2016. február 20., szombat

Rick Yancey - Végtelen tengerA Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Yancey Végtelen tenger című regénye, Az 5. hullám trilógia második része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Cassie és a többiek további megpróbáltatásait ebben a vagy-vagy világban, ahol minden azon múlik, mit teszel.

2016. február 6-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Rick Yancey: Végtelen tenger

Kiadó: Cartaphilus Kiadó
ISBN: 9632664125
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Havadi Krisztina

Fülszöveg:
Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Az idegenek támadásának első négy hullámát szinte lehetetlen volt túlélni. A tizenhat éves Cassie magára maradt egy sivár, szinte üres világban, ahol a kevés túlélő életét a bizalom hiánya csak még kilátástalanabbá teszi. Miközben a gyilkos ötödik hullám végigsöpör a bolygón, Cassie-nek nincs más választása: igyekszik megakadályozni, hogy a megszállók végleg kiirtsák az emberi fajt.
Az idegenek táborának felrobbantása után barátaival átmenetileg egy omladozó szállodában húzzák meg magukat. A kis csapat másik menedéket keres, ahol átvészelhetik a közeledő telet. Egy napon váratlan látogató érkezik. A nyomában pedig ott lihegnek a gyilkológépnek kiképzett idegenek...
Cassie mellett új hősnő is feltűnik: a megtörhetetlen Adu, aki küldetése során az idegenek vezérének, Voschnak a csapdájába esik. Mindkét lány erejét és kitartását megsokszorozza, hogy a kegyetlen összecsapások közepette meglepő módon erős érzelem bontakozik ki bennük egy-egy társuk iránt. Tetteiken múlik, hogy mit hoz a jövő - életet vagy halált, reményt vagy sötétséget, szeretetet vagy gyűlölködést.

Saját véleményem:
Az 5. hullám függővége után tele voltam kétségekkel, s mielőbb választ szerettem volna kapni a kérdéseimre (melyeknek természetesen abszolút semmi közük nem volt Evan Walker karakteréhez), ezért szinte azonnal rá is vetettem magam a Végtelen tengerre. A gyors, lélegzetvételnyi pihenőt is nélkülöző tempónak köszönhetően gyakorlatilag semmiféle elvárásom nem volt a regénnyel kapcsolatban, leszámítva azt, hogy muszáj volt megtudnom, mi lett Evannel.
Hogy megkaptam-e a választ? Igen. Ettől függetlenül ne reménykedjetek, nem árulom el, hogy túlélte-e a robbanást vagy sem. Ám az biztos, Evan éljen vagy haljon, kulcsfontosságú a sztori szempontjából.

Az első részhez képest a Végtelen tenger rövidebb időszakot ölel fel, és történeti téren is jóval komplexebb.
Hőseink immár egyben vannak, csapatként néznek szembe a rájuk váró nehézségekkel, legyen szó bármiről. Vagyis nem teljesen, ugyanis Adu és Porcelányka egy balul elsült felderítő út során visszakerül az ellenséghez, így a könyv két nagy részre bontható.
Az elsőben az 53-as raj - még élő - tagjai Cassie-vel kiegészülve egy Camp Heavenhöz közeli szállodában kénytelenek meghúzódni. Noha tudják, hogy öngyilkosság, amit tesznek, Zombinak pihenésre van szüksége, Cassie-nek pedig az idő nyújtotta reményre, hogy Evan esetleg megjelenik az általa kijelölt találkahelyen.
Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miből áll az első 150-200 oldal, ha a fentebbi indokok miatt nem tudunk haladni. A válasz azonban igen egyszerű. Attól, hogy Cassiék egy szállóban dekkolnak, még meg kell küzdeniük a csapaton belüli nézeteltérésekkel, menekülési terveket kell kieszelniük, miközben rohamszerűen tünedeznek el társaik. Ráadásul Evan miatt vadásznak is rájuk - elég brutális módszerrel. Mindehhez pedig még hozzájönnek a már megszokott, nézőpontkarakterek általi flashbackek.

"Nincs remény hit nélkül, nincs hit remény nélkül, nincs szerelem bizalom nélkül, nincs bizalom szeretet nélkül. Vedd ki az egyiket és az egész emberi kártyavár összedől."

Cassiék szállodás várakozására egy szó létezik: idegőrlő. A várakozás tébolyító, a levegőben pedig folyamatosan ott zizeg valami baljóslatú, ami nem csak minket, olvasókat dolgoztat meg érzelmileg, hanem a karaktereket is.
Bezsúfolva egy viszonylag szűk térre, jobban kiéleződnek a konfliktusok, előjönnek a sérelmek, s megmutatkoznak az új személyiségjegyek. Akarat feszül akaratnak, testvérből lelketlen kis katona válik, mialatt kétség keveredik reménnyel. Ergo pont az az egyetlen dolog kerül veszélybe, ami a még élő embereknek megmaradt.
Ez a kis várakozás azonban másra is jó. Megismerhetjük új nézőpontkarakterünket, a néma Sütit, akinek a története szívbemarkoló, egyszersmind rejtélyes; továbbá láthatjuk, a nem kifejezetten idegen- és emberbarát Cassie milyen lelki és tudati változásokat él át az Evannel tapasztalt élmények után, vagy hogy miként dolgozza fel azt, mivé vált szeretett öccse, s egykori szerelme. Karakterfejlődés tekintetében tehát rendkívül erős ez a rész.
De azért az akció szerelmeseinek sem kell csalódniuk, a mi drága mini-Martinunk kellő mértékben megdolgoztatja a gyomrunkat is. Legyen szó látványos, feszített tempójú összecsapásról, vagy lassú, inkább stratégiai műveletről, az ránk nézve ugyancsak idegőrlő.
Rick Yancey bámulatosan mozgatja a szálakat, és úgy alapoz, hogy az kellő időben üssön, de akkorát, hogy alig térsz magadhoz a sokktól. Nekem például rengetegszer szorult el a torkom és ugrott össze a gyomrom - főként a gyerekes -szén-dioxidos résznél, ami valami brutális volt, főként a prológus ismeretében.

A könyv második része az elsőtől eltérően egyetlen karakterre fókuszál, itt csak és kizárólag az Aduval történő eseményeket követhetjük figyelemmel, mindenféle kisebb-nagyobb nézőpontkarakter váltás nélkül.
A mi drága, lelketlen, keménycsajunk újfent Vosch markában köt ki, aki egyetlen aduval tudja sakkban tartani őt, mégpedig Porcelánykával. A kislány miatt Adu gyakorlatilag emberfeletti megpróbáltatásokat kénytelen kiállni. Hogy miket, abba nem szeretnék belemászni, mert spoileres lehet, de a lényeg a lényeg, hogy ezúttal a tábor újabb részlegét ismerhetjük meg: a kórházat és magát a Csodaországot.

Az Aduval történő dolgok miatt ez a rész olyan, mint egy elmejáték. Mint a sakk.
Szerencsére Rick Yancey nagyon jól elkapta a lány személyiségét és úgy unblock az egész szálát, ugyanis az egész brutálisan valóságos. Adu pedig teljesen más, mint Cassie (ami ugyancsak előny, ha valaki két, erős hősnővel dolgozik, akik ráadásul nézőpontkarakterek is).
Imádtam őt! A háttértörténetét, a dacosságát, a keménységét, a találékonyságát és mindent, ami ő. Napestig tudnék róla és a részéről beszélni, de nem lehet. Mint ahogyan Pengéről, Adu fiatal ápolófiújáról sem mondhatok sokat, csak annyit, hogy a Team Evan és Team Zombi mellé nyugodtan bekalkulálhattok egy Team Penge tábort is.
Penge és Adu párosa szédítő, ördögi, talányos és megfejthetetlen. A szerző olyanokat csavart rajtuk gyors egymásutánban, hogy én egyik kábulatból estem a másikba, hogy végül megkapjam a legnagyobb pofont, ami létezik. Minden túlzás nélkül mondhatom, Rick Yancey pengés fordulatai felértek egy, a szívemre dobott atombombával. Amit aztán persze megkoronázott egy második csapással is, amolyan egész regénysorozatot érintővel.

Rick Yancey Az 5. hullám elején felállította a sakktáblát, melyen aztán történtek jó és rossz lépések; gyalogok, lovak, bástyák, futók hullottak ki, míg a Végtelen tenger során egy folyamatos, egyik féltől a másikig vándorló sakk állapot állt be, csak azért, hogy a sakk és matt előtt ő lesöpörje az egészet és új játszmát kezdjen.

Mindent egybevetve nekem ez a kötet még az előzőnél is jobban tetszett. Idegőrlő, nagy horderejű, leginkább taktikai rész volt, remek karakterekkel és nézőpontokkal fűszerezve. Soha nem tudtam mire számíthatok, hol ütközök újabb bonyodalomba vagy vesztek el valakit, akit megkedveltem, mert bizony Rick Yancey világában élni nem egy életbiztosítás. Itt a lehetetlen is lehetséges.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Adu, Cassie, "Rómeó", Penge
Kedvenc jelenet: Adu és Penge minden jelenete
Negatívum: -
Borító: 5/3
Nyereményjáték


Cassiék csapata ezúttal egy romos szállodában bujdokolva húzza meg magát, így mostani játékunk során a rejtőzködésé lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok néhány kulcsinformációt, melyek alapján ki kell találnotok, melyik szereplő bújt meg a zseblámpa fényében. Annyit segíthetünk, hogy az illetők mindegyikével találkozhattatok már az első rész során. Továbbá lehet köztük fiú, lány, ez-Az, élettelen karakter, egyszóval bármi és bárki.
A helyes megfejtéseket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. Elfogadunk teljes nevet vagy becenevet is.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Kit rejt a leírás?
"15-16 éves, tündéri arcú, mélyen ülő sötét szemű, makulátlan fehér bőrű, egyenes szálú, rövid fekete hajú tini"
Nézzetek be a többi állomásra is

02/06 Könyvszeretet
02/08 Függővég
02/10 Kelly & Lupi olvas
02/12 Letehetetlen
02/14 CBooks
02/16 Media Addict
02/18 Deszy könyvajánlója
02/20 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése