2017. augusztus 29., kedd

Game of Thrones Tag


Mint azt bizonyára észrevettétek, óriási Trónok harca fan vagyok. Ebből kifolyólag a hétfői évadzáró után nem találtam a helyemet, milliónyi érzés kavargott bennem, amit már épp készültem bejegyzésbe fojtani, amikor belebotlottam Anya olvas blogján egy különleges tagbe.
Alapvetően nem vagyok az a tag töltögető típus, ám ez egyrészt GoT, másrészt ötletes, arról nem is beszélve, mennyire összevonja a kedvenceimet - a Trónok harcát, a könyveket, valamint magát a blogot.
Nem is szaporítom tovább a szót, vágjunk bele.
I. RÉSZ - KÖNYVES KÉRDÉSEK


"Mi nem vetünk" - Egy könyv, amit nem lennél hajlandó megvenni


Amanda Hocking: A vér szava - Előre is elnézést mindenkitől, aki szereti, de ez az a könyv, ami ingyen sem kéne, nemhogy fizessek is érte. Volt szerencsém olvasni. Tragikus.
Alice a világegyetem legostobább főszereplője, és ha ez önmagában nem lenne elegendő, rengeteg klisé, valamint bugyutaság társul mellé, hogy aztán együttes erővel egy innen-onnan összelopkodott sztoriban csúcsosodjanak ki.


"Tűz és vér" - Egy könyv, ami erős érzelmeket váltott ki belőled


John Green: Csillagainkban a hiba - Rengeteg könyvön sírtam, mégis úgy éreztem, Gus és Hazel története dolgoztatta meg leginkább az érzelmeimet. Velük együtt nevettem, reménykedtem, izgultam, szárnyaltam és zokogtam. Szinte minden érzelmet átéltem, és olyan intenzíven, mintha eggyé váltam volna a lapokra írt szavakkal.


"Közeleg a tél" - A kedvenc téli olvasmányod


George R. R. Martin: A jégsárkány - Ironikus módon pont ide jutott az egyik kedvenc Trónok harca kiegészítő könyvem, de hát véletlenek nincsenek...
 Martin bácsi szívszorítóan gyönyörű westerosi meséjét egy kislányról és jégsárkányról nem lehet nem szeretni.


"Család. Kötelesség. Becsület" - Egy könyv szoros családi kötelékekről


A. O. Esther: Összetört Glóriák - Rengeteget gondolkoztam, melyik történetet válasszam, hol volt a legerősebb a családi összetartás, mígnem rájöttem, hogy a család fogalmának nem feltétlenül kell egyet jelentenie a vérségi kötelékkel. Az ember - vagy az angyal - ugyanúgy testvérének érezhet valakit, akit a szívébe zárt, mintha ugyanaz a vér csörgedezne az ereikben. A. O. Esther sorozata pedig tökéletes példa erre. Az angyalok és barátaik köteléke mindennél szorosabb, példaértékűbb, ráadásul fontos, olykor sorsdöntő szerepű is.


"Erőssé növünk" - Egy könyv, amihez nem fűztél nagy reményeket, de miután elolvastad, meglepően tetszett


Justina Chan Headley: Iránytű a boldogsághoz - Már nem is tudom, miért került fel a kívánságlistámra, a fülszöveg alapján ugyanis úgy gondoltam egy újabb, sekélyes, problémáit felnagyító lányról fog szólni. Aztán úgy hozta az élet, hogy scheszti meglepett vele szülinapomra. Hála az égnek! Azóta nem győzök elég hálás lenni neki azért, hogy általa olyan értékes történettel gazdagodtam, mint Terráé. Szívem szerint mindenkinek a kezébe nyomkodnám.


"Miénk a harag" - Egy könyv, amitől dühös lettél


Denise Jaden: Soha nem elég - Mindmáig hideg ráz, ha csak rá kell gondolnom. A hősnő kiábrándító, a tettei undorítóak - főként az, amit a nővérével művelt. Szerintem még soha semelyik karakter nem idegesített fel annyira, mint Loey.


"Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik" - Egy könyv, amit megingathatatlanul szeretsz


Cassandra Clare: Csontváros - Cassandra Clare nem csak egy történetet adott számomra, hanem egy családot. Egy olyan családot, aminek életem végéig tagja leszek.
Felírhattam volna az egész sorozatot, sőt az összes többi árnyvadászos könyvet is, hisz mindannyira igaz lenne, mégis a Csontváros volt az, ami bevezetett az Árnyvilágba.
Jöjjön tehát bármilyen siralmas sorozat, tapossák, alázzák akárhogy a világot, Cassie karaktereit, a történeteiket minden hibájukkal és nagyszerűségükkel együtt szeretem és szeretni fogom.


"Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát" - Egy könyv, aminek úgy érzed, adósa vagy
(Megjegyzés: a tag készítője tisztában volt vele, hogy nem ez a hivatalos jelmondata a Lannistereknek, de úgy érezte, ez jobban megfelel a taghez. Egyébként is többször hallani ezt a Lannisterektől, mint a "Halld üvöltésem!"-et.)


Stephenie Meyer: Alkonyat - Mostanában divat utálni a Twilightot, én mégis szeretem. Miatta lettem könyvmoly, szerettem meg az olvasást, és miatta történt az életemben sok olyasmi, ami a könyvekhez köthető. Így hát bátran mondhatom, adósa vagyok az Alkonyatnak, amit úgy törlesztek, hogy nem felejtem el, mit adott nekem, és nem rúgok bele, amikor már nem menő.
II. RÉSZ - RAJONGÓI ELKÉPZELÉS


Melyik karaktert szeretnéd a Trónok harca nyerteseként látni, azaz ki üljön a végén a Vastrónon?

Ha most a szívemre hallgatnék, Jont mondanám.
De inkább az eszemre hallgatok és Dany-t választom, méghozzá azért, mert megvan benne Jon - majdnem - minden előnyös tulajdonsága (szereti a népét, az ő érdekeiket nézi, stb.), ugyanakkor képes olyan döntéseket, lépéseket is megtenni, amikre a másik nem lenne képes. Ha kell, kemény, taktikázik, olykor önfejű. Céltudatossága erős. Egy uralkodó pedig nem lehet jámbor.Szerinted melyik karakter fog a sorozat végéig élve maradni, és ki fog időközben meghalni? Kit szeretnél továbbra is élve látni?

Kezdjük azokkal, akiket szeretnék élve látni, de úgy érzem, nem élik meg az öregkort:
 • Theon: Bármilyen meglepő, imádom őt; hosszú éveken át szorítottam azért, hogy végre eljöjjön számára az a pillanat, ami a 7. évad végén bekövetkezett. Nem egy hős karakter, rengeteget hibázott, mégis látom a rejtett értékeit, és szeretném, ha boldog életet élhetne. De tudom, hogy nem fog - elég a Jonnal való utolsó beszélgetésére gondolni. Theon számára más út vezet a megváltáshoz/megbocsátáshoz.
 • Jon: Nincs még egy olyan karakter (oké, van, de az most nem lényeges), akit annyira szeretnék a végén életben látni, mint Jont. Mindazonáltal úgy érzem a Nagy Háború az ő hőstettével érhet véget.
 • Cersei: Kár tagadni, tutira van valami kattanásom, mert én Cersei-t is imádom, ám az ő élete is a végéhez közelít (szerintem).
 • Tormund: Ha láttátok az évadzárót, akkor azt hiszem, ez nem igényel bővebb kifejtést. 
 • Jorah: Szegénykémnek az első évadtól drukkolok, megérdemelné a boldogságot, de szerintem ő az utolsó lélegzetéig védelmezni fogja a nőt, akit szeret.

 Akiket szeretnék életben látni, de elképzelésem sincs a sorsukról:
 • Jaime: Ha tavaly kérdeztetek volna, azt mondom, nem éli meg a 7. évad végét. Sőt! Évad közepén meg is sirattam az idiótát. Most viszont nem tudom, 50-50% esélyt adok neki. Ettől függetlenül örülnék, ha az élők csapatát erősítené, és összejönne végre Brienne-nel. 
 • Brienne: Ő egy jelenség. Pont. 
 • Bronn: Mindig is kedveltem őt, de egészen a Targaryen-Lannister csatáig - amikor is jócskán rezgett a léc - nem gondoltam volna, hogy annyira, hogy komolyan fájna a halála.
 • Véreb
 • Szürke Féreg & Missandei
 • Drogon, Rhaegal
 • Szellem, Nymeria

Akiket szeretnék életben látni, és szerintem túl is élik:
 • Tyrion: A három nagy kedvencem egyike, ezenkívül a legnagyobb karakter az egész történetben. Nem kérdés, neki élnie kell. Megérdemli. 
 • Daenerys:  A második nagy kedvenc. Kemény csaj, aki ténylegesen megküzdött azért, ami őt illeti. Amiben kell, kemény, határozott, mégis emberi. És már az örökléssel sem lehet baj...
 • Sansa: Sokáig megvetettem, de nagyot fejlődött.
 • Arya: Arya az Arya.

Akik nyugodtan meghalhatnak és meg is fognak:
 • Varys
 • Melisandre
 • Euron Greyjoy 
 • Bran
III. RÉSZ - MI LENNE VELEM A TRÓNOK HARCÁBAN?


 Nyernél vagy meghalnál?

Meghalnék. A Jonra jellemző tulajdonságaimmal, plusz a fegyverforgatási képesség teljes hiányában nemhogy a telet, még a másnapot se élném meg Westeroson.
Bár eddig Sam és Podrick is egész jól elevickélt...


Melyik házba tartozol?

Stark.
A tesztekben, amiket megcsináltam mindig a Stark és Targaryen ház jött ki, ami nagyjából jó csapásirány, de ha egyet kell választani, akkor egyértelműen az előbbi. A Starkok értékrendjével, szokásaival tudok legteljesebben azonosulni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése