2023. július 17., hétfő

Sofie Cramer - Ráadásszerelem

 
Sofie Cramer: Ráadásszerelem
 
Kiadó: Centrál Könyvek
ISBN: 9789636142322
Oldalszám: 296 oldal
Fordító: Péntek Eszter

Fülszöveg:
Szívmelengető történet szerelemről, veszteségről, egy szerencsés véletlenről és sok-sok üzenetről
Egy heves vitát követően Clara barátja egyszer csak szó nélkül eltűnik. A lány nem sokkal később megtudja, hogy Ben tragikus módon életét vesztette. Pedig alig néhány hete kérte meg a kezét! Clara teljesen maga alá kerül. Ben hiánya egy nap, két évvel később arra sarkallja, hogy SMS-t írjon neki, és a napi rendszerességgel küldött üzenetekben lassan újra támaszra lel.
Amiről Clara nem tud: hogy Ben számát időközben újra kiadták. Így az üzenetek Svennél, a fiatal újságírónál landolnak, és azok olyannyira megérintik a férfit, hogy nemsokára elindul, hogy felkutassa a titokzatos feladót.
Sem Sven, sem Clara nem tudja, mire számíthat, de ami biztos, hogy mindkettejük élete gyökeresen megváltozik majd…
A nagy sikerű német regényből két film is készült, a történet amerikai feldolgozása 2023 májusától látható Sam Heughan, Priyanka Chopra és Celine Dion főszereplésével.

Saját véleményem:
Noha a könyvadaptációk korát éljük, olykor megesik, hogy előbb hallunk magáról az adaptációról, mint az alapként szolgáló műről. Az olyan nevek pedig, mint Celine Dion, Priyanka Chopra, vagy a könyvmolyok által is ismert és szeretett Sam Heughan, kellően húzóneveknek számítanak ahhoz, hogy az ember lánya felkapja rájuk a fejét. És hát valljuk be, ki ne szeretne otthon, a polcára egy Samet?

"– Tudod, nem az a kérdés, hogy léteznek-e ilyen jelek vagy sem, hanem az, hogy felismered-e őket, és mit kezdesz velük."

Félretéve a tréfát, én is Sam Heughan miatt figyeltem fel Sofie Cramer kétszeresen is megfilmesített regényére, ami fülszöveg alapján egy félreküldött sms-en alapuló, egyszerre cuki és komoly témát boncolgató regénynek tűnik. Adott tehát egy jó kis alap, amiben a pasiját gyászoló, kételyekkel és bűntudattal küzdő lány gyanútlanul elkezd üzeneteket küldeni halott párja mobilszámára, abban a reményben, hogy azokat úgysem olvashatja más. Csakhogy nem számol azzal, hogy Ben számát, az eltelt idő alatt eladja a mobilszolgáltató, így Clara bensőséges üzenetei egy idegen férfinál landolnak - akinek megjegyzem, ugyanúgy megvannak a maga problémái. 
Könyvmoly lelkemet ez a felállás rendkívül megdobogtatta, szeretem az olyan románcokat, amik egy rossz helyre küldött e-mail vagy sms által szökkennek szárba, van bennük valami édesen esetlen. Nem is beszélve a humorfaktorukról... A Ráadásszerelemtől viszont egészen mást kaptam. Valószínűleg a kulturális különbségekből és mentalitásból adódóan Sofie Cramer regénye számomra kissé fakó, darabos és eseménytelen volt. Én magam jobban preferálom a gördülékenyebb, esemény- és érzelemdúsabb műveket. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a szerző stílusa passzolt ahhoz a német közeghez, ahol játszódott, illetőleg jól ábrázolta a karakterek jellemét.
Mind Clara, mind pedig Sven is küzd a múlttal, az újrakezdés sokszor ijesztő lehetőségével, s az előző kapcsolataikból hozott nem feltétlenül pozitív tapasztalásokkal. A kötet javarészt inkább az ilyen vagy olyan irányú veszteség megéléséről, feldolgozásáról, valamint az újrakezdés nehézségeiről szól, magára a szerelemre jóval kisebb hangsúly kerül, mint azt a cím vagy romantikus borító alapján gondolnánk. Érdemes ehhez mérten állni a regényhez. Ehhez mérten elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik a lassabb, kicsit darabosabb regényeket, melynek fókuszában maga az ember és az élet nehézségei állnak.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Sven
Kedvenc jelenet: az első félreküldött sms-ek
Negatívum: darabosság
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése