2015. június 1., hétfő

Jennifer L. Armentrout - Opposition



Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából a Luxen sorozat befejező kötete, az Opposition - Ellenállás. Végre megtudhatjuk mi lesz Katy és Daemon sorsa. Vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy minden fájdalmon és nehézségen túljussanak?


Jennifer L. Armentrout: Opposition - Ellenállás

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633993569
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Miks-Rédai Viktória

Fülszöveg:
Katy tudja, hogy a luxenek érkezésének éjszakáján a világ megváltozott.
Nem hiszi, hogy Daemon örömmel fogadja a saját fajtáját, hiszen a luxenek azzal fenyegetőznek, hogy minden embert és hibridet kiirtanak a Földön. Azonban a jó és rossz közötti választóvonal elmosódott, a szerelem pedig könnyen a végzetévé – mindannyiuk végzetévé – válhat.
Daemon mindent megtesz, hogy megmentse, akit szeret – akkor is, ha ez egyenlő az árulással.
Egy valószerűtlen ellenséggel kell társulniuk, hogy esélyük legyen túlélni az inváziót. Azonban amikor már lehetetlen eldönteni, ki van mellettük és ki ellenük, a világ összeomlik körülöttük. Talán fel kell áldozniuk mindent, a legdrágább kincsüket is, hogy a barátaik és az emberiség fennmaradását biztosíthassák…A Földön háború dúl. És akármi lesz a vége, az életben maradottak számára a jövőben minden megváltozik.

Saját véleményem:
Az Origin brutálisan kegyetlen függővége után úgy vágytam erre a részre, mint Daemon egy falat csokis sütire. De míg a félisten luxen jóízűen elnyammogja az édességét, addig én 384 oldalon keresztül görcsbe feszült gyomorral, és tövig rágott körmökkel, szinte pislogás nélkül izgultam végig kedvenceim sorsának alakulgatását.
Minden túlzás nélkül állíthatom, a regény harmadánál már azon gondolkoztam, mikor húzza rám valaki a kényszerzubbonyt, és visz be a diliházba, mert már-már az őrület szélére sodródtam.
Egyik akcióból csöppentem a másikba, és amikor én kis naiv azt gondoltam volna, elértünk a legnagyobb csávához, és ennél rosszabb nem lehet, akkor rá kellett jönnöm, hogy de bizony... "Cseberből, placcs, egyenesen a vederbe." Vagy azt is mondhatnám: Oppositiont olvasni olyan, mintha extrém sportot űznél. Legalább annyi adrenalin termelődik benned cirka 100 oldal alatt, mintha kilöknének egy  repülőből, ejtőernyővel a hátadon.

"Régen volt egy tervem arra a valószínűtlen esetre, ha bekövetkezne a világvége. Valami olyasmi szerepelt benne, hogy felmászom a háztetőre, és torkomszakadtából eléneklem az R.E.M It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) című számát, de hát a való életben ritkán lehetünk ilyen menők."

A történet néhány nap eltéréssel ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. A Black ikrek csatlakoztak a bolygónkra érkező luxenek csapatához, Katy-ék pedig a kis menedékházban várják visszatérésüket, ami csak nem következik be. Azonban az élet megy tovább, az origineknek és a hibrideknek - kiváltképp a terhes Beth-nek - pedig szükségük van élelemre, és néhány nélkülözhetetlen dologra, így hát Katy és Archer, megkockáztatva a lebukást, elmennek a helyi szupermarketbe. Csakhogy a kis beszerzőtúra hamar tragikus és merőben drámai fordulatot vesz, amikor megjelennek a luxenek, akik egyáltalán nem olyan kedvesek, aranyosak vagy ártatlanok.

Az előző kötetek során rengeteg dolgot tudhattunk meg a luxenekről, köszönhetően a Black testvéreknek, mely információknak a birtokában a legtöbben elkönyvelhettük, hogy ebben a játékban bizony ők a jófiúk... Na, ezt felejtsétek el, mert bizony nem azok. Legalábbis nem mindenki.
Mint minden fajnál, úgy náluk is léteznek kivételek - ezek lennének Daemonék, és még néhányan -, de többségük kegyetlen, hatalommániás, gonosz lény. A legkisebb lelkiismeret furdalás nélkül tiporják el ez útjukba kerülőket. Ölnek, pusztítanak, feldúlják a világot. Céljuk, hogy a Földet is meghódítsák, és uralmuk alá vonják.
A legalattomosabb módon, a legjobb helyekre férkőznek be, átvéve a politikusok, tanárok, és más, köztiszteletnek örvendő emberek helyét.
Ámde a dolog nem áll meg ennyiben; ó, nem. A nagy luxenközösség magához vonzza a már évek óta a Földön rejtőzködő társaikat, és egyfajta mentális kapcsolat révén beléjük táplálják terveiket, s az emberek gyűlöletét. Durván fogalmazva, agymosást végeznek rajtuk.

A szupermarketes epikus öldöklés/csata után Katy a helyi luxentáborban köt ki, ahol egy fikarcnyit sem törődnek épségével vagy jólétével, és ebbe beleértendő Dee és Daemon is. Utóbbitól méginkább elvárják, hogy luxenhez méltóan viszonyuljon egykori szerelméhez, ami nulla érzelmet takar.
Katy rengeteg borzalmat kénytelen elviselni, fizikai és lelki terrort egyaránt, és bár nem ölhetik meg, az már mindenki számára világos: létezik rosszabb a halálnál. Például a szerelmünk ridegsége, megvetése, gorombasága, vagy a kép, amikor más nővel az oldalán látjuk. Hogy a legjobb barátnőnk szemében megcsillanó undort és öldöklési vágyat irányunkba már ne is említsük...
Az egész regényben talán ez a rész a legmegrázóbb, s egyben érzelmileg a legintenzívebb - a későbbi arumossal egyetemben. Látni és érezni Katy fájdalmát, borzasztó. Mindennek tetejébe Jennifer olyan ördögi mód tekergeti a szálakat, hogy nem minden esetben lehet tudni, kinek mik a szándékai.

"- Szeretlek - jelentette ki hihetetlenül csillogó szemmel. - Ha az életed veszélyben van, megteszek mindent, hogy biztonságba juttassalak. Erre késztet a szerelem. Igaz?"

A rengeteg katyvasz mellett azonban olykor-olykor jut idő a szerelemre is, ami ha lehet, a világvége eljöttével még égetőbbé és szenvedélyesebbé alakul. Katy és Daemon ha csak tehetik, kihasználják azokat az aprócska pillanatokat, amelyek megadatnak számukra, legyen szó ártatlan érintésekről, csókokról, vagy együttlétről. Az írónőnek pedig hatalmas elismerésem, hogy megtalálta az ízlésesség, a virágnyelv és a perzselő vágy közti középutat, akárcsak a szerelmi szál és az akció között is. Egyik sem ment a másik rovására.

Az egyetlen dolog ami nem tetszett, az a "nagy összecsapás". A sorozat, és a befejező kötet felvezetése mind-mind nagyon grandiózusra sikeredett, ellenben a háború baromira össze lett csapva. Mintha jött volna a jótündér keresztanya, suhintott volna a pálcájával, és huss, gond egy szál se.
Mindennek dacára mégsem tudok haragudni Jenniferre, mert még utoljára minden eddiginél szélesebbre tárta előttünk a világát (gondolok itt pl.: az arumokra), pörgős, filmszerűen látványos, csavaros, sokkoló, veszteségekkel és meglepetésekkel teli finálét hozott össze, ami méltó lezárása Katy és Daemon történetének, akik nagy utat tettek meg, és ezalatt észrevétlenül felnőttek. A búcsú viszont kegyetlenül nehéz.
Nehéz elengedni a kezüket, mert az életem részévé váltak, mégis boldogan teszem, hisz Jennifer az Oppositionben újra megmutatja, miért is szerettek bele milliók, köztünk én is, az Obszidiánban: Újra átélhetjük Daemon és Katy csipkelődéseit, játékosságukat, a köztük zizegő kémiát, felbukkannak a régi háttérelemek, amik kultikussá váltak: könyvek, blogolás, és az ehhez kapcsolódó utalások, a kertészkedés, tollbökdösés, stb. S mindehhez lenyűgöző mellékszereplők is párosulnak, újak és régiek egyaránt. És ide nekem a rozsdás bökőt, hogy ezután a rész után, minden Lux fan követelni fogja az Obsessiont, vagyis Hunter történetét. (Tessék vele a kiadót zaklatni gőzerővel!)
Nem húzom tovább a szót: Katy, Daemon, és a többiek, a szívemben örökké helyetek lesz! Köszönöm, hogy részemmé váltatok.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Daemon, Katy, Luc, Archer, Hunter Lore, Dee
Kedvenc jelenet: a fürdőszobai verekedős, Katy áldozata, és lakberendezés Lore házában
Negatívum: a nagy összecsapás
Borító: 5/4




Borítók









Nyereményjáték


A mostani turnéban rendhagyó módon nem egy, hanem két játékban vehettek részt. Mivel ez egy sorozat zárókötete, ezért ismeritek már a történetet, világot és a karaktereket.
Első játékban idézetek alapján kell kitalálnotok, melyik könyvből származik a részlet és beírni a Rafflecopterbe. (Az idézetes játékban résztvevők között két nyertest sorsolunk ki.)
Második játék már nehezebb. No, de ne ijedjetek meg! - A feladatotok, hogy fanartot vagy valami a könyvhöz kapcsolható alkotást küldjetek el nekünk a Rafflecopteren keresztül vagy emailben (blogturneklub@gmail.com - tárgy: Daemon invázió ) Ez lehet rajz, festmény, digitális vagy kézi, kollázs, varrt, újságkivágás, videó, kedvenc idézet kreatív felhasználása stb. Magyarán bármi, csak a fantáziátokat engedjétek szárnyalni! (A játékban egy nyertest sorsolunk ki. Kész műveket feltöltjük a Facebookra, egy mappában összegyűjtjük őket. Határidő: Június 5. éjfél )
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


"Hogy élhet így bárki ezen a bolygón, ezekben a testekben, amiknek az emlékei nem maradnak a múltban, ahova tartoznak?"




Nézzetek be a többi állomásra is

05/23 Media Addict
05/25 Deszy könyvajánlója
05/27 Angelika blogja
05/29 Kelly Lupi olvas
05/31 Dreamworld - Borítók
06/02 MFKata gondolatai - Trailer
06/04 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése