2024. március 31., vasárnap

Holly Black - Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket


Bár A levegő népe trilógia már véget ért, egy különleges kiegészítő kötet révén most ismét visszatérhetünk Elfhonba, hogy ezúttal Cardan szemszögéből ismerhessük meg a történet néhány fontos momentumát, és azt is megtudjuk, hogy miért is vált olyan rideggé a későbbi nagykirály. A Könyvmolyképző Kiadó által megjelentetett, gazdagon illusztrált kötetet pedig akár te is megnyerheted, ha velünk játszol!
 
 
Holly Black: Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997475
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy éles nyelvű fiú.
Mielőtt kegyetlen herceggé, majd gonosz királlyá vált volna, kőszívű tündérgyermek volt. A kötet mélyebb bepillantást enged Elfhon titokzatos királyának drámai életébe. Izgalmas részletek a The Cruel Prince – A kegyetlen herceg előttről, kalandok, amelyek a The Queen of Nothing – A semmi királynője után játszódnak, és ismerős pillanatok A levegő népe-trilógiából – mind-mind Cardan szemszögéből.
A sorozat új kötetében visszatérhetünk a szívdobogtató romantikához, veszélyhez, humorhoz és drámához, melyek a világ minden táján elvarázsolták már az olvasókat. Minden fejezethez gyönyörű, megkapó, színes illusztrációk készültek, így tökéletes gyűjtői példány régi és új olvasóknak egyaránt.
Szerezd meg, és hagyd, hogy magával ragadjon!

Saját véleményem:
A levegő népe sorozattal kezdetben elég érdekesen indult a kapcsolatom. Első nekifutásra gyűlöltem minden sorát, majd némi szünet beiktatását követően fordult a kocka, teljes szerelembe estem mind a történettel, mind pedig annak bizonyos karaktereivel. Valószínűleg senkit nem lep meg, ha azt mondom, Cardan, Elfhon kegyetlen hercege lett a kedvencem.
A How ​the King of Elfhame Learned to Hate Storiesra viszont nem csak miatta figyeltem fel, hanem gyönyörű illusztrációi miatt is, ugyanakkor bevallom, álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer kezemben tarthatom majd ezt a kötetet - ráadásul magyarul.

"– Mert a történetek egy bizonyos igazságról mesélnek, nem az igazságról."

Örülök, hogy a kiadó úgy döntött, elhozza nekünk, mert vizuális értékei mellett ez az a típusú kiegészítő kötet, ami rengeteget ad az eredeti történethez, vagyis jelen esetben főként Cardan karakteréhez. Erre pedig – rajongás ide vagy oda –, szerintem igenis szükség van. Akik olvasták már a sorozatot, azok úgyis tudják, honnan és hogyan indult Cardan, milyen változásokon esett át, és miket élt meg a három rész során, a többiek meg ne ezzel a kötettel akarják kezdeni az ismertséget. 
Na, de magára a könyvre visszatérve, a Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket egyszerre folytatás és visszaemlékezés, ami több, apró történetből áll. Ezek legtöbbje látszólag teljesen különálló, a nagy egészt tekintve mégis összetartozó sztoricsomag, legfontosabb tartalmi részük pedig maga Cardan, aki vérbeli morally grey karakter. A nagy kérdés – amire ezúttal Holly Black igyekszik megadni a választ – az, miért vált Cardan azzá a kőszívű, veszélyes tündérré, akivé. Vajon milyen volt az élete gyerekként, hogyan cseperedett fel, miként hatott rá Jude, s mindazon események láncolata, ami a későbbiekben történt? 
Cardan által a szerző nagyon szépen bemutatja a karaktert, bepillantást enged gondolataiba, ami azt eredményezi, hogy az egykori kegyetlen herceg jelleme, s tettei értelmet nyernek, hovatovább sokkal érthetőbbé, érzékelhetőbbé válnak. Véleményem szerint erre óriási szükség volt, függetlenül attól, hogy az eredeti történet alapján mennyire lehet rajongani a karakteréért. Egy olyan erkölcsileg megkérdőjelezhető, kegyetlen, arrogáns, jégszívű figura, mint ő, mindenképp saját hangot érdemel, méghozzá hosszan. Cardan gondolat- és érzelemvilágát nem elég valaki más szemén keresztül szemlélni, szükség van a személyes élményre, arra, hogy teljesen valójában hatni tudjon. Persze ez elég kétélű fegyver, Holly Black mégis zseniálisan megugrotta. Az egész nagyon meseszerű, mégis kegyetlenül őszinte és nyers. Olyan, mint Cardan maga.

Mindent egybevetve tehát szívből ajánlom a sorozat rajongóinak! Vizuálisan és tartalmilag is egy fantasztikus kötetről beszélhetünk, olyanról, ami amellett, hogy nosztalgiázásra hívja olvasóját, rengeteget hozzátesz az alapsztorihoz. Kár lenne kihagyni. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Cardan
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A levegő népe #3,5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ha hozzánk hasonlóan te is végigolvastad A levegő népe trilógiát, akkor mostanra bizonyára jól ismered a főbb szereplőket. Ezért most egy is karakterfelismerésre hívunk: írd meg nekünk a fan artokon látható szereplők neveit a Rafflecopter dobozban!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

03/20 Utószó
03/22 Dreamworld – extra
03/24 Readinspo
03/26 Hagyjatok! Olvasok!
03/28 Dreamworld
03/30 Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése