2013. november 30., szombat

Susan Ee - Angelfall



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából előreláthatólag december 15-én megjelenik Susan EE: Angelfall- A bukás című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Penryn kalandjait!
2013. november 26-tól minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, hanem ahogy az lenni szokott, nyerhettek is!


Susan Ee: Angelfall - A bukás

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633733738
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: AncsaT

Fülszöveg:
Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát.
Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.
Raffe félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.
Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.

Saját véleményem:
Penryn, édesanyjával és mozgássérült húgával együtt menekülni készül az ideiglenes lakhelyükül szolgáló épületből. Ám ez rettentő kockázatos vállalkozás, pláne, hogy mindezt sötétedés után szeretnék végrehajtani.
Városuk néhány hét alatt romba dőlt, s az emberek immáron farkastörvények szerint élnek, az étel, és a biztonságos menedék mindennél előbbre való.
Penryn titkos akciója kudarcba fullad, amikor egymással viaskodó angyalok pottyannak elé. Anyjának ugyan sikerül elmenekülnie, de húgát bosszúból elragadja az egyik ellenséges angyal, mialatt ő, a szárnya fosztott sebesültnek segít. Nem marad más választása, életben kell tartania Raffe-t, hogy a fiú elvezethesse őt a Fészekbe, ahová Paige-et vitték.
Kisebb-nagyobb nehézségek árán, de sikerül megegyezniük, így útnak indulnak egy veszélyessé vált világban, melyet még talán ők maguk sem ismernek teljesen. A túlélés érdekében pedig kénytelenek megbízni egymásban, még akkor is, ha fajtájukból adódóan két ellentétes oldalon állnak.

Közel egy éve, hogy felfedeztem egy külföldi oldalon az Angelfall-t, és már akkor megragadta a figyelmemet, elvégre is nem sűrűn találkozhatunk angyalos posztapokaliptikus történetekkel. Ráadásul egy-egy idézetet olvasva Raffe is igazán érdekes karakternek tűnt. Mindennek fényében talán nem is kell mondanom, mennyire megörültem, hogy itthon is megjelenik. Az pedig végképp hab volt a tortán, hogy az egyik kedvenc fordítóm kezei közül kerülhetett ki.
A történetre visszatérve: egyszerűen imádtam! 2013 egyik legjobb újdonsága!
Már maga a posztapokaliptikus-angyalos téma is úttörőnek számít. És az is egészen biztos, hogy én még ilyennek ábrázolva nem olvastam angyalokról. Jelenleg sem tudom eldönteni, hogy most akkor ők melyik oldalon is álltak. Kapásból simán kijelenthetném, hogy igen, itt bizony ők voltak a rosszfiúk, de, ha a komplett történetet nézem, akkor már cseppet sem ennyire biztos a feltételezés. Az viszont tuti, hogy nem azok a jólelkű, kedves és védelmező teremtmények, mint általában. Susan kicsit elmosta a határokat az angyalok és bukott angyalok között, de nekem ez nagyon bejött. Viszont ne lepődjetek meg, ha néha picikét extravagánsabb a megjelenésük. Gondolok itt a különböző színű-mintájú szárnyakra.
Továbbá az is nagyon tetszett, hogy a kardjuk jóval fontosabb szerepet töltött be, mint egy egyszerű acéldarabot, amivel kaszabolni lehet. Mindezek az apróságnak tűnő elemek segítették egyedivé varázsolni a regényben megjelenő világot.

Karakterek tekintetében minden elismerésem az írónőé, mindegyikőjük zseniálisan sikerült. Penryn személyében egy vérbeli badass hősnőt ismerhetünk meg.
Noha ő csak egy egyszerű, hétköznapi emberlány, mégis annyira megedzette az élet, hogy testileg, lelkileg és szellemileg is a topon van. Nem kesereg azon ami történt, hanem odateszi magát, megy és csinálja, ha pedig kell, akkor igenis küzd. Elszánt, céltudatos, használja a fejét, és roppant szerethető. Pontosan tudja, hogy mit szeretne elérni, és azért tűzön-vízen átgázol, nem törődve saját testi épségével. Ráadásul a vonzalom sem veszi el az eszét, nem alakul át rózsaszín fellegek közt úszkáló tinilánnyá.
Raffe pedig... *hatalmas sóhaj* ... hát ő, egy sarki jégsapkákat megolvasztó tengeristen! Minden tekintetben tökéletes. Kreol bőr, sötét haj/szem, izmos testalkat, ízig-vérig tapló modor, bátor, igazi harcos... és oké, leálltam. Egyszóval minden megvan benne ami ahhoz kell, hogy valakiből elsőosztályú álompasi váljon. És te atyaúristen az a hotelszobás-törölközős jelenet. *fellocsolja magát, és folytatja*

A történet során rengeteg akcióval találkozhatunk, szinte sosincs megállás, mindig történik valami. Ha főhőseink éppen nem keverednek valamilyen balhéba, akkor is egészen biztosra vehetjük, hogy a Bear Grylls dokumentumfilmekbe illő barangolásuk is tartogat számunkra meglepetéseket, és adrenalinnal dúsított perceket. De hátborzongató és gyomorforgató jelenetekből sincs hiány. Magam részéről mindenképp kitennék rá egy 16-os karikát, mert vannak benne sokkoló jelenetek, amik a finomabb lelkűeket megrázhatják.
Néhányszor én is csak szörnyülködtem. Susan rettentően életszerűen tud írni, és ezeket a dolgokat a maguk nyerseségében tálalja, amitől csak még sokkalta szörnyűbb lesz az egész.
Ám úgy gondolom, aki belevág egy posztapokaliptikus regénybe, az semmiképpen sem tündérmesére számít. Az Angelfall világképe pedig hűen tükrözi a világvége hangulatról alkotott elképzeléseinket. Káosz, állatias ösztönök, az életért vívott kétségbeesett harc, valamit lerombolt épületek, füst, porfelhő, elhagyatott házak, autók, és még sokáig sorolhatnám.
Mint minden hasonló történetben, úgy itt is vannak ellenálló szervezetek, akik még nem adták fel a reményt, és megpróbálnak tenni a sorsuk ellen, valamint megjelenik az ellenpólus, egy lehetséges "ellenfél" személyében, mely csupa pompa, élet és szórakozás. Mindezek pedig annyira egybeolvadnak, hogy egy komplett,  kerek egészet tudnak alkotni.
A Fészek által egy teljesen új világba csöppenünk, ami tökéletes ellentéte mindannak, amiben az emberiség él. Olyan, mint egy mini állam. Persze tele rejtéllyel és veszéllyel. Spoilerek nélkül nehéz róla írni, de - bár hozzáteszem, hogy nagyon beteg, és nagyon gusztustalan - annyit elárulhatok, hogy roppant érdekes és izgalmas.
A végét illetően érzések egész palettáján estem át: sokk, szívszaggató pillanatok, kétségbeesés, izgalom, bánat, keserves fájdalom. Ja, és düh! Hogy lehet ÍGY befejezni? Követelem a folytatást, most azonnal!

Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló témájú történeteket, kíváncsi egy újfajta angyalábrázolásra, vagy szereti az izgalmakat, az akciót, valamint a humoros szócsatákat, kortól-nemtől függetlenül.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Raffe, Penryn, Du-Dam
Kedvenc jelenet: hotelszobás-törülközős, végén Raffe tette
Negatívum: macskakaja
Borító: 5/5*




Kedvcsináló idézetek


"Ha több ellenféllel kerülünk szembe, akkor az a trükk, hogy mindenáron kerüljük el, hogy egyszerre kelljen velük megküzdeni. A filmektől eltérően, a támadók nem állnak sorba, várakozva, hogy egymás után szétrúgjad a seggüket, hanem egyszerre akarják rád vetni magukat, mint egy farkasfalka."

"- Várj, mindjárt megmutatom, hogy kell használni. Add a lábad!
- Az angyalok világában ez meglehetősen bizalmas, intim kérésnek számít. Általában túl vagyunk egy vacsorán, némi borozgatáson és kellemes csevegésen, mire hajlandó vagyok odanyújtani a lábamat."

"- Ne nagyon mozgasd, akkor nem fog vérezni. A kötés nem túl vastag, hamar átázik a vértől.
- nem probléma - mondja. - Másra se nagyon szokott figyelni az ember, ha éppen az életéért fut."

"- Ez ehető? - Raffe a konyha ajtajában áll, a mediterrán boltív alatt. Igazán otthonosan mozogna egy ilyen helyen. Az arisztokraták fesztelen könnyedségével ácsorog ott, mint aki hozzászokott az előkelő környezethez. Habár a megkezdett csomag macskaeledel a kezében kissé ront az összképen."

"- A szomorkodás tényleg segít az embereknek, hogy jobban érezzék magukat?"

"- Csak be vannak tojva, vagy tényleg rosszfiúk?
- Mindenki, aki székhez kötöz, és fegyvert szegez rád, az rosszfiú. Tényleg el kell ezt magyaráznom neked?"

"- Jól vagy? - Hülye kérdés, mert nem sok mindent tudnék tenni érte, ha nem lenne jól, de mégis kibukik belőlem.
Felhorkan.
- Attól eltekintve, hogy valaki egy sziklát vágott hozzám, igen, életben maradok.
- Sajnálom. - Tényleg borzasztóan érzem magam miatta, de mit kell ezen ennyit vergődni.
- Legközelebb, ha valami bajod van velem, nagyra értékelném, ha előbb megpróbálnád szóban elrendezni, és nem rögtön kövekkel kezdenél hajigálni."

"Egy reklámtábla azt hirdeti, hogy Az élet sz...p... Nehéz megmondani, mit reklámozhatott egykor, mert a tábla kiégett  a szavak körül. Valószínűleg a felirat úgy szólt, Az élet szép."

"- Tény, a tűz néha nagyon csábító."

"Ha már egy lilába és rikító rózsaszínbe öltözött pasi is megbámul, akkor tudhatod, hogy ideje kezdened valamit a külsőddel."

"A csókolózást mindig is kellemesnek, élvezetesnek találtam, mint rózsát szagolni vagy jót kacagni egy szép nyári napon. De amit most éltem át Rafival, az egy másik univerzum. Ez egy térdremegtető, gyomorbizsergető, vérforraló, testet felhevítő, sarki jégsapkát megolvasztó csók volt."

"- Tényleg arkangyal vagy? - kérdem suttogva.
Öntelten elvigyorodik.
- Le vagy nyűgözve?
- Nem - hazudom. - Csak panaszt szeretnék benyújtani a beosztottaid ellen.
- Fordulj az ügyfélszolgálathoz!"

"Angyalok köröznek a fejem fölött, gyors csapásokkal haladva emeletről emeletre. A spirál külső gyűrűje felfelé tekeredik, míg a belső gyűrűben lefelé ereszkednek az angyalok.
Úgy vélem, ez a megosztás azt szolgálja, hogy elkerüljék az ütközéseket. Épp ilyen szervezettnek tűnhet fentről a mi közúti forgalmunk is. De dacára minden ésszerű oknak, a végeredmény mégis csak egy bámulatra méltó koreográfia mennyei testű táncosok légi balettje. Ha Michelangelo láthatta volna ezt, nappali fényben, amint a nap sugarai lefelé áradnak az üvegkupolából, térdre hullik, és csak fest, amíg bele nem vakul."

"A fürdőszoba ajtajában áll, párafelhő kavarog körülötte, és nincs rajta semmi, csak egy lazán a derekára csavart törölköző. Vízcseppek csillognak a bőrén, mintha apró gyémántok lennének. A háta mögül, a fürdőszobából kiszűrődő lágy fény, és az izmos teste körül gomolygó gőz együttesen olyan hatást kelt, mintha egy mitológiai tengeristen toppant volna a szobába.
- A tiéd lehet, ha szeretnéd - mondja. Pislogok párat, próbálom felfogni, hogy mit is mondott.
- Arra gondoltam, az lenne a legokosabb, ha igyekeznénk dupla adagot enni, amíg megtehetjük. (...)
Az előbb a tálcán lévő második adagra gondolt, hogy az enyém lehet, ha szeretném. Hát persze, hogy arra gondolt."




Nyereményjáték


Ha szeretnétek megnyerni az Angelfall - A bukás könyvek egyikét, akkor nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes blogokon található idézeteket, melyik ismert angyalfiú mondhatta.

Idézet:
“Hát nem érzed, mit jelentesz nekem? Amióta megismertelek, megfordult velem a világ. Már semmi sem olyan, mint régen. Értelmét veszítette minden, ami régebben lázba hozott. Nem akarom már mindenáron megváltoztatni a világot. Veled akarok lenni. Téged szomjazlak. A csókodra, az érintésedre, a szerelmedre vágyom.”




Nézzetek be a turné többi állomására

11/26 Angelika blogja - Filmes jogok
11/27 Always Love a Wild Book - Interjú
11/28 MFKata gondolatai - Az arkangyalok
11/29 Deszy könyvajánlója - Borítómánia
11/30 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
12/01 Kelly & Lupi olvas - Álomcast
12/02 Nem harap a...
12/03 Insane Life - Fanartok
12/04 Könyvszeretet - Szilícium-völgy
12/05 Függővég - Q&A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése