2021. szeptember 12., vasárnap

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer


A rendkívüli történetek sorozat következő részében 20 olyan magyar személyt ismerhetünk meg, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak és öregbítették országunk hírnevét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges és inspiráló személyeknek az életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.
 
 
Fodor Marcsi: 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840168
Oldalszám: 88 oldal
Illusztrálta: Szepessy Zsófia

Fülszöveg:
Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben. Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír.

Saját véleményem:
A Rendkívüli történetek hiánypótló sorozat az ifjúsági ismeretterjesztő könyvek tengerében, véleményem szerint ugyanis kiemelkedően fontos, hogy a fiatalabb korosztály mielőbb megismerkedhessen azokkal a hétköznapi emberekkel, akik valamilyen módon megváltoztatták a világunkat - akár találmányuk, akár tehetségük révén. Ennél fogva rettentően megörültem annak, hogy külföldi minta alapján készült egy magyarokat főszerepbe helyező kötetet is a Manó Könyvek jóvoltából. Ráadásul nem is akármilyen minőségben! 

"(...) a feltalálóknak nem csak nagyszerű fantáziával kell rendelkezniük. A kudarcok legalább olyan fontosak, mert alkalmat adnak rá, hogy jobban megismerhessük a problémát és közelebb juthassunk a célhoz."

Fodor Marcsi neve ismeretlenül csengett számomra, ráadásul a Gabriella Santini által jegyzett 20 ​rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot után kicsit bizonytalanabbul vágtam bele az olvasásba. Félve, hogy vajon a szerző képes lesz-e megtalálni azt a hangot, mely kortól függetlenül meg tud szólít bárkit, és valóban olyan minőséget és tartalmat nyújt majd, amit megérdemel a téma. Ám ahogy elkezdtem olvasni Barabási Albert László történetét, minden aggályom tovaszállt, s sorról sorra egyre jobban ittam magamba az információkat. A szerző nemhogy megütötte az első rész színvonalát, de magasan túl is szárnyalta azt. Minden egyes szereplőnél úgy éreztem, hogy valóban az adott személyt hallgatom, miközben elmeséli a történetét ahelyett, hogy egy könyvet tartanék a kezemben. Rendkívül személyes, közvetlen, egyedi hanggal rendelkező mindazonáltal informatív könyvről beszélhetünk a 20 rendkívüli magyar.... esetében. 
Felépítését tekintve pedig ez a kiadvány is tökéletesen beleillik a sorba, megvannak a jól megszokott elemek, mind a nagy egészet, mind a leosztásokat tekintve. Még az illusztrációk is alkalmazkodnak az elődökhöz - bár nekem személy szerint az is most tetszett legjobban. Szepessy Zsófia rajzai egyszerre valóságosak és meseszerűek, vagy akár azt is mondhatnám, gyerekbarátok. 

Nyilván nagyon sok magyar van még, aki megérdemelné, hogy bekerüljön egy ehhez hasonló gyűjteménybe, de úgy érzem, a szerző és/vagy a kiadó jól és széles körből válogatott, tekintve, hogy a régi, nagy hírességek mellett számos kortársunk is esélyt kapott a bemutatkozásra (végtére is a történelem most, ebben a percben is íródik). De ugyanez igaz a kevésbé felkapott nevekre is.
Én a magam részéről rengeteget tanultam belőle, nagyon sok új és hasznos információval lettem gazdagabb. Örülök, hogy a kiadó megteremtette annak a lehetőségét, hogy olyan honfitársainkról is olvashassunk, akik a történelemkönyvekből általában kimaradnak. Épp ezért én simán kötelező olvasmánnyá tenném felsősök körében, hisz minden gyerek polcán ott a helye egy példánynak a 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismerből. Én pedig bízom benne, hogy lesz még folytatás.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Robert Capa, Kodály Zoltán, Bíró László
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Rendkívüli történetek #3, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, a könyv kiemelt célja, hogy bemutasson 20 olyan magyar személyt, akik valamilyen módon öregbítették országunk hírnevét. Ebben a játékban sajnos összekeveredett néhány ismert magyar személy neve, így nektek kell segíteni kibogozni, és kideríteni, hogy kiről is van szó. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő személy nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


B I K U R   Ő R E N




Nézzetek be a többi állomásra is

09/10 Csak olvass!
09/12 Dreamworld
09/14 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése