2017. szeptember 5., kedd

Estelle Maskame - Mondtam már, hogy szeretlek?



A Gabo Kiadó gondozásában jelent meg idén nyáron a DIMILY-trilógia, amelynek első részéhez turné is indul. Estelle Maskame első könyve, a Mondtam már, hogy szeretlek? egy romantikus young adult történet, amelynek középpontjában egy tiltott szerelem áll. A turné során 5 blogger véleményét olvashatjátok a könyvről, és természetesen játszhattok a nyereménykönyvekért! Tartsatok velünk!


Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Kiadó: Gabo Kiadó
ISBN: 9789634063285
Oldalszám: 440 oldal
Fordító: Gonda Éva

Fülszöveg:
Amikor a tizenhat éves Eden Munro beleegyezik, hogy a nyarat a rég nem látott apjánál tölti a kaliforniai Santa Monicában, még nem sejti, mi vár rá. Eden szülei elváltak, és az apja új családot alapított. Ezt azt jelenti, hogy Eden találkozik a három mostohatestvérével.
A legidősebb, Tyler Bruce, egy heves természetű, hatalmas egójú problémás kamasz, aki mindenben szöges ellentéte Edennek. A fiatal lány nemsokára egy új élményekkel teli világban találja magát, mert Tyler baráti köre úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a jövevényt. A legnagyobb rejtélyt Tyler jelenti számára, és minél jobban próbálja megérteni a fiút, annál jobban megtetszik neki. Pedig pont a mostohatestvérébe nem lenne szabad beleszeretnie.
A helyzetet tovább bonyolítja Tyler levakarhatatlan barátnője meg egy srác, aki azonnal szemet vet Edenre. Sok titok, sok hazugság, és rengeteg dráma van a háttérben. Vajon Eden le tudja győzni az érzéseit? És sikerül kiderítenie az igazságot Tylerrel kapcsolatban?

Saját véleményem:
Estelle Maskame regényére az üde, fiatalos, nyárias borítója miatt figyeltem fel; úgy gondoltam, tökéletes limonádé lesz a tikkasztó hőségben.
Kezdetben ehhez minden adott is volt, még a klisés nyári vakáció ötlete sem tántorított el, egyszerűen élveztem a történéseket, illetve a hősnőben lezajló folyamatokat.

Eden a nyári szünetet rég nem látott apjánál és annak családjánál kénytelen tölteni a kaliforniai Santa Monicában. A lányban emiatt rengeteg kétely és félelem ébred, egyrészt apja, másrészt az idegen terep miatt. Ám ami az egészet igazán élővé teszi, az Eden önbizalomhiánya. Ezzel a személyiségjeggyel a szerző olyan narrátort teremtett, aki a legtöbb olvasóhoz hasonlóan elkülönül attól a világtól, amit a kaliforniaiak többsége él.
Eden számára éppúgy idegen a luxusban élő, állandóan bulizó, drogozó fiatalok kívülről tökéletesnek látszó, ámde belül rohadó világa, mint számunkra. Legalábbis kezdetben...
Ahogy Eden belekeveredik az ottani társaságba, egyre több barátot szerez, és az addig megvetett fiút más szemmel kezdi látni, a sztori, és vele együtt a főszereplő is átalakul olyasmivé, amit nehéz nem egyre fentebb kúszó vérnyomással olvasni.
Klisé klisé hátán, papírmasé karakterek és kevés lényegi cselekmény - nagyjából így tudnám jellemezni a fennmaradó részt. Ami önmagában nem lenne gond, hisz számtalan ilyen regény vagy tinisorozat készült; illetve nem is feltétlenül kellenek szappanoperás fordulatok egy történetbe, ha van valami más, ami ellensúlyozza az egészet. Vagy legalább egy szereplő, akit szeretni lehet.
Hősiesen bevallom, én itt nem találtam olyat, mindenki kiverte a biztosítékomat, élükön Tylerrel, a sztori ügyeletes rosszfiújával, aki egyben Eden mostohatestvére is.

Alapjáraton imádom a rosszfiúkat, míg a mostohatestvér szerelem egy újkeletű perverzió könyvmolyos életemben. Csakhogy Tyler egy egészen új szint a bad boy fogalmában - és talán nem is ez a legjobb szó rá, de más nem tűrné a nyomdafestéket. Züllött, sérült és irdatlan nagy seggfej. Az a típus, akit nem megszelídíteni kell, hanem klinikára utalni és - az Edenhez hasonló lányoknak - olyan messzire kerülni, amilyenre csak lehet.

Ami ellenben különösen tetszett ebben a tébolyult sztoriban, az a szerző merészsége. Számtalan drogozó, piáló, bulizó közegbe ágyazott történetet olvastam már, amik bár meg-megmutatták a sötét oldalt, mégsem voltak annyira húsbavágóan életszerűek, mint az itt olvasottak. Megdöbbentő élmény volt testközelből szembesülni a féktelen bulizás cenzúrázatlan verzióival, az ezt az életvitelt folytató tinik prioritásaival, valamint azzal, hogy tehetős fiatalok miként élik az életüket, hogyan veszik egyik bulit a másik után, mivel engedik ki a gőzt, vagy hogy mennyire sekélyesek és romlottak is.
Ha tehát valamiben kiemelkedő a Mondtam már, hogy szeretlek?, akkor az a háttérvilág.

Mindent egybevetve úgy gondolom, Estelle Maskame története nem való mindenkinek. De ha valaki szereti a zűrös fiatalok kavarásaival teli történeteket, akkor igazi csemegére lelhet ebben az egyébként olvasmányos sztoriban.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Tyler
Borító: 5/5
Sorozat: Dimily trilógia első része




Nyereményjáték


A Mondtam már, hogy szeretlek főszereplője, Tyler egy igazi balhés fiú, azonban lassacskán jobban megismerve megdobogtatja Eden - és az olvasó - szívét. A young adult könyvek között rengeteg olyan férfi főszereplővel találkozunk, akik első ránézésre igazi rosszfiúk, azonban néhány oldal után megismerhetjük érzékenyebb oldalukat is. A nyereményjátékunk során ilyen és ehhez hasonló fiúk nevét kell megkeresnetek a blogbejegyzések soraiban elbújtatva. A feladat nem más, mint a kiemelt betűket összerakva beírni a rafflecopter dobozba a fiúk teljes nevét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

08/28 Könyvvilág blog
08/30 Kelly&Lupi olvas
09/01 CBooks
09/03 Deszy Könyvajánlója
09/05 Dreamworld blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése