2017. augusztus 9., szerda

Elizabeth Hoyt - Egy ágyban a szörnyeteggel

A General Press kiadó jóvoltából megjelent Elizabeth Hoyt kedvelt Maiden Lane sorozatának legújabb kötete. Az Egy ágyban a szörnyeteggel előzőleg megismert Apollo történetét meséli el, akinek életébe váratlanul becsöppen Lily Stump és mindent megváltoztat.
Gyertek és ismerjétek meg velünk együtt közelebbről Apollot!


Elizabeth Hoyt: Egy ágyban a szörnyeteggel

Kiadó: General Press
ISBN:
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Szigeti Judit

Fülszöveg:
Lily Stump kisfia kifulladva rohan az anyjához: egy szörnyeteg van a kertjükben. A nagydarab, vad külsejű férfi üres tekintete azonban meggyőzi a nőt, hogy nem kell az idegentől tartania, élhetnek egymás mellett, a számukra menedékként szolgáló, düledező épületben meg a parkban. A csonka kis család és a néma idegen mindennapjai lassacskán összefonódnak, ám a nő egy nap megdöbbentő felfedezést tesz: a rejtélyes férfi cseppet sem együgyű, a bamba arc csak álca.
Mit titkolhat, mi vagy ki elől rejtőzik? És vajon mi lehet a hallgatása mögött? Szóra bírhatja-e őt Lily? Elég-e ehhez a zsigeri vonzalom, amely egyre leküzdhetetlenebbé válik kettejük között, vagy kénytelenek lesznek üzenőfüzetekre hagyatkozni a találkozásaik során? És ha a rejtélyre fény derül, az vajon nem választja el őket örökre egymástól?
Elizabeth Hoyt regényében két súlyos titkot cipelő ember kerül izgatóan közel egymáshoz; megtapasztalva azt, hogy megszólalni, megszólítani a másikat vágyat, szerelmet és elköteleződést hoz magával.

Saját véleményem:
Az embert mindig akkor éri a legkellemesebb meglepetés, amikor nem is számít rá.
A sötétség hercegét ugyan szerettem, ám rá kellett jönnöm, az eltelt hónapok során jócskán megfakult az emlékezetem, ami azt eredményezte, hogy bár akadtak ismerősen csengő nevek - főként Apolloé -, nem tudtam hová helyezni őket, és bizony olyan dolgok is a rejtély erejével hatottak rám, melyekről korábban tudomásom volt. De épp ez a nagyszerű a történelmi romantikusokban! Akár önállóan, akár sorozat részeként olvassa az ember, érthetőek. Önálló kötetként kezelve több a titok, míg sorozatként az összeérő szálak, apróbb átkötések melengetik meg szívünket.

A történet egészét tekintve egy végtelenül egyszerű, ámde annál hangulatosabb regényről beszélhetünk.
Eleinte lassan csordogálnak az események, ami nagyban köszönhető a fix helyszínnek, melyet alig hagynak el a főszereplők - mégis olvastatja magát, észrevétlenül férkőzve az olvasó szívébe. Könnyű ugyanis megszeretni egy olyan párost, akik ha csak távolról is, de emlékeztetnek a Szépség és a Szörnyeteg alakjaira.
Mind Apollo, mind Lily (és családja) a leégett színház elszigetelt területén kénytelen meghúzni magát, ki ezért, ki azért. Lily munkanélküliként igyekszik átvészelni a napokat, és elfogadni minden lehetőséget, amit csak kínálnak - lett légyen szó egy épen maradt lyukról a színházban, vagy szellemírói tevékenységről -, hogy eltarthassa csonka családját. Teszi mindezt a kor legnépszerűbb színésznőinek egyikeként.
Lily tipikus Belle-i karakter. Egyszerű, kedves, családcentrikus, a szeretteihez végtelenül hűséges, okos, bátor, talpraesett nő, ráadásul több szempontból is kilóg a társadalomból. Férfi szerepekben (is) brillírozik, miközben jobbnál jobb színdarabokat ír.
A szerző általa olyan eszményeket ragadott meg, mint az anyaság és a küzdelem - téve ezáltal a hétköznapi nők példaértékű hősévé -, karakterének pedig kétféle énje, valamint racionalitással és vágyakkal vívott csatái adnak extra színezetet.

De ha már a klasszikus mesét emlegetem, nem feledkezhetünk meg a szörnyről sem, aki ebben az esetben nem más, mint Apollo. A férfi külső adottságait, valamint fizikumát tekintve tökéletesen megfelel a képnek, ám mindezeken túlmenően is tökéletes megtestesítője a karakternek.
Apollo évekig raboskodott olyasmiért, amit el sem követett. Megfosztották rangjától, de még hangjától is, a lelkét pedig sosem múló sebek érték. Egyetlen vigasza (testvére mellett) a kerttervezés, melyet tökéletesen kamatoztathat a leégett színház elszenesedett parkjának újjáépítésekor.
A néma melák nap, mint nap, elszigetelten az emberektől a földet túrja, így akad rá Lily kisfia, aki eleinte szörnynek hiszi. Vicces tévedése pedig összehozza előbb őt, majd anyját is Apollóval, mely mind a két fél számára humoros és veszélyes helyzeteket eredményez.
Apollo bujkál, nehogy elfogják és újra börtönbe zárják, míg Lily egy múltbeli esemény miatt tartózkodik a hozzá hasonló férfiaktól. Kezdetben megvetik egymást, Apollo direkt félrevezeti a nőt, aki így azt hiszi, félkegyelmű, közben pedig egyre szorosabb kötelék alakul ki köztük. Kettejük kapcsolatának építkezése nem annyira látványos, perzselő vagy mindent elemésztő; a folyamatosan változó státuszuk-szerepük az, ami izgalmassá teszi őket; a folyamatosan változó mérlegállás, mely csupán rövidke ideig kerül azonos szintre.

Különleges élmény volt olyan szereplővel megismerkedni, mint Apollo. A műfajban tett kalandozásaim során rengetegféle karakterrel találkoztam már, de olyannal, akinek valamiféle fizikális "torzulása" volt, még nem. A némaság pedig többszörösen érdekes. Már pusztán a hogyan is. Végig hajtott a kíváncsiság, hogy rájöjjek, mi történt Apollóval, miért némult meg. Közben viszont módfelett élveztem, ahogy a némasága hol előnyként, hol hátrányként jelent meg. Elizabeth Hoyt remekül játszott vele. Mi több, ehhez igazította a cselekményt. Mindig akkor állt be valamiféle változás, amikor a némasággal kapcsolatban is történt valami. Például Lily és Apollo kapcsolata is akkor ugrott másik szintre, amikor ez-az kiderült.

Mindent egybevetve nagyon szerettem ezt a részt - a családias hangulatát, az ellentétpárokat, a szerteágazó szálakat, a második részben felbukkanó csavarokat vagy a fejezet előtti kis történetfoszlányokat. Az Egy ágyban a szörnyeteggel könnyed, mégis csavaros történet szeretetről, családról, változásról, melyben a romantika éppúgy jelen van, mint a nyomozás, vagy a fájdalmas titkok.
Jómagam rengeteget nevettem rajta, míg az utolsó harmad teljesen váratlanul ért a maga fordulataival. Szívből ajánlom a műfaj kedvelőinek. Elizabeth Hoytban nem lehet csalódni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Apollo
Kedvenc jelenet: a meztelenül fürdőzős
Negatívum: -
Borító: 5/3
Sorozat: Maiden Lane . része, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Mostani játékunk némi utánajárással igazán nem lesz nehéz, minden állomáson egy keresztrejtvény kérdést találtok Elizabeth Hoyt könyvei világához kapcsolódóan, helyes válaszokat a Rafflecopter megfelelő dobozába szükséges beírnotok. Ha helyes minden megfejtésetek, végén a tábla vastagon kijelölt részén Elizabeth Hoyt egy másik karakterének nevét kapjátok megfejtésül. (Minden állomás Rafi dobozban szereplő száma a keresztrejtvény sorát jelöli, így ha felcserélődne netán az állomások sorrendje, akkor is a Rafiban feltüntetett sorszámot vegyétek figyelembe.)
Játékra fel!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Mi a Botrányos vágyak női főszereplőjének keresztneve?




Nézzetek be a többi állomásra is

08/03 Insane Life
08/05 Angelika blogja
08/07 Betonka szerint a világ
08/09 Dreamworld
08/11 Deszy könyvajánlója
08/13 Könyvvilág
08/14 Kelly & Lupi olvas
08/16 Kristina blogja
08/18 Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése