2015. október 17., szombat

Lauren Morrill - Vakrandi a végzettel



A Móra Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere egy olyan londoni utazásra invitál benneteket, mely során nyugodtan elhajíthatjátok az útikönyveiteket, és rábízhatjátok magatokat pimasz idegenvezetőnkre, Jasonre. Kalandból és romantikából garantáltan nem lesz hiány!

2015. október 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel

Kiadó: Móra Kiadó
ISBN: 9789634150244
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva

Fülszöveg:
Julia semmit nem bíz a véletlenre, köszöni szépen. Pláne nem egy tanulmányi kirándulást Londonba, ami a hozzá hasonló Shakespeare-rajongóknak az ígéret földje!Csakhogy a kiszámítható terveknek lőttek, amikor idegesítő osztálytársával, a szabályokat hírből sem ismerő Jasonnel kerül párba az út idejére. Már első este egy vad buliban találják magukat, és másnap Julia flörtölős SMS-eket kap egy ismeretlen számról! A lány persze kíváncsi a rejtélyes imádóra, ezért alkut köt az ördöggel (izé… Jasonnel), aki segít kideríteni, ki küldi az üzeneteket, ha Julia hajlandó végre lazítani egy kicsit. A kalandos hajsza során a lány sok mindent megtanul, ami nem szerepel (kismillió) útikönyvében − például hogy semmi nem lepi meg annyira az embert, mint az igaz szerelem.

Saját véleményem:
Ha valaki megkérdezné tőlem, mi keltette fel a figyelmemet ebben a könyvben és miért éreztem úgy, hogy nekem ezt mindenképpen olvasnom kell, határozottan azt felelném: London. 
Régóta vonz a hangulata, a minden pólusában jelenlévő történelem (imádom a törit!), a gyönyörű épületek, és még sokáig sorolhatnám. Emiatt azonban több mint valószínű, hogy Juliához hasonlóan útikönyvekkel, vagy kinyomtatott tervekkel érkeznék, melyeknek minden pontját egy-egy turisták által közkedvelt helyszín alkotná. Mindezt csak azért írom le, mert itt úszik be a képbe a második ok, ami miatt erős késztetést éreztem a Vakrandi a végzettel olvasására: Jason és az ő teljesen új szemszögből bemutatott Londonja. 
Valljuk be, történelem rajongás ide vagy oda, a kíváncsiság és a kaland ígérete éppoly kecsegtető, mint a kultúra, és hát ki ne akarna olyan dolgokat felfedezni, amik egyik prospektusban sem szerepelnek, mégis a város színfoltjait jelképezik. Az meg már csak mellékes léleksimi, ha egy helyes, pimasz, vicces, nyitott srác bújik az idegenvezető bőrébe.

Julia néhány évfolyamtársával Londonba repül tanulmányi kirándulás céljából. Az okos, minden szabályt betartó lány tengernyi útikönyvvel, s jó előre kitűzött tervekkel vág neki az útnak. Határozott elképzelése van arról, mit szeretne megnézni, mit kellene kipróbálnia, s hogy miként növelhetné tanulmányi átlagát.  Csakhogy minden álma szertefoszlik, amikor a kísérő tanár névsor szerinti párokra bontja a csoportot, azzal a céllal, hogy a pároknak mindenhova együtt kell menniük, s egyetlen pillanatra sem veszíthetik el egymást. Julia pedig pont a suli legnagyobb szoknyavadászát, Jasont kapja társául.

Bármennyire is elcsépelt a stréber jókislány és a rosszfiú összezárásának témája, ha az jól van megírva, akkor működik. És itt pontosan ez a helyzet, ugyanis nem csak a kémia működik kettejük között, hanem képesek úgy hatni a másikra, hogy abból a lehető legjobbat hozzák ki.
A történet kezdetén Julia egy szerethető, ámde tipikus stréber lány, aki minden elé a tanulást helyezi. Nem képes elengedni magát, lazítani, állandóan a jobb eredmények elérésére, valamint a szabályok betartására törekszik. Ebből kifolyólag teljesen elszeparálódik társaitól, akiknek többségéről neki is ugyanúgy megvan a véleménye, mint azoknak róla.
De minthogy mi Julia szemén és gondolatain keresztül követjük az eseményeket, mindez teljesen jogosnak tűnhet számunkra is. Egészen addig, míg Jason fel nem nyitja a lány - és az olvasó - szemét.

Jason első pillanatban egy állandóan bulizó, csajozó, nemtörődöm típusnak látszik. Szüntelenül ugratja, piszkálja Juliát. Számtalan szópárbajba és galibába keverednek mókás konfliktusaik során, amiket széles vigyorral az arcomon olvastam. Iszonyú viccesek a csipkelődéseik. Igazi tini civódás, annak minden pozitívumával együtt.
Ám a viták árnyékában sokkal több is rejlik. Lassan, majdhogynem észrevétlenül megmutatkozik Jason igazi, felszín alatti énje, továbbá Julia is rengeteg olyasmire döbben rá önmagával, a világgal, és a nézeteivel kapcsolatban, amelyek elindítanak benne egy új folyamatot.

Juliáék kalandjában fontos szerepet játszik London. Egyfelől bejárják a híres, londoni nevezetességeket, számtalan érdekességet árulva el róluk (azért ne valami száraz, unalmas dokumentumfilmszerűségre gondoljatok, mert Jason garantáltan gondoskodik arról, hogy ezek a programok ne legyenek unalmasak), megalapozva azt a bizonyos londoni hangulatot, ami semmi máshoz nem fogható.  Másrészt Julia első, Jason miatt elkövetett szabályszegésének (kiszöknek a szállodából, majd Julia berúg egy bulin és fűnek-fának megadja a számát) hála egy angliai kereső kalandjátékba keverednek.
A lányt egy Chris nevű alak meghitt sms-ekkel bombázza, melyről tudomást szerezve, Jason alázatosan felajánlja randiguru segítségét, amit kellő tapasztalat hiányában Julia kénytelen elfogadni. A srác javaslatára, és a hazugság miatt Julia nem mehet el rögtön randizni Chrisszel, ehelyett párjával, titokban a nyomába erednek, bejárva London kevésbé ismert részeit is.


Ez a kis kaland rettentő izgalmas, vicces. Minden percét élveztem! Még úgy is, hogy azt hittem, tudom ki is Chris. De az az igazság, az írónő szépen megvezetett, olyan csavart vitt a dologba, amire nem is gondoltam. Pacsi neki!

Mindent egybevetve a Vakrandi a végzettel egy nagyon fiatalos, lendületes, humoros, kissé álomszerű történet, mely tökéletes kikapcsolódást nyújt az év bármely napján. Imádtam a szereplőket, a hangulatát, a helyszíneket, a nyomozást, mindent. London és Shakespeare rajongóknak pedig egyenesen kötelező! Az egyik legjobb LOL könyv, amit eddig olvastam.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Julia, Jason, Pheobe
Kedvenc jelenet: Jason gitáros produkciója, és a múzeumi csata
Negatívum: -
Borító: 5/4




Borítók






Nyereményjáték


Mostani játékunk során egy kis angliai utazásra invitálunk Benneteket. Minden állomáson találtok egy rövid sms üzenetet Juliától, valamint egy fotókollázst, melyek együttes segítségével ki kell találnotok, mely helyszínre vagy épületre gondoltunk.
Ha mind a három feladványt megoldottátok, és a szerencse is mellétek szegődik, megnyerhetitek a Móra Kiadó által felajánlott regény egyik példányát.

Amennyiben szeretnétek még nagyobb esélyekkel indulni a fődíjért, úgy extra pontok fejében készíthettek egy képet kedvenc angliai helyszínetekről, a Vakrandi a végzettel szereplőiről, annak bármely jelenetéről, Shakespeare-ről, vagy valamely művéről. Az alkotások beküldésével egyidejűleg hozzájárultok ahhoz, hogy feltöltsük őket a Blogturné Klub facebook oldalára. (Ez a feladat opcionális, nem kötelező megcsinálni!)
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Mai sms:
Angliai utazásunk utolsó állomása - mely négy intézetet foglal magába - a művészet kedvelőinek paradicsoma, s egyben számos közismert alkotás otthona. De ha másnaposság kínoz, jobb ha máskor térsz vissza, nehogy elvakítson A csók. - J.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/12 CBooks
10/14 Kelly & Lupi olvas
10/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése