2015. július 13., hétfő

Cathy Cassidy - Mályvacukor égbolt



A Kolibri Kiadó jóvoltából, július 17-én hazánkban is megjelenik Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt című regénye, a Csajok és csokik sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja a kissé különc, ámde mindig vidám Skye Tanberry rejtélyes álmokkal és kutatással átszőtt történetét.

2015. július 13-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt

Kiadó: Kolibri
ISBN: 9786155450679
Oldalszám: 388 oldal
Fordító: Angyalosy Eszter
Illusztrátor: Julie Ingham

Fülszöveg:
Skye a világon mindennél jobban szereti az ikertesóját, Summert. Mindig mindent együtt csinálnak, ám Skye újabban kezdi azt érezni, teljesen eltűnik testvére árnyékában, mellette mindig csak a második legjobb lehet. Emiatt is érinti annyira fájdalmasan, mikor kiderül, Alfie is csak azért barátkozik vele, hogy meghódíthassa Summer szívét.
Skye szeretne önmaga lenni, megmutatni saját stílusát és egyéniségét. De nem könnyű elszánnia magát, hiszen egy tökéletes, menő és népszerű ikertestvér mellett miért lenne bárki pont rá kíváncsi?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry után a Mályvacukor égboltból megismerjük Skye történetét
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Mályvacukor égbolt főhőse, Skye? Ő az a lány, akinek szőke, hullámos a haja, kék a szeme, egy kissé talán különc, de mindig vidám, kedves és barátságos. Igazi egyéniség.

Saját véleményem:
Korábban a Csajok és csokik sorozat első része, a Cseresznyés ábránd, bőségesen túlszárnyalta a vele szemben támasztott elvárásaimat, valóságos kis lélekbonbon volt, könyvformába öntve. Teljesen elvarázsolt az üdesége, a könnyed, szórakoztató stílusa, és az a rengeteg báj, ami belőle áradt.  Alig vártam, hogy kezembe foghassam a folytatást, és újra elmerülhessek a Tanberry és Costello család kissé zűrös, ámde nagyon is szerethető világában; újra az öreg ház falai között futkározhassak, a régi, cigány lakókocsi lépcsőjén ücsörögjek, a tengerparton sétálgassak, vagy a kisvárosban betérjek a jóstehetséggel megáldott postás hölgyhöz. Mindemellett pedig egy, az első részhez hasonló, kedves, romantikus történetre számítottam, némi családi-, és pasibonyodalommal megspékelve. A Mályvacukor égbolttal mindezt megkaptam, csakhogy ezúttal egy egészen új vonal is bekúszott a képbe, mégpedig a misztikum képében. Hogy ténylegesen mennyire beszélhetünk természetfeletti elemekről, az csakis rajtunk, olvasónkon áll. Eldönthetjük, hogy hiszünk a földöntúli hatalmakban, vagy inkább a véletlent és a sorsot preferáljuk. Akárhogy is, Cathy Cassidy nem erőszakolja ránk a nézeteit, teljes mértékben meghagyja a szabad akaratunkat, és döntsünk bárhogy, a történet attól függetlenül is igazán izgalmas marad.

A második részben a tizenhárom éves Skye Tanberryé a főszerep. Ő alapjáraton egy rendkívül kedves, közvetlen lány, könnyen köt barátságokat, mindenkiben a jót látja, vidám, pozitív jellem. Nincsenek allűrjei, nem hisztizik, ha segítenie kell a szállodában vagy a csokiműhelyben, sőt, szívesen teszi azt, önzetlen szívének hála. Nem érdekli a pasizás, a sminkek, a divat, nincsenek elérhetetlen vágyai, egyszóval ő egy teljesen egyszerű tinilány, aki a mának, a családjának, és a barátainak él.
Mindez ugyebár szép és jó, de attól még hiányzik belőle az a plusz, amitől olvasmányossá válik egy regény. Nos, az igazság az, hogy erre nem is kell sokat várni, ugyanis a beköszöntő halloween este fenekestül felforgatja Skye és környezete életét. Egy bohóckodásnak induló, éjszakai rémtörténet mesélés szép lassan teljesen beleszövi magát a kislány álmaiba, nappalaiba, kapcsolataiba.
A legenda szerint, az 1920-as években élt a birtokon egy rokonuk, akit házasságra kényszerítettek egy idősebb férfival, holott a fiatal lány szíve egy, a földjük mellett letelepülő cigány fiúért dobogott hevesebben. A szerelem azonban tragédiával végződött, Clara a tengerbe vetette magát.
Mindez tökéletes, borongós, kissé keserédes fűszer az egyébként is misztikus éjszakához, amit egy csomó babona leng körül. Csakhogy, amikor Skye-ék belépve a házba, szembetalálják magukat a Clara személyes tulajdonait tartalmazó ládákkal, akarva-akaratlan borzongás lesz úrrá rajtuk. De hát kinek ne borsózna a háta, ha a mesének hitt kísértetsztori pont azon az éjjelen elevenedne meg, amikor a legvékonyabb az élők és holtak birodalma közti átjáró? Naná, hogy Skye-nak!
A szőkehajú kislány ugyanis nemhogy nem fél, hanem egyenesen elkezd kötődni elhunyt rokonához, és annak szomorú történetéhez. Azon kapja magát, hogy képtelen megválni Clara ruháitól, mindig magán viseli valamelyik darabot, és hiába akarja ikertestvére lebeszélni az ócskaságokról, ő mégsem szívesen válna meg tőlük. A dolog lényege azonban még csak akkor jön, amikor Skye álmaiban megelevenedik egy sötét hajú, kékszemű, barna bőrű fiú, Finch, és ő maga mintha Clara bőrébe bújna. Éjszakáról éjszakára Finchcsel álmodik, ezernyi boldog percet tölt vele, s egyre jobban beleszeret a kísértetalakba. Olyannyira belebolondul az egészbe, hogy idejét szívesebben tölti a képzeletvilágában, mint a valóságban. Nappal pedig szüntelenül újabb és újabb nyomokat keres, melyek segíthetnének megfejteni szellemekkel teli álmait, és a Clara halálát övező rejtélyeket. 

Ugyanakkor Skye élete a hétköznapokban is új fordulatot vesz. A suli ügyeletes bohóca, a kissé idegesítő Alfie ráakaszkodik, és arra kéri, segítsen neki meghódítani ikertestvérét, a gyönyörű és népszerű Summert. Ráadásul legjobb barátnője is egyre jobban eltávolodik tőle, állandóan a pasik körül forog az agya, és Skye-t mellőzve, Summerhez csapódik. Mindezek (és egyéb dolgok) együttes hatásaként Skye fokozatosan rádöbben arra, hogy egész életét árnyéklányként élte. Mindig, minden alkalommal ő volt a második, ha Summerről és róla volt szó.
Azt mondják, az ikerpárok között van egy igen erős kapcsolat, és éppen emiatt, érdekes volt látni, miként távolodik el egymástól a két lány, s hogy hogyan is dolgozzák fel az eltérőségükből adódó szakadékokat. Pontosabban Skye miként éli meg az egész szituációt, lévén, hogy az ő szemén keresztül szemléljük a világot.
Skye a kedvességével, a maga hétköznapiságával belopta magát szívembe, ami Summerről már nem mondható el... Rettentően irritált a hercegnőssége, a lekezelő viselkedése ikertestvérével szemben. Sokszor csak a saját érdekeit nézve gázolt át Skye-on, akire akkor sem figyelt fel senki, ha épp megpróbálta hallatni a hangját. Az viszont nagyon tetszett, hogy elfogulva, majd racionálisan is megvizsgálhattuk ezt a különleges kapcsolatot, és annak minden mozzanatát. Nincs testvérem, de úgy gondolom/érzem, hogy az írónőnek sikerült hitelesen átadni a testvér általi elnyomást, és az összetartást egyaránt. Ami viszont még ennél is jobban bejött, az Clara szála, és az álmok. Az egész nagyon jól felépített volt, tele izgalmas nyomozással, rejtélyekkel, és egy különleges múltbeli hangulattal. Az elhunytak szellemei és a régi idők tiltott szerelmének kombinációja határozottan jó kis robbanóelegy. És ha ezt a szerző jól csavargatja, megdöbbentő, vagy éppen szívetmelengető csavarokkal, érdekességekkel egészítve ki, akkor már többet nem is kívánhatnánk.

Összességében tehát ezt a részt is legalább annyira, ha nem jobban szerettem, mint az elsőt. Skye története egy egészen új ízvilágú lélekbonbon. Hangulatos, sejtelmes, olykor libabőröztető, mégis rendkívül aranyos sztori, melyet átleng egy leheletnyi misztikum és a múlt árnyai. Ajánlom mindenkinek, aki valami igazán kedves történetre vágyik, kortól és nemtől függetlenül. Cathy Cassidy könyveihez nem lehet túl öregnek lenni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Skye, Cherry, Coco, Clara, Finch, Alfie, postás néni, Paddy
Kedvenc jelenet: az álmok
Negatívum: Summer, Millie, és a lányok apja
Borító: 5/5




Skye ropogós Rocky Road sütireceptje


Hozzávalók:
  • 2 db közepes méretű tejcsoki szelet 
  • néhány maroknyi mini mályvacukor
  • 6 db háztartási keksz nagyobb darabokra törve
  • maréknyi mazsola (kihagyható)

Elkészítése:
  1. Egy lábosnyi forrásban lévő víz fölött olvaszd meg a csokit egy másik tálban.
  2. Ha a csoki megolvadt, hagyd egy kicsit kihűlni, aztán add hozzá a többi összetevőt, és keverd jól össze - de óvatosan, nehogy jobban összetörd a kekszdarabokat.
  3. Öntsd a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyengesd el, majd tedd be a hűtőbe néhány órára.
  4. Mikor már kellően megkeményedett, borítsd ki a sütit a tepsiből, vágd négyzet alakú darabokra, csinálj magadnak egy bögre forró csokit mellé, és add át magad az élvezetnek!




Nyereményjáték


A történet főszereplőjének, Skye-nak van egy ikertestvére, Summer, akit a világon mindenkinél jobban szeret. Ám bármennyire is különleges a kettejük közti viszony, hősnőnk bizony sokszor úgy érzi, testvére árnyékában él.
Így hát mostani játékunk nem is szólhatna másokról, mint az ikrekről. Olyan hírességeket keresünk, akikből - legalább - kettő van, és akár egyikük, akár mindketten közéleti személyiségek.

Nektek nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található képek alapján kitalálni, melyik testvérpárra gondoltunk, és mindkettejük (civil/eredeti) nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mind a hét állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni, a Kolibri kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

07/13 Dreamworld
07/15 Kelly & Lupi olvas
07/17 MFKata gondolatai
07/19 Deszy könyvajánlója
07/21 Szembetűnő
07/23 CBooks
07/25 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése