2015. február 21., szombat

Patrick J. Morrison - A Holló hatalmában



A Főnix Könyvműhely sorra jelenteti meg az izgalmas, letehetetlen ifjúsági regényeit a fiatal olvasók nagy örömére. 
A Blogturné Klub három bloggere most Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában című regényét mutatja be, mely a Nostradamus Levelei sorozat első része. Érdemes követni a bejegyzéseket, szokás szerint a turné végén egy példányt kisorsolunk az akciókban és talányokban bővelkedő történetből - azok közül, akik mindhárom állomás kérdésre jó választ adnak.


Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában

Kiadó: Főnix Könyvműhely
ISBN: 9789637051609
Oldalszám: 200 oldal

Fülszöveg:
2025-ben egy rejtélyes vihar hatására örökre megváltozik a világ.
Miután a kilenc éves, különleges képességekkel megáldott Noszter Ádám szüleit elragadja egy megmagyarázhatatlan fényjelenség, a fiút csupán egyetlen cél vezérli, megtalálni őket mindenáron. Ám sorsa látszólag másra szánja őt: két évvel szerettei elvesztése után tagja lesz egy tíz-tizenkét éves gyerekekből álló csapatnak, akik az időben utazva egy középkori látnok, Nostradamus útmutatásait követik, és az emberiség jövőjének megvédéséért harcolnak egy nagyhatalmú titkos társaság ellen.
Első küldetésként Ádám vállalja, hogy visszamegy 1844-be, és segít megóvni a híres író-költő, Edgar Allan Poe ellopott levelét a Holló Szövetségétől. Hamarosan azonban kiderül, ellenségei már tudnak érkezéséről…
A Nostradamus Levelei sorozat nyitó darabja hajmeresztő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül repíti olvasóit a végkifejlet felé, számtalan sejtelmes titokról lebbentve fel a fátylat, miközben a színfalak mögött természetfeletti erők ádáz küzdelme dönti el a világ sorsát.
Képzeld azt, hogy tizenegy éves időutazó vagy, és rajtad múlik az emberiség jövője!
Ha nem adod fel, győzhetsz, ám ha veszítesz, örökre a Holló hatalmába kerülsz!

Saját véleményem: 
2022. december 26. estéje ugyanolyannak indul, mint az összes többi. A Noszter család is békésen teszi a dolgát, amikor egyszerre hirtelen látomás tör Ádámra és apukájára, mely egy perceken belül bekövetkező Megavihar pusztításának képét vetíti előre számukra. 
A háromtagú család mindent hátrahagyva elindul, hogy menedéket találjon magának, ám próbálkozásuk kudarcba fullad. A vihar kellős közepébe csöppenve kénytelenek szembenézni sorsukkal: a vadul tomboló szélvihar, mint sok mást, úgy a tízéves Ádám szüleit is elragadja. Az árván maradt Ádám ezek után kitanulja az utcai élet minden csínját-bínját. Elsőosztályú tolvaj válik belőle.
Néhány évvel később, újabb betörést készül végrehajtani, némi csoki és élelem reményében, csakhogy mutatványa nem várt fordulatot vesz. A házban egy egész seregnyi fiatallal akad össze, akik eleinte üldözik, s lőnek rá, majd elkapják, őrizetbe veszik. Noha a fiúnak sikerül meglógnia tőlük, némi kálvária után mégis visszakerül menedékükre, ahol megdöbbentő dolgokkal szembesül. Kiderül, hogy a gyerekek, hozzá hasonlóan egytől-egyig időutazók, akik Nostradamus jóslatai alapján próbálják megakadályozni, hogy a világ elpusztuljon. Ráadásul mindannyian az ő érkezésére vártak.
Ádámnak fontos küldetést kell végrehajtania: vissza kell utaznia 1844-be, hogy segítsen a híres költőnek, Edgar Allan Poe-nak megszerezni egy levelet.

A könyvre elsőként a sorozat címe, majd később a fülszöveg miatt figyeltem fel. Nostradamus és Edgar Allan Poe neve egy történetben, hát valljuk be, elég nagy húzóerő. Mind a ketten olyan személyek, akik így vagy úgy, de felcsigázzák az embereket. Nem véletlen, hogy annyi film és regény nyúlt már hozzájuk, mint - csúnya szóval élve - alapanyaghoz, ám arról elképzelésem sem volt, miként férhetnek meg egy sztorin belül. És mégis lehetséges.
A Holló hatalmában-nal viszont bajban vagyok. Olvasás közben végig vegyes érzések keringtek bennem. Az alapsztori rettentően tetszett, de a kivitelezése már kevésbé. Szerintem egy ilyen remek kis anyagból sokkal, de sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni.
Adott volt egy Megavihar, ami lerombolta Budapestet, sőt szinte az egész világot. Majdhogynem teljesen megszűnt az áramszolgáltatás, és a modernkori embereknek vissza kellett térniük egy korábbi időszak életstílusához az anyagtakarékosság miatt. Ennek az eredménye pedig egy jó kis steampunkos háttérvilág lett, ahol a kütyük és a gőzgépek vették át az uralmat, kiegészülve a millenniumi korokat idéző közlekedési eszközökkel (fiákerekkel). Eddig számomra teljesen rendben volt minden. Odáig vagyok a steampunkért, a fémes, ködös hangulatáért, amely egyszerre modern és régi. De az, hogy ehhez még hozzájöttek mindenféle hipermodern közlekedési eszközök, fegyverek, mutánsok, stb., nekem már túl sok volt. Vagy lézerfegyverek és szuperhős ruhák legyenek, vagy steampunkosak. A kettő együtt kissé kaotikus, hát még akkor, ha mindenféle természetfeletti lények is párosulnak hozzájuk.
Az az érzésem volt, mintha a szerző fogott volna mindent, ami az eszébe jutott, majd bedobálta őket egy turmixba és tálalta. Az viszont már egyéni ízlés kérdése, hogy kinek csúszik mindez egyszerre, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. 
A könyv egyébként két részre tagolódik és mind a kettőben pörögnek az események, sosincs megállás.
Az elsőben a (2025-ös) jelenben vagyunk, ahol megismerjük Ádámnak azt az énjét, amit az árvaság hozott ki belőle, valamint végigkövetjük az utat, miként kerül az időutazók közé, és szembesül azzal, hogy voltaképpen ő is közéjük tartozik, miközben a mozgatórugója kezdetektől ugyanaz: megtalálni a szüleit.

A Menedékhelyen élő fiatalok és vezetők érdekes karaktereknek tűntek, kicsit sajnáltam, hogy nem kaptam belőlük többet, főleg Lillából és Mr. Gatsby-ből (igen, az a Gatsby). Illetve hát voltaképpen az egész megalakulásukra, történetükre kíváncsi lettem volna, mert csak nagyon célirányosan jöttek az infók, és azok is leginkább olyanok voltak, amik Ádám küldetéséhez kapcsolódtak. Rengeteg kérdés maradt bennem: miért csak a magyarok? egészen pontosan hogyan is működik ez az időutazósdi? hogy változhat meg valami a múltban most, ami egyszer már megtörtént, de most mégsem? Tudom, tudom, ne kukacoskodjak, de az időutazás témája igazán összetett és bonyolult. És az, hogy az író részletesen megmagyarázva kitért egy-két - szerintem jelentéktelenebb - momentumra, még több kérdést vetett fel. Néha jobb, ha bizonyos dolgokat meghagyunk a fantáziának, mintha megpróbáljuk megmagyarázni a majdhogynem lehetetlent.
A Nostradamus versikék viszont telitalálatok. Nagyon ötletes megoldásnak tartom, hogy a híres látnok képességét, és valóban létező 4 soros versikéit átalakítva, történetre szabva alkalmazta Patrick J. Morrison. És ezzel tulajdonképpel minden zökkenő nélkül be is tudta vonni Poe-t.
A könyv második részében ugyanis az időutazás és a Poe-küldetés kerül előtérbe. Ádám egy rettentő gyors - és összecsapott - felkészítés után az 1844-es év Baltimore-jában találja magát, ahol rengeteg kaland és csavar vár rá.
A korleírás tökéletes, jól átjön a 19. század sejtelmes, misztikus és veszélyekkel teli világának hangulata. Már-már maga előtt látja az olvasó az embereket, a gőzös hajókat, a macskaköves utcákat, a tilosban mulatozó, ópiumozó embereket, stb.
És tulajdonképpen a kalandok is izgalmasak, amikbe Ádám keveredik. Ügyes, talpraesett, csavaros eszű fiú módjára jól kivágja magát egy-egy szituációból. Számomra sokkal jobban is tetszett az emberi ereje. Addig, amíg újra be nem kúszott a szuperhősös, szuperképességes rész. De miután a srác átváltott Mission Impossible Tom Cruise-módba, bevallom, elvesztettem az érdeklődésemet. Megintcsak sok volt az a mutatvány, ahogy megpróbálta teljesíteni a küldetését. És az, hogy az ellenségei leálltak vele, és betanult szerepként, szinte már-már kötelezően bevallották minden mozgatórugójukat és titkukat... Ilyen nincs. Egy gonosz, ha ki akar nyírni, nem fogja nekem előtte elmesélni az élettörténetét.
Összességében tehát úgy gondolom, hogy A Holló hatalmában egy jó alappal rendelkező, érdekes témákra épülő történet, mely itt-ott vérzik. A borító hátulján lévő 9 éves korhatárral ellenben én azt mondanám, hogy 12 éves kortól ajánlom. Nem a brutalitása vagy hasonlók miatt, inkább azért, mert sok benne az olyan történelmi, vagy technikai magyarázat, ami egy 9 évest nem fog lekötni, mint ahogyan a sok monológ sem. De a kaland és rejtélykedvelő nagyobb fiúk, lányok már minden gond nélkül élvezhetik. Pörgős, izgalmas, hangulatos kis történet, ami a hibái ellenére bizony tartogat váratlan fordulatokat.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Baltazár, Mr. Gatsby, Lilla
Kedvenc jelenet: inasos rész
Negatívum: stílusok keveredése, Ádám kiképzése, a Levéltáros magyarázata, vízköpők
Borító: 5/4




Nostradamus


Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus, (Saint Rémy, Franciaország, 1503. december 14. – Salon, Franciaország, 1566. július 2.) a francia reneszánsz neves alakja; IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós, látnok, gyógyszerész. Kortársai körében nemcsak pestisdoktorként, hanem látnokként is ismert volt, utóbbi tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák (más néven (A) Centuriák) c. könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint ugyanis teljesültek, illetve teljesülnek.
Az utókor által Nostradamusról kialakított vélemények széles skálán mozognak.
Bár sok jóslat értelmezésében eltérnek, de általában egyetértenek abban, hogy megjósolta a francia forradalmat, Napóleon és Hitler fellépését; mindkét világháborút, ezen kívül többnyire olyan események előremondásában is egyetértenek, mint a német V1 szárnyas robotbomba felfedezése, a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadások, avagy Louis Pasteur működése. Ezen művekre szintén jellemző, hogy a legtöbb ilyen könyv nagyjából egybehangzóan állítja, hogy Nostradamus megjósolta az adott könyv megjelenésének idején történt fontosabb aktuális eseményeket, mint például a holdraszállást, Diana hercegnő halálát, a Challenger-katasztrófát.


Anekdotái:
A róla szóló irodalom gyakran idézi egy olyan jóslatát, mely szerint, egyszer amikor Itáliában találkozott egy szerzetessel, letérdelt előtte és Őszentségének szólította. Kb. 45 évvel később a szerzetest V. Szixtusz néven pápává választották. Az ilyesfajta anekdoták hitelessége sokszor kérdéses, esetenként Nostradamus halála utáni hamisítványoknak bizonyulnak. Fennmaradtak azonban olyan jóslatai is, melyeknek van írásos bizonyítéka; például asszisztense, Chavigny jegyezte fel a Nostradamus saját haláláról adott jóslatot is; amikor a halála előtti este Chavigny elbúcsúzott tőle, Nostradamus azt mondta: „Nem fog látni életben hajnalkor.”

Levelei:
Jóskönyve előszavában fiához, Caesarhoz írt levelében általános, pesszimista jellegű rövid jövendölést fogalmazott meg a világ sorsáról (Isten irgalma egy ideig nem fog kiáradni, Fiam, amíg jóslataim többsége be nem teljesedik. Ezek beteljesednek a nagy forradalom megvalósulása által. Többszörös sötét viharban szétzúzom és széttöröm őket, nem kegyelmezek, mondja az Úr.).
Fontosabbak azonban azok a megjegyzései, melyek a könyve egyik kiadását kísérő levélben küldött II. Henrik francia uralkodónak, ezek segítenek versei értelmezésében. Ebben a levélben a jóslatokhoz, jósversekhez vezető és a könyve összeállításában alkalmazott munkamódszeréről is írt.

Próféciái:
A próféciák, mely mű az idők során több, egyre bővülő kiadást ért meg, négysoros (ritkábban hatsoros) versekből áll, ezek a jósversek, melyeket Nostradamus százas csoportokba, centuriákra osztott. Néha emiatt magát a könyvet is (A) Centuriáknak nevezik. A centuriák mellett a könyv egyéb, nem jóslat célzatú verseket is tartalmaz (ezek általában nem négy, hanem hat sorosak).
Nostradamus látomásai már több éve tartottak, míg arra kezdett gondolni, hogy ezek mások számára is fontosak lehetnek.
A könyv több, egyre bővülő kiadást ért meg. Első kiadása 1555-ben jelent meg Lyonban (ennek minden példánya elkallódott); a második 1557-ben jelent meg, és mint erről a próféciák címlapja értesít, az elsőhöz képest 300 új verset tartalmaz. Nostradamus a II. kiadás megjelenése után sem fejezte be a versek írását, 1558-ra még további háromszáz verset írt (VIII.-X. centuria). Ezeket az (egy évvel később meghalt) II. Henrik királynak szóló ajánlással látta el és neki elküldte; de életében nem jelentek meg. Posztumusz kiadás formájában, melyet Nostradamus rokonai és Chavigny állították össze, 1568-ban jelentek meg, Benoit Rigaud nyomdájában.

Nostradamus és Magyarország
Nostradamus élete végén, öregen és betegen kapta a megrendelést egy magyar főembertől, hogy írjon próféciákat Magyarországról. Ez a „nagyhírű és vitéz” nemzet fia háromezer ezüstöt fizetett Nostradamusnak ezért a munkáért, s a megrendelő személyében a 99. vers alapján gróf Zrínyi Miklósra ismerünk, a szigetvári hősre, aki valóban három hónappal élte túl a jóslatok szerzőjét, s 1566. szeptember 8-án halt hősi halált. Mint a vers megjósolja, a „pogány” török még valóban százhúsz évig uralja Magyarországot, és Zrínyi Miklós valóban két nép, a magyar és a horvát közös hőse.




Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy fontos szereplő betűit rejtettük el, melyeket helyes sorrendbe rakva kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok szerencsét a kis nyomozóknak!!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re!


Akit ki kell találnotok:
Az Asylum bolygón lévő Menedékhely vezetője.




Nézzetek be a többi állomásra is

02/17 Kelly Lupi olvas - Steampunk hangulat
02/19 Bibliotheca Fummie - Edgar Allan Poe
02/21 Dreamworld - Nostradamus

2 megjegyzés: