi az ügynökképzést. Megpróbál beilleszkedni, de rögtön gyanússá válik. Főleg, hogy megérkezik Don, és egy akció után a feje tetejére áll a titkosszolgálat.
Mindeközben Artúr az események sűrűjében próbál helyt állni, az életét kockáztatja, hogy véghezvigye az astori szerelőkkel a lehetetlent. Ráadásul találkozik Scarral. Vajon el tudja mondani, mit érez? Isten vagy a Sátán kísértése az a különös éjjel?
És mit tesz mindeközben Chester?
Lehet-e a jó ügyért rosszat tenni? Feláldozhatók-e mások magasabb célokért?
Mi a szerelem? Felszabadító erő, pusztító sötétség, vagy egy váll, ahol békére találsz?

Saját véleményem:
Scar magabiztosan vonul be az ügynökképzésre. Noha sokkal képzettebb és talpraesettebb társainál, elsődleges célja mégis a beolvadás. Mindent megtesz annak érdekében, hogy középszerűnek tűnjön, még akkor is, ha ez néhány veréssel jár. Csakhogy túlzott igyekezetében észre sem veszi, milyen árulkodó hibákat vét, ám az Alfa szemfülesebb nála...
Eközben Don a rá kiszabott közmunka részeként előadásokat tart mindenfelé, miközben Chester kérésének eleget téve feltérképezi a helyszíneket, sátánista jelképek után kutatva. Ám az emberek ebből mit sem látnak, az ő szemükben Don valóságos sztárrá, példaképpé vált körútjának köszönhetően.
Lucy pedig füstölög. Minden áldott este azon töri a fejét, miként iktathatná ki Chestert, Dont és a Főmentált. Reggelente azonban úrrá lesz rajta az izgalom, az öröm és a várakozás, hogy a  napi  tanácskozásaikon ismét Don szemébe nézhessen.
Artúr, az ördögűzés óta lelkében dúló harcok dacára útra kel az astoriakkal és Márkkal a Navran bolygóra, hogy megszereljenek egy algatéglákkal teli hajót. A gond csak az, hogy a kalózkirály, Ferrington is éppen azt a bolygót szemeli ki, elsődleges támadási célpontjául...

"Miért gondolja mindenki, hogy vannak jók meg rosszak? Csak jó és rossz döntések vannak."

Egy év telt el azóta, hogy olvastam a Scart, és bár nagyon szerettem, mégis megfakult bennem. Nem emlékeztem mindenre. Emiatt a Lucy elején kicsit elfogott a pánik, hogy most mi lesz velem? Megfordult a fejemben, hogy talán bele kéne olvasni az első részbe, de aztán, ahogy haladtam a Lucy-vel, lapról-lapra visszajött minden, és felszállt a köd. On Sai leheletfinoman, mindig a legjobb pillanatokban csempészett  mondatai közé apró kulcsinfókat, melyek nagy segítségemre voltak - és a hozzám hasonlóan nem elefántmemóriával rendelkező olvasóknak is biztosan kapóra jönnek majd. Kiváltképp tetszett, hogy nem nyomta direktbe az arcomba, hogy ez és ez történt ekkor és akkor, hanem meghagyta nekem a felidézés lehetőségét.
Maga a történet rengeteg szálon fut, és rendkívül összetett (óriási elismerésem Beának, hogy ezt mind képes volt fejben- és kézben tartani; baromi kíváncsi lennék rá, hogy csinálta). Mi, olvasók négy karakter szemszögének köszönhetően követhetjük végig az eseményeket (Scar, Artúr, Lucy és Don), ami segít, hogy látszólag mindennel képbe kerüljünk. De tényleg csak látszólag! 
On Sai ördögi mesteri módon csavargatta a szálakat és keverte a lapokat, én meg csak pislogtam, hogy mi a fene történik éppen. Éppolyan megfejthetetlen, mint Lucy vagy Chester. 
A cselekményről spoilermentesen írni, kb. egyenlő azzal, mintha hajszálrepedésekkel átszőtt jégtáblán kéne keresztülsétálni. Amit lehetett, fentebb elmondtam. Az utána következő részekben röviden és tömören van minden az adrenalin dús pillanatoktól kezdve, az összecsapásokon át, a romantikáig. De a leghangsúlyosabb mégis a fegyverek nélkül vívott harc. Az igazi sakkjátszma.

"Egy háborúban nincs jó vagy rossz oldal. Minden oldal gonosz."

Chesterről sejthető volt, hogy vannak rejtett kártyái. Mindig is több volt egy csinos pofijú, fiatal uralkodónál. Jómagam például már a Scarnál is kiemeltem az éles eszét és ravaszságát. A Lucy esetében ez pedig csak még inkább fokozódott. De hogy ez mennyire pozitív vagy negatív, azt egyelőre még nem tudom eldönteni. Ettől függetlenül nagyon kedvelem, pont az őt övező kettősségek miatt.  
És ugyanez érvényes Lucy-re is. Egyszerre sebezhető, törékeny lélek, és hideg, számító, kegyetlen mentál. Ez már rögtön a saját szemszöge elején megmutatkozik, ahol egyszerre szeretné likvidálni Dont, és újra találkozni vele, felidézni a régi emlékeket.
Meglepő lesz, de nekem ő az egyik kedvencem. Annyira összetett és kiismerhetetlen, hogy szerintem teljesen, úgy igazából soha nem fogjuk megérteni. Rengeteg rétegből áll, tekervényes gondolatokkal. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy még többet tudhattunk meg a múltjából. Még érthetőbbé vált, miért lett olyan, amilyen.
A két nagy játékos mellett viszont ott van még Don, Scar és Artúr.
Don ugyanaz maradt, aki volt. Keresi a jó és a rossz entitással kapcsolatos válaszokat; ha a helyzet úgy kívánja, képes feláldozni életét a köz érdekében. Emellett pedig nagyon szép, vicces vagy éppen megható jeleneteket produkál tanítványával, Scarral. Kettejük viszonya igazán bensőséges és mély.
És végül, de nem utolsó sorban jöjjön a szerelmespár. Scar továbbra is talpraesett, igaz hívő, okos, ügyes, badass hősnő. Bravúros pillanatokat okoz az olvasó számára. Ám szívében olykor felüti fejét az Artúrral kapcsolatos viszonya... aztán amikor találkoznak... hát az egyszerre romantikus, scaros, szenvedélyes és emberi. Nem csapnak át rózsaszín cukorszirupba, és minden tettük, döntésük, helyzethez illő. Pont ezek miatt mondom azt, hogy igaz szerelem az övék. Akkor látszik, hogy mennyire szeretünk valakit, ha .... Nem árulom el, olvassátok el.
Artúr pedig már az első részben is szívszerelemem lett. Tudom, hogy őt kevesen kedvelték a Scarban, aminek részben a zárkózottsága lehetett az oka, ám most végre előtérbe került, és kinyílt - de még mennyire!. Úgy gondolom, most tényleg megmutatta, mi rejlik benne valójában, milyen értékei vannak. (Ezúton szeretnék még sokkal több Artúrt kérni, ha már az első rész óta tagja vagyok a fanclubjának!)
Ami a Lucy végét illeti... brutális. Nem elég, hogy úgy éreztem magam, mint aki beszorult egy centrifugába, de jelenleg fogalmam sincs, mi a jó és mi a rossz; valószínűleg egyébként ennyire egyértelműen nincs is ilyen. Ám az tuti, hogy szeretném kérni értsd:követelem úgy, ööö MOST a folytatást!
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a sci-fit, On Sai lehengerlő stílusát, csavaros gondolatait, humorát, vagy egészen egyszerűen csak vágyik valami izgalmas, agytornáztató, élvezetes regényre.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Scar, Artúr, Lucy, Don, Chester, Márk és a köpenyek
Kedvenc jelenet: Scar és Artúr találkozása, valamint az unatkozó köpenyek játéka
Negatívum: Scar Alfa általi bántalmazása
Borító: 5/5




Részlet


"Don köpenye maga is személyiség volt, senkivel sem törődött, általában a terem virágaihoz kúszott, azokat piszkálgatta. Ma azonban a lény jobban unatkozott, és feldöntötte a cserepet.
Lucy azonnal bosszús lett a kosztól, és türelmetlenül rendet tett, visszatereportálta a földet a cserépbe. (...)
Don köpenye közbe másik cseréphez ment, és azt a növényt is pofozgatni kezdte, a zöld levelek megrezdültek és zizegtek a lény nyúlványai alatt.
Lucy ideges lett, de mielőtt szólhatott volna, a köpenye lecsusszant a válláról, villámgyorsan lecsapott. Megtámadta a másik köpenyt, azonban az játékosan elugrott előle.
A két lény pillanatokon belül harcba keveredett, forogtak, egymásnak feszültek, miközben a másik energiáit próbálták leszívni, és az idegrendszer gócpontjain fájdalmat okozni.
- Mentálok, ha kérhetném...- csikorogta rideg hangon a Főmentál.
Don és Lucy egyszerre hívták vissza a köpenyeiket, ám a lények nem hallgattak rájuk. Lucyé egyre dühösebben támadt, ölni akart, ám Don köpenye csak játszott vele, hol elengedte, hol újra elkapta, hogy maga alá gyűrhesse. "




Nyereményjáték


Gondolkoztatok már azon, mennyi mindent elárulhat egy szereplőről a neve? Nem? Nos, akkor most kénytelenek lesztek. A Szivárgó sötétség sorozatban egy sor beszélő nevet találtok.
A feladatotok nem lesz túl nehéz. A turné minden állomásán találtok egy kis leírást létező vagy kitalált személyekről, akik druszái a Lucy valamelyik szereplőjének. Semmi mást nem kell tennetek, mint a leírás alapján kitalálni, kiről is van szó és melyik szereplő névrokona. Figyelem! A Szivárgó sötétség szereplőinek nevét várjuk, nem a druszáikét!
A jól válaszolók közül három szerencsés egy-egy Lucyval lesz gazdagabb!
A kiadó csak Magyarország területén postáz, a nyertesektől pedig az értesítéstől számított 72 órán várjuk a jelentkezést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Kinek a druszája vagyok?

Szeretem a kerek formákat és az egyenlőséget, de mindezek felett a szép serlegeket. Akaratomon kívül keveredtem szerelmi háromszögbe, és erről sajnos túl sokan tudtak, azóta is csámcsog rajta az egész világ. De ezzel már nincs problémám, egy boldogabb világba távoztam. Egy jóslat szerint visszatérek még, amikor igazán szükség lesz rám.




Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése