2014. április 14., hétfő

Rebecca Donovan - Visszafojtott lélegzet




A Maxim Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Rebecca Donovan Elakadó lélegzet nagysikerű regényének a második része, a Visszafojtott lélegzet.

Emma és Evan történetének folytatásáról 2014. április 8-tól minden másnap a Blogturné Klub kilenc bloggere teszi közzé a véleményét. Ahogyan azt már megszokhattátok minden állomáson a könyvhöz kapcsolódó érdekességek, idézetek, trailer, beleolvasó és nyereményjáték is található, ahol 3db nyereménykönyv is gazdára talál. Tartsatok velünk!


Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632614625
Oldalszám: 576 oldal
Fordító: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
Weslynben most mindenki tudja Emma titkát, de Carol már nem bánthatja. Vannak, akiket még mindig kísértenek annak az éjszakának a borzalmai, és vannak, akik kénytelenek szembenézni döntésük következményeivel. Emma csak most kezd visszatérni az igazi hétköznapokba, és ebben segítségére van életének két legfontosabb személye, szerelme, Evan és legjobb barátnője, Sara. A lány úgy dönt, hogy itt az ideje, hogy anyjával is szorosabbra fűzze a viszonyát, ennek előmozdítása érdekében hozzá költözik. De biztosan ez a legjobb döntés? Képes lesz – e szembenézni mindazzal, amit múltja rejteget?

Saját véleményem:
Az első rész vége óta eltelt néhány hónap. Carol megkapta méltó büntetését, Emma pedig miután felépült, Saraékhoz költözött. Életét egy ideig tárgyalások, edzések, valamint rendszeres pszichológusnál töltött órák tették ki, annak reményében, hogy a terapeuta segít majd neki feldolgozni az átélt eseményeket. Ám mivel ez sem segített rémálmai leküzdésében, abbahagyta.
Emma egy nap döntést hoz. Elhatározza, hogy mielőtt elballag, ad egy esélyt az anyjának és önmagának, hátha sikerül rendezni anya-lánya kapcsolatukat. Bízik a nőben, és reméli, hogy az felhagyott alkoholista múltjával. Csakhogy a költözés után Rachel naponta új pasikat visz fel éjszakára, sőt igen gyakran az üveg fenekére is néz. Részegen számtalan alkalommal megbántja Emmát, ám másnap, kijózanodva mindig bocsánatot kér tőle, és igyekszik jóvátenni bűneit.
Rachel rövid időn belül megismerkedik egy nála jóval fiatalabb sráccal, Jonathannal, akivel igen gyorsan komolyra fordul kapcsolatuk, s a fiú szinte minden szabadidejét, éjszakáját Emmáéknál tölti.
Emma és Jonathan a napok múlásával egyre több közös témát talál. Éjszakánként mindkettejüket rémálmok gyötrik, képtelenek visszaaludni, így a kanapén ülve beszélgetnek, s rájönnek, hogy mennyire hasonlítanak. Emma olyan dolgokat mer elmondani a srácnak, amiket Evannek vagy Sarának nem.

Rebecca Donovan az első résszel igen magasra tette a lécet, és félő volt, hogy tudja-e tartani, vagy megugrani azt, de sikerült neki. A folytatás rendkívül szívbemarkoló, elgondolkodtató, aranyos és vicces lett. Az írónő a családon belüli erőszak után egy újabb olyan témát választott, ami sajnos nagyon is valós probléma, ez pedig nem más, mint az alkoholizmus.
Persze ez nem új keletű téma, számtalan regényben előfordult már, ám mindegyik más és más koncepcióból közelítette meg. A Visszafojtott lélegzetben ez a kényszerbetegség szorosan összefonódik az egymástól eltávolodott anya-lánya viszonnyal.
Érdekes és egyben dühítő látni, mit tesz az ital az emberekkel és, miként dönt romba családokat, mert nem annak a legrosszabb, aki alkoholba fojtja a bánatát, hanem a körülötte élőknek, akik elszenvedik a szesz által feloldott érzelmek és indulatok utóhatásait. És ez az a folyamat, melynek tanúi lehetünk ebben a részben.
Emma folyamatosan újabb és újabb esélyeket ad édesanyjának, mindig elhiszi, hogy van még esély, hogy rendbe hozzák szétesett köteléküket. Hiába akad ezernyi problémája, mégis szinte mindent feladva kiáll az anyja mellett, erején felül pátyolgatja. S közben egyre tornyosuló félelmeit, valamint a részeg, szétcsúszott nő miatt érzett szégyenét magába fojtja, eltitkolja szerettei elől. Ezzel pedig újfent azt éri el, hogy füllentenie kell azoknak, akikben leginkább bízhatna.
Ha nem egy olyan lányról lenne szó, aki olyan szörnyűségeken ment át, mint Emma, mondhatnánk, hogy el kéne neki egy-két szelíd pofon, hogy észhez térjen, és meglássa, nem ciki segítséget kérnie. Csakhogy Emma más. Az a rengeteg verés és trauma, amit az élet részéül kiosztott, zárkózottá, bizalmatlanná és félénkké tette. Hiába szerette mindennél jobban Evant vagy Sarát, az ő mindennapjaik az övéhez képest zökkenőmentesnek tűnnek. És itt jön a képbe Jonathan. *sóhaj*
A srácnak, akárcsak Emmának megvoltak a maga démonai, melyekkel nap, mint nap meg kellett küzdenie, és emiatt volt az, hogy megértették egymást. Anélkül, hogy feltárták volna sérelmeiket, tudták, min megy keresztül a másik. Társakká váltak a bajban.
A magam részéről rettentően tartottam attól, hogy egy szerelmi háromszögbe csöppenünk általa, elvégre is Jonathan a megtestesült álompasi. Közel sem tökéletes, egy vérbeli "bad boy", akinél nem lehet előre kiszámítani, hogy mi lesz a következő lépése. De a külseje sem elhanyagolható. 
Nekem nagy kedvencem lett, bármit is tett vagy nem tett.
Jonathan
Tetszett a tökéletes tökéletlensége. Emmával pedig mindvégig nagyon szépen, odaadóan bánt. Kiállt mellette, segítette, és próbálta kigyógyítani. Ezenkívül sok aranyos vagy éppen szívszorító jelenetük volt, amik roppant életszerűen hatottak.
Ugyanez igaz Evanre is, aki minden lány álma.
Evan őszintén és feltétel nélkül szerette Emmát, rengeteg dolgot elnézett neki. Milliónyi aranyos, szenvedélyes részük volt együtt - őket Isten is egymásnak teremtette, ez biztos. Ám, mint mindenki, úgy Evan is esendő. Volt egy pont, ahol haragudtam rá - jogosan -, aztán rá kellett jönnöm, hogy feleslegesen, mert Emma is beleesett ugyanabba a hibába, és igen, mind a ketten hülyék voltak, még ha ártatlanul is. Ez így kusza lehet, de olvassátok el és megértitek, mire gondolok (súgok picit: Analise-Evan-Emma-Jonathan).
És, hogy mire számíthattok még a második részben a dráma, könnyek, fájdalom és kegyetlen függővég mellett? Rengeteg vicces szituációra. Sarah anti valentin-napi partijától kezdve, Jonathan és Emma első találkozásán vagy "zuhanyzásán" át a 18 pluszos rajtaütésig. Szinte kivétel nélkül az összes szereplőnek volt egy-egy mosolyfakasztó pillanata. Olvassátok el, nem fogjátok megbánni!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Evan, Jonathan, Sara
Kedvenc jelenet: anti valentin-napi parti, zuhany "Jonathannal"
Negatívum: a vége
Borító: 5/5




Emma új szobája


Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy Emma szobája miért annyira érdekes, hogy külön szót kelljen ejteni róla. Ám pszichológiai okokból igenis jelentős szerepe van.

"A szobában végignéztem a falakat; három fal fehér volt; az a fal azonban, amelyen az ajtó nyílt, teljesen fekete."

Emmának, az átélt traumák miatt, nagy szüksége lenne arra, hogy minél barátságosabb, vidámabb, üdítőbb dolgok, színek, tárgyak vegyék körül. Erre a célra megfelelő lehet a fehér szín; egyrészt nagyítja a teret és nem fojtja meg azt, másrészt békét és tisztaságot sugall. Ez eddig tökéletes is lenne Emma számára, ám a fekete fal és ajtó (borítón láthatjátok) kombinációja óriási baklövés a tervezőpárostól. Főként azért, mert pont az ággyal szemben van, így, ha Emma felkel, egyből sötétséget lát, akárcsak legrosszabb rémálmaiban, vagy mint akkor, amikor Carol bántalmazta...És ez a fal/ajtó a későbbiekben okoz is még galibát.

"Az ajtóval szemben hatalmas ágy volt; rajta fekete-fehér barokk paplan, fekete szegélyű fehér párnákkal. Az ágy fölött háromdimenziós műalkotás; úgy nézett ki, mintha száz fekete pillangó reppenne ki a fehér falból; fekete drótok tartották őket. 
Az ágytól balra két kis ablak. Vastag fekete bársonyfüggönnyel. A fekete fal előtt fehér komód állt, mellette fehér keretes nagy állótükör. 
A szoba másik végében íróasztal;üveglapját fekete virágok és pillangók díszítették. Két fehér könyvespolc állt mellette. Felette fehér keretes, ugyanolyan fekete-fehér barokk mintás anyaggal borított parafa tábla."

A szoba egészét tekintve jó, hogy minden harmonizál egymással, de lévén, hogy Emma egy fiatal, 17-18 éves lány, számára túlontúl merev és elegáns, miközben ő maga pedig egy végtelenül egyszerű lány. Továbbá pszichológiailag/élettanilag is érdemes megfigyelni, hogy minden nyílászárónál jelen van a fekete, aminek olyan hatása van, mintha elzárná a fényt, és ezen a nehezebb, súlyosabb anyagok sem segítenek. Viszont a fiatalos, vidám pillangó és virág motívumokkal, ha nem is teljesen, de sikerült egy kis üdeséget, lendületet csempészni a helyiségbe.





Nyereményjáték


A nyeremény ezúttal sem marad el! Nincs más dolgod, mint kitölteni az alábbi Rafflecoptert.
A játék végén kisorsolunk egy-egy példányt a Maxim Kiadó által felajánlott 3 darab Visszafojtott lélegzet könyv egyikéből.
(A postázás csak Magyarország területén érvényes!)




Nézzetek be a többi állomásra is

04/08 Angelika blogja - Playlist
04/10 MFKata gondolatai - Idézetek
04/12 Kelly & Lupi olvas - Kimaradt jelenet Evan szemszögéből
04/14 Dreamworld - Emma szobája
04/16 Deszy könyvajánlója
04/18 Nem harap a…
04/20 Kristina blogja - Borítók
04/22 Roni olvas - Új szereplők
04/24 Könyvgalaxis - Trailer

1 megjegyzés:

  1. Zuhany Jonathannal, tényleg:))) Örülök hogy neked is ennyire tetszett:)

    VálaszTörlés