2017. augusztus 30., szerda

Roald Dahl - Fantasztikus Róka úr


A Kolibri Kiadó ismét újabb Roald Dahl könyvvel gazdagítja a szerzői gyűjteményt. A Fantasztikus Róka úr, ami magának Dahlnak is egyik kedvenc története volt új fordításban és Quentin Blake szenzációs rajzaival jelent meg. S természetesen ismét szívesen mutatjuk be nektek ezt a nagyszerű kötetet és ha szerencsések vagytok ti is megnyerhettek egyet a három példányból. Csak kövessétek augusztus 25-30 között a Blogturné állomásait és fejtsétek meg a rejtvényeket.


Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634370383
Oldalszám: 96 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki... méghozzá fantasztikusat!
"Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla."

Saját véleményem:
Roald Dahlt egy éve ismertem meg A barátságos óriás révén, és már akkor világossá vált számomra, mennyire különleges szerző is ő. Meséi egyszerre szólnak felnőttekhez és gyerekekhez egyaránt, s röpítenek fantázia szülte világokba, miközben olyan emberi értékeket közvetítenek, amikre mindennél nagyobb szükségünk van felgyorsult hétköznapjaink során.
Dahl stílusa ráadásul utánozhatatlan. Egyedi.
Talán nem is mindig mindenki számára emészthető... leszámítva a Fantasztikus Róka urat, ami egy bűbájos köntösbe csomagolt, tanulságos - magyar népmesékre emlékeztető - mese emberekről és állatokról.

A történet főszereplője - ahogy az a címből kiderül - Róka úr, aki estéről estére elindul, hogy családja asztalára ételt varázsoljon. Ám ahelyett, hogy az erdőben vadászna, a falu gazdáit látogatja, és az ő állataikat cseni el, amivel jócskán fel is ingereli őket. A dagi Buci, a vézna Bán, és az alacsony Bugris dühükben úgy döntenek, elkapják a tolvajt, kerül, amibe kerül. Tervük megvalósítása érdekében pedig nem átállanak a legdrasztikusabb módszerekhez folyamodni.
Vagyis lényegében az emberek és róka család közti élet-halál harc kerül középpontba ebben az alig 96 oldalas történetben, ami rövidsége ellenére felettébb vicces és izgalmas. Egyik pillanatban nevet az olvasó, a másikban viszont már a körmeit rágja.
Hősiesen bevallom, még a magam huszonhat évével is össze-össze szorult a torkom, amikor Róka úr családja nyakán szorult a hurok. Mert bizony Roald Dahl nem az a típus, aki elretten a rémséges tettektől...

Ahogy fentebb is említettem, a szerző szeret emberi tanulságokat csempészni műveibe, ez a Fantasztikus Róka úr esetében sincs másként. A rövidke történet mottója akár a "Többet ésszel, mint erővel!" is lehetne.
Persze ehhez a felismeréshez előbb el kell jutni. Az odáig vezető út viszont rögös, tele izzasztó helyzetekkel, amiken a kisebbek bőszen szoríthatnak kedvenceiknek. Ám a rókák ravasz állatok, s ilyetén Róka úr briliáns terve is bőségesen kiérdemli a fantasztikus jelzőt.

A Fantasztikus Róka úr engem sok pontban emlékeztetett azokra a rövid kis tanulságos állatmesékre, amiken felnőttem. Nosztalgiával töltött el. Az pedig, hogy az állatok kerültek a fókuszba, külön megmelengette állatbolond szívemet. Fontosnak tartom ugyanis, hogy a felcseperedő nemzedék ne úgy tekintsen az állatokra, mint a három mesebeli gazda, hanem szeresse őket, és ebben sokat segít ez a mű is.
Ajánlom minden gyereknek és meseszerető felnőttnek. A Fantasztikus Róka úr bájos mese, örökérvényű tanulságokkal.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Róka úr
Kedvenc jelenet: Róka úr terve
Negatívum: -
Borító: 5/3
Sorozat: önálló
Nyereményjáték


A történetből készült film egyik nagy húzóneve George Clooney volt, aki magának Róka úrnak kölcsönözte a hangját. Játékunkban állatos rajzfilmhősöket találtok, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy eredetileg melyik híres színész hangján szólaltak meg. Tehát a Rafflecopter megfelelő sorába a színészek nevét kell beírni.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Nézzetek be a többi állomásra is

08/25 Olvasónapló
08/26 Kelly & Lupi olvas
08/27 Szembetűnő
08/28 Zakkant olvas
08/29 KönyvParfé
08/30 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése