2013. január 14., hétfő

Marie Lu - Legenda

Marie Lu: Legenda

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632457031
Oldalszám: 304 oldal

Fülszöveg:
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Saját véleményem:
Day és Tess
A történet elején megismerkedünk Day-el, az egyik főszereplőnkkel. Day a szegénynegyedben él társával, Tess-szel, akit 4 évvel ezelőtt fogadott maga mellé. A srác apja meghalt, édesanyja pedig azt hiszi, hogy a fia halott. Egyedül Day bátyja, John tud arról, hogy az öccse életben van, mert a srác amikor csak tudja segíti a családját étellel vagy tikettel. 
  Day sokszor a szemközti, elhagyatott ház ablakából kémleli a családja házát. Ám egy este, valami megváltozik. A szokásos rutinellenőrzés során váratlan dolog történik, a Köztársaság emberei tovább maradnak a házban, mint szokás, végül pedig megjelölik a bejáratot egy furcsa X-el, ami azt jelenti, hogy valaki elkapta a Ragályt. Daynek végül sikerül kiderítenie, hogy az öccse betegedett meg, ezért a fejébe veszi, hogy az egyik kórházból megpróbálja megszerezni az ellenszert.
  Sikerül bejutnia a kórházba, kicselezve a tiszteket feljut odáig, ahol az injekciókat tárolják, de szerencsétlenségére pont elfogyott az oltóanyag. Mivel időközben lebukott, menekülnie kell. Remek képességeinek köszönhetően sikerül kiugrania az egyik emeleti ablakból, ám kint szembetalálkozik Metias-szal, az egyik rangos tiszttel. Day a bűncselekményei során még soha nem ölt meg senkit, de most, hogy a bőrét mentse, a fiatal katona vállába dobja egyik kését. Így sikerül elfutnia.
Metias Iparis
  Metiast, aki a főhőslány, June bátyja, (nem mellesleg az utolsó élő rokona) holtan találják. A gyanú a legkeresettebb bűnözőre, Day-re terelődik, akiről a Köztársaság még azt sem tudja, hogy hogy néz ki. June végül megkapja az esélyt, hogy ő keríthesse elő a bátyja gyilkosát. 

"Le foglak vadászni. Egyenként kutatom át Los Angeles összes utcáját utánad. A Köztársaság minden utcáját átkutatom, ha kell. Átverlek, lépre csallak, hazudok és lopok, hogy megtaláljalak, előcsallak a rejtekhelyedről, és addig űzlek, amíg nem lesz hová menned. Még nem tudod, de már halott vagy."

Azt a tervet eszeli ki, hogy beleolvad a szegények világába. Egyetlen segítsége a fülhallgatója és egy mikrofon segítségével, ami által bátyja legjobb barátjával, Thomas-szal tudja tartani a kapcsolatot. 
June & Day
  June nagyon hamar bajba keveredik. Belecsöppen egy utcai verekedésbe, ahol nem mást, mint Tess-t sikerül megmentenie, azzal, hogy átveszi a helyét a bunyóban. A meccs során June-t megsebzik egy késsel, de végül ő kerül ki győztesként. Hisz ő az egyetlen, aki a Próbán 1500-as, maximum pontszámmal végzett. Kitűnő harcos, remek megfigyelő és óriási küzdőszellem lakozik benne. (A Próbán egyébként minden gyereknek részt kell vennie, itt dől el a sorsuk)
  Viszont June nem hajlandó tovább küzdeni, ezért megpróbál elfutni, de ebből egy óriási patália kerekedik, ahonnan végül egy ismeretlen fiú menti ki, aki nem más, mint maga Day. Biztonságos helyre viszik ahol Tess ellátja a lány sérüléseit, és maguk közé fogadják. June eleinte ugyan nem jön rá, hogy a srác nem más, mint Day, de végül a fiú egy apró mozdulata elárulja valódi kilétét. Innentől az előzőeknél is jobban felpörögnek az események...

June és Day
A Marie által teremtett világ hátborzongató volt ugyan, de sikerült nagyon szépen felépítenie. A történet során nagyon sok mindent megtudhatunk a Köztársaságról, a nézeteikről és a cselekedeteikről. Megismerjük, hogy miként viszonyulnak a szegényebbekhez, hogyan bánnak velük. És betekintést nyerünk egy nagyobb kimenetelű harcba is, amit a Köztársaság folytat a Kolóniákkal szemben. Ez a csata valószínűleg a következő részekben lesz érdekes, hisz itt még csak előkészítették a terepet egy sokkal borzalmasabb dologhoz. 
  A szegénynegyedben élők élete is rendkívül jól be lett mutatva, nagyon átérezhető volt az egész, ahogy körbelengte a fegyelem, a rettegés és a szűkölködés. Az illegális harcok, a kukákban keresgélő otthontalanok, és a bárok hangulata. Komor és sötét világ, ahol csak azok érvényesülhetnek, akiknek van rangjuk. A városban elhelyezett kivetítők is erre hívják fel az emberek figyelmét azzal, hogy tisztelegniük kell az Első felé. 
  Ezenkívül a Köztársaság krémjének az életébe is belecsöppenhetünk June által. A gondtalan, fellengzős napjaikba, amikre nem jellemző a szűkölködés. 

A könyvben két szemszögből ismerhetjük meg az eseményeket, amelyek folyamatosan váltakoznak, de ugyanakkor tökéletesen kiegészítik egymást. Valóban kicsit olyan Rómeó és Júlia érzése van az embernek, hisz Rómeó maga Robin Hood, akit sokan bűnözőnek hisznek, de talán mégsem annyira gonosz, mint ahogy a Köztársaság gondolja...  És June pedig az elit családból való Júlia, aki igencsak harcos természet. 


June Iparis
Szerettem June szemével is látni a dolgokat, bár eleinte ő kevésbé érdekes, mint Day, mert vele nem pörögnek úgy az események, mint a fiúval. Viszont egy remek, lázadó, ugyanakkor tisztelettudó és okos karakter. Nem egy csetlő-botló buta liba.
  Nagyon tetszett ahogy a suliban viselkedett, ebből is látszott, hogy mennyire más, mint a társai, és, hogy nem véletlenül ért el maximális pontszámot a próbán.
 A bátyjához való viszonyát is imádtam, mert remek testvérek voltak és azok a részek rendkívül meghatóra sikeredtek. 
  June-nak igen kemény dolgokon kellett átesnie a fiatal kora ellenére. Egyedül maradt, a szüleit és a bátyját is elvesztette. Nem csoda, hogy egyetlen vigasza a bosszú maradt. Erre tett fel mindent. De mindazok ellenére, amiket át kellett élnie, mégsem vált olyanná, mint a legtöbb katona. Nem lett szemellenzős. Nem vakította el a harag, képes volt józanul gondolkozni , és a szívére hallgatni.


Viszont Day lett a legfantasztikusabb karakter. Vele az elejétől a végéig pörögtek az események, mindig valamilyen akcióban volt. De annak ellenére, hogy egy pasis, harcos szereplő, a lelke sem elhanyagolható. Neki is sok mindenen kellett keresztülmennie, és ezek leginkább a vége felé derülnek ki, az olvasó csak akkor érti meg igazán. Már nagyon fiatalon olyan döntéseket kellett meghoznia, amik egy felnőtt számára sem könnyűek, de neki sikerült. Életben maradt és még a családját is segítette. Miattuk élt, értük kockáztatott minden egyes alkalommal. Az pedig, ahogyan viselte a meghurcoltatást, lenyűgöző. És itt muszáj megemlítenem, hogy azok a részek nagyon keményre sikeredtek, szinte megelevenednek az olvasó előtt.

Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, mert nem fogja megbánni. Rám nagy hatást gyakorolt. És amellett, hogy igen akciódús, még érzelmekben sem szűkölködik. Itt nem feltétlenül a szerelemre gondolok, mert bár az is van benne, de mégsem az a leghangsúlyosabb. nem csap át egy cukros masszába. 
  És a végén - ha már előtte nem lett volna elég akció - még jobban felpörögnek az események. Mikor azt hinné az olvasó, hogy na, most sikerül, akkor Marie még egyet csavar a dolgon, hogy lerághasd mind a tíz körmödet. De, ha még ez sem lenne elég, akkor beletesz egy jelenetet, amitől a szíved szakad meg.

Plusz érdekesség: Marie Lu honlapján remek rajzokat találtok a szereplőkről, illetve zenék is vannak, amik illenek a történethez: KATT IDE


  

Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Day
Kedvenc jelenet: áldozat
Negatívum: a szereplők kora
Borító: 5/5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése