2024. április 24., szerda

S. T. Gibson - Véres hozomány

 
S. T. Gibson: Véres hozomány
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507211
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Bosnyák Edit

Fülszöveg:
Ez a nagyszerű regény Drakula első feleségének, Constantának a sötét és lebilincselő történetét meséli el.
Ez az utolsó szerelmeslevél, amit neked írok, habár néhányan inkább vallomásnak neveznék…
Miután egy idegen megmenti Constantát a biztos haláltól, egy középkori parasztlányból átváltozik egy halhatatlan királyhoz illő menyasszonnyá. De amikor Drakula becsalogat egy ravasz és bájos arisztokratát és egy éhező színészt a szenvedélyből és megtévesztésből szőtt hálójába, Constanta rájön, hogy az általa szeretett férfi borzalmas dolgokra képes.
Miután menedékre lel a vetélytársai karjában, elhatározza, hogy leleplezi a férjük sötét titkait. Miközben a szerettei élete forog kockán, Constantának választania kell a szabadsága és a férje iránt táplált szerelme között. De a vérrel megpecsélelt köteléket csak a halál tudja elszakítani.

Saját véleményem:
Vannak dolgok, amik sosem változnak: ilyen például a Dracula iránti szenvedélyes érdeklődésem. Már  kamaszként is azért rágtam a tatám fülét, hogy egyszer vigyen el Vlad Tepes kastélyába, de sajnos ez nem tudott megvalósulni. A mániám viszont megmaradt: ráfüggtem a vámpíros sztorikra. Mindennek fényében talán nem meglepő, ha azt mondom, azonmód ráharaptam (hehe) az Anassa Könyveknél megjelenő Véres hozományra, amint megláttam.

"A szerelem számomra nem gyerekeknek való játék, hanem tűzben kovácsolt járom, amit nehéz cipelni."

Fontos azonban tisztázni, hogy ez nem egy tipikus vámpírregény, sokkal több és különlegesebb annál. A Véres hozomány Dracula első feleségének, Constantának húsba maróan őszinte szerelmi vallomása. A kötet során maga Constanta meséli el férjével közösen töltött évszázadaikat, melyek kezdetben reményt, életet és szenvedélyt jelentettek számára, majd szép lassan átalakultak beteges függéssé, amit a vágy és a félelem foglalt keretbe, s ahol az örök élet inkább tűnt örök rabságnak számára. 
Olvasás előtt tisztában voltam azzal, hogy voltaképp egy naplóregénnyel lesz dolgom, ám azt legvadabb álmomban sem gondoltam, hogy Constanta szavai és élményei annyira mélyen beleisszák magukat a bőrömbe, hogy szinte eggyé válok vele. Olvasás közben végig úgy éreztem, mintha láthatatlan kísértetként lebegnék Dracula buja, sötét és kegyetlen otthonában. 

A történet három részre tagolódik, a három hitves részére. Az első harmad Constanta haldoklásával veszi kezdetét, amikor is az egyszerű parasztlány kiszolgáltatva, véresen, a halál csókjára várva hever a földön, ám végül egy egészen másfajta végzet talál rá: maga Dracula. A férfi (akinek Constanta bosszúja miatt egyszer sem hangzik el a neve) megváltást, bosszút és életet ajánl számára, Constanta pedig beleegyezik. Vámpírrá válása és a véres megtorlása után a lány arra teszi fel élőhalott létét, hogy megtisztítsa aktuális lakhelyét a bűnözőktől, közben pedig szenvedélyes viszonyba/házasságba bonyolódik megmentőjével. Ám ahogy telnek az évek, évtizedek nemcsak a világ változik körülöttük, hanem ők maguk és a kapcsolatuk is, amit Dracula újabb házasságokkal igyekszik feldobni. Háború előli menekülések, manipuláció, szex, vér és a szabadságjogok korlátozása jelképezik napjaikat, na meg az engedelmesség. Constanta minél reálisabban látja férjét és kapcsolatukat, annál veszélyesebb vizekre evez. Közben pedig felmerül benne a gondolat, hogy vajon előtte is léteztek házastársak? És ha igen, mi történt velük?

A kötet elején maga a szerző figyelmezteti arra az olvasóját, hogy erotika, gyilkosság, bántalmazás és egy sor egyéb kemény téma vár majd rá, ami dicséretes. Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy a Véres hozomány egy líraibb hangvételű mű, ami inkább sejtet, mintsem megmutat. Nincs benne trancsírozás, és az orgiák sem csatakosak. Nem a "látvány", hanem az érzelmi része kemény, ugyanis Dracula lelki- és pszichológiai terrort folytat. Ő egy rendkívül titokzatos, kiismerhetetlen, nem mellesleg manipulatív karakter, aki a történet során távol marad az olvasótól, mint valami elérhetetlen istenség. Constanta ezzel is azt jelzi, hogy a férje sosem volt annyira jelen ebben a fura kapcsolatban. Nem úgy mint a másik két hitves, akikkel érzelmi és testi viszonyt tudott kialakítani. 

Ezeket figyelembe véve úgy gondolom, hogy a Véres hozomány egy nem mindennapi mű. Rendkívül különleges, ennélfogva nagy hatást gyakorol olvasójára. Én legalábbis nagyon szerettem, és jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy valódi, csillogástól és trendektől mentes, klasszikus vámpírregényt olvasni. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Constanta 
Kedvenc jelenet: a végső együttlét fináléja
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése