2013. december 4., szerda

Sherry Gammon - Szerethetetlen


Sherry Gammon Port Fare trilógiájának első része december 3-án jelenik meg a Maxim kiadó gondozásában Szerethetetlen címmel. Maggie és Seth hihetetlen szerelmi történetét a Blogturné Klub 10 bloggere turné keretében mutatja be Nektek.
November 27-től minden nap egy-egy ajánlóval várunk Benneteket, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok, ha velünk tartotok.


Sherry Gammon: Szerethetetlen 

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632613437
Oldalszám: 404 oldal
Fordító: Kleinheincz Csilla

Fülszöveg:
A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.
Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti – és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen ha szerelemről van szó.

Saját véleményem:
Maggie egy egyszerű középiskolás lány, akivel az élet nem bánt túl kegyesen. Nagyszülei halála után alkoholista édesanyjához került, ám a nő a szeretet legapróbb jelét sem mutatja lánya felé, noha az mindent megtesz, hogy az asszony kegyeiben járjon. Rendezi a számlákat, beosztja a pénzt, jól tanul, ápolja az alkoholmámorban vagy éppen másnaposságban szenvedő anyját, s soha nem rója fel neki, hogy lyukas cipőben avagy éppen kabát nélkül kénytelen járni a csontig hatoló hidegben. Mindezek együttes hatása miatt, Maggie úgy néz ki, akárcsak egy drogos. Sovány, haja fakó, arccsontja kiugrik, szeme pedig karikás. 
Így hát nem véletlen, hogy a Port Fare gimibe beépült MET ügynökök felfigyelnek rá. Booker, a nyomozás vezetője úgy véli, a lánynak mindenképpen köze van a drogügyletekhez, ha nem is közvetlenül. Seth, az egyik beépült ügynök hiába állítja, hogy Maggie annál tisztességesebb, barátja és egyben főnöke hajthatatlan. Megbízza a srácot, hogy álljon rá lányra és annak anyjára. Ám Seth számára ez cseppet sem egyszerű feladat, ugyanis teljesen odáig van a lányért...

Bár a borítóba már rögtön az első percben beleszerettem, a történettel kapcsolatban eleinte mégis fenntartásokkal viseltettem, mert a nyomozós-rendőrös történetek nem állnak annyira közel hozzám. De őszintén örülök, hogy ennek a regénynek mégis megadtam az esélyt, hogy megfogjon, ugyanis teljesen elvarázsolt, és megvett magának. 
Ha jellemeznem kéne, azt mondanám, kicsit olyan, mint a A gyufaárus kislány, a 21 Jump Street és az Elakadó lélegzet keveréke, és ezek mindegyike garancia arra, hogy az ember egy minőségi, megkapó és felettébb izgalmas, érzelemdús sztorival álljon szemben. 
Sherry Gammon gyönyörűen fogalmaz, és szinte minden szavát inni lehet. És ami talán még ennél is fontosabb, az a sorok között megbúvó mögöttes tartalom, melyben jelentős szerepe van mind a témának, témáknak, mind maguknak a szereplőknek. 
Maggie személyében egy fantasztikus főhőslányt kapunk, aki bár rengeteg problémával küzd, mégsem válik idegesítővé, és nem az ezeken való kesergésre van kihegyezve az egész, sokkalta inkább arra, hogy miként éli meg ezeket, ez a cseppet sem mindennapi lány.
Maggie-be az élet és az anyja, Barbara is azt sulykolta, hogy szerethetetlen. Ám ez abszolút nem igaz. Ő egy roppant okos, segítőkész, olykor kissé naiv, de igenis szerethető csajszi. Nem hisztizik, ha kilyukadt a cipője, vagy nem éppen a legutolsó divat szerinti ruhákban kell járnia, sőt az sem érdekli, hogy éhen hal, ha a kezében lévő kevéske étellel  segíthet az anyján. 
Számomra nagyon érdekes és izgalmas volt látni, miként alakul, fejlődik Seth közelében, és, hogy mennyire rombolja le a maga köré épített falakat. 
Sethnek pedig óriási elismerésem. Ritka és kivételes srác. Igazán emberien kezelte az útjába gördülő nehézségeket, és birkózott meg a munkája és a szíve utasításaival. Maggie-vel együtt hihetetlenül édes páros voltak.
Ritkán esik meg velem, hogy egy srácba többször is belezúgjak egyetlen történet alatt, de neki sikerült ezt elérnie, ugyanis legalább három alkalommal estem bele. Annyit elárulok, hogy a második a szalonnás-matekozós jelenet volt. 
Egyébként nagyon hosszan lehetne beszélni róla, mert kedves, aranyos, jószívű, vicces, segítőkész, közben pedig bátor, és hát egy fegyveres, pisztolytáskás, sötéthajú, izmos srác kinek ne jönne be? Főként, ha nem egy üres plakátfiúról van szó. 
De van neki két barátja is, Cole, a kicsit Bella-szindrómás (mindig szerez valami sérülést) doki, valamint Booker, a százados. Mind a ketten haláliak, bár Book magasan viszi a pálmát. Az a srác kész. Már tűkön ülve várom a harmadik részt, hogy jóval többet kapjak ebből a cicából. Egyszerűen ontja magából a poénokat, és a beszólásai, meg a csipkelődései!
Viszont maga a téma, a különféle narkotikumokkal nagyon kemény. Ráadásul itt rögtön két változatával is találkozhatunk. Egyrészt ott van az alkoholista anya képe, és az ő függőségének kihatása a környezetére, valamint a mindennapjaira, és a múltjára. Másrészt a főszálat is adó drogok és drogkereskedelem is igen intenzíven jelen van. És azzal, hogy az írónő betekintést engedett a dílerek, gyilkosok (mert, hogy itt bizony az is van) fejébe, egészen olvasóközelivé, és életszerűvé varázsolta az egészet. Valóban olyan érzés volt olvasni az ő részeiket, mintha bűnözők társaságában ücsörögnénk. A tetteik kegyetlenek és hátborzongatóak voltak, és a gondolataik pedig - főként az egyiküké - gusztustalanok és betegesek. 
Mercedes Benz SLR
McLaren Roadster
A gyilkosságok, a nyomozás és az adrenalinnal dúsított részek mellett, rengeteg emberi gesztussal, és nagyon megható pillanattal is találkozhatunk. Volt pár alkalom, amikor igencsak meg kellett küzdenem a könnyeimmel. Ha valamiből, akkor emberségből biztos, hogy csillagos ötös ez a regény. 
De a különféle helyszíneknek is megvolt a maguk varázsa, és mindegyiknél úgy éreztem, mintha képesek lennének életre kelni előttem. Ott volt például a vidámpark, a plázás rész, a veterán bácsi lakása, Maggie-ék lakókocsija, Seth háza, a Roadsteres jelenet, vagy akár még a sulit is említhetném. 

Összességében tehát ajánlom mindenkinek! Ez az a típusú könyv, amit minél több embernek el kellene olvasnia, függetlenül attól, hogy érintett-e a témában valamilyen szinten, vagy sem. Tökéletes példája annak, hogy mindenkiben van valami, amitől több lesz, és, hogy a szeretet minden fajtája mennyire fontos. 


Pontszám: 5/5**
Kedvenc szereplő: Maggie, Seth, Booker
Kedvenc jelenet: az összes Seth-Maggie rész
Negatívum: Hillary és Zack akciója
Borító: 5/5




Kedvcsináló idézetek



"Mrs. Gianchi átadta az utasításokat, és ahogy a kis pulthoz léptem, véletlenül Sethbe ütköztem. Még mindig levegőnek nézve elkezdtem kimérni és a lábosba önteni a hozzávalókat.
- Szeretnéd, hogy segítsek, vagy inkább álljak itt és nézzek ki jól? - kérdezte."

"- Tudod, meglep, hogy elférünk hárman az autódban.
- Hárman? Úgy hiszem, csak ketten vagyunk. 
- Én, te és a túlméretezett egód. Az három."

"- Hadd tisztázzam. Azt mondod, a népszerű srácok a beképzelt, egoista, sznob csajokra buknak, igaz? - Szerettem volna olyan hangot megütni, mintha szegény, eltévelyedett lélekként csak információra éheznék, és ő az élet nagy rejtélyeibe avatna be.
- Nem, te ostoba. A kurvás lányokkal játszadoznak, amíg meg nem unják, vagy el nem használják őket. Aztán elveszik a jó lányokat.
- Gondolom, ez megmagyarázza, miért veled jár pillanatnyilag és nem velem. Nyilvánvaló, hogy még nem áll készen a házasságra. Úgy értem, most komolyan, még csak tizennyolc éves."

"- Pszt. - Rá sem hederítettem. - Pszt - pisszegett ismét. Intett nekem, hogy hajoljak felé, és átfutott az agyamon, vajon most milyen kínzásnak akar alávetni. Arcomhoz nyúlt, és hüvelykujjával lassan végigsimított alsó ajkamon, mire elakadt a lélegzetem. Szájába vette ujját, és megnyalta, mire a vérem embertelen sebességgel kezdett száguldozni ereimben. Némán formálta a szót: - Sajtkrém -, ami szerencsére segített visszanyerni hidegvéremet. Visszasúgtam: - Idegesítő - majd elfordultam. Szemem sarkából láttam, ahogy hangtalanul nevet."

"- Jól hangzik. Mi a címe?
Megmondtam, mire felnyögött. - Mags, a vámpírok nem csillognak - mondta szárazon
- Seth, a vámpírok valójában nem is léteznek, te pedig azon akadsz fent, hogy ezek csillognak? - Megrázta a fejét. - Te pedig, gondolom, tényleg azt hiszed, hogy az emberek a valóságban az utcán sétálva spontán dalra fakadnak és táncolni kezdenek? - ugrattam, a szívének kedves musicalek miatt. 
- Azok a filmek klasszikusok. - Vele együtt formáltam a szavakat ajkammal."

"- Ugye nem csak miattam találtad ki ezt az állást? - néztem rá gyanakodva.
- Nem, a titkárnőnk gyereket vár. Nagy szívességet tennél vele, bár mi tagadás, van hátsó szándékom vele - mosolygott baljósan. - Mivel laptopot használsz majd, néha az én házamban is dolgozhatnál. És ígérem, jó főnök leszek, és ahányszor csak alkalmam nyílik rá, elvonom a figyelmedet a munkádról. 
- Hmm, ez szexuális zaklatásnak hangzik. 
- Így van. Talán vissza kéne mennünk hozzám, és megmutatom, hogyan terveztem elvonni a figyelmedet - mondta."

"- Az micsoda? - Lehetetlen volt nem lenézni. A Roadster mellett a szegény öreg tragacs még rosszabbul  festett.
- Az Booker autója, egy 1983-as RH, vagyis Roncshalmaz, ha nem jöttél volna rá magadtól. - Sam összevonta a szemöldökét.
- Egyszerű ember vagyok egyszerű ízléssel - mondta hősiesen Booker.
- Inkább egyszerű ember egyszerű ronccsal - helyesbített Sam.
- Nincs szükségem egy buta autóra, hogy a férfiasságomat bizonyítsam. 
- Még jó, mert az az autó szinte ordítja, hogy nyomi - mondta Seth, és megvető pillantást vetett Bookerre."

"Több kör után Seth megnyomott egy kis, sárga gombot, és a két megviselt célpont egy-egy dróton előresiklott. Booker tíz ponttal nyert. - Ki kell várnod a megfelelő pillanatot, barátom.
- Igenis, Jack Sparrow kapitány, vagy nagyon szerencsésnek kell lennem - mondta Seth morcosan.  - Látod, itt teljesen elvétetted a célt - mutatott egy lyukra a célpont alatt egy hüvelyknyivel."

"- Mi a baj? - kérdezte Booker.
- Semmi.
Igazi morgást hallatott.
- Jól van, na, hiányzik Seth. Most már boldog vagy?
Az égnek emelte tekintetét. - Biztosan nehéz volt számodra ez a huszonnégy óra.
Valójában harminc óra.
 
"Tudom, arrogáns dolog tőlem, hogy tanácsot akarok adni. De azért itt van: akármivel sújt is az élet, soha ne add fel! Az élet kemény, és vannak alkalmak, amikor a dolgok legyőzhetetlennek tűnnek."




Nyereményjáték


1) Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat
2) Minden blogon keressetek egy kiemelt betűt, majd a 10 betűből kirakott szót (amiből kiderül, hogy Maggie miben kéri Seth segítségét) írjátok be a Rafflecopter megfelelő rublikájába.



Nézzetek be a turné többi állomására

11/27 Szilvamag olvas - A sorozatról
11/28 Nem harap a... - A megfilmesítésről
11/29 Angelika blogja - Zenelista
11/30 MFKata gondolatai - Trailer
12/01 Kristina blogja - Dreamcast
12/02 Deszy könyvajánlója - Interjú
12/03 Kelly & Lupi olvas - Deleted scene
12/04 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/05 Roni olvas - Karakterek
12/06 Könyvszeretet

1 megjegyzés: