2017. július 5., szerda

K. A. Tucker - In Her Wake


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg az idei Könyvhétre K. A Tucker In Her Wake - Sodrás c. könyve. A Tíz apró lélegzet folytatásában végre lehetőséget kapunk arra, hogy megismerjük Kacey után Cole történetét is. A szívszaggató könyv turnéját 6 blogon követhetitek végig, és játszhattok a nyeremény könyvekért!


K. A. Tucker: In Her Wake - Sodrás

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634570325
Oldalszám: 184 oldal
Fordító: Szujer Orsolya

Fülszöveg:
Cole ​Reynoldsnak mindene megvolt. Mígnem egy este borzalmas, végzetes hibát követett el… és mindent elveszített.
Mikor egy alkoholmámoros egyetemi buli hat ember halálával végződik, Cole-nak fel kell dolgoznia a tragédiában játszott szerepét. Ilyen esetben általában támaszkodhatna a legjobb barátaira – azokra, akik gyakorlatilag azóta vele vannak, hogy megtanult járni. Csakhogy ők meghaltak. És ami még ennél is rosszabb: valahol egy kórházi ágyban egy tizenhat éves lány fekszik összetört testtel, akitől az egész életét elragadták, hála egy rekesz sörnek és egy kocsikulcsnak.
Mindenki azt mondogatja Cole-nak, tudják, hogy amit tett, nem volt szándékos, ő mégis folyton magán érzi tekintetük súlyát, és hallja a suttogásukat a háta mögött. A srác mindezek mellett a borzalmas bűntudattól sem képes megszabadulni, ami mindig rátör, valahányszor csak a lányra gondol, aki még csak a kórterme közelébe sem engedi őt, hogy Cole bocsánatot kérhessen. Ahogy telnek a hónapok, és Cole-on egyre jobban elhatalmasodik a bűntudat és a magány, a fiú markából kezd minden kicsúszni, ami valaha is fontos volt a számára: az egyetem, a barátnője, a jövője. Az élete. Ám Cole-nak előbb le kell érnie a gödör legaljára, hogy rájöjjön, van még kiút személyes poklából: a megbocsátás.
És csakis egyetlen személy van, aki megadhatja ezt neki…

Saját véleményem:
A Sodrás megjelenésével dupla meglepetés ért. Egyrészt nem tudtam, hogy létezik egy előzmény kötet, másrészt a magyar kiadás is derült égből villámcsapásként érkezett. Ettől függetlenül persze rettentően megörültem neki, a Tíz apró lélegzet különleges helyet foglalt el a szívemben. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy ezúttal ténylegesen a baleset került fókuszba.
A baleset, ami megváltoztatta Cole, Kacey és a családjaik életét, valamint ami átformálta és végül összehozta őket.

Mielőtt tovább mennénk, szeretném felhívni rá a figyelmeteket, hogy a bejegyzés további része spoileres lesz a Tíz apró lélegzetre. Ezzel együtt viszont arra is buzdítanálak benneteket, hogy hiába jön időrendileg előbb a Sodrás, semmiképp ne ezzel kezdjétek! Mind a két kötetre nézve jobb, ha előbb megismeritek a Tíz apró lélegzet eseményeit, és csak utána tértek vissza ide.

Ahogy fentebb említettem, az In Her Wake a páros tragikus kimenetelű, egyben sorsdöntő találkozásánál kezdődik. Megismerhetjük a gondtalan, egyetemisták életét két kanállal faló Cole-t, majd szemtanúi lehetünk, ez az életerős, fiatal srác miként veszít el mindent, kezdve a barátaitól, a szülein át, egészen az életéig.
Eleinte nagy hangsúly kerül a gyászra, és annak különböző fázisaira. Nem fogok hazudni, gyötrelmes, egyszersmind életszagú Cole szenvedése, a szerző a maga hátborzongató szörnyűségében festi le a legkülönfélébb folyamatokat, ami egy gyászolóban véghez megy. Engem nagyon felkavart. Egyrészt én is nemrégiben vesztettem el valakit, akit az életemnél is jobban szerettem; másrészt pedig valahogy mindig fokozottabban hat rám, ha egy férfi karakter szenved. És ahogy Cole tette, az egészen megrendített. Látni, ahogy a túlélők önvádaskodó lépcsőfokait végigjárva eltaszít magától mindent és mindenkit, ahogy élő, érzéstelen burokká válik, és a gödör legmélyéig sodorja magát... hát azt olvasóként sem könnyű végigasszisztálni. Mégis kell a karakter megértéséhez, ahhoz, hogy ha utólag is, de lássuk, Cole-ban milyen nyomokat hagytak az események, milyen pokolból kecmergett ki.

A Sodrásnak azonban van egy meglepő része, amire egyáltalán nem számítottam, méghozzá Kacey intenzív jelenlétére. Jól látjátok, Kacey és Cole története a baleset éjszakája és a mosókonyhás találkozó között is folytatódott a lány tudtán kívül. A hogyanokat nem lőném le, mindenesetre emelem kalapomat K. A. Tucker előtt. Ironikus, hogy ketten nem létezhetnek egymás nélkül, és hogy oda-vissza befolyásolják a másik sorsát, gyógyulását. Olvasóként pedig öröm volt viszontlátni Kacey-t, és testközelből átélni a leépülését.

Az In Her Wake tökéletes példája az emberi tragédiának. Nem egy tipikus New Adult olvasmány, annál sokkal sötétebb, depresszívebb. Olyan témákat taglal, mint a gyász, az önvád, a reménytelenségből fakadó züllés, miközben bemutatja, milyen következményei, kihatásai lehetnek egy véletlen ballépésnek akár a közvetlen, akár a közvetett elszenvedőkre.
Ha szerettétek a Tíz apró lélegzetet, semmiképp se hagyjátok ki!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Cole/Trent
Kedvenc jelenet: a Kacey-Cole pillanatok
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Tíz apró lélegzet 0,5. része, de ajánlott az első után olvasni




Nyereményjáték


A Sodrás nem a Tíz apró lélegzet idejében játszódik, hanem korábban, így talán nem árt, ha felelevenítünk néhány mozzanatot ebből a részből. Minden állomáson találni fogtok egy-egy idézetet az első könyvből, ami segít, hogy visszarázódjatok a történtekbe. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy mely szereplőtől hangzott el az idézet, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha minden szereplő nevét eltaláljátok, esélyetek van, hogy megnyerjétek a három példány egyikét!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


- A barátod vagyok, Kacey. Akár tetszik, akár nem. Lehet, hogy csak pár hete ismerlek, de bízom benned. Rábízom a húgodra az ötéves kislányomat, behívlak az otthonomba, és szereztem neked munkát. Arról nem is beszélve, hogy összehajtogattad az alsóneműimet és láttál meztelenül.




Nézzetek be a többi állomásra is

07/03 Deszy könyvajánlója
07/05 Dreamworld
07/07 CBooks
07/09 Sorok Között
07/11 Könyvvilág
07/13 Angelika blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése