2023. november 16., csütörtök

Soman Chainani - Szörnyek és Szépek



A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!
 
 
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635843015
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.
A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…
A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.
A herceg, akit minden este meglátogat valaki…
A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…
A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…
A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.
Lapozz tovább, ha mersz…

Saját véleményem:
A Szörnyek és Szépek esetében elég volt meglátnom a szerző nevét, hogy tudjam, én ezt a könyvet olvasni akarom! Soman Chainani a Jók és Rosszak Iskolája által bebizonyította számomra, milyen jól ért a meséléshez, illetve a mesék átdolgozásához, a hangulatteremtésről nem is beszélve. Így hát óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. 

"A túlélés nem azon múlik, hogy ellenállsz-e a játéknak, hanem, hogy megnyerd a játszmát."

A Szörnyek és Szépek egy olyan, tizenkét borzongató mesét tartalmazó kötet, mely egyáltalán nem gyerekeknek szól, sokkal inkább kamaszoknak és felnőtteknek. A szerző voltaképpen az eredeti Grimm-mesék nem kimondottan cukormázas hangulatát és történetszövését szerette volna visszaidézni, s szórakoztatás helyett az útmutatásra helyezni a hangsúlyt. Soman Chainani szerint ugyanis a mai mesék sokszor félrevezetőek, egyoldalúan és sekélyesen ábrázolják hőseiket, ez pedig nem tükrözi a valóságot. Azt a valóságot, amiben mi is élünk, és amivel nap nap után megküzdünk. Így hát a kötetben olvasható tizenkét Grimm-mese átdolgozás teljes mértékben reflektál a világunkra, s olyan témákat érint, mint a feminizmus, szabad szerelem, családi kötődések vagy a felnőtté válás. Ennek szellemében a lapokat átitatja egyfajta borongós hangulat, s minden egyes mese egyfajta feszült, vibráló közegbe ágyazódik. 
Amennyiben hepiendre és cukormázra vágytok, akkor ez nagyon nem a ti könyvetek lesz. Viszont, ha nyitottak vagytok a Grimm testvérekre jellemző, komor, realitást tükröző stílusra és kedvelitek az olyan sztorikat, ahol a hősöknek igenis meg kell küzdeniük mindenféle viszontagságokkal, továbbá a pozitív végkimenetel sem mindig garantált számukra, akkor jó helyen jártok. Az itt olvasott meseátírások alapjaiban fogják megrengetni az eddigi élményeiteket. 

Kezdésnek rögtön kiemelném a Piroskákat, ami első meseként egy vérbeli feminista átirata a sokak által ismert klasszikusnak. Mind hangulatában, mind tartalmában hűen tükrözi azt, amiről ez a kötet szól: a hősökről. És talán ez a legfontosabb tudnivaló, amit kiemelnék: a tizenkét történet során sosem a sztori a lényeg, azt úgyis mindenki ismeri, hanem maga a hős és az általa felütött probléma/téma. Ezek mindegyike olyan, ami bármelyikünkkel megtörténhet. Na nem az a része, hogy a farkas megjelöli az ajtódat és elvisz vacsinak, hanem az az állapot, amikor az emberek többsége - hol kényelemből, hol az ismeretlentől való félelemből - beletörődik bizonyos helyzetekbe anélkül, hogy megpróbálna azon változtatni. De ugyanígy kiemelhetném A kis hableányt is, ami a tengeri boszorkány és a sellő közti alkuldozást taglalja, pellengérre állítva a Disney-féle mese botorságát: a vak szenvedélyt, ami felülír mindenféle józanságot. 
Igazából akármelyik mesét is emelem ki, arról elmondhatnám, hogy valamilyen módon erőt ad és utat mutat olvasójának. Na meg remekül prezentálja azt is, hogy az élet bizony kemény, és a legtöbb esetben nem fog értünk vágtatni a szőke herceg, sőt az is megeshet, hogy nekünk, magunknak is boszorkánnyá kell válnunk mielőtt hősök lehetnénk. Az élet kiszámíthatatlan, félelmetes, ugyanakkor izgalmas is, pont mint ezek a történetek. 

Nekem egyedül a nyelvezettel adódott némi problémám. Darabosabb, csapongóbb és jóval klasszikus meseibb volt, mint az, amit megszoktam a szerzőtől. Ne értsetek félre, nem volt rossz, egyszerűen csak más. Ugyanakkor belátom, jobban illik a Grimm-mesékhez, közelebb áll azok stílusához. És ha már itt tartunk, muszáj kitérnem még a könyv kézzel fogható és szemmel látható szépségeire. Egy roppant igényes kidolgozású, kemény kötéses, egyedi textúrájú műről van szó, ami rengeteg fekete-fehér és színes illusztrációt tartalmaz ugyancsak régi mesekönyveket idéző stílusban. Az egész úgy gyönyörű, ahogy van! Egyszerűen nem lehet betelni vele. 
Mindent egybevetve nagyon ajánlom, ha szeretnétek kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből. Kiváló olvasmány ezeken a borongós, őszi estéken - vagy tulajdonképpen bármikor. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc történet: A kis hableány 
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket – minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
 
"Kalózok, hableányok, tündérek, harcos klánok, vadállatok... Mind a maguk területét követelik. Olyan gyerekek keltették életre őket, akik hisznek bennük; mert a fiatalok álmai teszik Sohaországot azzá, ami, és ezektől az álmoktól ragyog olyan fényes, gyönyörű színekkel, amilyet sehol a földön nem találsz. "




Nézzetek be a többi állomásra is

11/04 Readinspo
11/06 Könyv és más
11/09 Hagyjatok! Olvasok!
11/12 KönyvParfé
11/14 Csak olvass!
11/16 Dreamworld
11/18 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése