2021. június 1., kedd

Érdekességek az Aladdin mese kapcsán


A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb tagja, az Egy új élmény. Ennek örömére bloggereink varázsszőnyegre pattanva meg sem állnak Agrabah-ig, hogy nyomonkövessék, mi történik akkor, ha Aladdin helyett Jafar kaparintja meg a csodalámpát.Tartsatok velünk ezen a különleges utazáson, ígérjük,élményekből & nyereményből nem lesz hiány.




Érdekességek az Aladdin mese kapcsán


1) Tom Cruise

Aladdin karakterét eredetileg teljes egészében Michael J. Foxról mintázták volna, de végül a mese producere úgy látta, hogy Aladdin abban a formájában inkább tűnt cukinak, mintsem vonzónak. Ezt követően pár évet öregítettek rajta, levették az ingét, majd inkább Tom Cruise-ból merítettek ihletet.




2) Jázmin

Jázmin kinézete sem teljesen eredeti, esetében Jennifer Connelly (Téli mese, Tintaszív) szolgált múzsaként.



3) Aladdin nadrágja

Emlékeztek Aladdin ikonikus, buggyos nacijára, amit azelőtt viselt, hogy Dzsini herceget csinált volna belőle? Nos, a kreátorok annak az ötletét is lekoppintották, nevezetesen McHammertől.



4) Ének vs. szinkron

Aki kicsit is ismeri a Disney mesék világát, tudja, hogy elengedhetetlen részük a dalbetétek, ezért általában olyan szinkronokat választanak, akik énekelni is tudnak. Az Aladdin viszont azon ritka kivételek közé tartozik, ahol az eredeti szinkronszínék helyett külön énekesek szólaltatták meg a figurákat. Míg Aladdin beszédhangját Scott Weinger adta, addig az énekért Brad Kane felelt, Jázmin esetében pedig a szöveges részekben Linda Larkin szólaltatta meg a hercegnőt, míg az énekek során Lea Salonga.
A magyar verzióban ugyancsak két-két szinkront kaptak a karakterek: Aladdin beszédhangja Bolba Tamás volt, az ének pedig Miller Zoli, míg Jázminnál Kocsis Juditnak jutott a szöveges rész, Janza Katának pedig az ének.



5) Apa-fia

Ha már a szinkronoknál tartunk, extra érdekességként megemlíteném, hogy míg az 1992-es Aladdinnál Miller Zoli működött közre a dalok során, addig a 2019-es filmben fia, Miller Dávid kölcsönözte énekhangját a karakternek.

forrás: meglepetes.hu


6) Dzsini és Robin Williams

Aladdinnal és Jázminnal ellentétben Dzsini karakterét eleve Robin Williamsre szabták. Ahhoz, hogy meggyőzzék a színészt, vállalja el a szerepet, leanimálták Dzsiniként az egyik stand-upos videóját, ez pedig annyira megtetszett Robin Williamsnek, hogy azonnal igent mondott a felkérésre. Többek között ezért is fordulhatott elő, hogy többször is improvizált szinkronizálás során, és ahelyett, hogy a betanult  forgatókönyves szövegét mondta volna, előszeretettel rögtönzött.
Egyébként arra az esetre, ha Robin Williams nem mondott volna igent Dzsinire, olyan nevek voltak még talonban, mint Steve Martin vagy Eddie Murphy.



7) Taps

Az elővetítések során, amikor a Jóbarát c. dal lement, senki sem tapsolt, emiatt a készítők egy ponton kiírták a mesébe is, hogy "taps". Ez végül annyira bejött, hogy benne hagyták a végleges verzióban is.



8) Dzsini és a sztárok

Emlékeztek arra a jelenetsorra, amikor Dzsini különféle alakokat ölt magára? Feltűnt már, hogy egyik-másik ismerősen fest? Nos, nem véletlen, valójában ugyanis 14 hírességet jelenít meg: Arnold Schwarzenegger, Ed Sullivan, Groucho Marx, William F Buckley, Señor Wences, Robert De Niro, Carol Channing, Arsenio Hall, Walter Brennan, Mary Hart, Ethel Merman, Rodney Dangerfield, Jack Nicholson és Peter Lorre. Illetve látható még Julius Cesar és Pinocchio is.



9) Kívánságok

Mostanra mindannyian megtanultuk, hogy az, aki megszerzi és megdörzsöli a lámpást, hármat kívánhat a benne rejlő dzsinntől. Eredetileg viszont úgy tervezték, a lámpa birtoklása korlátlan kívánságra hatalmazza fel tulajdonosát. Szerencsére a készítők végül belátták, hogy a három kívánság jobban kiélezi a helyzetet.



10) Lepasszolt szinkronok

Jafart eredetileg a Star Trekből ismerős Sir Patrick Stewart szólaltatta volna meg, míg Jágót felkínálták Danny DeVito-nak. Előbbi élete nagy hibájának tartja, hogy az éppen akkor forgó Star Trek miatt lepasszolta ezt a csodás lehetőséget.



11) Éjszakai árus

Gondolom, mindenkinek megvan az éjszakai árus, aki voltaképp elindítja a történetet. Ő nem más, mint Dzsini. Eredetileg leanimálták, hogy ez kiderül a történet végén, ám a végső változatba sajnos már nem került bele. Ha viszont szemfülesek vagyunk, észrevehető, hogy amellett, hogy az árus arca hasonlít Dzsiniére, négy ujja van.
Külön izgalmas, hogy ezt a csorbát a 2019-es filmben már kiküszöbölték, ott egyértelműen látható, hogy a mesélő valójában Dzsini.



12) Szótlan

Ha a Tarzantól eltekintünk, Jázmin volt az egyetlen Disney hősnő, aki a meseverzióban nem kapott saját dalt. Aladdinnal ugyan duettezik, de nem rendelkezik saját dalbetéttel. A Disney szerencsére ezt a hibáját is javította, így a 2019-es filmben már a hercegnő is kapott saját számot, méghozzá kellően ütőset.





Nyereményjáték


Az Aladdin zenéje nem véletlenül nyert Oscar-díjat, elválaszthatatlanul hozzátartozik a történethez, és valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább az egyik dalt ne tudná fejből eldúdolni. Mostani játékunkon tehát ezeké a daloké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy dalszövegrészletet, melyből hiányzik egy szó, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a három megadott opció közült kiválasztani, melyik, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz kijelölt sorába.
A játék itt azonban nem ér véget, extra pontokat szerezhettek, ha a kijelölt napokon ellátogattok bloggereink instagram oldalára, és az aladdinos posztjaikban (az állomáslistában linkeljük) feltett kérdésükre megírjátok a választ a rafflecopter dobozban is.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Ez a szabály, legyél engedelmes
Oda van vésve egy táblán:
„mostantól jobb, ha egy ________ sem lesz”
A sztorit itt le is zárnám”
 
a) mukkod b) szavad c) hangod




Nézzetek be a többi állomásra is

05/23 Csak olvass!
Instagram: csak_olvass
05/25 Dreamworld
Instagram: dreamworld_blog
05/27 Csak olvass! - Könyvjelzők
05/28 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek
05/30 Utószó
Instagram: utoszo
05/31 Fanni's Library
Instagram: fannislibrary
06/01 Dreamworld - Érdekességek a Disney mese kapcsán
06/02 Readinspo
Instagram: readinspo.blog
06/04 Hagyjatok! Olvasok!
Instagram: anitiger_mosolya
06/06 Readinspo - Film vs mese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése