2019. december 1., vasárnap

Emma Chase - A királynő férjet keres


Emma Chase: A királynő férjet keres

Kiadó: Álomgyár Kiadó
ISBN: 9786155929298
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Seres Noémi

Fülszöveg:
Lenora Celeste Beatrice Arabella Pembrook hercegnőnek nem éppen átlagos gyerekkora volt. Arra nevelték, hogy királynő legyen – Wessco első királynője. És ez nagy dolog.
Amikor tizenkilenc évesen megkoronázzák a gyönyörű fiatal trónörököst, ő készen áll arra, hogy uralkodjon. Elbűvölő, okos, magabiztos és leleményes.
Viszont nem házas.
Márpedig a tanácsadóinak ez az elsődleges szempontja. Ez az, amit a parlament megkövetel, és amit a nép akar.
Lenora nem vágyik arra, hogy hozzáláncolja magát egy férfihoz – pláne olyanhoz, aki csak a korona miatt van vele. De néha muszáj egyezséget kötni, és eleget tenni a kötelezettségeknek.
Még a királynőknek is. Különösen a királynőknek.
A New York Time bestsellerszerzője, Emma Chase ezúttal egy édes és szexi, különálló fenséges történettel örvendezteti meg olvasóit.

Saját véleményem:
Az Uralkodj magadon sorozat a felnőtt nők tündérmeséje. Cukormázas, ugyanakkor lélekmelengető, habkönnyű  történetek humorral és szenvedéllyel fűszerezve - ráadásul mindegyik kötet a brit uralkodói család egy-egy közkedvelt alakjára épül. Bármelyik részt is veszed a kezedbe, olyan, mintha benyomnál a tévében egy szeleburdi, kissé kiszámítható, mégis szórakoztató romantikus vígjátékot, melynek minden perce önfeledt kikapcsolódással kecsegtet.
Nincs ez másként A királynő férjet keresben sem, ami bizonyos tekintetben azért mégiscsak eltér elődeitől, hála az '50-es évek, valamint a fiatal hercegnőből váratlan gyorsasággal királynővé váló lány tragikus, édes-bús hangulatú történetének.

"(...) a szerelem ennél sokkal bonyolultabb. Fantasztikus, szép, de egyben borzalmas, felkavaró is. Egyik nap úgy érzed, hogy repülni tudnál, másik nap pedig bele tudnál pusztulni a fájdalomba. Bonyolult dolog ez."

Emma Chase ezúttal a múltba repíti olvasóit, ahol megismerkedhetünk a sorozat ikonikus - nem mellesleg közkedvelt - királynőjének, Lenorának rögös életútjával.
A hercegnőt gyermekkorától kezdve arra nevelik, miként legyen Wessco első királynője - milyen szabályokkal, elvárásokkal, megalkuvásokkal, feladatokkal és lemondásokkal jár együtt a cím. Ám amikor a tizenkilenc éves lány két, egymást váratlan gyorsasággal követő tragédia után hirtelen a trónon találja magát, olyan dolgokkal kell szembenéznie, amikre senki sem készítette fel. Míg ő megpróbál jó s újító királynővé válni, addig öreg tanácsadói egészen más dolgokat kívánnak rákényszeríteni a tradíció és a nép nevében... többek között azt, hogy menjen férjhez. Leonorának tehát döntenie kell: elveszíti uralkodói státuszát, vagy belekényszerül egy nem kívánt házasságba.
Amikor úgy tűnik, végre megszületik a legjobb megoldás, Lenora egy ismételt tragédia okán újabb vőlegény oldalán találja magát, aki nem más, mint az a világjáró, kalandor srác, akinek egykoron ámulva olvasta leveleit.

Lenora története szívszorító utazás a múltba, mely kendőzetlen őszinteséggel mutatja be, mennyi nehézséggel kell megküzdenie egy nőnek azért, hogy elfogadják, s hogy milyen rögös, fájdalmakkal, lemondásokkal és megalkuvásokkal teli út vezet a tisztelet kívívásáig még egy királynő esetében is. Különösen az övében. Nagyon jó leképzése ez annak, mennyire nem számít a rang, ha az ember nőnek születik, hogy mennyire degradáló tud lenni a férfi társadalom, főként akkor, ha a hatalom gyakorlásáról van szó. Mint ahogyan a tradíció és az újító szellem kettőse is izgalmas pontja a regénynek. De épp így említhetném a szerelem témáját is, mely tragikussága ellenére lúdbörőztetően gyönyörű.
A sorozat olvasói tudhatják, mi a vége Lenora és Edward kapcsolatának, ám ebben a történetben az út a fontos, az, ahogyan megannyi tragédia, szabály és elvárás közepette két ismerős ismeretlen, kötelességtudatból egymás mellé sodródva próbálja a legjobbat kihozni a helyzetéből. Emma Chase nem azt kérdőjelezi meg, merrefelé tartanak szereplői, hisz azt mindenki tudja/kitalálja, hanem ennek a folyamatnak a keserédes szépségét, a mikéntjeit mutatja be. Azt, ahogyan a világjáró fiú a keretek közé szorított lányra hat, és fordítva. És én ezt imádtam! Az előző részeket is nagyon szerettem, de A királynő férjet keres magasan a legjobb része a sorozatnak. Szerelem, barátság, gyász, család és kötelesség vegyül benne léleksimogatóan szép, helyenként szomorkás vagy éppen megmosolyogtató, máskor perzselő vagy épp megbotránkoztató pillanatokat tartogatva az olvasó számára.
Tiszta szívből ajánlom minden romantikus lelkű lánynak, nőnek. Varázslatos kis gyöngyszem ez; édes-bús tündérmese.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Leonora, Edward, Thomas
Kedvenc jelenet: egy bizonyos éjszaka, Lenora és Thomas barátsága
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Uralkodj magadon #4, önállóan isolvasható


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése