2013. január 7., hétfő

Cassandra Clare - A herceg

Cassandra Clare: A herceg

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632456911
Oldalszám: 490 oldal

Fülszöveg:
A Viktória-korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban mulandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit.

Saját véleményem
Will
A történet egy roppant izgalmas és komor prológussal kezdődik, amiben Will ellátogat egy temetőbe, hogy hozzájuthasson egy tiltott porhoz, ami Magnusnak kell ahhoz, hogy megidézhessen egy démont. Azonban a boszorkánymester nem saját szórakozására idézget démonokat. Willnek tesz szívességet, annak ellenére, hogy az árnyvadász nagyon sokáig nem hajlandó elárulni, hogy mi értelme az egésznek. Ám amikor fény derül az igazságra, az nagyon mély sebeket tép fel, általa betekintést nyerhetünk Will életébe, választ kapunk a viselkedésére.
  Mindeközben tovább folytatódik a Magiszter utáni nyomozás, mivel egy Árnyvadász gyűlés alkalmával, amin Tessa, Will, Jem, Charlotte, Henry és Jessamine is részt vesznek, Charlotte leváltását követeli Benedict Lightwood. De Charlotte kap egy utolsó lehetőséget arra, hogy ő maradhasson a londoni Intézet vezetője. Két hete van, hogy ráakadjon Mortmainre. 
  Ez szinte lehetetlen feladatnak bizonyul, de Charlotte-ék mégsem adják fel. Tessa és a két fiú, elutazik a yorki Intézet vezetőjéhez, Aloysius Starkweather-höz, egy öreg, nyolcvankilenc éves árnyvadászhoz, aki ismerte Mortmain szüleit, tud a halálukról, és Mostmain benyújtott kérvényéről. Az egyetlen bökkenő az, hogy az öreg Aloysius ki nem állhatja Charlotte-ot, mert a múltban összetűzésbe került a Fairchild családdal.
Útban Aloysius-hoz Jem előáll az ötlettel, hogy mondják azt, hogy Tessa felemelkedőben van, mivel az ő menyasszonya, így elkerülve az öreg ellenszenvét a boszorkánymesterekkel szemben. Willnek nem igazán tetszik az ötlet, de Tessa végül beleegyezik. 
  Rövid ott létük alatt megtudják, hogy az Intézettől nem messze található egy kastély, amit Mortmain vett meg. Hazautazásuk előtt meglátogatják a kastélyt, de miután Will meglátja a ház előtt a húgát, megtámadja őket egy automaton, amit Mortmain figyelmeztetés gyanánt küldött a nyakukra. 
A hazafelé vezető út végén Will ingerülten lepattan a vonatról és elfut. Napokig nem látják, de Tessán kívül a többiek nem igazán aggódnak érte, hisz ez nem az első ilyen eset. Végül Magnus egy titkos levele után Jem és Tessa Will nyomára akad. A srác egy ópiumbarlangban fetreng, kiütve.
  Ezután kezdenek csak igazán felpörögni az események. És mivel ebben a kötetben több szálon fut a történet, ezért nem csak Tessa szemén keresztül láthatjuk az eseményeket. Kapunk Charlotte, Will, sőt még Sophie szemszöget is. Így nagyobb rálátásunk lesz a kusza szálaknak.
Mindamellett, hogy Mortmain ellen nyomoznak, még Sophine-nak és Tessának is külön önvédelmi órákat kell venniük a Lightwood fiúktól, Gabrieltől és Gideontól. Ez sem véletlen, hisz a srácok által plusz izgalmakat kapunk, még több rejtélyről hull le a lepel, sőt még egy új szerelmi szálat is beleszőnek a történetbe.

És, ha még ez sem lenne elég, akkor jóval több dolgot tudunk meg a parabatai esküről, kötelezettségről, szabályokról. Ezek a részek különösen gyönyörűre sikeredtek, hisz Will és Jem barátsága bámulatba ejtő. Ahogy kitartanak egymás mellett; ha az egyik megsérül, a másik végig vele marad, fogja a kezét, vagy lélekszakadva rohan gyógyszerért. De akár az életüket is feláldoznák egymás miatt!
 

Tessa & Will
A szerelmi háromszög ebben a részben végérvényesen kifejlődött. Tessa eddigi baráti érzelmei Jem irányába megváltoznak, átalakulnak. Vágyik a fiúra. Ugyanakkor Will-t sem képes elfelejteni, hiába bántja meg a srác. Szinte szikrázik köztük a levegő.
Közben Jem közelgő halála is egyre sürgetőbben telepszik rájuk. Szívfacsaró jeleneteket vonva maga után.

 
 

Jem Carstairs
  Jem karaktere nagyobb szerepet kap, mint az első részben. Szinte végig Tessa mellett áll, próbálja meghódítani a lányt. Ezenkívül érzi a vesztét, ami rányomja a bélyegét a hangulatára. 
  Azt kell mondanom, hogy bár eddig is kedveltem, de most még inkább megszerettem. A hegedűs jelenet Jem szobájában nagyon szomorú volt, az amiket ott mond és tesz... de nem akarok spoilerezni.
  Kétségbeesetten szeretné megtalálni a boldogságot, viszonzást találni a szerelmére.
  Ő, aki mindig higgadt, sosem borul ki, most mégis elveszti a fejét egyszer, indulatos lesz, de megingása ellenére sem adja fel a barátjába vetett hitét.



Will Herondale

  De ott van Will is, aki még mindig az első számú kedvencem. Ő egy nagyon összetett karakter, akit mindenki, még mi olvasók is csúnyán félre ismertünk. Minden tettének megvan az oka. Nem hiába olyan amilyen. Az olvasót akkor éri az első sokk, mikor elárulja Magnusnak a titkát, majd a második még nagyobbat üt.
  Vele kapcsolatban két nagyon nagy kedvenc jelenetem volt. Az egyik a bálos rész, a másik a végén. Abba a szívem meghasadt. Ott garantáltan készítsetek elő zsepit, mert kelleni fog. Szerintem a könyves világ egyik legszívszaggatóbb jelenete. 



Tessát pedig, mint főhősnőt nagyon szerettem, de a végén nem értettem egyet vele. Nemcsak önmagával tolt ki, de mind a két fiúval. Kíváncsi leszek, hogy ebből mi sül ki, de az egészen biztos, hogy semmi jó. Így vagy úgy, de kicsit mi is bele fogunk halni... 

A végére még annyit el kell mondanom, hogy a világfelépítés káprázatos. Látni lehet a komor hangulatú Angliát, a szűk, esős utcákat, a templomokat. az Intézetet. A bál hangulata is átjön, és a ruhák szinte életre kelnek!
  Ebben a részben kevesebb automatonnal van dolgunk, de ne higgyétek, hogy emiatt unalmassá válna a dolog, mert helyettük van gigarobot, embereket ismerünk félre, mind jó, mind rossz értelemben, elvesztünk valakit, akinek a halála nagyon életszerűen van megírva és garantáltan pityergős!
  Kapunk démonokat, Magnus humort, jobbnál jobb élcelődéseket, beszólásokat, Néma Testvéreket, Végzet Kardját és érzelmeket minden mennyiségben!




Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Will, Magnus
Kedvenc jelenet: erkély jelenet, Will vallomása
Negatívum: HOGY LEHET ÍGY BEFEJEZNI? :D
Borító: 5/5*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése