2021. szeptember 25., szombat

Terry Deary - Ütődött görögök

 
Terry Deary: Ütődött görögök
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576464
Oldalszám: 136 oldal
Fordító: Hegyesi Gabriella

Fülszöveg:
A történelem borzalmas tud lenni!
Az Ütődött görögök azokról a dolgokról szól, amiről a tanárok mélységesen hallgatnak! Soha nem mondják el a teljes igazságot. Azt hiszik, hogy túl fiatal vagy még az olyan dolgokhoz, mint például, hogy milyen disznóságokat követett el az ifjú Nagy Sándor! Az is előfordul, hogy a tanárok azért nem beszélnek valamiről, mert ők maguk sem tudják pontosan, hogy miről is van szó! Ez a könyvecske mindennel megismertet, amivel a tanárok nem mertek. Rengeteg érdekes dolgot találsz benne:
– meztelenül szaladgáló lányokat, akik azt képzelték, hogy ők vad medvék…
– a világ legelső vízöblítéses vécéjét…
– egy tucatnyi őrült politikust…
– mókás dolgokat, amik amelyek összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak, mint egész álló nap édességgel tömni az arcodat…
– olyan tényeket, amelyek sokkal viccesebbek, mint a tanárod poénjai, undorítóbbak, mint egy háromhetes büdös zokni, vagy szomorúbbak, mint egy háromlábú birka látványa. Remélem, hogy borzasztóan fogod élvezni őket!

Saját véleményem:
Az előző bejegyzésemben már meséltem arról, milyen szenvedélyesen rajongok a görög történelemért és mitológiáért. Amennyire csak lehet, igyekszem minden lehetőséget megragadni, és minél több infót szívni magamban, legyen szó regényről, ismeretterjesztő kötetről vagy humoros köntösbe csomagolt törikönyvről.

"A görögök 2500 évvel ezelőtt „találták fel” a történelmet…"

A Rettentő történelem sorozat nem volt ismeretlen számomra, ám míg az egyiptomi verzióért rajongtam, addig a római hagyott némi kívánnivalót maga után. Az viszont tagadhatatlan, hogy Terry Deary rendkívül befogadhatóvá, egyszersmind szórakoztatóvá varázsolja a történelemkönyvekben sokszor oly' száraznak tűnő eseményeket és tényeket. Felnőttek és gyerekek számára is sokkalta emészthetőbb ebben a játékos, extra érdekességekkel tarkított formában - célja egyértelműen a játszva tanítás. Utóbbi már csak azért is kiemelendő, mert a kötetben számos játékos rész található, kezdve a "próbáld ki" jellegűtől, a kvízen át, egészen a képregényes részekig.  
Nekem személy szerint egyébként nagy kedvenceim az ókori receptek, illetve azok az oldalak, ahol a korabeli gyerekek és felnőttek játékairól ír - mai emberként is kivitelezhető utasításokkal. 

Az ütődött görögök egyébként egy rendkívül komplex kis könyvecske, ami szót ejt a görög híres hőseiről, mitológiai alakjairól, csatáiról, ám épp így betekintést enged a politikába, hétköznapi életbe, törvényekbe és találmányokba. Rövid, de annál velősebb összefoglalója a görögök történelmének humoros, s nem mellesleg szórakoztató köntösbe csomagolva. A szerző hangja laza, fiatalos, poénjai mindenki számára érthetőek, a nagy egész viszont tanulságos.
Végül, de nem utolsósorban engedjetek meg egy jó tippet: a sorozat részei ugyan önállóan is olvashatóak, de ha valaki mindegyikre kíváncsi, akkor érdemes az egyiptomival kezdeni, majd jöhetnek a görögök, utánuk pedig a rómaiak. így lesz maximális az élmény. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: valami pici fűszer még hiányzott
Borító: 5/5
Sorozat: RRRrrrrettentő töri #3, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése