2015. október 22., csütörtök

Jandy Nelson - Neked adom a Napot



A Libri Könyvkiadó jelentette meg a napokban Jandy Nelson: Neked adom a Napot című könyvét, mely hatalmas sikerű ifjúsági regény szerte a világon, idén megnyerte többek között a Printz díjat is. A könyv olyannyira várós a bloggerek körében, hogy a Blogturné Klub tagjai közül tíz blogger is részt vesz a regény bemutatásában. 
Érdemes velünk tartanotok, a kiadó felajánlásában megnyerhetitek a könyv három példányát, ehhez a játék helyes megfejtése és némi szerencse szükségeltetik. 


Jandy Nelson: Neked adom a Napot

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633103180
Oldalszám: 428 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Saját véleményem:
Egyik nap, amikor a várható újdonságok között nézelődtem, ráakadtam a Neked adom a Napotra. Nem a borító, sőt még csak nem is a fülszöveg volt az, ami miatt felfigyeltem rá, hanem a szerző neve. Hallottam már róla, és régóta munkált bennem a kíváncsiság, hogy kiderítsem, mit és hogyan ír; ez a kötet pedig tökéletes tesztalanynak ígérkezett. A fülszöveg kecsegtetően hangzott, rangos díjjal jutalmazták, ráadásul körülöttem mindenki ódákat zengett róla.
Konkrét elvárásaim nem voltak vele szemben - egyet leszámítva. Tisztában voltam vele, Jandy Nelson egy korábbi műve hol és milyen sorozatban jelent meg hazánkban egy másik kiadó gondozásában, így valami könnyedebb YA-ra számítottam.
Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. A Neked adom a Napot nem egy szokványos, üdítő limonádé, annál sokkal komolyabb, melankolikusabb, művészibb. Igazi ritkaság a sablonok világában.

„Meg kell látnunk a csodákat ahhoz, hogy csodák létezhessenek.”

Minekután rengeteg ismerősöm szuperlatívuszokban méltatta, nagy reményekkel vágtam bele. Vártam, hogy hozzájuk hasonlóan már az első oldalak magukba szippantanak, elvarázsolnak és rabul ejtenek. Csakhogy nem ez történt. Eltelt 10-20-30-40-50 oldal és semmi. Értettem, láttam, mit szeretnek benne, de számomra túl művészi, túl egyedi volt. Idő kellett mire egy steril szobából otthonommá vált. Válaszokra, miértekre, okokra, s érzelmekre volt szükségem ahhoz, hogy életre kelljenek előttem a karakterek és a tartalom.
Éreznem, látnom, tapasztalnom kellett az ikrek közötti mély-szoros testvéri köteléket, a bennük buzgó szenvedélyt, a művészet iránti szeretetüket vagy éppen ódzkodásukat.
Eleinte mindössze négy embert - Noah-t, Jude-ot, és a szüleiket - láttam, akikről leírták milyen viszonyban állnak egymással, de ez kb. olyan kaliberű infó volt, mint az, hogy kék az ég és zöld a fű.
Ahhoz, hogy megmozduljon bennem valami, el kellett távolodniuk egymástól.

A történet felépítése - mint ahogy maga a regény - nem túl szokványos. A két nézőpontkarakter nem azonos, hanem különböző idősíkokban mozogva váltja egymást.
Egyik szálon ott van a 13-14 éves Noah, aki az egész világot művészien szemléli. Fejben is fest, képcímeket ad egy-egy számára megkapó pillanatnak-jelenetnek. Lételeme a rajzolás, festés. Minden vágya, hogy ilyen  irányú középiskolába járhasson, melyben édesanyja gőzerővel támogatja is.
Noah emellett azonban folyamatosan menekül a világtól, az emberektől, beleértve apját is, ugyanis érzi-tudja magáról, hogy saját neméhez vonzódik. Nem érdeklik a tipikus fiús dolgok, ő másban leli örömét. Anyján kívül egyetlen személy van, akiben feltétel nélkül megbízik, az ikernővére, Jude. Szinte egyszerre lélegeznek, éreznek; kitalálják egymás gondolatait. Igazi véd és dacszövetséget alkotnak

A másik szálon pedig a 16 éves Jude válik narrátorrá, aki egykori életvidám, nyitott, pörgős, bulizós-pasizós, nem annyira művészi beállítottságú lányból zárkózott, művészeti sulis tinivé alakul, tele problémákkal.
Ráadásul kiderül, hogy Jude-hoz hasonlóan Noah is 180 fokos változáson ment keresztül - mintha szerepet cseréltek volna -, és olyannyira eltávolodtak egymástól, hogy szinte már nem is beszélnek.

A Neked adom a Napotban amellett, hogy számos érdekes, kényes, vagy éppen aktuális témát feszeget (másság, gyász, homoszexualitás, spiritualitás, család, barátság, stb.), egyértelműen a testvéri kapcsolaté a főszerep.
Gyönyörű történet két testvérről, s a köztük feszülő eltéphetetlen kötelékről, melyet ugyan megrezegtethetnek a titkok, sérelmek, félreértések, de végleg el nem szakíthatják. Nincs testvérem, de Jandy Nelson megmutatta,milyen érzés lehet. Leírhatatlan.

Nagyon tetszett, ahogyan az eltérő idősíkon játszódó fejezetek pontról-pontra közelítettek egymás felé, s bemutatták az egykori és jelenlegi Jude-ot és Noah-t, valamint a közéjük ékelődő dolgokat. Egyetlen pillanat elég ahhoz, hogy egy egész életet megváltoztasson.
Ám az ikrek viszonya mellett az írónő egy kis romantikát is csempészett történetébe, ami mind a két esetben fenemód fantasztikus. Az egész sztorit övező művészetről már nem is beszélve. Ó, és a hétköznapi megközelítésű spiritualizmust említettem már? Na, ugye! Rengeteg elemből tevődik össze ez a semmihez nem fogható, egyedi hangvételű, elgondolkodtató regény. Nem mondom, hogy instant szerelem alakult ki köztünk, de mindenképp gazdagabb lettem általa.

Leginkább azoknak ajánlom, akik unják a sablonokat, és valami tényleg egyedire, különlegesre vágynak - olyan történetre, amin nem lehet végigrohanni, meg kell élni, emészteni. Ez nem egy tucatkönyv. Ez az élet szavakkal lefestve. Rólunk, emberekről.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Noah, Jude, Oscar, Brian
Kedvenc jelenet: az ikrek kapcsolata
Negatívum: számomra olykor egy csöppent túl művészi volt
Borító: 5/4




Borítók





 



Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy művészeti alkotás képével találkozhattok, ezek mind szerepelnek a könyvben, illetve az alkotójuk. Nincs más dolgotok, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a képen látható alkotások készítőjének a nevét. Tehát a festőkre illetve szobrászokra vagyunk kíváncsiak!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/06 Kelly és Lupi olvas
10/08 Media Addict
10/10 Könyvszeretet
10/12 Szembetűnő
10/14 Always Love a Wild Book
10/16 Deszy könyvajánlója
10/18 Letehetetlen
10/20 Angelika blogja
10/22 Dreamworld
10/24 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése