2014. április 30., szerda

Maggie Stiefvater - A Skorpió Vágta


Egy kelta legenda szerint az óceánban lakó Tengeri Lovak elvarázsolt férfi alakjában kilopóznak néha a partra, és magukkal viszik a legszebb lányokat a tenger mélységeibe… Persze ez csak legenda….
Ám mi van akkor, ha a Legenda - ha csak könyv formájában is - életre kel?
Nos, akkor tudjuk, hogy Maggie Stiefvaternek ismét a magasba szárnyalt a képzelete és valami csodálatosat alkotott.
Április 25-30. között a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Nektek Maggie legújabb történetét lovakról, szerelemről, kitartásról, és a szülőföld szeretetéről. 
Ismerd meg velünk a Skorpió Vágtát, a kelták ősi legendáját, hallgasd meg a regényhez kapcsolódó csodálatos zenéket, képzeld el Thisby szigetét és kóstold meg velünk az édes, mennyei Novemberi Nyalánkságot! S ha nem említettük volna még, természetesen nyereményjáték is vár Rád! Vágtass velünk a leghíresebb lovak hátán, s ha célba érsz, Tiéd lehet A Skorpió Vágta három példányának egyike! Nyeregbe hát!


Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633734117
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Vallató Péter

Fülszöveg:
A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.
Van, aki túléli.
Van, aki belehal.
Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.
Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.
A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

Saját véleményem:
Thisby-n minden november elején megrendezésre kerül a Skorpió Vágta, amit egy pár hetes edzés előz meg. Ilyenkor turisták csoportja érkezik a szigetre, hogy láthassa a különleges tengeri lovakat, a capaill uiscéket versenyezni. Ám ezek a teremtmények cseppet sem veszélytelenek. Hússal táplálkoznak, és halomra gyilkolják a szigeten lévő állatokat és embereket.
Puck, öccsével, Finnel és bátyjával, Gabe-bel él szerény otthonukban. Szüleiket évekkel korábban a capaill uscék gyilkolták meg, azóta saját maguknak kell gondoskodni megélhetésükről.
Egy napon Gabe bejelenti, hogy elhagyja a szigetet. Puck mérgében elhatározza, hogy első nőként benevez lován, Galambon a vágtára, hogy annyival is meghosszabbítsa bátyja maradását. Ám egyedüli lányként, hétköznapi lóval indulva a versenyen, nincs könnyű dolga.
Sean Kendrick négyszeres bajnok. Minden évben imádott capall csődörével, Corral indul, akihez különleges, semmihez sem fogható kapcsolat fűzi. Minden vágya, hogy végre sajátjának tudhassa Corrt, csakhogy munkáltatója hallani sem akar róla.

Maggie Stiefvater könyveivel meglehetősen hullámzó a kapcsolatom. A Shivernek annak idején négyszer futottam neki, mire sikerült teljesen elolvasni (utána már tetszett), míg a Lament szerelem volt első olvasásra. Ugyanakkor az is biztos, hogy Maggie minden regénye után egy csomag papírzsepivel a kezemben végzem. Ez most sem volt másként. A Skorpió Vágta egy gyönyörű történet szeretetről, kitartásról, hitről és bizalomról. Na meg persze lovakról.
Sok helyen - itthon és külföldön egyaránt - láttam, hogy különösen ajánlják lóbolondoknak, mert ők imádni fogják. Tény. De úgy vélem, ezt a kört egészen nyugodtan kibővíthetjük az állatok szerelmeseinek szélesebb rétegéig, ugyanis, ha volt már kutyátok, macskátok, degutok, vagy bármilyen egyéb kedvencetek, akihez feltétel nélkül ragaszkodtatok, akkor érteni és érezni fogjátok mindazt, amiről ez a regény szól.
Az írónő gyönyörűen festi le a ló és lovas közt kialakult bensőséges kapcsolatot, és kötődést. A történet elején még csak szavakkal teszi mindezt, ám később tettekkel is bizonyítja. Fantasztikus és egyben megkapó jelenetek tanúi lehetünk Sean és Corr, valamint Puck és Galamb révén.
Puck és Sean két olyan karakter, akik amellett, hogy nagyon is szerethetőek, teljesen valódiak, akárcsak mi magunk. Nincsenek szuper képességeik, nem címlaplányok vagy kigyúrt fiúk, hanem egyszerű, hétköznapi fiatalok, álmokkal.
Mind a ketten más célért harcolnak, Puck az otthonukat és Galambot szeretné megmenteni, míg Sean Corr végett száll versenybe. Sajnos olvasóként hiába drukkolunk mind a kettejüknek, mivel csak egy győztes lehet. És, ha valamit elmondhatok, hát... a vége üt.
Ám ez a történet nem pusztán a lovakról szól. Sokáig tartott mire megértettem, hogy Maggie elsősorban nem a vágtát szerette volna bemutatni, hanem magát a szigetet, az ott élő emberekkel és az ő hagyományaikkal. A könyv első fele - nagyjából 60 százaléka - ezzel foglalkozik. Végigkalauzol minket a vadregényes, veszélyes, ámde gyönyörű szigeten, bemutatja, hogy egy ilyen kis lakosságú helyen miként élnek meg az ott lakók.
A Skorpió hava csak egy szelete az ő mindennapjaiknak. Egy olyan szelete, amikor felbolydulnak az emberek, és igyekszenek kihasználni a verseny okozta lehetőségeket, ami elősegíti az év további napjaiban való megélhetésüket. És mindemellett persze hódolnak évszázados hagyományaiknak is. 
Emellett olyan fontos mondanivalók is helyet kaptak, mint a család-, haza és állatok szeretete, a végsőkig való kitartás és hit, még akkor is, ha valami kilátástalannak tűnik, vagy a bizalom egy idegen ember vagy  állat felé. Ezek mind olyan dolgok, amik nincsenek az olvasó szájába rágva, inkább csak finoman átitatják az egész történetet, és úgy fejtik ki hatásukat. Emiatt viszont lassúnak, olykor-olykor eseménytelennek tűnhet a történet. Meglehet, tényleg az is, de higgyétek el, lassú víz, partot mos.
Ami számomra nagyon tetszett még - és ez általában jellemző a Maggie regényekre -, az a realitás. Maggie hiába ír tündérekről, farkasokról, vagy tengeri lovakról, emberi érzések és sorsok terén, mindig megmarad a valóságnál.
A Skorpió Vágtánál ez különösen igaz a két főhős közti szerelemre, és a regény végére. Hiába van jó pár elvarratlan szál, hiába szeretnék egy epilógust, ez így kerek, ahogy van. Az élet sem zárja le az emberek történetét, mindig jön valami változás, hullámvölgy vagy magaslat. Lehet valami egyszerre boldog, szomorú és valós. Nem kell előre tudnunk, miként alakul bizonyos szereplők élete, hisz erre mindenkinek ott van a fantáziája, amivel maga írhatja meg azt.
Ami pedig Puck és Sean kapcsolatát illeti: imádtam. Végre egy olyan könyv, amiben nem első látásra esnek egymásba a szereplők, nem azon siránkoznak, hogy jaj, hogy szerezzem meg magamnak. Ők egyszerűen csak sodródnak az árral és idővel, és hagyják, hogy minden úgy és olyan ütemben történjen, ahogy kell. Tehát, ha valaki attól tart, hogy ez egy nyálas, romantikus történet, akkor megnyugtatom: nem, nem az. Alig érzékelhető benne. Nem mondom, hogy tökéletes, mert vannak hibái, de mindenképp egy szerethető és szívhez szóló regény.
Összességében tehát ajánlom a Maggie rajongóknak, azoknak, akik bírják a durvább dolgokat, mert vér az bőven folyik, állatbolondoknak, és mindenki másnak, aki valami meseszerű, ámde mégis valós történetre vágyik.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Puck, Sean, Galamb, Corr, Holly és Finn
Kedvenc jelenet: Puck és Sean közös lovaglása Corron
Negatívum: a kezdeti lassabb tempó
Borító: 5/5




Kelpie legenda


A kelpie legendának számos változata létezik, mint ahogy a vízi lovak elnevezésének is: capall uisce (ejtsd: kapell usske), capall uisge, cabyll ushtey, aughisky, stb. De mindegyikben vannak közös pontok, így megpróbáltam nektek ezeket összeszedni:

A kelpie-k skót, hosszú fogakkal és karmokkal rendelkező vízi démonok, akik mesteri alakváltoztatók és a skót loch-okkal, leginkább Loch Ness-szel hozzák őket összefüggésbe. Időnként vízi lovaknak írják le őket, akik megbabonázzák a lovasokat, azután pedig a víz alá rántják őket. Azt is tudni vélik róluk, hogy jóképű, tengeri hínár hajjal rendelkező fiatalokként is megjelennek
.
1.) A kelpie-k leggyakrabban ló alakban jelennek meg. Szemük első pillantásra csatalóéra emlékeztethet, csakhogy ott lakozik bennük a sötétség és a vadon, továbbá bőrük mindig nyirkos, vizes.
A vízparton, teljes lóalakban várakoznak, hogy valaki arra tévedjen, és megülje őket. Miután a gyanútlan idegen felül a hátukra, a kelpie-k belegázolnak a vízbe és elmerülnek a habokban, lovasuk pedig megfullad, s ők magukkal viszik a holttestet víz alatti barlangjukba, hogy felfalják azt. 
A mondák szerint legyőzhetőek, és megszelídíthetőek, ha a feladatra vállalkozó leveszi róluk a kantárjukat, és egy sajátot tesz rájuk. Ebben az esetben szelíddé válnak, és teljesítik gazdájuk parancsait, mindaddig, míg nem éri őket újból a sós víz.

2.)  A másik legnépszerűbb alak, amit a kelpie-k előszeretettel öltenek magukra, a jóképű férfi álcája. Hisz melyik nő képes ellenállni egy vonzó, gesztenyeszín hajú férfinek? (esetenként hínárhajú)
Emberi alakjukban, a vízpart mellett sétálva magukhoz csalogatják a fiatal lányokat, nőket, azután a vízbe rántva áldozatukat,  felfalják őket.

Sokan a híres Loch Ness-i szörnyről is úgy vélik, hogy egy kelpie. Egy legenda arról számol be, hogy i. sz. 565-ben, az ír származású Szent Kolumba Skóciában tett utazása alkalmával megmentett egy gyanútlan fürdőzőt a szörnytől.  




Illusztrációk


Tudjátok, mi a közös a Végzet ereklyéi, a Pokoli szerkezetek, A Bane krónikák, az Átokvetők (Holly Black), a Vastündér (Julie Kagawa), a Lenyűgöző teremtmények (Margaret Stohl és Kim Garcia), a Csitt,csitt (Becca Fitzpatrick), a Lux (Jennifer L. Armentrout), a Grisha trilógia, a Fallen (Lauren Kate),  a Legenda (Marie Lu), a Hollófiúk és A Skorpió Vágta regényekben/sorozatokban? Cassandra Jean. 






Nyereményjáték


Puck és Sean vérbeli lovasok. Lovaik gyönyörűek, erősek, gazdáik számára párjuk nincs!
Ám ismerünk azért néhány lovat a történelemből és a különböző történetekből, akik ugyancsak csodásak és lenyűgözőek, igazi kiválóságok fajtájuk közt!
Pattanjunk hát lóhátra, vágtázzunk velük egyik blogról a másikra!
Minden blogon találsz egy versike formájában megírt találós kérdést, melyre válaszolva egy híres ló nevét kapod meg. Ennek a lónak a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő pontjához, és máris esélyes leszel megnyerni Maggie könyvének egy példányát! Vágtázz velünk Te is!
/ Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereményeket!/


Lilla adta hites nevem,
De Dózinak hív, aki szeret.
Angol vagyok, s telivér,
de magyar színekben futottam én.

A játékban részt vehetsz,
ha beírod a nevemet!



Nézz be a többi állomásra is

04/25 Roni olvas - Thisby, a regény helyszíne
04/26 Fantazmo - A regény megírásának háttere
04/27 Deszy könyvajánlója - Motiváló zenék
04/28 Bibliotheca Fummie - Novemberi nyalánkság
04/29 Zakkant olvas - Playlist a könyvhöz
04/30 Dreamworld - Kelpie legenda & Cassandra Jean

2 megjegyzés:

  1. Akinek nincs facebook account-ja és nem is akar, az is nyerhet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen. A Rafflecopterben van is egy külön mező, ahol e-maillel lehet belépni.

      Törlés