2013. november 23., szombat

Jus Accardo - Touch


A hétköznapok nagy rohanásában meg szoktál állni, hogy egy pillanatra rácsodálkozz a világra? A körülötted lévő tárgyakra és emberekre? Gondolkoztál már azon, hogy milyen jelentősége lehet egy érintésnek? Hagyd, hogy Kale és Deznee rávezessen ennek fontosságára Jus Accardo: Touch - Érintés című könyvében, amely várhatóan november 30-án jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.
A Blogturné csapata november 21. és 30. között elkalauzol titeket egy olyan világba, ahol már semmi sem lehetetlen, mégis az emberi érzelmek mindennél többet érnek. Sok extra és a megszokottól eltérően egy másfajta, különleges játék is vár rátok, a nyeremények pedig lélegzetelállítók egy leendő rajongó számára!
 


Jus Accardo: Touch - Érintés

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633730898
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Lánc Brigitta

Fülszöveg:
Mikor egy idegen fiú száguld le a patak melletti töltésen, és épp a lába előtt ér földet, a tizenhét éves adrenalinfüggő Deznee Cross úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, hogy felbosszantsa apját, ezért hazaviszi a titokzatos, jóképű, jégkék szemű srácot. De valami nem stimmel Kale-lel. Dez cipőjét hordja a zuhany alatt, lenyűgözik az olyan tárgyak, mint egy DVD, vagy egy váza, és mintha attól tartana, hogy a lány egy érintésétől elporladna. De egyszer csak megjelenik Dez apja, fegyverrel a kezében, és jóval többet tud Kale-ről, mint kellene. Dez rájön, hogy sokkal több van a fiúban – és az apja „ügyvédi irodája" is más – mint az elsőre látszott. Kale a Denazen részvénytársaság rabja volt – egy szervezeté, amely összegyűjtötte a „különleges" gyerekeket, akiket csak a Hatosnak neveznek, hogy fegyverként használja őket, egy egész életen át. Á, igen, és az érintése? Az halálos. Dez és Kale mindenre elszántan csatlakozik a Hatoshoz, hogy legyőzzék a Denazent, mielőtt azok kapják el őket és Dez apja rájön a legnagyobb titokra. A titokra, melyet Dez egész életében meg akart óvni. A titokra, melyért Kale ölne, hogy megóvja.

Saját véleményem:
Dez egy igazán belevaló csaj, amolyan ami a szívén, az a száján típus. Benne van minden buliban, imád gördeszkázni, és srácokat megszégyenítő bátorsággal veti le magát több méter magasból, pusztán a szórakozás kedvéért. 
Egy nap azonban, amikor egy hasonló buli után hazaindul, találkozik egy ismeretlen sráccal, akit fegyveresek üldöznek. Miután Deznee-nek sikerül őket rossz irányba terelni, úgy dönt, meghívja magukhoz Kale-t, már csak azért is, hogy ezzel heccelhesse apját, akivel nem túl rózsás a kapcsolata. Ám a dolgok ezután nem várt fordulatot vesznek. Kiderül, hogy Kale nem egy átlagos hétköznapi fiú, érintése halálos. 
Éveken keresztül fogságban tartották, és gyilkolásra kényszerítették a Denazen emberei. Csakhogy Dez mindeddig abban a tudatban élt, hogy apja - aki a Denazenben dolgozik - egy átlagos "seggfej" ügyvéd, így képtelen felfogni mindazt, amit a fiú állít, egészen addig a pillanatig, míg az meg nem jelenik fegyverrel a kezében.
Döntenie kell: bármennyire is utálja apját, vele marad és hisz a férfi ártatlanságában, vagy követi Kale-t, ezzel fenekestül felforgatva addigi életét. Naná, hogy a jégkék szemmel rendelkező megoldást választja.

Ha azt mondom, hogy a Touch (és Kale) az elmúlt 1-2 év legjobban várt újdonságai közé tartozik, akkor nagyon nem lövök mellé. Én magam is tűkön ülve vártam már, hogy végre megjelenjen, noha közben mindvégig bennem volt a kérdés: mi lesz, ha csalódnom kell? De feleslegesen aggódtam, mert rögtön az elején megvett.
Már maga az adrenalin dús kezdés is azt jelezte, hogy itt bizony nem egy lagymatag tucatrománcról lesz szó. Ráadásul az is igen gyorsan leszűrhető volt, hogy végre egy valódi tökös hősnővel lesz dolgunk, akit nem kell majd úton útfélen pátyolgatni azért, mert megfújta a szellő, vagy mert a szomszédnéni csúnyán nézett rá.
Dez önálló csaj, aki szeret szembemenni a szabályokkal, legfőképpen akkor, ha azokat az apja állította fel. Minden vágya, hogy egyszer végre valamilyen érzelmet csikarjon ki a közömbösen viselkedő férfiból, és ennek érdekében nem fél a legszélsőségesebb eszközökhöz folyamodni. 
Imádtam benne a lazaságát, és a kissé szarkasztikus humorát, valamint az egyes helyzetekben megfogalmazódott, ámde ki nem mondott gondolatait, narrációit, mert azok többsége igen szórakoztató volt. Az is tetszett, ahogyan a zűrösebb helyzeteket kezelte. Mindig igyekezett a lehető legracionálisabban gondolkozni, és amikor egy kicsit elvitték az érzései, vagy az indulatai, akkor is időben kapcsolt, és megálljt parancsolt magának. És az sem elhanyagolható szempont, hogy sűrűn használja a fejét, nem követ el ostobaságokat. A Kale-lel közös jeleneteik pedig extra cukik! 

" - Te vagy az egyetlen ember, aki meg tud engem érinteni, Dez. 
- Egyelőre. Emlékszel? Ginger azt mondta, megtanulod majd kontrollálni. Hamarosan normális életet élhetsz. Olyan leszel, mint bárki más. És akkor majd másokkal is szeretnél találkozgatni.
- Nem figyelsz rám - húzott magához. - Te vagy az egyetlen, aki meg tud engem érinteni. Egy nap majd képes leszek megérinteni másokat anélkül, hogy porrá változtassam őket, de ez nem változtat majd azon a tényen, hogy te vagy az egyetlen, aki meg tud érinteni engem.
Kale megfogta a kezem, és a mellkasára helyezte, közvetlenül a szíve fölé. "
  
Kale... *óriásit sóhajt* ő... hát ő egyszerűen lábrogyasztó és szívdobogtató. Ha röviden össze akarnám foglalni, akkor a legnemesebb értelemben úgy jellemezném, hogy olyan, mint Tarzan extrákkal. Sebzett. Naiv. Őszinte. Szerethető. Ártatlan. Tisztalelkű. Nemes. Aranyos. Szexi.
Egész életében fogva tartották, elzárva a külvilágtól, a civilizációtól, és olyasmire kényszerítették, amit soha nem akart megtenni. Mégsem tudták megtörni. A lelke kristálytiszta maradt. 
Amint kikerül a hétköznapi világba, szinte mindenre rácsodálkozik, a babydolltól kezdve, a medvén át, a raszta haj furcsa szagáig. Teljesen máshogyan látja a dolgokat, mint mi. Más az értékrendszere. Ebből kifolyólag nem egy olyan megszólalása volt, amitől én úgy elolvadtam, mint a napon felejtett fagyi. 

 " - Miért olyan bonyolult? Van jó és rossz. Már hogy lennének ezeknek különböző... fokozatai?
(...)
- Ami rossz, az rossz. Vagy betartod a szabályokat, vagy vállalod a büntetést. Miért kell ezt ennyire megbonyolítani? "

De a Touch esetében nem csak remek karakterekről beszélhetünk, hanem fantasztikus és nagyon (tényleg nagyon, de nagyon) eseménydús cselekményszálról is. Jus a történet elején elkezd egy ütemet diktálni, ami már akkor jóval pörgősebb, mint az átlag, majd a későbbiekben soha nem veszi annál lazábbra, csak még inkább fokozza, olyannyira, hogy egy pont után képtelenség abbahagyni az olvasást. Rengeteg izgalommal, csavarral, meglepetéssel és rejtéllyel borzolja az idegeinket. 
Marshall Cross
Soha nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben mi következik; ki kinek az oldalán áll, vagy éppen miként bonyolódnak a háttérben a szálak. Konkrétan volt olyan, amikor az írónő feketén-fehéren leírt valamit, ami az addigi információk ismeretében fel kellett volna, hogy tűnjön, ámde olyannyira az események gócpontjába helyezte mindezt, hogy jelentéktelennek hatott  egészen addig a percig, míg egy szereplő fel nem hívta rá a figyelmet. Akkor jött a basszus, és tényleg! érzés.   
A vége pedig felér egy kisebb adrenalinbombával. Ott aztán tényleg nagyon kell figyelni, mert könnyen el lehet veszíteni a fonalat.  
Befejezést illetően nagyjából lezártnak tekinthető, de azért milliónyi szál marad elvarratlanul, és érződik a levegőben valami baljóslatú dolog, ami nem sok jót ígér a későbbiekre nézve.

Ajánlom mindenkinek! Főként azoknak, akik szeretik az akciót, az izgalmakat, rejtélyeket, és a milliónyi csavart. Unják már a sablonos fantasylényeket, és helyettük valami egészen újra vágynak, valamint azoknak, akik még szeretik a jófiúkat. De a badass hősnők kedvelői sem fognak csalódni, mert Dez tényleg olyan lány, akitől nem vered a fejed a falba.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Dez, Kale
Kedvenc jelenet: babydoll, és az összes Kale-Dez jelenet
Negatívum: néha időzavarom volt
Borító: 5/5




Kedvcsináló idézetek 


 „Tré dolog ez az adrenalin, nem igaz? Soha nem tart elég sokáig.”

"- Na, még mindig nem akarsz beavatni, hogy kik voltak azok az alakok a csini kis balett-trikóban? - Az ajtózárral bajlódtam. Ez a rohadék mindig beragadt. - Talán felbosszantottál egy csapat balettáncost?"

 "A nedves cipőre mutattam. - Azért majd egyszer leveszed?
- Nem - felelte. - Akkor megvágom magam.
Szerintem nem volt ki mind a négy kereke. A szomszéd városban volt egy elmegyógyintézet, ahonnan hébe-hóba kiengedték a betegeket. Csak velem fordulhat elő, hogy megtalálom a létező legdögösebb srácot, aki teljesen zakkant."

„A szája lassan pokoli mosolyra húzódott. Ettől a mosolytól valószínűleg már rengeteg lány hevert romokban. Füle mögé tűrt sötét, kócos haja még nedves volt a zuhanyzástól, jégkék szemei minden mozdulatomat követték.”

"- Ilyen érzés csókot kapni?
- Hát, tulajdonképpen igen. De rengeteg különböző létezik...
- Mutasd meg!
- Mit mutassak meg?
- Mutass meg néhány másmilyen csókot!
- Azt kéred, hogy csókoljalak meg?
Bólintott, kezét az ágyra fektette.
- Ez nem helyes?
- Én... - Nem tudtam, mit válaszoljak. Képzeljétek csak: én, amint teljesen megkukulok! Ez kábé olyan, mintha a pokol tüze hirtelen gleccserré változna." 

„A srácok teljesen kiakadnak, ha elvárod tőlük, hogy dicsérjék meg az új cipődet vagy a menő farmerodat, vagy – ne adj isten – jegyezzék meg a nevedet. De ha csókot ígérsz nekik – olyanokká válnak, mint a kutyák, amikor jó nagy, szaftos csonttal kínálod őket.”

"Ha egy magam korabeli sráccal kell a szexről beszélgetnem, abba én belehalok! A baseball hasonlatok ebben az esetben nem működnek. Főleg, mert azt sem tudta, mi az a baseball."

„Olyan volt, mint egy tökéletes, alacsony költségvetésű mozifilm. A gonosz részvénytársaság agyatlan izomkolosszusokkal és ördögi tervvel leigázza a világot. Mindenkit, kivéve szegény, gyámoltalan, gyönyörű lányt.
Oké, nem gyámoltalan, de kétségkívül gyönyörű. Nem. Áthúzva. Dögös.”

„Beszívtam az alsó ajkát, és harapdálni kezdtem. Istenem, de finom volt! Mintha a gyömbérsört, a rágógumit és a vágyat összekevernénk valami semmihez sem hasonlítható, különleges dologgal. Valamivel, ami maga Kale.”

„- Rohadt hasznos vagyok – kapta fel Alex a vizet. – Leleményes vagyok, ravasz, de a legfontosabb, hogy az erkölcsi iránytűm nem észak felé mutat.”

"- Tudni akarod, hogy érzek? - Végigsimítottam az arcát, majd beletúrtam kócos hajába. - Ez nem hasonlítható semmihez. Ugrottam le épületekről, gördeszkáztam már le tetőkről, sőt, még vonatszörföztem is. De semmi nem hasonlítható ahhoz a mámorító érzéshez, amit akkor érzek, mikor veled vagyok. Rettenetes dolgokon mentél keresztül, mégis te vagy a legkedvesebb, legőszintébb ember, akivel valaha találkoztam. Először azt gondoltam, azért, mert biztonságot sugárzol. Hogy amiatt érzek irántad valamit, mert nem tudsz megbántani. Legalábbis nem úgy, ahogy Alex tette. De most már tudom, hogy nem ezért. Hanem magad miatt. Azért, aki vagy. Amiatt, amilyen vagy. A mosolyodtól kezdve egészen addig, hogy mindig pontosan kimondod, amit gondolsz. A lelked miatt, Kale." 





Nyereményjáték


FIGYELEM! Rajtunk kívül álló technikai okok miatt, az elmúlt napokban nem mindenkinek működött megfelelően a rafflecopter. Erre sajnos csak egyetlen megoldást találtunk, ha új dobozt csinálunk. Ezért kérünk mindenkit, aki játszott korábban, hogy töltse ki újra az összes eddigi mezőt! Köszönjük és elnézést a kellemetlenségért, reméljük nem lesz több ilyen.
1. Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat
2. Minden blogon válaszoljátok meg az írónővel vagy a könyvvel kapcsolatos kérdésünket, amelyre mindig EGY SZÓ lesz a helyes megfejtés. A megfejtés ELSŐ BETŰIT gyűjtsétek össze 10 napon keresztül és írjátok bele az így kapott könyvcímet a rafflecopter megfelelő rublikájába. Kicsit azért nehezítettünk a játékon, mert nem soroljuk fel előre, hogy a melyik blogon találjátok a kérdéseket. Az aktuális blogokon minden esetben találtok majd egy rövid versikét, ami segít abban, hogy melyik blogon találjátok a következő kérdést.
3. A Rafflecopter minden mezőjét kötelező kitölteni és a lájkolás is kötelező elem! Csak úgy vesztek részt a játékban, ha ezeket mind teljesítitek!

Kérdés:
Melyik hajviseletnek van fura szaga Kale szerint?

Segítség a következő állomáshoz:
"Titkos életet él a könyveibe bújva, Hogy miként vélekedik?
Megtudhatod újra! Keresztneve ragyog, mint a patina, 
Hiszen nem más ő mint a drága.......!"


a Rafflecopter giveaway


Nézzetek be a turné többi állomására

11/21 Könyvszeretet - Első közös iskolai nap
11/22
11/23
11/24
11/25
11/26
11/27
11/28
11/29
11/30

A turné végén megtaláljátok az összes állomás linkjét, addig azonban nyomozzatok egy kicsit. :) 

1 megjegyzés:

  1. Hello! Lehet nekem magas a játék, de inkább megkérdezem. A megoldásokhoz csak az első betűket, vagy az egész szót kell beírni? Köszi! Egyébként nagyon tetszettek az eddigi ismertetők!

    VálaszTörlés