2014. október 13., hétfő

Janet Evanovich & Lee Goldberg - A nagy zsákmány


Janet Evanovich-ot nem kell bemutatni a magyar könyvmolyoknak, mert az írónő Szingli fejvadász sorozata sokak rekeszizmát megmozgatta évekkel ezelőtt. Evanovich stílusa maradt, ám egy szerzővel kiegészülve egy ütős sorozat első darabjával tör a könyves sikerlisták csúcsára. Lee Goldberg neve külföldön összekapcsolódott az igényes krimikkel, itthon a Monk sorozat által írt könyvekből hallhattunk már róla. E kettős most a Maxim Kiadónál A nagy zsákmány című könnyel kápráztatja el a pikáns poénokra, pörgős akcióra és az ütős nyomozó párosokra specializálódott olvasókat.

Október 13-án kiderül, hogy Kate O'Hare, az FBI nagyszájú és bátor különleges ügynöke és a svindlijeiről ismert jóképű bűnőző, Nick Fox hogyan tud együttműködni egy olyan ügyben, aminek szálai izgalmas és egzotikus helyszínekre vezeti párosunkat. Tarts velünk ezen a blogturnén és ismerd meg ezt a lehengerlő és ütős párost, akik semmitől sem riadnak vissza. Ha te is bátor vagy, és jól vág az eszed, akkor most esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott 3 darab A nagy zsákmány című könyvet. Nyomozásra fel!


Janet Evanovich & Lee Goldberg: A nagy zsákmány

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615271
Oldalszám: 308 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Kate O’Hare, az FBI különleges ügynöke közismert elkötelezettséggel és fegyelemmel végzi a munkáját: a világ leghírhedtebb bűnözőit hajszolja, és juttatja rács mögé. A főnöke szerint állhatatos és becsvágyó; a barátai szerint szívós, makacs és talán egy kissé megszállott. És bár Kate az elmúlt öt évben komoly hírnevet vívott ki magának, őt csupán egyetlen név érdekli: Nicolas Fox, a nemzetközileg körözött svindler, akire a nő több okból is le akar csapni.
A vakmerő, jóképű és veszélyesen elbűvölő Nicolas Fox született szélhámos. Hírhedt a bonyolult svindlijeiről, amelyekkel híresebbnél híresebb gazdagokat kopaszt meg. Eleinte a pénz motiválta. Manapság az izgalom. Tudja, hogy az FBI a sarkában van – különösen Kate O’Hare, aki minden lépését figyeli. Nick számára nincs is ennél izgalmasabb, élvezi, hogy egy gyönyörű nő hajszolja… még ha a hölgy dutyiba akarja is juttatni. Ám épp, amikor úgy tűnik, Nicolas Fox ezúttal tényleg nem ússza meg szárazon, a férfi sikerre viszi eddigi legnagyobb svindlijét: állást ügyeskedik ki magának az FBI-nál, Kate O’Hare különleges ügynök társaként.

Saját véleményem:
Kate, az FBI különleges ügynökeként évek óta üldözi a jóképű svindlert, Nick Foxot, akinek az utolsó pillanatban minden alkalommal sikerül meglógnia előle. A kettejük közti macska-egér játék az eltelt idő során odáig fajult, hogy mára szinte mindent tudnak a másik életéről, szokásairól, sőt Nick, ha csak teheti, személyes, a nőt érintő apró csínytevésekkel is bosszantja Kate-et; például míg az ügynök őt üldözi, beszökik a szállodai szobájába, megeszi annak kedvenc csokiját, a Toblerone-t, és kifosztja a minibárját.
Ám egy alkalommal Kate-nek sikerül átvernie és letartóztatnia a férfit, amint az éppen egy értékesnek hitt gyémánttal menekül. Ezek után azonban az életét a munkájának szentelő harminchárom éves ügynöknőnek szembesülnie kell a valósággal: nem minden ügy lehet olyan izgalmas, akcióval teli, mint Nick Fox. Amikor Kate már éppen kezdené végleg elveszíteni a reményt, megtudja a szenzációs hírt, miszerint Nick a bírósági tárgyalására menet meglépett az őt kíséri rendőrök elől. A szingli hölgyemény kapva kap az alkalmon, és újra magának követeli az ügyet, csakhogy főnöke nem engedi, így Kate-nek más módszerekhez kell folyamodnia, még akkor is, ha ezzel megszeg néhány törvényt. Ám az események időközben olyan váratlan fordulatot vesznek, amelyre még ő sem számított... szövetségre kell lépnie Nickkel.

"- (...) Neked mi az álmod?
Kate sokatmondó pillantást vetett rá, és azt felelte:
- Daniel Craig, egy trópusi sziget, egy bödön fagylalt meg egy bilincs."

Janet Evanovich nevét szinte mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott már róla és másik sorozatáról, a Szingli fejvadászról. Ugyan én még nem olvastam azt, de az ismertségi körömben annyian dicsérték, hogy már igencsak itt volt az ideje, hogy végre megismerkedjek az írónő munkásságával. Nos, keresve sem találhattam volna erre jobb alanyt, mint A nagy zsákmány.
Fogalmam sincs, hogy ebben a sztoriban melyik szerzőnek mekkora része van - lévén, hogy annyira egyben van az egész, hogy egyáltalán nem érzékelhető a két különböző író stílusa -, de őszintén szólva nem is érdekel, engem így ahogy van, megvettek kilóra! Az egész történet dinamikus, állandóan történik valami. Rengeteg helyszínt bejárunk, gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájakon barangolunk, és ami még ennél is fontosabb, nem csak átfutunk rajtuk, hanem extra érdekességeket is megtudunk róluk. Sokszor olyan információkkal leszünk gazdagabbak, amikről az iskolában egyáltalán nem hallhattunk. Na meg a földrajztanárunkat sem Nicolas Foxnak hívták...
Nick minden ízében egy vérbeli svindler, a testbeszédétől kezdve, a tettein át a mondataiig. Árad a lényéből a ravaszság, a játékosság és a szexualitás. Mindenkivel úgy játszik, ahogy a kedve tartja. Főleg Kate-tel. De további erényei közé tartozik a műveltség, amit szinte senki nem nézne ki belőle, és ezt rengetegszer képes az előnyére fordítani.
Ám nem Nick az egyetlen briliáns karakter. Kivétel nélkül minden szereplő az, legyen akár rosszfiú, esendő vagy a megtestesült jóság. Oké, ez utóbbiból mindössze egyetlenegy van, mégpedig Kate... bár nála is mozog a léc. Az a jó bennük, hogy egytől egyig húsvér emberek, és mint ilyenek, vannak hibáik. Ettől függetlenül imádtam Nickék kis svindlercsapatát, amit a legkülönfélébb figurákból verbuválták össze, és külön pluszpont, hogy mielőtt csatlakoztak volna a csapathoz, megismerhettük a háttértörténetüket, és ezáltal azt is megérthettük, milyen indokok, indulatok vezérlik őket abban, hogy egy nem teljesen legális akcióban kockára tegyék szabadságukat vagy életüket. Mindannyian más világból, más mentalitással és élettapasztalattal érkeznek, mégis kiválóan képesek együttműködni. Nekik köszönhetően számtalan vidám pillanatban lehet részünk. Olyanokra gondolok, mint az el nem ismert tehetségű, kissé fura színész káprázatos alakítása drogbáróként, vagy a nagymellű, férfifaló hölgyemény, aki több-kevesebb sikerrel bármilyen járművet elvezet, és bőven sorolhatnám tovább. Illetve van köztük egy kakukktojás, aki legnagyobb sajnálatomra megbújt a háttérben, egy igazi badass nyugdíjas, Jake (Kate apja), aki képes 16-féle módon megölni valakit egy szemöldökcsipesszel.
És persze nem lenne teljes a kép Kate nélkül. Meghaltam tőle! Kicsit Sandra Bullockra emlékeztetett a Női szervekből.
Kate a munkájának él. Számára egy glock, vagy bármilyen fegyver, bilincs, üldözés többet jelent, mint egy pasi. Olyannyira, hogy szinte abszolút nem randizik. A férfiakkal szemben visszahúzódó, és abszolút nem is igyekszik elnyerni a figyelmüket. Slamposan jár, irtózik a feszes, női ruciktól, amik többet mutatnak a kelleténél... és közben eleped Nick Foxért, még akkor is, ha ezért legszívesebben fejbe verné magát, de becsületére legyen mondva, Nick minden ostromának ellenáll. Ám ezek a szituációk iszonyatosan viccesek! Kate és Nick között sziporkázó test- és/vagy párbeszédek zajlanak le. Izzik köztük a levegő, és soha nem lehet eldönteni, hogy éppen megölni akarják egymást, vagy hanyatt dönteni. 
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, csajoknak és pasiknak egyaránt, ha szeretnétek egy igazán vicces, kalandos és izgalmas történetet olvasni. A humorforrás garantált, hisz egy ősi ellentétben álló párosnak kell együtt működnie, átlépve saját korlátaikat. Míg egyikőjüknek meg kell tanulnia, miként szegje meg a törvényt, másikuknak fel kell adnia valódi önmagát és a jó oldalra állni.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Nick, Kate, Willie, Jake
Kedvenc jelenet: Boyd drogbárós alakítása, a kemény tobleronés jelenet
Negatívum: hol a második rész???
Borító: 5/5




Helyszínek



Athosz-hegy

"Ott található a világ legrégebbi szerzetesi közössége, amelynek múltja legalább az időszámításunk szerinti hetedik századig nyúlik vissza. (...) Elméletileg Görögország része, valójában viszont autonóm köztársaság, ahol buzgó, szakállas szerzetesek és remeték élnek többévszázados erődszerű kolostorokban, ősi kunyhókban vagy éppen barlangokban."



Cape Girerdeau

"(...)Kate rákeresett a Google-ön Cape Girardeau-ra, és megtudta, hogy egy nagyobbacska város a semmi közepén, félúton St. Louis és Memphis között, a Mississippi partján. Híres volt a törvényszéke dombtetőn emelkedő, festői szépségű, régi épületéről, az árvíz ellen emelt falait díszítő freskókról, illetve arról, hogy ez volt a konzervatív rádiós műsorvezető, Rush Limbaugh szülőhelye."



Fassbender & Rausch Schokoladen Café

"(...) eltalált a Fassbender & Rausch Schokoladen Caféba a Gendarmenmarkton,  egy tizennyolcadik századi piactéren, amelynek mindkét szélén gazdagon díszített katedrálisok álltak. A Fassbender & Rausch, Berlin legrégebbi és leghíresebb csokoládézója egy Gendarmenmarktra néző saroképület két alsószintjét foglalta el. Az egyik kirakatban a Reichstag hatalmas csokoládészobra állt (...).



Tanjung Benoa-félsziget, Bali

"A félsziget, ami egykor rozzant halászfalvak otthona volt, mostanra közkedvelt turistacélpont lett, ahol luxusszállodák használták ki a szélben lengedező pálmafák, a hófehér tengerpart, az égszínkék víz és a lélegzetelállító kilátás vonzerejét."






Nyereményjáték


A nagy zsákmányban több olyan svindliről is olvashatunk, ahol Fox értékes műkincseket lovasít meg elképesztő technikával. Amíg Fox a regényben teszi mindezt, addig a valóságban léteztek/léteznek olyan tolvajok, akik felbecsülhetetlen kincseket loptak már el különböző múzeumoktól, magángyűjtőktől vagy tulajdonosoktól.

A te feladatod az lesz, hogy segítsd az FBI-t abban, hogy a hiányzó részleteket kitöltöd a nyomozási aktában. Segítségül az aktában találsz egy-két infót az eltűnt tárgyról, ám mindegyik aktából egy-egy fontos adat hiányzik. Ezeket írd be a Rafflecopter dobozba, így neked is esélyed lesz megnyerni a 3 db könyv egyikét a Maxim Kiadótól. Nyomozásra fel!



FBI akta iktatási száma: 01234567-06
A műtárgy eltűnési ideje: 2011
Az ellopott tárgy értéke: nincs adat
Eltűnés helye: hamburgi múzeum
Kié volt az eltűnt koponya? __________________?
Az ügy állapota: valaha élt leghíresebb német kalóz feltételezett koponyája az eltűnt tárgy. A legendás hírű német kalóz, a Vitális Testvérek vezetője, aki bandájával jó pár évig rettegésben tartotta a Balti- és Északi-tengert. A szöggel átütött koponya hosszú évek óta a hamburgi Történeti Múzeum kiállításán volt látható, eltűnését január 9-én észlelték. Az intézmény szerint a fej a "vörös kalózé" lehetett, akit 1401-ben végeztek ki bandájának tagjaival egyetemben.




Nézzetek be a többi állomásra is

10/03 Zakkant olvas - Gasztrotúra
10/05 Book Heaven
10/09 Insane Life
10/11 Kelly & Lupi olvas - Hangulatteremtő
10/13 Dreamworld - Helyszínek
10/15 Nem harap a...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése