2016. február 9., kedd

Ferenczi Szilvia - A pormanó felbukkan



Nemrég jelent meg Ferenczi Szilvia első mesekönyve, A pormanó felbukkan. A gyönyörű illusztrációkkal ellátott műben a kis Vili és a rosszcsont kis pormanó közös kalandjairól olvashat szülő és gyermek egyaránt.
A szórakoztató mesekönyvet a Blogturné Klub hat játékos kedvű bloggere vette a kezébe. Éld át te is velünk az élményt, és ne felejts el játszani sem, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három könyvet is kisorsolunk.


Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633992432
Oldalszám: 160 oldal
Illusztrálta: Ráduly Csaba

Fülszöveg:
Éjjel Vili furcsa neszt hall a szobában, és egy meglepő lénnyel találkozik: a pormanóval.
Az új lakó a legváratlanabb helyeken bukkan fel, csámcsogva eszik az ágy alatt és tiltakozik a fürdés ellen. A kis bajkeverő Vilivel tart az iskolába, de bizony ott nyoma veszik.
Nincs mese, meg kell menteni! A kéményseprű és az ereszlakó siet a fiú segítségére.
Érdekel, hogy lehet kijutni egy porszívóból? Hogy lehet kötélugrást tartani egy kémény belsejében? Hogy lehet feltűnés nélkül felmászni egy tanár fejére?
Izgalmas kalandok, sok nevetés és kedves kis lények várják a gyerekeket ebben a vidám történetben.

Saját véleményem:
A pormanó elég viccesen bukkant fel az életemben, ugyanis amikor kiderült, hogy lesz egy ilyen mesekönyv, sikerült félreolvasnom a címét (egyébként a Blogturné Klub csapatának úgy unblock), és hát gondolhatjátok, elsőre milyen szemem lett a cím és műfaj keveréke láttán... Aztán sokáig ennyiben is maradt a dolog; egészen addig, míg meg nem láttam Ráduly Csaba tündéri illusztrációit. Belenéztem a pormanó bociszemébe és elvesztem.

Mesék tekintetében számomra nagyon fontos a vizuális ábrázolás kidolgozása. Gyönyörű Disney meséken nőttem fel, csupa bájos gyerekkönyv társaságában, ami azt eredményezte, hogy felnőttként rettentő kritikus szemmel figyelem jelenünk meséit. Igaz, hogy nem vagyok anyuka, ennek ellenére frászt tudok kapni a bugyuta figuráktól, amikben nincs semmi szép vagy értékes. Egy mesekönyv elsőként az illusztrációjával adja el magát, és ha az bukta, akkor lehet a történet bármilyen fantasztikus, az olvasó a közelébe sem fog jutni. Szimbiózisban élnek.
Szerencsére a pormanó esetében maximálisan elégedettek lehetünk a rajzokkal. Minden tekintetben tökéletesek: aranyosak, élethűek, de mégis rajzfilmszerűek, jól kidolgozottak. Egyszóval minőségi munka. (Apropó! Szeretnék egy plüss pormanót vagy kéményseprűt!)

A gyerekkorom másik hozadéka, hogy szeretem, ha egy mesekönyv nem nézi hülyének a gyereket. Vékony a réteg a lebutított stílus/sztori és a gyermeki egyszerűség között, ám itt a történet is teljesen rendben van. A szerző egyenrangú félként kezeli olvasóját/hallgatóját, és mint egy kis pajtást vezeti be varázslatos világába, ahol mindenféle manók csintalankodnak.
A történet főszereplője, Vili, egy napon rábukkan a házukban élő pimasz, izgő-mozgó pormanóra, aki hosszú ideje végzi dolgát otthonukban, vagyis telehinti azt porral, sok bosszúságot okozva az anyukának.
Az elképzelés, miszerint a pormanók felelnek a lakásunkban újra és újra, takarítás után szinte azonnal felbukkanó porért, hihetetlenül ötletes. Még így felnőtt fejjel is mókás elképzelni, hogy puha, szürke bundás kis lények serénykednek a könyvespolcoktól elkezdve, a szekrényeken át, az asztalig mindenhol, hát még gyerekként! Ezután a mese után egyetlen gyerek sem fogja engedélyezni a portörlést, az biztos.

Ami a cselekményt illeti, a könyv első harmadában először az ismerkedésé a főszerep. Vili kíváncsiskodásának hála megismerjük a pormanót, az életét, a szokásait, kitapasztaljuk a félelmeit, átélünk egy-két kalandot, és felfedezünk egy újabb csöppséget, a kéményseprűt, aki bár jóval visszafogottabb jószág, mégis ugyanolyan szerethető, mint a pormanó. Ezt követően azonban, egy sulis látogatással beindulnak az események, és egy szédítő kalamajkában találjuk magunkat, még több lénnyel és gyerekkel karöltve. Kis hőseink elvesztődnek az iskolai forgatagban, csomó galibába keverednek, melyek mindegyike számtalan humoros szituációt szül.
Imádtam pormanóék kalandjait, sokszor egyenesen elolvadtam a frappáns kis megoldásaiktól! Illetőleg nagyon tetszett, hogy bár volt egy pici tanulsága az egésznek, mégsem erre volt kihegyezve - néha jó csak úgy minden tanulnivaló nélkül elmerülni a fantázia birodalmában. A pormanó felbukkan igazi erőssége a pergő cselekménysorozat, a figurák egyedisége és a minden korosztály számára érthető és élvezhető humor. Az üdesége magával sodorja az embert, elrepíti mosolyországba.

Tiszta szívből ajánlom minden gyereknek vagy gyereklelkű felnőttnek. A történet jól kidolgozott, fordulatos, vicces, édes, kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetes, a karakterek szerethetőek, a szerző pedig megbecsüli olvasóját, ráadásul az illusztrációk is mesések! Tündéri mesekönyv, aminek a picik polcán a helye (a pormanók mellett)! Ha pedig valaki nem szeret port törölni, nyomja ezt az anyukája kezébe. :)


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: pormanó és kéményseprű
Kedvenc jelenet: az italautomatás jelenet és a ropis kardozás
Negatívum: a balra zárt forma
Borító: 5/5




Érdekességek a történetről és annak szereplőiről



1) "A mese – habár a szövegben ez nem szerepel – Szegeden játszódik a Bonifert Domonkos Általános Iskolában. Mivel még soha nem jártam odabent, ezért a belső elrendezése nem stimmel. Az iskolától nem messze található egy tízemeletes panelsor (ez Zsoltiék és Kingáék háza), néhány száz méternyire pedig néhány utcányi kertes ház (itt laknak Viliék és Gizi néni)."

2) "Az első szereplő, aki megvolt, az az ereszlakó. Ő nagy Indiana Jones rajongó. Ő a kedvenc szereplőm. Az illusztrációk közül viszont a kéményseprű. Ez sincs benne a szövegben, de a seprű egy lány. :) Az ereszlakó legjobb barátja a seprű."

3) "A mesében két pormanó szerepel. Noha nem emlékeznek egymásra, de egy helyen, egy időben születtek egy padláson."

4) "A mesében feltűnik két mellékszereplő: Petya és Ábris, Viliék osztálytársai. Ők az Aranymosás oldalon meghirdetett fülszöveges játéknak köszönhetik, hogy ,,léteznek”. Annyira megtetszettek, hogy belekerültek a könyvbe. Ezúton is köszönet értük Róbert Katalinnak és Lullaby May-nek. :)"


Forrás és további érdekességek az írónő bejegyzésében.




Nyereményjáték


Mennyire ismered a meséket? A mostani játékunk során a mesés tudásod kell latba vetned, hogy megnyerhesd a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyv egyikét!
Minden állomáson egy híres mesehősről találsz képet, akinek a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni, a nyertes ha a sorsolás után 72 órával nem jelentkezik, sajnos új győztest kell sorsolnunk)






Nézzetek be a többi állomásra is

02/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése