2019. október 1., kedd

Madeline Hunter - Kártyán nyert szerelem


Kártyán nyert szerelemmel búcsúzik Madeline Hunter Fairbourne-kvartett sorozatától a Blogturné Klub négy bloggere. Kövesd őket turnéjuk során, s ha jó lesz a lapjárás, tiéd lehet a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyike.


Madeline Hunter: Kártyán nyert szerelem

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634523116
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Amikor Lady Lydia Thorntont megzsarolják egy régebbi kézirata félreérthető tartalma miatt, a nőnek minden követ meg kell mozgatnia, hogy visszaszerezze a meggondolatlan írást. Hiszen senki sem hinné el, hogy a befolyásos Southwaite grófjának húgaként nem a franciáknak készített részletes listát az angol partoknál gyülekező hadiflottáról. A lady szorongatott helyzetében belemegy egy fogadásba az arrogáns Penthurst hercegével. Bátran kockáztat, hiszen a pókerasztalnál eddig még mindig neki kedvezett a lapjárás.
Penthurst igazi kalandorként ismerte meg Lydiát – ám még ő is meglepődik, amikor a nő felkeresi, hogy tízezer font ellenében kockára tegye az ártatlanságát. A ladyt pedig a legrosszabbkor hagyja cserben a szerencséje. Lydiának immár nemcsak az egyre telhetetlenebb zsarolójával kell szembenéznie, hanem egy herceggel is, aki semmitől sem riad vissza, hogy behajtsa a nyereményét…

Saját véleményem:
Madeline Hunter a lassan hömpölygő stílusáról, egyszerű történetvezetéséről, na meg a korszakukat meghazudtoló hősnőiről híres. A Fairbourne kvartett hölgyei egytől egyig szabadságra vágyó, erős jellemek, olyanok, akik jócskán szembemennek kortársaikkal, és a kor szigorú eszményeivel. Természetesen ez alól Lady Lydia sem kivétel, huszonnégy éves hajadonként esze ágában sincs férjhez menni, ki nem állhatja a kerítő vacsorákat, idejét sokkal szívesebben tölti a kártyaasztal mellett. Ám Southwaite grófjának húga nem csupán szenvedélyes játékos, hanem meglepően szerencsés is, minden játszmát megnyer. Két alkalmat kivéve, amikor is ártatlansága a tét.

"- (...) Nem szeretnék kiszámítható és megfontolt lenni. Az élet anélkül is elég unalmas lehet, hogy az ember nem igyekszik szándékosan azzá tenni."

Szeretem az olyan történeteket, ahol a szerző kihúzza a talajt főhőse lába alól, izgalmas látni, hogy egy alapvetően talpraesett jellem miként próbál meg boldogulni komfortzónáján kívül eső helyzetekben, s mennyire befolyásolja ez a jellemét. A Kártyán nyert szerelem esetében adott egy karakán hősnő, aki a világ szemében közönyösnek tetszik, miközben nagyon is szenvedélyes típus, olyan, aki merész dolgokra vágyik, és nem hajlandó fejet hajtani a társadalmi elvárások előtt - még akkor sem, ha bizonyos mértékben köti bátyja intelme. Lydia a játékasztal mellett tüzes, határozott lány, olyankor igazán elemében van, ám ahogy egy felkapaszkodni vágyó senki megzsarolja, kibillen ebből és egyik bajból a másikba csöppen.
A bonyodalom hátterében egy régi, kiforratlan, tinilányos regény áll, mely Lydia pajzán fantáziái mellett túlságosan részletes leírásokat tartalmaz az angol flottáról, erőviszonyairól,  tehát az amúgy is puskaporos hangulatú történelmi korszakban könnyű hazaáruló feljegyzéseknek titulálni ezeket az írásokat. Így amikor Lydia zsarolója irreálisan nagy összeget kér a hallgatásáért cserébe, a határidő szűkössége miatt a lány legnagyobb ellenségét próbálja szerencsejátékra hívni, mely során tízezer font vagy az ő ártatlansága a tét. Csakhogy életében először veszít, a zsaroló mellett tehát szembe kell néznie azzal a ténnyel is, hogy első szerelme gyilkosa, Penthurst arrogáns hercege, jogot formál szüzességére.

A Kártyán nyert szerelem alapvetően egy lassan csordogáló regény, és bár helyenként tartalmaz unalmas részeket, az, hogy a hősnő fejezetről fejezetre egyre nagyobb slammasztikában találja magát, jócskán izgalmassá és szerethetővé teszi a történetet. Lydia elképesztő, az elveivel homlokegyenest szembemenő szituációkba csöppen egy olyan férfi oldalán, akivel több szálon is összeköti a múlt, és akit szívből megvet.
Egy múltban kötött házassági szerződés, az első szerelem meggyilkolása, kártyán nyert szüzesség és még valami. Ezek, és a herceg kissé arrogáns, helyzetét (ki)élvező, pimasz viselkedése sokat hozzátesznek a sztorihoz, melyben a tapasztalt, sokat megélt férfi próbálja terelgetni a gyakorlatlan kisasszonyt. Én nagyon szerettem őket együtt, ahogy az apró kis titkaik fényében ügyeskedtek, csipkelődtek, egyszerre volt mókás és szenvedélyes.

Mindent egybevetve aranyos lezárása volt ez a sorozatnak (megjegyzem, önállóan is tökéletesen értelmezhető a kötet), könnyed, üde, léleksimogató. Amolyan andalító történelmi romantikus. Ráadásul az előző kötetek főszereplői is felbukkantak, méghozzá nem is keveset, ami számomra külön öröm volt. Úgyhogy én csak ajánlani tudom. Olvassátok.



Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Lydia, Sarah, Penthurst és a régi kedvencek
Kedvenc jelenet: Lydia és Penthurst első kártyázása
Negatívum: volt néhány "üres járat"
Borító: 5/5
Sorozat: Fairbourne kvartett #4, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Kártyázzunk! A blogturné minden állomásán egy-egy ismert kártyajáték rövid leírása lesz található. A ti feladatotok az, hogy a leírás alapján kitaláljátok a kártyajáték nevét és beírjátok azt a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Az egyik legnépszerűbb kártyajáték a világon, melynek több fajtája is ismert, és versenyszerűen is játsszák. A lényege, hogy a játékosok a nyílt vagy zárt kártyáikból a legjobbat kihozva elvigyék az asztal közepén lévő kasszát. Ezt a legjobb lap kombinációval tehetik meg, tehát minden játékosnak arra kell törekednie, hogy a saját kezében legyen a legjobb. Többen úgy vélik, hogy csupán szerencsejáték, nem kell hozzá különösebb tudás és bárki, felkészülés nélkül le tudna győzni bárki mást, csak a jó lapok számítanak. A valóság azonban ettől nagyon is eltérő, a játék során ki lehet számolni a kézben lévő lapok esélyét, meg lehet figyelni az ellenfelek viselkedését és az asztalon lévő lapokat és az ellenfél játékát összevetve, meg lehet becsülni kezünk erősségét.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/27 Betonka szerint a világ…
09/29 Kelly és Lupi olvas
10/01 Dreamworld
10/03 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése