2017. július 17., hétfő

Zoe Sugg - A turnéEmlékeztek még Girl Online-ra? A lányra, akinek szinte az ölébe hullott a leendő rocksztár? Nos, idén júniusban megjelent Pennyék történetének folytatása, amelyben új kihívásokkal, és persze akadályokkal kell szembenézniük, ha együtt szeretnének maradni. Ha van kedvetek tartsatok velünk a folytatással foglalkozó turnén július 9. és 17. között, s, mint mindig, ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a Libri Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.


Zoe Sugg: Girl Online - A turné

Kiadó: Imsomnia Könyvek
ISBN: 9789633104446
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Lovas Anna

Fülszöveg:
Fél évvel karácsonyi megismerkedésük után Noah elhívja Pennyt nyári európai turnéjára (Berlin, München, Róma, Párizs). Penny alig várja, hogy a távkapcsolat után végre együtt lehessen a rockzenészként egyre sikeresebb pasijával, aki azt ígéri neki, hogy minden városban randevúzni fognak, és sok időt töltenek majd együtt. Ám hamar kiderül, hogy Noah minden ideje be van táblázva: vagy próbál, vagy fellép, vagy interjút ad, vagy alszik, így nemhogy várost nézni, de még együtt vacsorázni sem tudnak. A fiú szabadideje felett a menedzsere, Dean rendelkezik. Ráadásul a hirtelen jött sikertől és a buliktól túlfűtött banda folyamatosan azt érezteti Pennyvel, hogy láb alatt van, miközben még egy féltékeny rajongó is fenyegető levelekkel bombázza, hogy szakítson Noah-val. Nem telik el sok idő, és hiányozni kezd a családja, a legjobb barátja, Elliot… és a blogja, a Girl Online. Vajon képes lesz a turné alatt megtalálni az egyensúlyt a saját élete és a szerelme között? Vagy mindent elveszít a tökéletes nyár utáni hajszában?

Saját véleményem:
A Girl Online első része a tavalyi olvasmányaim egyik legjobbjaként tündökölt, éppen ezért alig vártam a folytatást. Szerettem volna újra elmerülni a valós problémákat felvető, hétköznapi, vicces, aranyos és kissé rózsaszín csomagolású világban, jókat mosolyogni Penny szerencsétlenkedésén, vagy éppen nagyokat sóhajtozni Noah romantikus megnyilvánulásain. Ugyanakkor féltem is.
Féltem, mert a második kötetek alapvetően szeretik lerombolni elődjeik gondosan felépített munkáját, megkérdőjelezni mindent, amit abban szerettünk, vagy éppen szétrobbantani az épp csak megpihent, boldog párocskákat. Legnagyobb bánatomra ez alól A turné sem kivétel. Sőt!
Fáj, hogy úgy alakultak dolgok, ahogy... de erről majd később.

Ahogyan azt a cím és a fülszöveg is sugallja, Noah európai turnéra indul, és Penny is vele tart, ami önmagában elég ígéretesen hangzik. Mert hát valljuk be, mi lehetne romantikusabb egy távkapcsolatban élő páros számára, mint egy közös, hosszú körutazás a legfantasztikusabb városokban? A rideg valóság viszont az, hogy a fiú elsősorban nem várost nézni, hanem dolgozni indul, ami egy feltörekvő rocksztár számára kemény menet. Fellépések, próbák, interjúk és pihenés - e négyes az, aminek mókuskerekébe Noah is belecsöppen. Gyakorlatilag minden idejét a karrierjével kapcsolatos dolgok teszik ki, ami egyfelől érthető és normális csakhogy az érem másik oldalán ott figyel a magányos Penny.
Lett légyen bárki a szerző - akár Zoella, akár más -, remek alapot talált. Olyat, ami több szempontból érdekes, ráadásul izgalmas témákat vet fel. Elsőként rögtön ott van a turnézás, ami a könyv célközönségének korát tekintve igencsak aktuális... végtére is ki ne szeretne bepillantani a kulisszák mögé, megtapasztalni hogyan áll össze egy ennyire monumentális dolog, milyen buktatói és hátrányai vannak? A kötetből pedig kiderül, mennyi lemondással, hazugsággal jár ez az egész, és hogy nem fenékig tejfel a hírességek élete sem.
Szorosan ezt követi a bandatag párja téma, ami ugyancsak kétélű fegyver.
Penny mindenről lemond Noahért cserébe. A blogjáról, a barátjáról és a családjáról is. Mindezt azért, hogy elmélyítse a szerelmével való kapcsolatát, illetve, hogy támogassa őt. Teszi mindezt egy olyan álomképért, ami hamar szertefoszlik. Édes andalgás helyett marad a magány, vagy az annál is rosszabb kolonc-érzés, az aranyos Penny helyét pedig átveszi egy másik, nehezebben szerethető Penny.
Az, amilyenné alakul, megosztó lesz olvasói körökben, éppen ezért nem is firtatnám. Ami viszont ebből eredeztethetően sokkal izgalmasabb és nem kevésbé aktuális téma, az önkeresés. Penny mindig is egy instabil lány volt, és azzal, hogy most Noahért lemond a blogjáról, a saját álmairól, és jóformán feláldozza önmagát, olyasmi, ami korosztályának egyik legsarkalatosabb pontja. Az ember életében ez az a kor, amikor igyekszik rálelni önmagára, az útra, ami felé szeretné terelni későbbi életét. Ennek az üzenete pedig gyönyörűen benne van a történetben.

Mindezzel együtt a kötet nem hibátlan. Lassan indul be, az elviselhetőnél több benne a hiszti, és a páros kapcsolatának megingatása is olyan irányt vesz, ami nálam rövid úton elásta a love story-t - Noah-val egyetemben. Hacsak Zoe Sugg nem áll elő valami ütőssel, akkor elképzelni sem tudom, hogy én még drukkoljak nekik... Utoljára a Párválasztó Maxonja zuhant akkorát a szememben, mint most Noah, és azóta sem tudom rávenni magam a folytatásra. De hát innen szép nyerni.

Összességében tehát bár a Girl Online 2. része nem hibátlan, de az, ami miatt az első sokak kedvence lett, továbbra is megvan benne. Aranyos, romantikus, néhol túlságosan rózsaszín, máshol pedig húsbavágóan életszerű. Egy biztos, valós problémákat boncolgat.
Ajánlom mindenkinek, aki szerette az első részt, és kész megkockáztatni annak a happy endjét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Elliot
Kedvenc jelenet: Elliot és Penny barátsága
Negatívum: Noah
Borító: 5/4
Sorozat: Girl Online 2. része
Nyereményjáték


A könyv címéből is láthatjátok, hogy Penny ezúttal turnéra megy Noahval és a zenekarral, aminek hála több európai országba is ellátogatnak, vagy éppen említenek egy-egy várost, ahol már korábban jártak. A feladatotok az lesz, hogy az egyes állomásokon található képek alapján kitaláljátok, melyik nagyvárosban járnak éppen. Ne felejtsétek el, ha velünk játszotok, megnyerhetitek a 3 nyereménypéldány egyikét.


Nézzetek be a többi állomásra is

07/09 Zakkant olvas
07/11 Deszy könyvajánlója
07/13 CBooks
07/17 Dreamworld
07/18 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése