2015. október 15., csütörtök

Arwen Dayton - Seeker



A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Arwen Elys Dayton: Seeker című regénye, a Klánok háborúja trilógia első része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt a Keserők világát. Vegyünk együtt részt az athame megszerzésének harcában, mely téren és időn át tart. A út rögös lesz, telve bonyodalmakkal, árulással és bizalmatlansággal, de azt azért megígérhetjük, hogy utazásokból, harcosokból, fegyverekből, lidércekből, szerelemből és szeretetből nem lesz hiány.

A kalandos út első napjára 2015. október 12-én kerül sor, majd ezt követően még két másik blogger segítségével ismerhetitek meg a Keresők világának legszebb helyszíneit és modern illetve régi korok furcsa egyvelegét. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Seeker című könyvből. 


Arwen Dayton: Seeker

Kiadó: Libri
ISBN: 9789633106099
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Markwarth Zsófia

Fülszöveg:
Azon az éjszakán, amikor Quin Kincaid felesküszik Keresőnek, új történet kezdődik a számára. Már nem kislány többé, mesterei jól felkészítették, hogy kiálljon minden próbát, harcoljon a becsületért és az igazságért a sötétség ellen. Két életre szóló barátja, Shinobu és John is megértek a próbákra. Az egyikük reménytelenül szerelmes a lányba, a másik titokban találkozgat vele.
Az eskü éjszakáján azonban minden rosszul sül el Quin számára A családja becsapja, a szerelme elárulja, és még az is kiderül, hogy a Keresők nem az ártatlanok és gyengék védelmezői, hanem kegyetlen bérgyilkosok.
Quin története téren és időn át száguld velünk a középkori Skóciából a távoli jövőbe, drogbárók, lidércek, harcosok és gyógyítók között, ahol a mindent elsöprő fegyver, az athame megszerzéséért vívott harc kezdődik. Odaát. 

Saját véleményem:
A Seekerre elsőként a káprázatosan szép borítója miatt figyeltem fel, de a kecsegtető tartalmú fülszövege volt az, ami végül megadta az utolsó lökést. Ugyanis több mint jól hangzott egy skóciai, időutazós történet, tele harcokkal, árulással és némi szerelmi drámával fűszerezve.
Szépen be is kuckóztam a takaróba, várva, hogy megérkezzek a gyönyörű skót helyszínünkre, s élvezzem a helyi klánok összecsapásait, kalandozzak és epekedjek egy kicsit főhőseink mellett/miatt. Ez az első néhány oldal során meg is valósult, ám aztán előkerültek a Star Wars fegyverek, melyeket nyomban egy léghajó is követett. Mondhatni, ekkor csöppnyit összezavarodtam, minthogy én a középkorba rendezkedtem be. Néhány perces lefagyást követően azonban még mindig úgy voltam vele, oké, ennyi simán belefér, meg tudok barátkozni a középkor és a távoli jövő keveredésével. Én kis naiv... A történet előrehaladtával egyre több műfaj elemei bukkantak fel, emiatt pedig az egész regény kaotikussá vált, s olyasmit nyújtott, mellyel még soha azelőtt nem találkoztam. A Seeker a könyvek világának egzotikus ínyencsége, melyet leginkább az újdonságra nyitottaknak, kísérletezőknek ajánlok.

A történet egy picike skót faluból indul, ahol ifjú Keresőket készítenek fel majdani fontos küldetésükre. Quin, a klánvezető lánya, távoli unokatestvére Shinobu, valamint a későn csatlakozó John, aki egyben Quin szerelme is, éjt nappallá téve edzenek, hogy minél jobb harcosok, s Keresők válhassanak belőlük. Ám a lány apja egy ősi viszály miatt mindent elkövet, hogy megakadályozza John beavatását. A ceremónia előtti utolsó héten terve sikerrel jár, a fiú elhagyja a falut. Míg John visszautazik Londonba, Quin és Shinobu átesik az oly nagyon áhított szertartáson, csakhogy első küldetésük során megdöbbenve tapasztalják, hogy félrevezették őket. Hirtelen rémálommá válik minden, amire vágytak.
Mialatt ők sebeiket nyalogatják, John újult erővel, s haderővel visszatér a faluba, hogy megszerezze a Keresők szent fegyverét, az időutazás eszközét, családja athaméját. Ez a csata azonban fenekestül felforgatja hőseink életét, s új utakra tereli őket...

Mindeddig rettentő izgalmasnak tűnt számomra a regény, nagy reményeket fűztem hozzá. Hajtott a vágy és a kíváncsiság, hogy megtudjam, milyen viszály feszül John és Quin családja között, pontosan kik vagy mik azok a Keresők, milyen küldetéseik vannak, milyen borzalommal szembesültek Quinék az első alkalommal, egész pontosan milyen szerepet töltenek be a Keresőket felügyelő lidércek, és az is érdekelt, miként dolgozza fel a szerelmespár azt, hogy John rátámadt kedvese családjára, és kis híján végzett vele és az anyjával. Még ha nem is szándékosan.
Tehát tele voltam kérdőjelekkel. Arról nem is beszélve, hogy epekedve vártam az időutazást, a piramisokat, a skót kastélyokat, csupa olyasmit, amit a fülszöveg, vagy az ajánlók ígértek. Az igazság viszont az, hogy bár egy-két dologra megkaptam a választ, de az igazán fontosakra nem. A Keresők mibenlétéről például továbbra is annyit tudok, mint te, aki ezeket a sorokat olvasod. Halványlila gőzöm nincs róla, kik/mik ők, mire születtek eredetileg, hogy lettek olyanok, amilyenek, és az az amilyen pontosan mit is takar? Mit csinálnak egy-egy portyán az értelemszerű öldöklésen túl? És még sorolhatnám. Emiatt mérges vagyok az írónőre, mert úgy vélem, az olvasó megérdemli, hogy egy új világ kulcsfontosságú dolgáról, ha nem is mindent, de valamicskét megtudjon.

Ami viszont tetszett, az a több szálon haladó cselekmény. Az, hogy a négy főbb karakter váltakozó szemszögéből követhettük az eseményeket, sokkal átfogóbb képet nyújtott, és egy ilyen kaliberű sztori esetében ez óriási előny. Főként úgy, hogy négyen négyfelé szóródtak.
A faluban történtek után Quin és Shinobu Hong Kongban talált új otthonra, ám míg a lány önként választott amnéziájában, és így nyert édes tudatlanságban töltötte az időközben eltelt évet, addig Shinobu, az őt érő tragédiák végett drogfüggő hajléktanná lényegült. Tulajdonképpen a maguk módján mind a ketten kizárták azt a sok szenvedést, mocskot, amit átéltek, de bevallom, egyikük sem lopta be magát a szívembe, Shinobu-tól a hideg rázott, valahányszor felbukkant, Quint pedig néha beállítottam volna a hideg zuhany alá. Mindazonáltal a vérségi kapcsolat ellenére kibontakozó szerelmi szál, és a más és más nézőpontból bemutatott hong kongi élet, az, hogy milyenné váltak, érdekes színezetet adott a történetnek.

Velük ellentétben John és a Fiatal Lidérc óriási kedvencemmé vált. Számomra ők voltak azok, akik tényleg életben tartották ezt a könyvet; vágyaikkal, terveikkel, ambícióikkal teljesen beleillettek a világba, és folyamatosan lendítették előre az eseményeket. Saját kis történeteik, életútjuk rettentő izgalmas, rejtélyes, s egyben tragikus volt. Alig vártam, hogy az ő fejezeteikhez érjek, és újabb titokról rántsam le (általuk) a leplet. 
Johntól az élet, és az emberek sok mindent és mindenkit elvettek, ezáltal viszont jóval nagyobb titkok tudójává is vált, olyanokévá, melyek meghatározó szerepet töltöttek és töltenek be a klánok és Keresők közti harcokban.
A figurákról azonban általánosságban elmondható, hogy egyikük sem csak jó vagy csak rossz. Emberiek. Tele hibákkal, bűnökkel, erényekkel és erősségekkel. Quin, Shinobu, John és Maud, a Fiatal Lidérc esetében nincs olyan, hogy főgonosz - bármennyire is próbálja mindenki Johnra húzni ezt a skatulyát.

Ami magát a cselekményt illeti, az iszonyatosan pörgős. Soha nincs megállás, mindig menekülünk, keresünk, kutatunk. Kiváltképp miután mind a négy szál egybefonódik. Míg John tűvé teszi a világot családja athaméja után kutatva, addig Quin menekül minden és mindenki elől, majd amikor rájön, hogy ez lehetetlen, akkor új szövetségre lépve unokatestvérével, védelmezi a kis fegyvert, macska-egér játékba kezdve Johnnal.

Mindent egybevetve a Seeker egy kaotikus, több száz oldalas prológus, mely számtalan műfaj elemeit ötvözi. A vadregényes skót táj, és az azt övező középkori hangulat mellett van itt szmogos nagyváros Hong Kong képében, ahol virágzanak a bordélyok, a drogbárok, ugyanakkor az emberek még tisztelik az ősi, spirituális gyógyítást, valamint a steampunk stílusú gőzgépeket felvonultató komor London, ahol óriási léghajók cirkálnak. De fegyverek és öltözködés tekintetében is éppily' széles skálán mozgunk. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a kaotikus történeteket családról, árulásról, becsületről, ígéretek betartásáról, sok-sok harccal és csavaros szerelmi szállal.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: John és Maud
Kedvenc jelenet: John és Maud fejezetei
Negatívum: a kaotikusság és a válaszok hiánya
Borító: 5/5




Fegyver illusztrációk


Ostorkard

Athame

Pusztító




Nyereményjáték


Az athame megszerzése utáni harcban nagy jelentőséggel bírnak a koordináták és a családi jelképek. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő képek alapján kitaláljátok az állatok nevét, melyek egy-egy család jelképei, illetve a megadott koordináták alapján határozzátok meg, hogy mely három városra gondoltunk a regény helyszínei közül. Tehát egy állat nevét és egy város nevét kell minden állomáson meghatározni, a megoldást pedig beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Kalandra fel!
Ha kitaláltátok mind a három állatot, és megtaláltátok a három várost, esélyetek nyílik megnyerni a Libri kiadó által felajánlott Seeker regény három példányának egyikét
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Mai állat & koordináta:
Koordináta: é. sz. 55° 56′ 58″, ny. h. 3° 09′ 37″



 


Nézzetek be a többi állomásra is

10/12 Könyvszeretet - Fegyverekről
10/13 Deszy könyvajánlója
10/15 Dreamworld -Fegyver illusztrációk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése