2013. november 22., péntek

Jamie McGuire - Az őrző


A Maxim Kiadó jóvoltából már hazánkban is megjelent Jamie McGuire: Az őrző című könyve, a Sötétség és Fény angyalai trilógia nyitókötete. Ennek örömére a Blogturné Klub egy három állomásos turné keretein belül bemutatja Nina angyali kalandját! 
 Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak a Nina és Jared történetét ismerhetitek meg, hanem ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is egy példányt a könyvből a Maxim Kiadó felajánlásával!


Jamie McGuire: Az őrző

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632612669
Oldalszám: 484 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
A Rhode Island-i Providence városának békebeli árnyékában Nina Grey váratlanul Menny és Pokol összecsapásának középpontjába csöppen. Miközben keservesen igyekszik megbirkózni édesapja nemrégiben bekövetkezett halála miatti gyászával, véletlenül – vagy legalábbis ő ezt hiszi – megismerkedik Jared Ryellel. Bár a fiatalember lehengerlően jóképű megjelenése és titokzatos képességei kellemesen elterelik a figyelmét, hamarosan világossá válik, hogy Jared többet tud Nináról, mint a Brown Egyetemen a barátai. Amikor már több a kérdés, mint a válasz, Jared mindent kockára tesz, hogy megtartsa a lányt, akinek megmentésére született, éspedig úgy, hogy elárulja a titkot, amelynek megőrzésére felesküdött. 
Amikor Nina apjának korábbi társai követni kezdik Ninát a sötétben, a lány ráébred, hogy az apja nem az az ember volt, akinek hitte, hanem egy tolvaj, aki démonoktól lopott. Szeretné kideríteni, mi az igazság apja halála körül, s eközben olyasmire bukkan, amire álmában sem gondolt, és amire a Pokolnak égető szüksége van, a kulcs azonban egyedül Nina birtokában van… 

Saját véleményem:
Nina édesapja egy autósbalesetben életét veszti. 
A temetést követően a lány magába roskadva ücsörög a házuk közelében lévő buszmegállóban, és olyannyira elbambul, hogy hagyja elmenni az utolsó buszt is. Ám egy ismeretlen srác, aki szintén lekéste a járatot, leszólítja, és végül együtt hívnak taxit. Nina száll ki elsőként az egyetemen, a helyes idegen pedig továbbmegy. 
Ezután hónapok telnek el, mialatt Ninának meg kell küzdenie az édesapja által hagyott űrrel, de a gyász mellett képtelen kiverni fejéből Jaredet. Mígnem egy nap, véletlenül összefutnak a bevásárlóközpontban, aminek egy közös vacsora lesz a végeredménye. 
Nina epekedve várja, hogy Jared elkérje a telefonszámát, ám a fiúnak eszében sincs, azzal hárítja a dolgot, hogy majd úgyis találkoznak még. Onnantól kezdve pedig egyre gyakrabban bukkan fel a szőke hajú idegen. Különösképpen akkor, amikor Nina valamilyen bajba keveredik, ugyanis apja egyik ügyfele folyamatosan zaklatja őt.
Nina azonban egyre mélyebbre ás - apjai titkai közt - a kért dokumentumokat keresve, és napról-napra szorosabb kapcsolatba kerül Jareddel, csakhogy fogalma sincs arról, milyen lavinát indít el mindezzel...

A történet alapgondolata igazán érdekes, és sok potenciált látok benne. Az írónő pedig elképesztően jól tud fogalmazni. Én meg valószínűleg azon kevesek táborát erősítem, akik eddig kimaradtak a Gyönyörű sorscsapásból - de ami késik... az hamarosan be lesz pótolva -, és talán ezért is volt számomra ennyire új és üdítő az a fajta gördülékenység, amivel Jamie McGuire ír.
A fülszövegből kiderül, hogy nem egy szimpla real life romantikus regénnyel állunk szembe, hanem bizony a fantasy is, mint olyan megmutatja magát. Ám a hangsúly egyelőre a felbukkanáson van. Mivel egy trilógia kezdőkötetéről van szó, így jóval hangsúlyosabb szerep jut a különféle kapcsolatok és konfliktushelyzetek kialakulásának, némi akcióval fűszerezve.
Claire
A misztikus szál nagyon tetszett, és talán a sorozat címéből (Sötétség és Fény angyalai) ítélve, nem lövök le nagy spoilert azzal, ha elárulom, itt bizony angyalokról is szó van.  Igen, vannak egyéb teremtmények is, mint azt a fülszöveg is mutatja, de rájuk most bővebben nem térnék ki. Ellenben az angyalokra igen. Örültem annak, hogy Jamie többé-kevésbé megmaradt a közismert rendjüknél, hierarchiájuknál, és, hogy ezt az alapot egészítette ki a saját gondolataival. Különösképpen szerettem azokat a részeket, amikor az ő tulajdonságaikról, fajtáikról, szabályaikról mesélt, és szívesebben olvastam volna róluk többet is.
Ami még nagyon tetszett az a Taleh dolog, minden velejárójával együtt. Egyszerre volt aranyos, szép, megható, kegyetlen és vicces. Na, meg, hogy Ninát idézzem: hátborzongató.
Ami a szereplőket illeti, magával Ninával valahogy nem tudtam teljesen megbarátkozni. Voltak normális és szerethető megnyilvánulásai, de sajnos sokszor ostobán és érthetetlenül viselkedett. Érzelmileg igen ingatag csajszi, ami egyrészt az apja elvesztéséből fakad, másrészt a rázúduló titkok súlyából. És bár egyes tetteinek a miértjeit megértettem - mert a legtöbb esetben csak jót akart, csakhogy épp az ellenkezőjét érte el -, azért szívesen beállítottam volna a hideg zuhany alá, hogy térjen már észhez. 

"- Te vagy az én tökélyem. Csak miattad vagyok mindaz, amit felsoroltál (...). Miattad létezem csak, Nina."  

Jared viszont iszonyat cuki volt! Olykor kedvem lett volna megölelgetni, annyira aranyosan viselkedett. Becsülöm benne a kitartását, és mindazt, amit végigcsinált Nináért. Talán neki kellett a legnehezebb dolgokat elviselnie, és akkor mindennek tetejébe még ott volt ez a talehesdi is. Nem egy rész volt, ahol a szívem szakadt meg érte.
Jared
Ryan pedig... hát vele kapcsolatban úgy ingadoztak az érzéseim, mint egy hullámvasút. Mindent összevetve normális, rendes srác volt, és egészen addig, míg nem lett tolakodó, nagyon bírtam is. Ám az ő karaktere néha picit erőltetettnek tűnt számomra. Tudom, hogy kellett ahhoz, hogy a szerelmi háromszög létrejöhessen, de nem teljesen értettem azt a gyorsan kialakult vonzódását Nina irányába. Hozzáteszem, a Nina-Jared páros is gyors volt eleinte.
A további szereplők közül  Beth-nek és Claire-nek sikerült beférkőzni a szívembe. Beth ugyan nem túl sokat szerepelt, de remek barátnő volt, aki valóban megértette Ninát, és mindig kiállt mellette, terelgette. Claire pedig... na, ő egy nagyon badass csajszi. Egyszerűen halálos! Bízom benne, hogy a második részben még többet hallhatunk róla.

A cselekményszálat nagyobb részben a párkapcsolati-, a helyes és helytelen közti "vívódás" alkotja, miközben persze mindvégig ott bujkál a háttérben a fenyegetés, mindennek a mozgatórugója, hiszen a cselekedetek zöme ebből fakad. Mindemellett akad itt még nyomozás és akció is.
Muszáj még megjegyeznem, hogy Jamie mennyire jól játszik a különböző helyek-hangulatok párosával. Providence, a hűvös, ködös időjárásával megfelelő közeget biztosít a komorabb hangvételű dolgoknak, míg a karibi sziget a maga napfényességével és melegével tökéletes táptalaj a vidámságnak, és a felhőtlen szórakozásnak. Ezenfelül mind a kettőnek megvan a maga varázsa.

Mindezek mellett felhívnám a figyelmeteket a kezdésre, mert az erős, és szívszaggató. Merész húzásnak tartom az írónő részéről, hogy bele mert csapni egy ennyire lelkileg megterhelő nyitásba, de az kétségtelen, hogy az egyik legmegindítóbb pillanatok közé tartozik. És szörnyen valóságos.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki unja már a Young Adult korú főhősöket, és vágyik valami romantikusra. Egy őszi-téli, borongós estére megfelelő választás. Ráadásul önálló kötetként is megállja a helyét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jared, Claire
Kedvenc jelenet: a 6 hét utáni pillanat, és a nyaralás
Negatívum: a női bajos rész, és a foci
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Nézzetek be a turné többi állomására

11/22 Dreamworld
11/24 Kelly Lupi olvas

1 megjegyzés: