2015. október 23., péntek

Tracy Brogan - Crazy Little Thing

 

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Tracy Brogan könnyed, romantikus regénye, Egy kis őrültség címmel
A hat állomásos turné keretein belül, némi extrával kísérve megismerkedhettek a könyvvel, és játszhattok is a három nyeremény egyikéért.


Tracy Brogan: Crazy Little Thing - Egy kis őrültség

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633990278
Oldalszám: 3xx oldal
Fordító: Dobó Zsuzsanna

Fülszöveg:
Sadie Turner nem irányításmániás, csak… rendszerető. Amikor egy hűtlen házastárs romba dönti Sadie kifogástalanul tiszta világát, Sadie összecsomagolja a gyerekeit, hogy a nyári szünetet a nagynénje tóparti házában töltsék. Reméli, hogy a pihenés és feltöltődés mellet lehetősége lesz férfiaktól – minden férfitól – távol összeszedegetni élete széthullott darabjait. Azonban a hóbortos Dody nagynéninek más tervei vannak: elhatározta, hogy elintéz Sadie-nek egy kis kalandot Desmonddal, a szexi új szomszéddal.
Magas, napbarnított, izmos – és még a gyerekeivel is nagyszerűen bánik – Desmond Sadie legszörnyűbb rémálma. Biztos van valamilyen hibája – elvégre férfi – így Sadie megfogadja, hogy távol tartja magát tőle. Ám ahogy a nyári nap ragyogva halad az égen, úgy lobban lángra a vonzalom köztük és az élet, amit Sadie olyan nagyon próbál egyszerűbbé tenni, csak egyre bonyolultabb lesz… de talán pont egy kis káosz az, amire Sadie-nek szüksége van, hogy a jövőjét és a szerelemről szőtt álmait újra rendbe tegye.

Saját véleményem:
Rögtön az elején egy vallomással kezdek. Én ezt a könyvet egyáltalán nem terveztem elolvasni. Aztán az augusztusi nagy kánikulában mindennél jobban vágytam valami tipikus nyári, habkönnyű olvasmányra, és egyből a Crazy Little Thing magyar borítója ugrott be, úgyhogy úgy döntöttem - akármennyire is tartózkodtam tőle hónapokon át -, adok neki egy esélyt. És milyen jól tettem! Mondhatnám, hogy pont azt kaptam tőle, amire áhítoztam, de az csak félig lenne igaz. Sokkal többet adott.
Bármennyire is sablonosan hangzik, már az első lapok - mit lapok?! mondatok! - magukba szippantottak, és hangos nevetésre késztettek. Egyből oda is toltam a mellettem sütkérező anyunak, azzal a felkiáltással, hogy "ezt az oldalt muszáj elolvasnod!", s az ő egyre fentebb kunkorodó szája meggyőzött arról, hogy nem csak rám gyakorolt ilyen hatást Tracy Brogan (Anya azóta is azzal nyaggat, hol a könyv többi része).
Tracy Brogan regénye, a címéhez hűen egy kis őrültséget tartogat az olvasó számára. Azt a fajtát, ami egyszerre varázsol levakarhatatlan vigyort az arcodra, dobogtatja meg a szívedet, szakít ki a szürke hétköznapokból, és tesz függővé. Óceánillatú selyembe burkolja a szívedet-lelkedet. Egyébként ha ismeritek a Csábítások és csemegéket (ha nem, akkor épp itt az ideje!), akkor ez pont olyan, csak jóval kevesebb káromkodással és erotikával. De az esszencia, a humor, valamint a szereplők ugyanolyan bombasztikusak.

Történetünk főhőse egy kétgyermekes, fiatal anyuka, aki épp most esett át a válás hosszú, fájdalmas és gusztustalan procedúráján. Sikeres, sokak által ismert férje fiatalabb vizekre evezett, ám ennek ellenére, mégis mindenki Sadie-t hibáztatja, beleértve a médiát, az ismerőseit, sőt még a tulajdon anyját is. Így hát pont kapóra jön számára dilis nagynénje meghívása. Kapva kap az alkalmon, hogy az egész nyarat Dody néni csendes kis tóparti nyaralójában töltse, távol a fényűzéstől, de legfőképpen a pasiktól...
Sadie csupán egyetlen dologról feledkezik meg, a sors furcsa fintoráról, melynek köszönhetően nem csupán idős nénikéjével és két gyermekével kell együtt töltenie a perzselő hónapokat, hanem két unokatestvérével is, akik mind a ketten a másik nem képviselői. S ha mindez nem lenne elegendő, egy gyönyörű testű, már-már olimposzi istenekkel vetekedő férfi, minden reggel és este átfut a házuk előtti partszakaszon. A bohókás Dody néni, és a másságát nyíltan felvállaló unokatestvére, Fontaine pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy Sadie ne öreglányként, 80 macskával otthon ücsörögve végezze...

Az alapszituációból látszik tehát, hogy nem egy világot megváltó történet, ami egy sor újdonságot fog felsorakoztatni. Aki ilyenre vágyik, rossz helyen keresgél. Akit viszont nem zavarnak a sablonok, az egyszerűség, annak kellemes élményben lesz része. Számomra kifejezetten tetszett, hogy az írónő nem akarta regényét többnek mutatni, mint ami. Teljes mértékben reálisan kezelte, ennek következtében pedig sikerült szerethetőt és vicceset alkotnia. Leegyszerűsítve: igen, ez egy aranyos, kicsit rózsaszín, a valóságtól elrugaszkodott, humoros történet. Az erőssége a karakterekben, és a már sokat emlegetett humorban rejlik.

Amikor nálam idősebb főszereplőről olvasok, mindig bennem van egyfajta félsz, hogy talán nem fogom annyira megérteni, közel érezni magamhoz, a megélt tapasztalatok hiánya miatt. Ellenben itt ez a veszély egyáltalán nem fenyegetett, minthogy Sadie-vel és az ő kis őrültségével egyből megtaláltam a közös hangot.
Sadie E/1-es narrációja félelmetesen jó! Rettentően vicces csaj, szédületes belső monológokkal. Ráadásul különleges érzéke van a beégésre, úgy vonzza a kínos szituációkat, mint fény a bogarakat. Egyikből csöppen a másikba. Ha épp nem a gyerekeivel folytatott küzdelem miatt mosolyogtat meg, akkor ott van még Dody néni, Fontaine, az exférj, vagy az adoniszi Des.
És ha már Des... nem csupán külsejét tekintve, de emberileg is igencsak lábrogyasztó úriember. Mindamellett pasi. Nem tökéletes, vannak hibái, a sok félreértés mellett is - merthogy igen, sok-sok félreértéssel is szembe kell néznie az olvasónak. Sadie-vel viszont aranyos, helyenként igen szenvedélyes párost alkotnak. 
Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, az ő kapcsolatuk alkotja a történet vázát. Des segíti elő leginkább Sadie fejlődését; megmutatja neki - és minden nőnek -, hogy annak ellenére, hogy az expárja átverte, igenis várhat még rá boldogság. És hogy nem minden pasi szemétláda. 
Des mellett azonban van még két ember, akik szintén óriási segítséget jelentenek csalódott hölgyeményünknek.  Egyikük Dody néni, az állandóan pörgő öreglány, akinek érezhetően hiányzik néhány kereke. Bohókásságával és örök optimista, gátlásoktól mentes személyiségével igazi színfoltja ennek a regénynek. Mint ahogyan kisebbik fia, a homoszexuális Fontaine is. Fontaine anyjához hasonlóan ezer fokon ég, ugyanakkor ő az, aki bár sok hülyeségbe rángatja bele Sadie-t, ezzel párhuzamosan mégis előbbre és előbbre lökdösi. Segít neki talpra állni, célt adni az életének. 
Végül, de nem utolsósorban mindenképp kitérnék a helyszín jelentette hangulatra, mely nélkül ez az egész nem lenne az, ami. A nyár önmagában is varázslatos hónap. Felszabadítja a gátlásokat, tehermentesít. Ilyenkor mindenki könnyedebbnek, kötetlenebbnek érzi magát. Nincs ez másként itt sem. S mindehhez párosul még a csöndes kisváros, a nyaraló, valamint a tengerpartra emlékeztető, homokos tópart is, ami plusz ízt ad. Már-már érezni a víz illatát, a friss levegőt, a hűs vízcseppeket a bőrünkön, az esti családi-baráti  teraszos-partos iszogatásokból fakadó bensőséges légkört.  
Mindent egybevetve tehát a Crazy Little Thing egy egyszerű, ámde annál aranyosabb, kicsit rózsaszín, humoros, romantikus, nyári olvasmány, mely tökéletes kikapcsolódást biztosít akár a vízparton ücsörögve, akár a kanapén elnyúlva. Szerethető karakterekből, és meglepetésekből sincs hiány. Ajánlom mindenkinek, aki valami szórakoztatóra vágyik!


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Sadie, Des, Dody, Fontaine, Des húga
Kedvenc jelenet: minden tetszett, még a szóközök is
Negatívum: -
Borító: 5/4,5
Megtetszett? Rendeld meg!




Borítók






 
Nyereményjáték


A könyv egy édes kis romantikus könyv, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik.
Minden állomáson egy aranyos, romantikus vígjátékból találtok képet, valamint utalásokat. Ezek alapján kell kitalálnotok melyik filmből származik az adott képkocka. (Angol, illetve magyar címet is elfogadunk.)
(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)


"Ne félj a kudarctól, játszd végig a játékot!"




Nézzetek be a többi állomásra is

10/23 Dreamworld
10/25 Deszy könyvajánlója
10/27 Kristina blogja
10/29 Insane Life
10/31 Media Addict
11/02 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése