2024. április 8., hétfő

Serena Valentino - Bezárt szív


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának nyolcadik része, a Bezárt szív. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hamupipőke mostohájának, Lady Tremaine-nek megdöbbentő történetét, melyből kiderül, hogyan vált az egykor jószívű, férjét gyászoló asszonyból kegyetlen mostoha.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Serena Valentino: Bezárt szív
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844692
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Ismerős ​a mese: adott egy kedves és gyönyörű fiatal lány, aki édesanyját gyászolja; egy odaadó apa, aki mindent megtesz, hogy visszahozza az anyai szeretetet a lánya életébe. És egy önző, kegyetlen asszony, aki beférkőzik a családba: a jéghideg szívű, könyörtelen mostoha, aki az új férje halála után szolgasorba taszítja a lányt a saját házában.
De ki ez a gonosz mostohaanya, a ház rideg asszonya? Mitől vált ilyen érzéketlenné, hogy még egy gyászoló gyermek mellett is csak az érdekli, hogy vagyont és hatalmat szerezzen magának s otromba leányainak? A végzetes bál, az üvegcipellő és a herceg eljövetele előtt bizony volt egy másik történet is, mely szerelemről, veszteségről, reményről és összetört álmokról szólt: Lady Tremaine története.
Néha a legkönyörtelenebb gonosztevők is feleségek és anyák voltak, akik egykor maguk is szerettek, gyászoltak és reménykedtek, hogy az életük jobbra fordul… réges-rég, a meséken innen, az álmokon túl.
Serena Valentino ínycsiklandóan borzongató Gonosztevők-sorozatában ezúttal a leghírhedtebb és leggyűlöltebb gonosz mostoha mutatkozik be – de minden, amit eddig tudtunk róla, most új megvilágításba kerül.

Saját véleményem:
Nyolcadik kötetéhez érkezett Serena Valentino Gonosztevők c. sorozata, melynek mindegyik részében egy újabb Disney antihős múltját ismerhetjük meg. A Bezárt szív Lady Tremain - Hamupipőke mostohája - történetét meséli el, emellett pedig hidat képez a Gonosz nővérek által képviselt tündérmesei világ és a valóság között. 
Ha emlékeztek még, a sorozat első hat kötete teljes mértékben a mesék birodalmában játszódott, központi alakjuk – vagyis inkább alakjaik – pedig a hibbant nővérek voltak, ám az előző részben Szörnyella teljes mértékben a valós – általunk ismert – világba kalauzolt el bennünket. Lady Tremain által most viszont mind a kettőből kaphatunk egy kis ízelítőt!

A regény kezdetén Lady Tremain a kávéfüggő, gyermekeivel és személyzetével is engedékeny özvegyasszony szerepében tűnik fel. Az asszony évek óta gyászolja hitvesét, a fegyelem mániás férfit, aki éltében szigorú szabályokkal viseltetett családja és alkalmazottai iránt, megkövetelte a rendet. Nem úgy Lady Tremain, aki sokkoló igazsággal kénytelen szembesülni: túlságosan elkényeztette lányait, valóságos kis hisztérikákat nevelt belőlük. Így hát mentve a menthetőt, úgy határoz, hogy a sarkára áll, s egymaga utazik el legjobb barátnőjéhez, annak partijára – még gyermekei toporzékolása sem hatja meg. 
Lady Tremain természetesen mit sem sejt arról, hogy ez az utazás gyökeresen megváltoztatja majd mindhármuk életét. A partin megismerkedik egy különleges királyságból származó jóképű férfival, aki teljesen megbabonázza: az asszony leveti gyászruháját, szerelemre lobban, a hirtelen megejtett eljegyzést követően pedig csapot-papot hátrahagyva magával hurcolja lányait egy idegen királyságba, ahol gyorsan hozzámegy Hamupipőke édesapjához. Csakhogy ez a házasság teljesen mást ad számára, mint amit kezdetben ígért: Lady Tremain a személyes poklába kerül. De vajon hogyan válik csendes, szerelemre éhes asszonyból gonosz mostoha? És mi köze van mindehhez a gonosz nővéreknek?

Szeretem azt, ahogyan Serena Valentino megközelíti az antihősöket. Minden esetben igyekszik olyan megvilágításba helyezni őket, ami emberibbé teszi a karakterüket. Nem mentséget vagy kibúvót keres számukra, hanem bemutatja, mekkora hatással lehet az emberek sorsára egy-egy esemény, történés vagy érzelem. Ezzel pedig tulajdonképpen azt is alátámasztja, hogy az antihősök is csak emberek, olyan emberek, akik a problémájuk megoldása helyett rossz útra tévelyednek. Ezzel szemben Lady Tremain volt az első, akinél úgy éreztem, hogy ez nem sikerült. Mármint persze, ha szimplán a történéseket nézzük, akkor érthetővé válik, miért válik azzá a mostohává, akit ismerünk, ugyanakkor ehhez a szerzőnek be kellett piszkolnia a hősöket, méghozzá nem is kicsit. Hamupipőke, de legfőképpen az apukája az, aki itt most egészen új szerepkörbe keveredik. Számomra pedig ez se szimpatikus, se hihető nem volt, szimplán csak karaktergyilkosságnak tűnt az egész, mintha Serena Valentino nem tudott volna más mentségül szolgálni Lady Tremain és lányai számára. 
Ettől függetlenül maga a könyv és a történet abszolút élvezhető, sőt, ha nem ezekről az ismert szereplőkről lenne szó, még hitelesnek is nevezném. A szerző stílusa épp oly sodró lendületű, mint eddig, könnyen elviszi az olvasót. És azt hiszem, végső soron ez az, ami igazán számít.
Engem teljes mértékben kikapcsolt, s elérte azt, hogy az általam legjobban rettegett karakter felé érdeklődve forduljak. Lady Tremain számomra mindig is félelmetes figurának tűnt, jobban rettegtem tőle, mint bárki mástól... Ezúttal viszont sikerült közelebb engednem magamhoz, és ha nem is azonosulni vele, de jobban megérteni mit miért tett Hamupipőkével. Arról nem is beszélve, mennyire jó volt újra látni a nővéreket, és látni, hogyan kuszálják össze a szálakat. Hiányoztak. 

Mindent egybevetve kicsit ambivalens érzéseim vannak a történettel kapcsolatban: szerettem olvasni, de sajnáltam a szerző döntéseit. 
Önmagában olvasni nem feltétlenül ajánlom, mert vannak olyan részei, amiknek a megértéséhez elengedhetetlenek az előzmények, de a sorozat kedvelői semmi esetre se hagyják ki! A Bezárt szív sötét, baljós hangulatú mese arról, hogyan foszlanak szét egy asszony álmai, s miként válik a szerelem a legkínzóbb börtönné. 
Olvassátok! Én pedig kíváncsian várom a folytatást, és azt, mivé áll össze ez a kalózos-ékköves vonal. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Dadus
Kedvenc jelenet: a vidéki napok
Negatívum: Hamupipőke és apukája besározása
Borító: 5/5
Sorozat: Gonosztevők #8
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Egérvadászatra fel! A Számtalan Királyságba érkezve Lady Tremaine megdöbbenve tapasztalja, hogy mostohalánya egereket tart házikedvencként. Segíts neki összeszámolni, mennyi bundás jószág lapul otthonában! Minden állomáson látsz egy képet, neked pedig nincs más dolgod, mint megszámolni, hány egeret látsz rajtuk. Ha megvagy, írd be a számot a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is


04/08 Dreamworld
04/09 Csak olvass!
04/11 Utószó
04/13 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése