2019. december 9., hétfő

Richard Wolfrik Galland - A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex



Leonardo da Vinci nemcsak festő volt, hanem mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós és még sok minden más is. Rengeteg titok és rejtély lengi körül őt magát és munkásságát is. Titkosírások, rejtvények, a festményein elrejtett utalások... A Da Vinci-kód című regény és film óta az is érdeklődik ezek iránt, aki korábban nem sokat tudott da Vinci munkásságáról. A Kossuth Kiadónak köszönhetően az idén megjelent A Leonardo da Vinci-rejtvénykódexszel együtt fejthetünk kódokat, rejtvényeket a mesterrel, az általa ihletett feladatokkal játszhatunk, nyomozhatunk, megmozgathatjuk az agytekervényeinket. Ezúttal a Blogturné Klub négy tagja meséli el nektek, milyen volt olvasás mellett játszani is egy kicsit. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Richard Wolfrik Galland: A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN: 9789630998253
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Kertész Balázs

Fülszöveg:
Leonardo da Vinci bámulatos elméje felbecsülhetetlenül sokat adott a világnak: egy személyben volt nagyszerű festő, mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós, és ezzel még nem is értünk a sor végére. Nem egy olyan elképzelést vázolt fel tervrajzain, amelyek csak évszázadokkal a halála után valósultak meg; tudományos szemléletével is messze megelőzte korát.
Ezt a százötven rejtvényt és fejtörőt tartalmazó könyvet Leonardo festményeinek, vázlatainak, ábráinak és írásainak a sokasága ihlette. A logikus gondolkodást, szellemes következtetést és mindenképpen éles elmét igénylő feladványokat a mester káprázatos keze munkájával ékesítettük.

Saját véleményem:
Leonardo da Vinci-re, a világ legnagyobb polihisztorára mindig is nagy tisztelettel tekintettem. Egészen elképesztő azon művek és találmányok sokasága, amivel megajándékozta a világot, hát még az a rengeteg, megoldásra váró rejtvény, amit maga után hagyott.
A Richard Wolfrik Galland által jegyzet rejtvénykódex pedig lehetőséget biztosít arra, hogy elmerüljünk a mester világában, és ha a Mona Lisa rejtélyét nem is, de százötven fejtörőt megpróbáljunk megoldani.

"Az élet maga egy fejtörő, megoldásra váró kérdések véget nem érő sora."

Ahogy kézbe vesszük a kötetet, egyből úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben, egyenesen da Vinci műhelyébe, ugyanis a lapok épp olyan pergamen hatásúak, mintha magától Leonardo-tól származnának, akárcsak a rajtuk megjelenő, halovány írások, rajzok, minták és motívumok. De a szerző ennél is tovább merészkedett, a 15. századba ágyazta fejtörőit, melyekben találkozhatunk a polihisztor kortársaival, valamint megismerkedhetünk egyik-másik alkotásával is. A legizgalmasabb mégis az a személyes hangvétel, ami megidézi a kedvenc tanítványához szóló mestert, mintha valóban Salaihoz, az ördögfiókához intézné kérdéseit, mi pedig bepillantást nyerhetnénk mindennapjaikba. Ettől sokkal bensőségesebbé válik az egész.

"Nincs nemesebb élvezet a megértés öröménél"

Richard Wolfrik Galland négy kategóriába, nehézségi szint szerint sorolja fortélyos feladványait. Találhatóak benne könnyebbek újoncoknak, kicsit nehezebbek, de még viszonylag könnyen megfejthetőek a tanoncoknak, több fejtörést igénylőek az avatottaknak, és komoly agymunkát igénylőek, csillapíthatatlan tudás- és kalandvággyal rendelkező ínyenceknek. A kérdések zöme egyébként olyan klasszikus, mely évszázadon keresztül késztette töprengésre a rejtvények kedvelőit, annyi csavarral, hogy a szerző da Vinci képére formálta őket.
Feladványtípusokat tekintve is igen változatos a paletta, vannak vizuális, matematikai vagy épp stratégiai, de átverős rejtvények is -  melyek ugyancsak Leonardo polihisztorságára utalnak - minden nehézségi szintben.

Jómagam megpróbálkoztam az összes fokozattal, de néhány kivétellel leginkább az újonc és tanonc szint vált be nálam, a többi gondosabb odafigyelést, több és furfangosabb agymunkát igényelt volna - azokat későbbre tartogattam, olyan pillanatokra, amikor úgy érzem, kellően át tudok szellemülni hozzájuk, s elmélyedni bennük.
A kötet nem mellesleg az elme pellengérezésére is kiválóan alkalmas, mert még ha nem is sikerül helyesen megfejtenünk egy-egy feladványt, nyugodtan hátralapozhatunk a megoldásokhoz, és az ott leírtakból tanulhatunk. Néha pedig olyan is előfordul, hogy találunk egy másik helyes megoldást, olyat, amit maga a szerző nem jegyzett le, mégis helyes.

Összességében tehát úgy vélem, A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex remek kikapcsolódást nyújthat azoknak, akik szeretik megtornáztatni az agyukat, de akár még családi-baráti játékként is bevethető, ha valami tartalmasabb időtöltésre vágyunk. Az már csak extra hab a tortán, hogy mindezt mini Robert Langdononként élhetjük meg.




Nyereményjáték


Leonardo da Vinci alkotásait szinte mindenki ismeri. Ezúttal azonban nem látvány, hanem leírás alapján kell felismernetek egy-egy a nevéhez kapcsolható alkotást. Ennek a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A kép 77 x 53 cm nagyságú, nyárfatáblára olajjal festett portré. Egy rejtélyes, megfontolt választékossággal teli, bölcsességet sugárzó női mosoly egy érdekes tájban. Sokak szerint talán az egész festészet történetének legismertebb alkotása. Ez köszönhető annak, hogy a kép „női” arca gyakorlatilag már a közösségi emlékezet részének tekinthető, ismert az egész világon, másolják, fényképezik, karikatúrákat készítenek róla és ezerszámra sokszorosították.




Nézzetek be a többi állomásra is

12/07 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/09 Dreamworld
12/11 Könyv és más
12/13 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése