2014. október 7., kedd

Rainbow Rowell - Eleanor és Park


A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!



Rainbow Rowell: Eleanor és Park

Kiadó: Scolar
ISBN: 9789632445359
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Simonyi Ágnes

Fülszöveg:
Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.

Saját véleményem:
A 16 éves, félig ázsiai származású Park hétköznap reggelei mindig ugyanúgy indulnak. Felül az iskolabuszra, és megpróbál láthatatlanná válni abban a reményben, hogy társai békén hagyják. Ám egy napon megjelenik egy ismeretlen, kissé duci, szeplős, göndör, vöröshajú lány, furcsa öltözékben. 
Miután senki nem hajlandó helyet adni Eleanornak, Park kénytelen-kelletlen ráförmed, és bentebb húzódik, hogy a lány leülhessen. És ez minden reggel és délután így zajlik. Eleanor lehuppan Park mellé, és feltűnés nélkül olvassa a fiú kezében lévő képregényeket, egészen addig, míg a megállóhoz nem érkeznek. 
Park egy idő után megelégeli a leskelődést, és inkább odaadja Eleanornak a képregényeket, aki szó nélkül elveszi, majd másnap sértetlenül visszaviszi. 
Ez a szavak nélküli furcsa szokás lassan tovább bimbózik, és a két fiatal azon kapja magát, hogy beszélgetésbe elegyednek, egymás kedvenc zenéit hallgatják, kibeszélik a képregényeket, és egyre többet éreznek a másik iránt. Kezdeti ellenséges kapcsolatuk átfordul egy mély, és rendkívül őszinte, igaz kapcsolatba, amiben nincsenek üres szavak, vagy elcsépelt bókok.

„– Nem tetszel nekem, Park – mondta Eleanor, és egy pillanatra ez úgy hangzott, mintha komolyan is gondolná. – Azt… – a hangja majdnem eltűnt – hiszem, én érted élek”

Rainbow Rowell történeteire egyrészt rettentő kíváncsi voltam, hisz rengeteg ismerősöm dicsérte és istenítette, másrészt viszont bevallom, gyarló - és ez esetben sekélyes - ember módjára, valahogy a külföldi borító miatt idegenkedtem is tőle. Nem szólított meg. Ennek dacára, amikor megláttam, hogy a Scolar kiadó jóvoltából nálunk is megjelenik, abszolút nem volt kérdés, hogy nekem ezt olvasnom kell. Most pedig bátran mondhatom, hogy a borító pont olyan, mint Eleaonor és Park. Más, mint a tucat, egyszerre rí ki és bújik meg a többi között, továbbá végtelenül egyszerű, mégis sokatmondó. 
Maga a történet viszonylag lassabb lefolyású. Az Eleonor és Park közötti kapcsolat hosszasan bontakozik ki, ám annál gyönyörűbb ívet ír le. A kezdeti undokoskodás idővel, a képregény kölcsönadásával félénk, tapogatózó ismertséggé, majd barátsággá szelídül, onnantól kezdve pedig komolyabb, intimebb érzések ütik fel a fejüket. Csodálatos illusztrálása az első szerelemnek. 
Ám pont emiatt, miután elült a képregény és kazetta kölcsönadásos dolog varázsa, kicsit unalmasnak éreztem a sztori elejét. Vontatottá vált a reggeli, délutáni buszozás, csere, suli dolog. Sokkal jobban izgatott Eleanor családja. Merthogy nem csak két különc fiatal találkozásáról szól ez a történet... annál sokkal keményebb kérdések húzódnak meg a háttérben, amiktől hiába borzongtam minden alkalommal, mégis szívesen olvastam volna róla többet.
Eleanor édesanyja a válása után nem sokkal összejött a zűrös életű Richie-vel, aki mellett a család (Eleanor, a testvérei és édesanyjuk) élete hamarosan teljesen megváltozott. Az illegális élvezeteknek hódoló alkoholista férfi elüldözte otthonról Eleanort, aki csak egy év elteltével költözik vissza anyjához. Csakhogy ezalatt az idő alatt a helyzet egyáltalán nem javult... Sőt! Eleanor testvéreivel egy szobán osztozik, félve tud csak megfürdeni, alig vannak ruhái - és azok is legfőképp férfiruhák -, nincs fogkeféje, és retteg az őrült Richie-től, aki mindenbe beleköt. Persze ez még közel sem minden, de nem akarok spoilerezni.

"Ha nem tudod megmenteni a saját életedet, akkor érdemes egyáltalán a megmentésre?"

Eleanor forradalmi karakter. Végre egy olyan lány, aki a legapróbb mértékben sem tökéletes. Rengeteg hibája van. Ráadásul - aminek nagyon örültem - van még valami, ami olyan ritka a YA regények világában, mint a fehér holló, mégpedig a túlsúlya.
Rainbow Rowellnek gigantikus pluszpont azért, hogy be merte vállalni, hogy egy ilyen hősnővel operáljon, hisz a molettebb emberek sokakból váltanak ki ellenszenves érzéseket, rengetegen idegenkednek tőlük, főleg ha az illető lány. És ahogy a könyv is alátámasztja, az ilyen személyeket gyakrabban érik különféle atrocitások, beszólások, pedig a külsejük miatt semmiben sem térnek el az átlagtól, nekik is ugyanolyan érzéseik, szükségleteik vannak. 
Eleanor lelkivilága az őt ért (iskolai és otthoni) bántalmazások miatt sokat sérült. Ennek következtében ő egy nagyon visszahúzódó, félénk lány, aki mindig igyekszik elbújni és a háttérben maradni, valamint a bizalma is ingatag lábakon áll. Szinte mindig mérges vagy szomorú, nehezen tud feloldódni, retteg az új szituációktól, amik csak egy kicsit is kimozdítják a komfortzónájából. Ennek függvényében érdekes, miként hat rá a Parkkal kialakult kapcsolata, ami igazán aranyos, és nagyon valósághű! Ahogy haladunk előre a történetben, és Eleanorék egyre jobban megnyílnak egymás számára, úgy varázsolódtam el egyre jobban én is. Lapról lapra lopták magukat a szívembe, és olykor valóságos lelki gyötrelmet okozott számomra a szenvedésük. Ám amikor boldogak voltak, én is szárnyaltam.
Ami még nagyon tetszett, az a sok háttéreszköz, ami erősítette '90-es évek életérzését. Remek hangulatteremtőként szolgált a sok X-men képregény, a kazetták, a különböző együttesek, és a ruhák, frizurák.
Egyvalamiről viszont jó, ha tudtok: a vége brutális! Nem elég, hogy az írónő előtte cafatokra tépte a lelkemet, de azért az utolsó szóért, konkrétan ölni tudnék! 
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki egy különleges, cseppet sem átlagos ifjúsági könyvre vágyik, vagy csak szeretné újra átélni az első szerelem minden kínját és szépségét. Az Eleonor és Park egyszerű, aranyos, és szívszorító!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Eleanor, Park
Kedvenc jelenet: az első csók
Negatívum: Richie, Eleanor "anyja" (azt a nőt távolról sem nevezném anyának) és tesói
Borító: 5/4




Illusztrációk


Park és a szemceruza


Eleanor

Tina












Nyereményjáték


A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

09/25 Kelly és Lupi olvas - Rainbow Rowell
09/26 CBooks
09/27 Angelika blogja - Idézetek
09/28 Bibliotheca Fummie - Képregények
09/29 Könyvszeretet
09/30 MFKata gondolatai - Filmes jogok
10/01 Deszy könyvajánlója - Borítók
10/02 Always Love a Wilde Book
10/03 Nem harap a...
10/04 Media Addict
10/05 Zakkant olvas - Rainbow Rowell további könyvei
10/06 Dreamworld - Illusztrációk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése