2019. február 18., hétfő

Julie Klassen - A társalkodónő titka



A General Press kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Julie Klassen - A társalkodónő titka című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja Lady Marianna és Hannah utazását, mely örökre megváltoztatja és gyökeresen felforgatja mindkettejük életét.


Julie Klassen: A társalkodónő titka

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634522157
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Lady ​Marianna Mayfieldet hatalmas meglepetésként éri, amikor a férje bejelenti: még aznap elhagyják bathi házukat, és egy távoli vidékre költöznek. A féltékeny férfi így akarja megszakítani a csalfa neje és annak szeretője közötti viszonyt. Mariannának nehezére esik a gyors váltás, ráadásul hites ura parancsa szerint senkit sem vihet magával a személyzetből. Ez a nap azonban nem csak kellemetlen meglepetéseket tartogat számára: váratlanul betoppan az egykori társalkodónője, a zárkózott Hannah Rogers. Marianna mindig is kedvelte a lányt, aki korábban felmondás nélkül, titokban távozott; de az utolsó találkozásuk óta mintha megváltozott volna… Vajon miért kellett Hannah-nak elhagyni a házat? Talán csak nem ejtették rabul a szívét?
Lady Mayfieldnek kapóra jön az alkalom: rábeszéli Hannah-t, hogy szegődjön újra a szolgálatába, és kísérje el a nemkívánatos útra. Azt azonban egyikük sem gondolja, hogy ez az utazás örökre megváltoztatja és gyökeresen felforgatja mindannyiuk életét – és a kalandok végére két zaklatott szív is megnyugvásra talál.

Saját véleményem:
Julie Klassen munkásságával ezidáig nem akadt dolgom, ám A társalkodónő titka hangulatos borítója és izgalmas fülszövege meggyőzött arról, hogy épp ideje változtatnom rajta. Mindazonáltal azt már most leszögezném, hogy a rövidke ismertető rendkívül félrevezető, azt sugallja, hogy a történet főszereplője Marianna Mayfield. Ez azonban távolabb nem is állhatna az igazságtól, hisz az események csomópontjában Hannah Rogers, a lady társalkodónője áll, aki úrnője eltűnésével, akarva-akaratlanul is kénytelen átvenni annak szerepét.

A regény kezdetén Sir John, Marianna férje bejelenti, hogy még aznap elhagyják bathi otthonukat és egy távoli, ismeretlen birtokra költöznek annak reményében, hogy így véget vethet hűtlen felesége viszonyának. Az utazás napján azonban váratlanul betoppan a hölgy egykori társalkodónője, Hannah, aki néhány hónappal korábban mindenféle magyarázat nélkül eltűnt, s ez épp kapóra jön Mariannának, hogy valakit magával rángathasson és megmeneküljön a férjével való összezártságtól. Ám az út során balesetet szenvednek, hintójuk beleborul a tengerbe, de az új otthonukhoz közeli orvos rájuk talál és kimenekíti a férfit és az egyik asszonyt.
Sir John élet-halál között lebeg eszméletlenül, amikor a hölgy, akiről mindenki azt feltételezi, Marianna, magához tér. Hannah-t először meglepi a dolog, végül mégsem javítja ki a tévedést, ami kapóra jön számára, hogy visszaszerezhesse kisfiát. Abban reménykedik, hogy még azelőtt megszökhet gyermekével, mielőtt lelepleződne, ám színjátékában egyre mélyebbre süpped, hála a nem várt sorozatok láncolatának. Mariannaként a birtokon reked, s mialatt Sir John öntudatlanul fekszik, sorra bukkannak fel a hármójuk életében fontos szerepet betöltő személyek és bonyodalmak, új és régi szerelmeket szökkentve szárba.

A történet elég lassú ütemű, szépen csordogál a maga medrében, olyannyira, hogy nagyjából feléig fogalmam sem volt, Julie Klassen hova szándékozik kilyukadni. Mindeközben tele van fordulatokkal, legalább annyival, hogy azt még a szappanoperák készítői is megirigyelhetnék. Egészen elképesztő a cselekmény szövevényessége. Imádtam, hogy fejezetről fejezetre kaptam valamit, ami feje tetejére állította Hannah amúgy sem  egyszerű helyzetét, s olyan megmérettetés elé állította, ami tíz embernek is sok lett volna. Hannah karaktere azonban ügyesen vette az akadályokat, szépen ellavírozott köztük, a végére olyan hazugsághegyet halmozva fel, ami kellően csattanós végjátékot tartogatott. Épp ezért sajnálom, hogy a romantikus szál csúfosan elbukott. Na nem a történetben, hanem nálam, az olvasónál.
Nagyjából a kétszázadik oldalnál járhattam, amikor valamiféle halovány szálacska megcsillant. Akkor még úgy véltem, lehet esélye a dolognak, ám miután a semmiből két-három esélyes is felbukkant, Miss Rogers pedig úgy ingadozott közöttük, mint gyenge virágszál a tavaszi szélben, sok jóra nem számítottam. Sajnos igazam lett. Egyik férfi sem tudott a másik fölébe kerekedni, vagy ha már itt tartunk, valós érzelmet prezentálni: egyiküket a kétségbeesés hajtotta, másikukat a frissen fellobbanó szenvedély, harmadikukat pedig a gyermeki múlt. Ám ami rosszabb, hogy magán a főhősnőn sem éreztem, hogy valóban komoly érzelmeket táplálna bármelyik irányába is; ide-oda csapódott, attól függően melyik kapcsolat kínált jobb lehetőségeket.
Julie Klassen Hannah személyével elsősorban a gyermekéért mindent feláldozó, tűzön-vízen átgázoló anya képét szerette volna megjeleníteni, ami önmagában működött is, de a romantikát valahogy nem sikerült hozzáidomultatnia. Mint anya, mint harcos asszony, szerettem őt, ám később, a férfiakkal való viselkedése miatt rettentően meggyűlöltem - sajnos a történelem egyik legirritálóbb hősnőjévé nőtte ki magát.

Hogy mégis, mindennek ellenére miért kedveltem és ajánlom a műfaj szerelmeseinek A társalkodónő titkát? A szövevényessége miatt. Annyira komplex és jól felépített, hogy a romantika döcögőssége és az utálatos hősnője ellenére is szórakoztató olvasmány, olyan, ami garantáltan nem engedi, hogy letegyék, és cselekménye jogán is élvezhető tud lenni.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: a tárgyalás
Negatívum: Hannah és a romantikus szál
Borító: 5/5
Sorozat: -




Helyszínek


"A regény első vázlatát még azelőtt megírtam, hogy felkerestem volna Lyntont és Lynmoutht, az angliai Devon megye északi részében fekvő ikervárosokat. Az Exmoor Nemzeti Park vízparti fekvése miatt választottam ezt a területet, és mert meredek sziklák szegélyezik a Bristoli-csatorna mentén. 2014-ben a régi barátnőmmel, Sara Ringgel abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy oda-látogathattunk. A táj, a falu és a helyiek még annál is bájosabbnak bizonyultak, mint amilyennek képzeltem őket.
Sarával túrázni mentünk a Lyn folyó mellett, megnéztük a gyönyörű sziklavölgyet: a Valley of Rocksot, majd továbbhaladtunk a több száz éves kocsiúton, amely veszedelmesen közel fut a szikla széléhez a Woody-öböl mentén. Együtt megkerestük a tökéletes helyet, ahol a hintó lebukdácsolhatott a csatornába. A szél az arcunkba csapkodta a hajunkat, letépte a kapucninkat a fejünkről, és majdnem lehetetlenné tette, hogy halljuk, mit mondunk azon a videón, amelyet Sara vett fel. A barátnőm emellett számos gyönyörű fotót is készített a környéken (többek között engem is lefényképezett a kalodában, amely a könyvben is szerepel)."
(képek forrása: Julie Klassen)





 



Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Julie Klassen munkásságát. Minden állomáson találtok egy párost, akiknek a neve alapján ki kell találnotok, melyik regényhez tartoznak, majd a könyv címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Alec Valcourt & Julia Midwinter




Nézzetek be a többi állomásra is

02/14 Könyvvilág
02/16 Szembetűnő
02/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése