2022. március 26., szombat

Sophie Schoenwald - Sokasodik az állatkert

 

A Manó Könyvek ez alkalommal egy igazi tavaszváró mesekönyvet hozott el nekünk, amelyben a hosszú tél után elkezd ébredezni az állatkert, ráadásul sok új kis lakóval is bővül, ami mindenféle bonyoldalomhoz vezet. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!

 
Sophie Schoenwald - Günther Jakobs: Sokasodik az állatkert
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635841165
Oldalszám: 24 oldal
Fordító: Nánási Yvette

Fülszöveg:
Itt a tavasz, és az állatkertben rengeteg kölyök és fióka született. Sajnos pont a kaméleonbébinek nyoma veszett. A sünre, Menta Mártonra vár a feladat, hogy megtalálja, ami nem is olyan egyszerű, hiszen a kicsi mindenkinél jobban el tud rejtőzni. De a többi állatkölyöknek is nagy szüksége van Márton segítségére: a hangyászkislánynak nem ízlenek a hangyák, a kis fóka nem akar úszni, a flamingófióka pedig folyton felborul alvás közben. Milyen jó, hogy Márton minden problémára talál megoldást! Csak a kis kaméleont nem sikerül megtalálnia. Míg végül meglepő felfedezést tesz…

Saját véleményem:
A szerzőpáros neve ismeretlenül csengett számomra, de minthogy aranyos és tanulságos  állatmesékre mindig kapható vagyok, örömmel vettem kézbe a Sokasodik az állatkertet. Már csak azért is, mert magam is nagy állatkert rajongó vagyok, olyannyira, hogy képes vagyok órák hosszát bolyongani bennük és csodálni ezerarcú lakóikat.
Sophie Schoenwaldnak és Günther Jakobsnak hála erre most olvasás- és vizuális élmény formájában is lehetőségem nyílt, míg az állatkert kedves izgatójával, Dr. Száy Lehellel és barátjával, Menta Márton sünnel tartottam első, tavaszi sétájukra. Méghozzá nem is akármilyen sétára! 
Menta Márton téli álma alatt az állatkert lakói megszaporodtak, rengeteg apróság született az intézményben. Csakhogy egyiküknek most nyoma veszett! Kaméleon Kálmán és Karolina hiába keresgélik Kamillát, a lányukat, sehogy sem találják, amit némileg nehezít képessége, ugyanis kaméleonként könnyen felveszi környezete színét. Mártonra és az igazgatóra hárul hát a feladat, hogy felkutassák a csöppséget, miközben sorra látogatják a többi állatcsaládot. 

E végtelenül bájos és tanulságos kis történet középpontjában tehát a nyomozás áll, főszereplőinknek elő kell keríteniük a csöppséget. Útjuk azonban rengeteg mókával kecsegtet, hisz jó mesekönyvhöz mérten a szerzőpáros nem csupán szavakkal mesél. Az illusztrációk épp olyan fontos részét képezik a kötetnek, mint a szöveg, melynek köszönhetően az aprócska hallgatóság maga is bevonódik a történetbe. Mártonékhoz hasonlóan ők is bátran keresgélhetik Kamillát, aki cserfes kislányként, a szereplők számára észrevétlenül, de olvasók számára fellelhetően fel-felbukkan minden látogatás során. Így hát a gyerekek nem csak az aktuális állatokkal és főbb jellegzetességeikkel ismerkedhetnek meg, de a szórakozás és készségfejlesztés egyvelegeként keresgélhetnek is. Ez pedig garantáltan vidám perceket fog okozni.

A kiadó kétéves kortól ajánlja ezt a végtelenül szerethető, kissé karikaturizált figurákkal dolgozó mesekönyvet, ami szerintem teljesen helytálló. Könnyed nyelvezete, rövidsége, valamint gördülékeny cselekménye és mókás szereplői teljes mértékben ideálisak a legkisebb és a valamivel nagyobb korosztály számára is. Sőt, hősiesen bevallom, én még felnőtt fejjel is félelmetesen jól szórakoztam rajta. Ráadásul külön kiemelném a fordítás nagyszerűségét is, ami legfőképp a beszélő nevekben nyilvánul meg. Egyszerűen zseniálisak!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: lajhárok, hangyászok, Kamilla
Kedvenc jelenet: a kelbimbós-spenótos ijesztegetés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Az állatkert #3, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A mese középpontjában egy Kamilla nevű kis kaméleon áll, akit nem találnak a szülei. Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy kamélonfajta fotójával találkozhattok, a feladat pedig az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy az adott állomáson milyen fajta kamélon látható. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

03/21 Könyv és más
03/23 Veronika’s Reader Feeder
03/25 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése