2013. október 29., kedd

Kiera Cass - Az Elit




Minden kislány arról álmodik, hogy egyszer csak eljön érte a szőke herceg fehér lovon és ellovagol vele az alkonyatban a palotája felé. A lány haja lobog a szélben, gyönyörű szép, hímzett, abroncsos ruhája elterül a ló nyergében....

Ám mi van akkor, ha a herceg egyszerre több lánnyal érkezik a palotájába? Mi van akkor, ha a lányoknak kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak hercegnőnek? Ha versengeniük kell egymással? Vajon akkor is kitartanak az álmuk mellett, vagy netalántán újakat szőnek? Mit választanak vajon? És a herceg vajon kit választ?

Izgalmas kérdések, ugye? Kövesd nyomon a Blogturné Klub legújabb könyvturnéját, és Te is részese lehetsz ennek a dilemmának! Hamarosan megjelenik ugyanis Kiera Cass Párválasztó sorozatának régen várt második kötete, Az Elit a Gabo Kiadó jóvoltából.
Kövesd Te is a turnét, ismerd meg véleményünket a könyvről, tudj meg többet az Elit tagjairól, ismerd meg Illéa divatját, a könyv trailerét, kukkants bele, hogyan születettek meg a sorozat borítói vagy miért kaszálták el a könyvből készülő sorozatot még az elindulása előtt! S ha mindez nem elég, nézd meg mi szól Aspen és mi Maxon ellen, és kikapcsolódásként játssz velünk a könyvért indított nyereményjátékunkon!

Isten hozott az Elit blogturnéban!


Kiera Cass: Az Elit

Kiadó: GABO
ISBN: 9789636897277
Oldalszám: 356 oldal
Fordító: Gázsity Mila

Fülszöveg:
A PALOTÁBA 35 LÁNY ÉRKEZETT. CSAK HATAN MARADTAK. 
A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra azonban már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el.
Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak – s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani…

Saját véleményem:
Az első rész óta eltelt egy hét alatt America egyre határozottabb abban, hogy szíve merre felé is húz, noha még mindig benne van a kétely. Nem csak arról kell döntenie, hogy kit választ társául, hanem a jövőjéről is. Királynő lesz vagy katonafeleség? 
Uralkodóként rengeteg olyan problémával kell majd szembenéznie, melyekre nem készült fel, vagy egyáltalán nem is alkalmas. Ezért továbbra is időt kér a hercegtől, hogy kellőképp megfontolhassa végső válaszát. Ám időközben egyre szorosabb kapcsolat alakul ki közte és Maxon között. Mindössze egy hajszálnyi választja el őket attól, hogy véget érjen a Párválasztó. Éppen emiatt Americát villámcsapásként éri amikor a herceg egyik napról a másikra hanyagolni kezdi, és a többi hölgy társaságát részesíti előnyben. De egy halloweeni álarcosbál után sikerül megnyugodnia, és újra elhiszi, hogy Maxon tényleg őt szereti.
Csakhogy másnap reggel olyasmi történik, amire senki nem számított, és America minden bizalma és érzése megrendül. Ez a nem várt fordulat pedig azt eredményezi, hogy újra közelebb kerül Aspenhez, a már ismert, és biztos pontjához.

"- Milyen szerelmesnek lenni?
(...)
- A legcsodálatosabb és legszörnyűbb dolog, ami az emberrel megtörténhet  - felelte egyszerű szavakkal. - Tudatában vagyunk annak, hogy rábukkanhatunk valami egészen hihetetlen dologra, és örökre meg akarjuk tartani, aztán minden egyes percében rettegünk attól, hogy elveszítjük."

Ezzel a résszel kapcsolatban biztosan kijelenthetjük, hogy a sorozat kilépett a Nagy Ő és Az éhezők viadala árnyékából, és mostanra egy cseppnyi egyezést sem mutat velük. Bár még mindig a Párválasztóról van szó, sokkal több másfajta dolog is bekúszik a képbe. Már nem pusztán a lányokról szól ez az egész, hanem magáról Illéáról is. Az emberekről, a törvényekről, hatalmi harcokról.
A hangulat egyre csak fokozódik. A lázadások sűrűbbé, és jóval kegyetlenebbé válnak, mint eddig, valamint az Elit tagjaiban is tudatosul, hogy mennyire közel is a cél, és ez bizony nem kis téttel jár. Mindenki megváltozik, feszültebbé válik, több a taktika, a könny, a hazugság és az árulás. És ez alól a három főszereplő sem kivétel. Egytől egyig követnek el hibákat - ki kisebbet, ki nagyobbat -, nem gondolva az esetleges következményekre. 
Aspen
America, mint főhősnő továbbra is közel áll hozzám, mert bátor, és egy csupaszív csaj. Ugyanakkor akadt néhány alkalom, amikor a fejemet vertem volna a falba tőle és a határozatlanságától. Míg szinte minden más téren egy talpraesett leányzó, addig önmagát illetően rendkívül bizonytalan. Fél a saját korlátaitól, és nem ismeri el az értékeit, holott igenis képes lenne mindarra, amitől tart. Viszont a végére újra megmutatta, hogy ki is az az America Singer. Őszintén becsülöm a merészségéért, és a kitartásáért. És nagyon remélem, hogy a következő részre összeszedi magát, és hátsón billent mindenkit, aki megérdemli. Ó, és a szobalányait továbbra is nagyon kedvelem. Kérek belőlük még, még, még!
Ami Aspent illeti, én eddig őt is szerettem. Csinált hülyeségeket, és csúnyán bánt akkor és ott a faházikóban Merrel, de megértettem az indokait. Viszont most őt is fejbe tudtam volna csapni. Pontosan tisztában volt azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak az őrült játéknak, amit a lánnyal folytattak, mégis belehajszolta, és teletömte a fejét egy csomó hülyeséggel Maxonról. Ezért nagyon haragszom rá, mert lehet, hogy volt olyan, amiben igaza volt, de mégis ő volt az, aki arra biztatta anno Americát, hogy próbálja meg a Párválasztót, és adjon egy esélyt a hercegnek. 
Ám még nála is sokkal jobban haragszom magára Maxonra. Kicsit olyan érzésem van, mintha kétféle Maxon létezne. Egy kedves, udvarias, aranyos, végtelenségig odaadó, és őszinte, valamint egy másik, aki semmivel sem különb a legtöbb férfitól. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni a miértet, és számomra a válaszai abszolút nem elfogadhatóak. Arról nem is beszélve, hogy egyszer az égbe repítette Americát, majd olyannyira ridegen és megvetően viselkedett vele, hogy nem tudtam hova tenni. Egyszerűen nem hittem el, hogy tényleg szereti azt a lányt. A harmadik részben sokat kell dolgoznia azért, hogy újra szívből azt mondhassam, hogy Team Maxon vagyok, mert jelenleg csak és kizárólag America miatt drukkolok neki.
Mindezek ellenére - na meg, hogy most kevesebbet szerepelt -, azért akadtak olyan tettei, amiktől elolvadtam, mint egy bödön napon felejtett fagyi, meg olyanok is, amik miatt legszívesebben megölelgettem volna. Kedves Kiera, én ezt a Maxont követelem vissza!

"- Még mihez nem értesz?
Magához húzott, barna szeme titokzatosan csillogott.
- Csak az utóbbi időben derült ki, hogy...
- Mondd csak, ne hagyd abba!
- Kiderült, hogy hihetetlenül nehezemre esik távol tartani magam tőled. Ez komoly probléma." 

Ami a helyszíneket, és a ruhákat illeti, továbbra is elképesztőek! Az előző részhez hasonlóan szinte életre kelnek körülöttünk a palota különböző részei, érezni lehet a ruhák finom tapintását, és mindazt a hangulatot amit ezek árasztanak. Külön örültem, hogy most több titkos zugot is felfedezhettünk. A könyvtárat például imádtam! Egyszerre volt rejtélyes és lenyűgöző. Biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban nem kis szerepe lesz a történet alakulásában, és abban is, hogy rengeteg kérdésre ott bújik meg a válasz.
Ám nem csak a helyszínek és az öltözékek káprázatosak, hanem a palotában megrendezésre kerülő események is. A Halloween buli kifejezetten aranyos volt Maxontól, míg a delegációkat fogadó parti leírásának részletességén és alakulásán csak ámultam, annyira gyönyörű és... vicces volt. Nem hiába, az olaszok vidám és igen élettel teli nemzet. 
De, mint már említettem, ebben a kötetben sokkal komolyabb és megrázóbb dolgok is történnek. Ezek egyike pedig az, ami miatt America bizalma megrendül Maxon irányába. Nem írom le, hogy konkrétan mi történik, mert nem szeretnék spoilerezni, de az biztos, hogy rendkívül megrázó és szívbemarkoló. Olyan ez, mint egy kijózanító pofon, ami felhívja mindenki, beleértve az olvasók figyelmét is arra, hogy mégiscsak egy diktatórikus és kegyetlen világ ez, amiben a szereplőink élnek. Nekem meg kellett állnom, mert annyira felkavart. Főként talán azért, mert a szívemhez nőtt(ek), a dolog főszereplő(i)je.

Régen voltam már úgy könyvvel, hogy ennyiféle érzelmet váltson ki belőlem. Nem egyszer olyannyira izgultam, hogy a gyomrom görcsbe rándult és összezsugorodott, rettegtem attól, hogy egy-egy tett, milyen következménnyel járhat. Arról nem is beszélve, hogy milyen mértékben kihatottak az idegeimre az egyes szereplők. Voltam vidám, nevettem, és volt, hogy sírni tudtam volna, mert annyira szép és megható, vagy éppen szomorú volt valami. Akadtak olyanok, akiket teljes szívemből megvetettem és gyűlöltem, és olyanok is, akik belopták magukat a szívembe. És úgy gondolom, hogy nem kis teljesítmény, ha egy mű ilyen széles palettán tudja megmozgatni az olvasót. Hiába érzed azt olvasás közben, hogy mindenkit beállítanál a hideg zuhany alá, hogy térjen már észhez, mégis imádod az egészet úgy ahogy van.

Továbbra is ajánlom minden lánynak, nőnek, aki szeretné magát, ha csak egy kis időre is, de hercegnőnek érezni, mert ez még mindig egy fantasztikus, szívhez szóló, elbűvölő és varázslatos történet, immáron nem kis tétekkel.

 
Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: America, America apukája és szobalányai
Kedvenc jelenet: hercegnői lakosztályos jelenet; az olasz party; America a fán; a verekedés, és a Maxonnal töltött utolsó este
Negatívum: Maxon érthetetlen tettei, Celeste
Borító: 5/5




Aspen vs. Maxon


"Szívemben újra meg újra összemértem Maxont és Aspent, és valahogy egyikük sem kerekedett a másik fölé. Kivéve persze, amikor éppen velük voltam."

A Párválasztó sorozat egyik főeleme a szerelmi háromszög ami igazából sokszög, de most maradjunk a háromnál. America állandóan időt kér Maxontól és Aspentől is, mert képtelen véglegesen eldönteni, hogy melyik fiút válassza. Egyfelől ott van Aspen, akivel már ismerik egymás gondolatait, szokásait, és egyfajta biztos pontot jelentenek a másik számára. Másfelől viszont ott van a herceg, aki teljesen új érzéseket vált ki a lányból.
Ezért arra gondoltunk, hogy, ha csak virtuálisan is, de beküldjük a fiúkat a ringbe, hogy mérkőzzenek meg egymással, vessék össze a pozitív, és negatív tulajdonságaikat egyaránt. 

Aspen Leger 

Kor: 19 éves
Státusz: - palotaőr (jelenleg; Kettes)
              - szolga (régebben; Hatos) 
Kinézet: - sötét haj, zöld szem, titokzatos mosoly, izmos (mióta palotaőr)

Aspen szegény családból származik, édesanyjával, két húgával és egy öccsével élt hosszú éveken át, ő töltötte be a családfő szerepét. Mielőtt besorozták volna rengeteg munkát vállalt, hogy minél több pénzt kereshessen, hogy családjának ne kelljen nélkülöznie, éheznie. Valamint mindig félretett egy keveset azért, hogy idővel elvehesse Americát.
Aspen nagyon önérzetes, de tisztalelkű srác. Képes inkább feláldozni a saját boldogságát azért, hogy megadathasson szerelmének egy jobb, szebb jövő, és annak ellenére, hogy csúnyán viselkedett Americával, mindvégig a lány érdekeit tartotta szem előtt. Ám mindez elpárolgott, miután a palotába került önző módon újra befurakodott Mer életébe, összezavarva őt. Ráadásul a fejét is teletömi mindenfélével Maxonról.
Az viszont tagadhatatlan, hogy kitartó, igen szenvedélyes és hűséges típus. Emellett bátor, erős, és teljes odaadással végzi a feladatát.


Maxon Calix Schreave

Kor: 19 éves
Státusz: - Illéa hercege (Egyes)
Kinézet: - mézszínű haj, barna szem, izmos

Maxon első ránézésre merevnek, sekélyesnek és beképzeltnek tűnhet. Ám, ha jobban megismerjük, hamar rájövünk, hogy ez mind nem igaz. Mert amellett, hogy igen jóképű, nagyon rendes, kedves, türelmes, udvarias, és odaadó. Szabadidejében pedig imád fotózni. Erre azonban nem sok ideje jut, mert helyt kell állnia a hivatali ügyek elintézésében, és élete egy része folyamatos megfelelésből áll. Megfelelni a népnek, a rangjának és legfőképpen az apjának. Buzog benne a bizonyítási vágy. Ráadásul a nép - és közülük is inkább a szegények - sorsát rendkívül a szívén viseli. Igyekszik szépen lassan olyan reformokat és újításokat bevezetni, melyek megkönnyítik a nélkülözők mindennapjait.
Csak ritkán tudja elengedni magát, de olyankor nagyon aranyos. A nevetése pedig... kissé idétlen, de pont ettől különleges.
Viszont ő is férfiból van, és, mint olyan, van, hogy a cselekedeteit nem a szíve irányítja...

Te kit választasz?




Nyereményjáték


A Selection könyvsorozat második kötetének megjelenése kapcsán ezúttal mi is egyfajta “szelektálós” játékra invitálunk Titeket!
A blogturné valamennyi résztvevőjének blogján a Nyereményjáték címszó alatt találtok egy-egy képet. A képek közül 6 összefüggésbe hozható valamiként a könyvvel, van köztük kapcsolódási pont, valamiféle egyezés. Egyet kivéve. Ez egyfajta kakukktojás, vagy mondjuk úgy: Az Egyetlen - ami kilóg a sorból.

Gyűjtsd össze mind a hét képet, és a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írd be ennek az Egyetlen képnek a megnevezését, ami a könyvvel nem hozható összefüggésbe..

Láss neki! Szelektálj! 




Nézzetek be a turné többi állomására

10/28 Roni olvas - Az Elit tagjai
10/29 Dreamworld - Párbaj: Aspen vs. Maxon
10/30 MFKata gondolatai - Trailer
10/31 Deszy könyvajánlója - Hogyan készült a borító?
11/01 Szilvamag
11/02 Nem harap a... - Illéa-i divat
11/03 Kelly Lupi olvas - Az elkaszált CW sorozatról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése