2023. július 4., kedd

Costanza Casati - Klütaimnésztra


A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben a General Press Kiadó jóvoltából. Klütaimnésztra neve és alakja talán nem annyira ismerős mindenkinek, ezen igyekszik változtatni Costanza Casati, aki bemutatja a görög mítoszokban szereplő hősnő életét és motivációit. Tartsatok velünk, s merüljetek el ti is ebben a lenyűgöző történetben.
 
 
Costanza Casati: Klütaimnésztra
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634527336
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Uralkodásra születtél, de egy zsarnokhoz mész feleségül. Tehetetlenül nézed, ahogy feláldozza a gyermekedet, hogy kiengesztelje az isteneket. Végigkíséred, amint hosszú háborút vív egy idegen városállam partján, és saját kegyetlen gondolataiddal vigasztalod magad. Mert nem ez volt az első gonosz tett ellened. Nem ezt az életet érdemelted. És nem ez lesz a veszted. Lassan tervet szősz. Mert te már rég megértettél valamit, amit a többiek ez idáig sem: ha nem kapsz hatalmat, akkor magadnak kell megszerezned.
Klütaimnésztra újramesélt története elképesztő erővel láttatja az ókori görögök, a hatalom és a próféciák világát. Egy felejthetetlen királyné portréja, az emberiség, az anyaság, a testvériség, a gyász, a veszteség és a bosszú kiemelkedő jellemrajza.

Saját véleményem:
Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő görög mitológián alapú regények sora újabb kötettel bővült,  méghozzá egy igazán hiánypótló kiadvánnyal. Klütaimnésztra - a legtöbb női halandó társához hasonlóan - ezidáig nem kapta meg a neki járó rivaldafényt. Neve persze sokak számára ismerősen csenghet, a történelmi írások előszeretettel sütik rá a "férjgyilkos" bélyeget, meg a nőét, akit szeretőjével együtt meggyilkolt saját fia. Csakhogy Klütaimnésztra jóval összetettebb személyiség volt ennél, egy olyan asszony, akinek tengernyi megpróbáltatással kellett szembenéznie. 

"Ez a nők sorsa, akármilyen ragyogóak és zseniálisak: összezúzzák őket, mint a magot a mozsárban."

Tavaly, az Ezer hajót olvasva rengeteg érdekes és tragikus sorsú nővel találkoztam, ám akadt egy szál, ami különösen megérintett: a lányé, aki boldogan készült esküvőjére, mit sem sejtve apja átveréséről, aki valójában az áldozati oltárhoz szándékozott kísérni őt. Annyira mélyen érintett ez a jelenet, az az elárultság- és félelemérzet, amit Iphigena érezhetett élete utolsó perceiben, valamint a háttérben álló anyáé, akinek nem csupán férje szörnyűséges tettével, hanem gyermeke elvesztésének tragédiájával is szembe kellett néznie, hogy napokig nem bírtam szabadulni tőle. Ez a bizonyos anyafigura egyébként maga Klütaimnésztra, a történelem által "férjgyilkosnak" és "megcsalónak" kikiáltott, kegyetlen nő. Costanza Casati most azonban megadja a lehetőséget arra, hogy korunk felvilágosultságával megismerjük ezt az összetett, erős nőt minden erényével, hibájával, tragédiájával és bátorságával egyetemben. 
A történet szerencsére egészen koránról indít, így figyelemmel kísérhetjük annak a fiatal lánynak az életútját, aki testvére, Heléna szépsége árnyékában nevelkedett, s akit kezdettől fogva arra képeztek, hogy erős kezű, eszes uralkodónő váljék majd belőle. 
Nem fogom elmesélni élete tragédiákkal, veszteségekkel és megpróbáltatásokkal teli történetét, azt megteszi a szerző, illetve nagyvonalakban amúgy is ismert, helyette inkább arról mesélek, mit adott számomra, s mit adhat számotokra a kötet. Egy új nézőpontot. Klütaimnésztra kora felvilágosult, feminista nézeteket valló asszonya volt, s ez minden tekintetben visszaköszön a lapokon. A regény sajátosságai közé tartozik ugyanis az, hogy figyelmen kívül hagyja az isteneket és emberi oldalról közelít, azt az üzenetet közvetítve, hogy minden az emberek döntése, rajtunk áll mit vagy miként cselekszünk. Úgy gondolom, hogy ez egy igazán merész húzás, főként egy olyan korszak esetében, amit az istenkultusza határoz meg. Egyfelől érdekes és számunkra talán reálisabb is (mert valóban nem mentesít egy apát gyermeke megggyilkolása alól az, hogy ezzel engesztelte ki az isteneket, s hogy egy élettel sok másikat mentett meg), nekem mégis volt némi hiányérzetem. Tetszik vagy sem, az ókori görögök életét, s ezáltal tetteit nagy mértékben befolyásolta az isteni akarat-szeszélyesség. Csakúgy, mint a történelem során oly sokszor, ők is rengeteg szörnyűséget követtek el isteneik nevében. Ha viszont ezt kivonjuk az egyenletből, akkor nem reálisabb, hanem értelmét veszített lesz elég sok minden. Szóval ez a része bennem felemás érzéseket keltett, ellenben az nagyon is tetszett, hogy a szerző nem félt megmutatni, hogyan is próbál meg Klütaimnésztra egy férfiak uralta világban uralkodóként érvényesülni, vagy hogy mindehhez, hogyan áll mindenki más, kezdve a vénektől. 
Klütaimnésztra egy nagyon is említésre méltó nő, aki korát meghazudtoló módon, női erejét megfelelő bátorsággal, s merészséggel igyekezett érvényesíteni. Ahelyett, hogy kellékként elvegetált volna, újra és újra felülkerekedett az őt ért borzalmakon, megpróbálva elérni céljait, illetve véghezvinni mindazt, amiben hitt. Costanza Casati ábrázolásában (meg szerintem amúgy is) könnyű megkedvelni és megérteni a figuráját. Ő nem egy tökéletes nő, egyszerűen csak egy ember, akinek épp úgy megvannak a maga hibái, mint erényei, ám akaratereje átlag feletti, akárcsak elszántsága. Ehhez pedig remek hangot biztosít számára a szerző, megadva neki a teret, hogy megmutassa az érem másik oldalát. A gyermekét, a feleségét, a szeretőét, az anyáét, az uralkodóét, és elsősorban a Nőét. Azét, aki szerette volna beírni magát a történelembe.

A Klütaimnésztra egy különleges hangulatú és hangú történet egy olyan nőről, akit a történelem méltánytalanul elhanyagolt, s degradált. Ha szeretitek a görög mitológiát, az emberi sorsokat és szeretnétek egy karakterközpontú, drámákkal, fájdalommal, hatalom- és bosszúvággyal átitatott, ugyanakkor bátorsággal teli, feminista színezetű regényt, akkor szívből ajánlom. Megkapó olvasmány. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Klütaimnésztra 
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: istenek hiánya
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Klütaimnésztra beleillik az elmúlt években egyre népszerűbbé váló mitológiai újramesélések sorába, s hozzá hasonló kötetek lesznek a játékunk főszereplői is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszöveg részletet, a Rafflecopter megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét kell beírnotok.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? “




Nézzetek be a többi állomásra is

07/02 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése