2023. november 23., csütörtök

Kate Dramis - A Szentek átka

 
Kate Dramis: A Szentek átka
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507150
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Bosnyák Edit

Fülszöveg:
Aya ​a királynő kéme és bizalmasa, a fegyelemnek és a kötelességnek szenteli életét, és arra használja az istenektől kapott adottságát, hogy megakadályozza a sötét varázslat visszatérését. Megesküdött rá, hogy megvédi a harcostársait, Willt is beleértve, aki a királynő végrehajtója és Aya ádáz ellensége.
Mivel a körülmények rákényszerítik őket arra, hogy együttműködjenek egymással, átmenetileg törékeny fegyverszünetet kötnek. Ám amikor bekövetkezik egy tragédia, Aya gondolkodás nélkül cselekszik, és szabadjára engedi azt az erőt, amit a világ ötszáz évvel ezelőtt látott utoljára. Aya majdnem összeroppan, és szembe kell néznie egy képtelenségnek tűnő igazsággal, ami azzal fenyegeti, hogy elveszíti az irányítást önmaga fölött. Kénytelen együttműködni Will-el, mert ki kell deríteniük, ki is Aya valójában. És talán fegyverként fogják használni egy bizonytalan kimenetelű háborúban.
Will-lel az oldalán és a különleges erő birtokában Ayának el kell döntenie: az-e a küldetése, hogy megmentse szeretett világát – vagy pedig az, hogy elpusztítsa.

Saját véleményem:
Meglátni a Szentek átka káprázatos magyar borítóját és beleszeretni a fülszöveg által sejtetett történetbe egyetlen pillanat műve volt. Fantasy rajongó szívem egyből hatalmasat dobbant, nem is volt kérdés, hogy olvasni szeretném-e. És hát mindig izgalmas új szerzőt megismerni, új világokat felfedezni.

"– A bűntudatom azt jelenti, hogy nem váltam szörnyeteggé."

A történet központi témája mi más is lehetne, mint a világ megmentése avagy pusztítása? Aya, a talai királynő keménykezű kémje, aki egész életét esküjének szenteli, s az istenektől kapott Visya adottságát arra használja, hogy megvédje a birodalmat. Több száz évvel korábban ugyanis a sok háború következtében elszakadt a világot és Túlvilágot elválasztó fátyol, melynek következtében az istenek kénytelenek voltak megsemmisíteni a Decachirékat, vagyis azokat a hataloméhes Visyákat, akik isteni erőre szomjaztak. Akkoriban a Visyák ereje még annyira nyers volt, hogy nem csak egy adottsággal rendelkeztek, hanem mind a kilenccel. Csupán az egyénben lévő forrás ereje és mélysége határozta meg, milyen messzire mehet anélkül, hogy felemésztené magát. Néhányan mohóságukban az istenek fölé kívántak kerekedni, s halandó emberekbe ültették az adottságokat, így próbálván meg befolyásolni a háborúk végkimenetelét. Szent Evie vetett véget e sötét kornak, s azóta a Visyák csupán egyetlen képességet birtokolhattak. Hogy ez így is maradjon, az Ayához hasonlóak éjt nappallá téve azon fáradoztak és fáradoznak, hogy csírájában elfojtsák a sötét oldal próbálkozásait. Ám a történet kezdetén Aya olyan információk birtokába kerül, ami egy közelgő háború eljövetelére utal, ráadásul a lánnyal is furcsa dolgok kezdenek történni, szorult helyzetben ereje megsokszorozódik... és a régiekhez hasonlóan több képesség is birtokába kerül. Ez csupán két dolgot jelenthet: sötét erő szunnyad benne, vagy ő az a hős, aki ötszáz esztendővel Szent Evie után újjá született, hogy megmentse a birodalmat. Ahhoz, hogy Aya megtudja önmagáról az igazat, egyszersmind Talának új szövetségeseket szerezzenek a közelgő háborúban, legádázabb ellenségével, a királynő végrehajtójával, Willel karöltve kell útra kelnie és áthajóznia a szomszédos királyságba.

Őszinte leszek, eleinte nem alakult túl fényesen A Szentek átkával való viszonyom. Amellett, hogy erős Árnyék és csont, valamint Üvegtrón crossover feelingem volt, úgy éreztem, nincs célja a történetnek, e-képp kissé frusztrált, hogy a fülszövegben leírtaknak még csak híre-hamva sem volt. Ám a viszonylag lassú és véleményem szerint a kelleténél bővebb lére eresztett bevezető után olyan mértékben felpörögtek az események, hogy még éjjel is azon kaptam magam, hogy "csak még egy fejezetet" elolvasok. Kate Dramis regénye vérpezsdítő, ugyanakkor végtelenül szórakoztató is. Jómagam például  kifejezetten rajongok az ellenségekből szeretők felállásért, különösen akkor, ha olyan szinten izzik a levegő az adott páros között, mint itt Will és Aya esetében. Széles vigyorral az arcomon olvastam éles szóváltásaikat, míg máskor nem győztem legyezőért kapni attól az óriási vágytól, ami a lapokon keresztül is szinte felperzselt. Mind ketten erős, ön- és céltudatos karakterek, akik végtelen lojalitással rendelkeznek uralkodójuk és hitük iránt, s voltaképp ez az, ami miatt képesek felülkerekedni személyen ellentéteiken is. Kapcsolatuk pedig még magasabb fokozatra kapcsol, amint bekerül a képbe egy harmadik fél is. Aidon Trahir leendő uralkodója, egy jóképű, éles eszű, melegszívű fiú, aki nagybátyjánál, a királynál okosabban szemléli a világot és az előttük kibontakozó eseményeket. Meg persze Ayát is, akit figyelemmel kéne tartania. Ám ez a regény jóval több szimpla romantasynál, a fókusz valójában Aya képességén és a szép lassan kitörni készülő háborún van. A történet során fontos szerepet játszik a mítosz, a hitrendszer és maga a mágia is. Egy igazán komplex és sokrétű regényről van szó, mely során a világ megmentése vagy az elpusztítása kerül a mérleg két nyelvére.
Ahhoz hogy hőseink megakadályozhassák a rivális birodalom, Kakos győzelmét, s csírájában elfojtsák a sötét mágia újjáélesztését, előbb felül kell kerekedniük önmagukon, önnön vágyaikon, korlátaikon és több fronton is bizonyítani rátermettségüket. Ráadásul Ayának el kell fogadnia új képességeit, amik napról napra egyre hatalmasabb méreteket öltenek, s akár végzetessé is válhatnak.

Mindent egybevetve én nagyon ajánlom A Szentek Átkát minden fantasy rajongónak. A kezdeti lassúság ellenére is egy vérbeli, izgalmakban, ármánykodásban, romantikában, mágiában és nyomozásban teli történetről van szó, ami hol mosolyt csal az olvasó arcára, hol felhevíti az érzelmeket, míg máskor pattanásig feszíti az ember idegeit.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Aya, Will, farkasok
Kedvenc jelenet: Aya és Will szócsatái
Negatívum: a lassú felvezetés
Borító: 5/5
Sorozat: A Szentek Átka #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése