2017. május 11., csütörtök

Sarah Andersen - Puha boldog puffancs



A Fumax kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Sarah Andersen képregényeit tartalmazó második kötet, a Puha Boldog Puffancs. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere hosszas könyvtapizást követően, figyelmen kívül hagyva a való világbeli kötelezettségeit, elmerült a fiatal felnőtt-lét ádáz érzelmi hullámvasútjának magasságait-mélységeit rejtő gyűjteményben.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a pulcsilopás ősi hagyományát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Sarah Andersen: Puha boldog puffancs

Kiadó: Fumax Kiadó
ISBN: 9786155514951
Oldalszám: 128 oldal
Fordító: Tót Barbara

Fülszöveg:
Itt a fürdőruha-szezon! Készítsd fel a strandoláshoz a tested! Dolgozz azon a hasfalon! Emeld meg a feneked!
… Őöö, vagy mégse. Felejtsd el, és légy inkább puffancs. Puha boldog puffancs!
A Sarah Andersen összegyűjtött képregényeit tartalmazó második kötet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt – vagyis összegömbölyödve egy kupac paplan alatt, figyelmen kívül hagyva a való világ kötelezettségeit. Ezek az új képregények és rajzokkal ellátott személyes jegyzetek a fiatal felnőtt-lét ádáz érzelmi hullámvasútjának magasságait-mélységeit követik: anyagi problémák, nyűglődések, a pulcsilopás rejtelmei, és egy otthonmaradós- pizzázós nap örömei. Mindenki a fedélzetre!
Sarah Andersen egy fiatal brooklyni képregényrajzoló és illusztrátor. Igazából menő és kiegyensúlyozott életet él. De tényleg.

Saját véleményem:
A Puha boldog puffancs úgy kellett nekem, mint éhezőnek egy falat kenyér... vagy, hogy stílusosabb legyek, mint didergőnek a pulcsi - tekintve, hogy a blogturnés lányok néhány hónappal ezelőtt olyan lejtőn indítottak el, melynél nincs megállás. Hiába kezdtem el követni a magyar Doodle Time oldalt, mind többre és többre vágytam, mert hát valljuk be, Sarah tanulságos kis képkockáival nem lehet betelni. Így amikor kiderült, hogy érkezik a folytatás, kis híján indiántáncot jártam örömömben. És ami a legfontosabb: szőrös a borítója! Amolyan imádni- és simiznivalóan szőrös (kezdem érteni a macskák-gombolyag dolgot); nem lehet vele betelni, az ember csak simizi és simizi és... Szóval ja, kellett néhány perc... khm, óra... míg átvergődtem magam a beltartalomig.

Ez a kötet kicsit másabb, mint a Felnőni kiábrándító. Persze Sarah most is megdöbbentő hitelességgel és humorral ábrázolja a hol kínos, hol pedig emberi dolgokat, amik mindegyikünk sajátjai, ám ezúttal a gyűjtemény második fele tematikusabb lett, vagyis immár összefüggőbb sztorik is helyet kaptak benne. Ilyetén két részre osztható a Puha boldog puffancs.
Az első felében mindenféle random, rövid történetet találhatunk, melyek legtöbbje a női-férfi ellentétekre, kapcsolatokra épít, de mellettük előfordulnak érzelmi, iskolai, illetve emberi (anti)aktivitással kapcsolatos igazságok is.
Fogalmam sincs, Sarah miként csinálja, mindazonáltal minden egyes alkotása olyan, mintha a lényem legmélyéből került volna a lapokra. Az emberi görbetükör effektus pedig, amit alkalmaz, felszínre hozza az idióta kislány énemet, és eléri, hogy sipítozva ismételgessem magamban, "ez én vagyok, ez én vagyok!".

De ahogy fentebb említettem, a PBP tematikailag két részre osztható; a második felében, a címhez kapcsolódóan két hosszabb, összefüggő történet található. Az első a nők és macskák viszonyát prezentálja (amiben még úgyis magamra ismertem, hogy 1) kutya párti vagyok, 2) habár szeretem a cicákat, nem tudnék velük egy lakásban élni), míg a második egy ősi, női ösztönt mutat be, nevezetesen a párunk pulcsijához(/ruhadarabjához) való ragaszkodásunkat. Ez utóbbi olyasmi, ami szerintem legtöbbünkbe genetikailag kódolt, kívülről nézve mégis rettentő vicces.

A PHP összességében felhőtlen szórakozást nyújtott, ugyanakkor muszáj megemlítenem, párszor azért belefutottam egy-két képregénybe (nem vagy igazi rajongó, kismadár, április 20., stb.), amit akárhányszor olvastam át, nem sikerült megfejtenem. És bár ezen képsorok kicsit kizökkentettek, azért félelmetesen jól mulattam.
A Sarah's Scribbles-gyűjtemény jobb, mint bármilyen önismereti vagy életmód könyv; a maga egyszerű (és azáltal felettébb szórakoztató) valójában szembesíti olvasóját saját magával.
Szívből ajánlom mindenkinek, aki néhány percnyi felhőtlen boldogságra, szórakozásra vágyik, illetve nem riad vissza attól, hogy magáról olvasson. A női lét ebben a formában is igencsak élménydús. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Sarah
Kedvenc jelenet: középsuli, rövid haj, pubertás, önbecsülés
Negatívum: akadt néhány (számomra) érthetetlen kép, ami kizökkentett
Borító: 5/5
Sorozat: Sarah's Scribbles-gyűjtemény második része, de abszolút önálló kötet




Nyereményjáték


A Puha Boldog Puffancsban jelentős szerep jut a macska- és pulcsilopásnak. És hát ki tudna ellenállni egy édes puffancsnak vagy puha, pasi illatú pulcsinak? Mi biztosan nem, úgyhogy mostani játékunkhoz eltulajdonítottunk néhány cicát és ruhadarabot.
A feladatotok egyszerű, az egyes állomásokon látható képek alapján találjátok ki hogy:
a) ki a pulcsi eredeti tulajdonosa (lehet filmes vagy könyves szereplő).
b) ki a macska eredeti gazdája (lehet könyves, filmes, valós - több gazdi esetén mindegy, melyiket írjátok).
Azok között, akik minden állomást teljesítenek, kisorsolunk egy, a kiadó által felajánlott Puha Boldog Puffancs c. képregényt.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

05/08 Deszy könyvajánlója
05/09 Always Love a Wild Book
05/10 Zakkant olvas
05/11 Dreamworld
05/12 Bibliotheca Fummie
05/13 Angelika blogja
05/14 Olvasónapló
05/15 Sorok között
05/16 Insane Life
05/17 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése