2018. április 18., szerda

Trish Cook - Éjjeli napfény



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg a könyvfesztiválra Trish Cook regényét: Éjjeli napfény címmel. Gyönyörű filmes borítóval jelenik meg a kötet, ugyanis azonos címmel mutatják be a mozik a filmváltozatot a megjelenéssel egyidőben. Olvasd a könyvet és nézd meg a filmet! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.


Trish Cook: Éjjeli napfény

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
ISBN: 9789632614564
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Vince Judit Andrea

Fülszöveg:
A 17 éves Katie Price egy ritka betegséggel él együtt: minimális mennyiségű napfény is halálos fenyegetés a számára. Mivel napközben muszáj a házban maradnia, társaságul csupán megözvegyült apja és legjobb (na jó, igazból az egyetlen) barátja szolgál. Katie világa csak azután teljesedik ki, hogy lement a nap: ilyenkor fogja a gitárját, és a helyi pályaudvaron játszik a jövő-menő utasoknak.
Charlie Reed valaha sztáratléta volt, és az életében most épp nagy változások vannak készülőben – ő az a fiú, akiért Katie a távolból titokban már évek óta rajong. Miután egy este meglátja a gitározó lányt, a sorsaik összeforrnak, és egy csillagokon átívelő szerelem veszi kezdetét.
Miközben támogatják egymást céljaik elérésében, és egymásba szeretnek a nyári éjszakák leple alatt, Katie és Charlie között olyan szoros összeköttetés alakul ki, ami elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa őket – és mindenki mást is körülöttük –, örökre.

Saját véleményem:
Az Éjjeli napfény az a ritka kivétel, ami témája ellenére utat verekedett magának hozzám.
Személyes okokból az utóbbi egy-két évben kerülöm a halálos betegségekkel foglalkozó filmeket, könyveket, ám a trailer és a naivitásom együttese meggyőzött arról, hogy talán ezúttal megúszhatom zsebkendők nélkül. Tévedtem. A történet végkimenetelétől függetlenül tócsát bőgtem magam köré olvasás közben, hisz az Éjjeli napfény aranyos, egyben megható történet élni akarásról. Könnyen, gyorsan fogyasztható rövidke terjedelmének, szerethetőségének, valamint gördülékenységének hála.

Katie Price ritka betegséggel él együtt, XP-s, vagyis brutálisan fényérzékeny. Soha nem érheti fény, különben azt kockáztatja, hogy meghal. Emiatt a tizenhét éves lány minden napját a házban tölti az édesapja és legjobb barátnője társaságában, miközben évek óta figyeli Charlie Reedet, a helyi sportolósztárt. Amikor Katie épp nem a srác után epekedik, gitározik, dalokat ír, amiket aztán éjszaka előad a közeli vasútállomáson kétszemélyes közönségének.
Egy nap azonban váratlan dolog történik, Charlie Reed is megjelenik a gitározgató lány előtt. Katie először elfut, ám barátnőjének hála kap egy második esélyt a szerelemre. Az életre.

Az Éjjeli napfény részben ugyan bemutatja, milyen az ebben a - valódi - betegségben szenvedők élete, de nagyobb részben a két fiatal kapcsolatára fókuszál. Akár szerelmi road tripként is jellemezhetném, ugyanis Charlie és Katie megismerkedése egyben egy gyönyörű út kezdete is az önmaguk és álmaik megtalálásához vezető ösvényen.
Tinirománc a javából, tele van klisékkel, mégis vicces és szerethető. Rendkívül bájos, ahogy Charlie végigvezeti a lányt egy sor olyan dolgon, ami egy átlagos tini számára mindennapos, legyen szó házibuliról, koncertről, úszásról vagy akár magáról a szerelemről. Katie valósággal kinyílik mellette, megtapasztalja, mennyi lehetőség rejlik a világban. Méghozzá apróságok által.
Katie egyébként rettentően szerethető figura, van benne egy adag Hazel Grace. Szarkasztikus, humoros, életerős lány, aki nem azon kesereg, hogy mennyi mindenből marad ki a betegsége miatt, hanem igyekszik megtalálni az olyan kapukat, amik nyitva állnak számára. E tulajdonságának köszönhető az üde, laza stílus.

Persze hazudnék, ha azt mondanám, nincsenek hibái a történetnek, mert ez nem igaz. A vége elkapkodott, a szűk terjedelem miatt néha gyors a cselekmény, és tulajdonképpen a fő konfliktus is egy ostoba, simán kiküszöbölhető banánhéjnak köszönhető, mégis szerethető. Nyomot hagy az olvasóban, és ez az, ami számít.
Minden tökéletlensége ellenére én nagyon szerettem, érzelmileg hihetetlenül megmozgatott.
Az Éjjeli napfény méltó utódja a Csillagainkban a hiba és Minden, minden könyveknek. Bájos, üde, fiatalos, kicsit szeleburdi, ugyanakkor rendkívül megható. Szem nem marad szárazon olvasás közben, annyi bizonyos.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Katie, Charlie és Katie barátnője
Kedvenc jelenet: Katie és az apukája kapcsolata; az utcazenélés
Negatívum: az elkapkodott befejezés
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A film kapcsán most a játék is a szereplők körül forog. Minden állomáson találsz egy kérdést és egy segítő képet, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a megfejtést! Sok szerencsét!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mi a címe Ariana Grande dalának, melynek klipjében Patrick Schwarzenegger szerepel?





Nézzetek be a többi állomásra is

04/18 Dreamworld
04/24 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése