2021. szeptember 29., szerda

Mindörökké Jóbarátok



A Jóbarátok-generáció után újabb könyvet jelentetett meg a XXI. század kiadó kedvenc New York-i fiataljainkról! A színes fotókkal illusztrált, exkluzív képanyagot tartalmazó kötetben a száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása is szerepel, amelyeket interjúk és flashbackek színesítenek. Tartsatok bloggereinkkel ezen a popkultirális blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet!
 
 
Gary Susman, Jeannine Dillon, Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok
 
Kiadó: XXI. Század Kiadó
ISBN: 9786156122568
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
Az ​egyetlen hivatalos epizódkalauz a rajongásig szeretett tévésorozathoz
A száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása
Végig színes fotókkal illusztrált
Pillantás a kultikus, legkedvesebb epizódok színfalai mögé
Exkluzív képanyag a gyártó Warnertől
Vadonatúj interjúk a műsor készítőivel, Marta Kauffmannal, David Crane-nel, a díszlettervező John Shaffnerrel és másokkal
Hat fiatal New Yorkban: lakótársak, haverok – a recept azonnal klasszikussá vált és tucatszámra készítették a hasonló szituációs komédiákat, még jóval a Jóbarátok hőskora után is.
Szerelmek, szakítások és feledhetetlen heccek – a többi program közelébe se ért ennek az ikonikus sikernek, amelyből szállóigék sokasága híresült el.
Igazi kulturális cunami volt ez, amely kapásból gigasztárrá tette az összes szereplőt.
A nézők tíz évadon keresztül lebilincselve figyelték, hogyan éli meg Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húszas és harmincas éveit, hogyan barátkoznak, hogyan szembesülnek saját ambícióikkal, és persze azt, hogy mekkora adag szarkazmussal vesznek körül minden egyes történést.
A Mindörökké Jóbarátok dokumentálja a díjak sokaságával – négy Emmy, tizenegy People's Choice, és a legjobb alakításért járó Golden Globe Jennifer Anistonnak – kitüntetett műsor forgatását és egyes epizódjait.
Flashbackszerű nosztalgia és bennfentes információk: a rajongók mindent megtudhatnak arról, hogyan született meg minden idők legizgalmasabb tévéműsora Monica és Rachel lakásában és a Central Perkben.

Saját véleményem:
A Jóbarátok az a sorozat, aminek, ha elhangzik a címe, mindannyian tudjuk miről - és legfőképp kikről - van szó. Emlékek, boldog, őrült vagy éppen szomorú pillanatok fűződnek hozzájuk, és egy zene, amit ha meghallunk, egyből dúdolni kezdünk, miközben a karunk lúdbőrözik. A Jóbarátok az a generációkon átívelő sorozat, amit mindegy mikor, hányszor vagy hány évesen nézünk meg, hatni fog.

"Mindegy, kik vagyunk, mennyire elkeseredtünk, vagy hányadszor nézzük újra az egyes epizódokat. A Jóbarátok mindig ott van, ha kell."

A '90-es évek szülötteként én is a Jóbarátok generációhoz tartozom, ám a könyv kézhezvételéig nem igazán gondolkodtam el azon, miként lehetséges, hogy egy több mint két évtizedes sorozat ugyanúgy képes hatni a mai kor emberére, mint a korábbiakra. A kötet viszont rögtön erre a kérdésre keresi a választ azáltal, hogy végigkísér a forgatás megkezdéséig vezető rögös úton. S már ennyiből is nyilvánvalóvá válik, mennyi összetevője van a sikernek. Ahhoz, hogy a Jóbarátok azzá válhasson, amivé, bizony rengeteg ember munkájára és ötletére volt szükség, kezdve a kitalálástól, a castingokon át, egészen a színészekig. Mindenki hozzáadott egy kicsit, formálta, miközben a kulcs végig az emberi kapcsolat maradt. És ha van valami, ami minden korban aktuális tud lenni, akkor az a barátság intézménye. Vagy ahogy a könyv nevezi: a választott családunk. Amennyiben ezt sikerül jól megjeleníteni, akkor mindegy, hogy 1994-et vagy 2021-et írunk, a barátság esszenciáján nem befolyásolja világ változása. Mégis... emberi ésszel szinte felfoghatatlan, milyen apró dolgok, események, véletlenek összjátéka kell ahhoz, hogy mindez működőképes legyen, a kötet felvezetője viszont csodálatosan bemutatja a sikerig vezető utat. 

A Mindörökké Jóbarátok valóságos kincs nekünk, rajongóknak, mind megjelenésében, mind tartalmában. Külsőségeit tekintve gazdagon illusztrált, masszív, strapabíró könyv, amit olvasás nélkül is élmény csak úgy lekapni a polcról és lapozgatva nosztalgiázni általa. Ami pedig a lényegi részét illeti, hát az egészen egyszerűen fenomenális! Jól felépített, informatív kötet, ami a legelső gondolattól a befejezés utánig leírja és összefoglalja a Jóbarátokat - annak minden részletével együtt. A sorozat születésétől indulva megismerhetjük az alkotókat, a stábot, ízelítőt kaphatunk a castingokból, majd egyesével elmerülhetünk a szereplők jellemzésében, hogy aztán a díszletek, forgatási helyszínek, jelmezek, frizurák, valamint az ikonikus főcímzene megismerése után felgördülhessen a függöny, és évadról évadra kielemezhessük a legikonikusabb epizódokat. 
Minden egyes oldal komoly nosztalgiafaktor, épp annyira magába tudja szippantani az embert, mint maga a sorozat, így mire elérkezik a búcsú pillanata, az ember könnyei akarva-akaratlanul is potyogni kezdenek. De tudjátok mi a nagyon jó az egészben? Hogy a Jóbarátokat sosem lehet megunni, mindig lesz benne valami, ami aktuális lelki- vagy élethelyzetünkben újat jelent - s ezzel a Mindörökké Jóbarátok is így van. Annyi, de annyi információ, emlékmorzsa van benne, ami mindig képes lesz újat adni, vagy szimplán csak megmelengetni a szívünket.


Pontszám: 5/5
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk igazán könnyű lesz az igazi Jóbarátok rajongóknak, hiszen a dolgotok csupán annyi, hogy beírjátok, hogy az egyes állomásokon kicsoda szerepel!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

09/26 Angelika blogja
09/28 Dreamworld
09/30 Sorok között
10/02 Readinspo
10/04 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése