2024. április 23., kedd

Alice Oseman - Heartstopper 5.


Hosszú idő után 2024-ben végre kezünkbe vehetjük a Heartstopper sorozat következő kötetét, melyben Nick és Charlie életük nagy döntéseit készülnek meghozni.
Tarts bloggereinkkel, ha szeretnél már a megjelenés előtt betekintést kapni az új részbe, és ha velünk játszol, esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!
 
 
Alice Oseman: Heartstopper 5.
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635977994
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Riesenberger Mónika

Fülszöveg:
Nick és Charlie szerelmesek
EGYETEMI TÚRATERV
Írta: Tara, Elle és Nick :)
De most hogyan tovább?

Saját véleményem:
Nick és Charlie történetét olvasni olyan, mintha lélek bonbonnal kényeztetném magam. Mert tudjátok, a Heartstopper könyvekben van valami megmagyarázhatatlan könnyedség, kedvesség és bájosság, ami annak ellenére is beburkolja az ember szívét, hogy a szerző rendre komoly, nem ritkán pedig kemény témákat is érint bennük. 

"Mégis mit jelent az, hogy barát meg barátnő? Ezek csak szavak, arra, hogy a kapcsolatokat címkézhessük. Tökre nem kéne, hogy jelentőségük legyen."

Nick és Charlie mostanra felnőttek. Vagy legalábbis ráléptek a felnőtté válás ösvényére, ami egyben azt is jelenti, hogy gondolniuk kell a jövőjükre. Így hát az ötödik kötet egyik központi témája mi más is lehetne, mint a továbbtanulás? 
Nicknek hamarosan el kell hagynia a középsulit és egyetemre kell mennie. Ám mielőtt ez megtörténne, komoly döntést kell hoznia, olyat, ami kihatással lehet egész későbbi életére. De vajon készen áll egy tizenéves, hormonoktól fűtött, magát és környezetét épp csak felfedező tini arra, hogy eldöntse, mit akar csinálni hátralévő életében? Nem beszélve arról az extra dilemmáról, amit egy meglévő párkapcsolat (Charlie instabilitásáról nem is beszélve) tud okozni? Pedig Nicknek bizony választania kell, hogy mit akar: közel maradni Charlie-hoz,  cserébe viszont olyan egyetemre menni, amit nem feltétlenül szeret, vagy fejest ugrani a távkapcsolat ijesztő bizonytalanságába egy olyan egyetem miatt, amivel nagyon tudna azonosulni?
Minden tini számára ijesztő a gondolat, hogy elsöntse, mi az a szakma, amiben évtizedeken át szeretne majd tevékenykedni. Ám túl nagy horderejű dolog ez ahhoz, hogy könnyedén át lehessen rajta lépni, az ember ilyenkor tele van kérdésekkel, kételyekkel, és nem ritkán az idő szűke miatt megalkuvó pozícióba is kerülhet. Persze felnőttként már tudjuk, hogy sosem késő változtatni, de a gimi/középsuli utolsó évében ez egy igenis sorsdöntő pillanat. Olyan, ami rengeteg stresszel jár(hat). 
Alice Oseman ezt az érzelmi nyomást nagyon szépen és hitelesen közvetíti az olvasó felé, miközben megpróbál rávilágítani arra, hogy bizonyos helyzetekben muszáj önzőnek és bevállalósnak lennünk, ugyanakkor kiemeli annak fontosságát is, hogy jó, ha vannak mellettünk olyanok, akikkel mindezt megbeszélhetjük. Bevallom, nekem talán ez volt az eddigi kedvenc témám. A kamaszkor egyik legmeghatározóbb pillanata, mégis fájdalmasan kevés szó esik róla könyvekben. 

A másik téma pedig, amit az ötödik kötet erőteljesen érint, az nem más, mint a párkapcsolat újabb szintre emelése, vagyis a testiség. Biztos lesznek most olyanok, akik ezt hallva papot hivatnak meg szentelt vizet locsolnak a monitorra és még körbe is tekerik azt fóliával, de az az igazság, hogy annak ellenére, hogy a Heartstopperben többnyire azonos nemű párok jelennek meg, a szerző által közvetített üzenet uniszex. A nemi vágy természetes velejárója egy kapcsolatnak, mindegy mennyi idő telik el a megismerkedéstől, előbb vagy utóbb el fog érkezni a pillanat, amikor a páros tagjai szintet lépnek. Az első alkalom és az odáig vezető út pedig éppen olyan fontos és meghatározó élmény, mint a suliválasztás. Sőt... Rengeteg érzelemmel, bizonytalansággal és sok egyébbel jár függetlenül attól, milyen nemű az illető. Lássuk be, ez nem olyasmi, amit az ember a szüleivel szeretne megtárgyalni, a sulis felvilágosító órákról meg jobb nem is beszélni. A tiniket egyáltalán nem a biológiai folyamatok, sokkal inkább az aktus érzelmi része érdekli, és pontosan ez az, amit Charlie-n meg a barátain keresztül mi is átélhetünk, méghozzá elég reálisan. 

Mindezeket figyelembe véve úgy gondolom, a mostani Heartstopper lett az egyik legjobb kötet a sorozatból. Persze Alice Oseman mindig nagyon aktuális tini témákat érint, de most sikerült két olyat beválogatnia, amivel kivétel nélkül minden embernek szembe kell néznie élete során. Mind a suliválasztás, mind pedig az első intim együttlét megkerülhetetlen része az életünknek. És jó tudni, hogy immáron van, aki értve a korosztály lelki világát, nyelvét és mentalitását, biztonságos támaszul tud szolgálni. Ha egy olyan világban élnénk, ahol az emberek képesek lennének meglátni a fától az erdőt, akkor releváns lenne azt mondani, hogy a Heartstopper képregényeket kötelező olvasmányokká kellene tenni. De erre sajnos vajmi kevés esélyt látok, így csak annyit mondanék: olvassátok! 
Nick és Charlie ezúttal is nagyon cuki, és nyugi, minden éppen csak annyira van kifejtve, amennyire kell. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nick és Charlie
Kedvenc jelenet: az egész kötet
Negatívum: Charlie anyukája
Borító: 5/5
Sorozat: Szívdobbanás #5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mivel ebben a részben nagy szerepet kap a továbbtanulás, és az egyetemválasztás, ezért játékunk során felsőoktatási intézményeket fogunk keresni. A feladatod annyi, hogy felismerd a képen látható iskolát, és megírd a Rafflecopter megfelelő sorába annak nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése