2016. február 19., péntek

Johanna Basford - Bűvös erdő



A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Johanna Basford legújabb színezője, a Bűvös erdő. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere ismét ceruzát, tollat, ecsetet ragad, hogy az elvarázsolt kastélyig vezető utat színekkel keltse életre.

2016. február 13-tól minden harmadnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a színezőről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Johanna Basford: Bűvös erdő

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634030812
Oldalszám: 92 oldal
Fordító: -

Fülszöveg:
Johanna Basford kreatív és meditatív színezőkönyveivel mesés világokat teremtett. Hatására számos országban több millióan fedezték már fel az alkotás és az időtöltés ezen új módját.
A TITKOS KERT után újabb színezője érkezett meg hozzánk, amely ezúttal a BŰVÖS ERDŐbe kalauzolja a természet és a színezés szerelmeseit.
A gyönyörű rajzok arra várnak, hogy megtöltsd őket színekkel! Ajánljuk alkotni vágyó felnőtteknek és ügyes kezű gyerekeknek - 10-től 99 éves korig mindenkinek, aki tartalmas és pihentető kikapcsolódásra vágyik a mindennapokban.
Ismerd meg a BŰVÖS ERDŐ világát, járd be ösvényeit, hagyd, hogy elvezessenek az erdő mélyén lévő elvarázsolt kastélyba! Kalandozásaid során különleges állatokkal, növényekkel és mesebeli lényekkel találkozhatsz, és kilenc titkos szimbólum is megfejtésre vár. A kastély kapui csak akkor tárulnak fel.

Saját véleményem:
Az előző két színezőmmel ellentétben a Bűvös erdőnél már nem a kíváncsiság vezérelt, hanem az esztétika. Nem gondoltam, hogy kivitelezést tekintve, sok újdonságot tudna még mutatni számomra ez a műfaj, ellenben ugyebár a motívumok tárháza kifogyhatatlan. De hősiesen bevallom, tévedtem. A Bűvös erdő nem csak egy meditatív színezőkönyv. Ó, nem! Ez egy 92 oldalas mesekönyv, melynek egymást követő oldalai összefüggve egy történetet mesélnek el nekünk. Ám a dolog pikantériája, hogy bár Johanna Basford felállította ennek a sztorinak a vázát, a színes rajzeszközeink által mégis nekünk adta a hatalmat - rajtunk áll, milyen tulajdonságokkal, jelentőséggel ruházzuk fel annak lakóit, zugait. És hát ki ne akarna egy saját bűvös erdőt? Az erdőt, mely gyermekkoruk egyik legmeghatározóbb színhelye? Én bizony akartam!

Mindig, amikor egy új színező költözik be hozzám, leülök, gyorsan végigpörgetem, majd az első laptól az utolsóig, szépen lassan átlapozom újra, tüzetesen megszemlélve az ábrákat. Ezalatt a kis rituálé alatt általában előbukkan néhány rajz, ami a többiekhez képest jobban megszólít, figyelmet követel. Most sem volt ez másként. A gyönyörű, méltóságteljes, büszke szarvas valósággal  megbabonázott. Láttam magam előtt, ahogy életre kel és utasít, milyen színekkel leheljek bele életet, hogy ő lehessen a Bűvös erdő elátkozott hercege.

Ami számomra szintén meglepetés volt, hogy ezúttal minden ábra önálló személyiséggel és karakterrel rendelkezett. Míg egyikük tiszteletet sugárzott, addig másikuk vidám játékosságot. Nem tudom, hogy ez a témából, és annak mesei hátteréből fakadt vagy a minták különböző vonalvezetéséből - görbékből, szögletekből, terekből, aprólékosságból -, mindenesetre tény, hogy két egyforma karakterű rajzzal nem találkoztam.
Ami viszont biztos, az az, hogy a szarvas hercegemet leszámítva az egész színező jóval aprólékosabb, mint azok, amikkel eddig összeakadtam (nem előny vagy hátrány a többihez képest, csak tény), így inkább azoknak javasolnám, akik precízebbek vagy járatosabbak a színezők világában.
Az erdei világhoz hasonlóan számtalan apró pici levéllel, terméssel, virággal, fűszállal, állatkával találkozhatunk, amik elengedhetetlen részei a nagy egésznek. Ők egyesével teszik a képet azzá, ami. Az ember hiába szeretne néha laza, lusta mozdulatokkal "túl lenni" egy-egy szakaszon, esélytelen.
Én például arra gondoltam, valami lightos, kevésbé pepecs képpel folytatom a színezést, így második kedvencem a Gomba-királyság jött, aminél azt hittem, sima ügyem lesz... óriásit tévedtem. Az apró kavicsok, kacskaringózó levelek gátat szabtak a lustaságnak és részletességre neveltek. Vagyis, ha úgy vesszük, a Bűvös erdő a türelmetlen emberek számára nevelőcélzatú is lehet. Ne siess, állj meg, lazulj el, kapcsolj ki és élvezd a színeket, formákat, add át magad a történetnek.

Ha már a minták témánál járunk, muszáj megemlítenem, mennyire gyönyörűek és nem utolsó sorban egyediek. Sok esetben nem klasszikus, valósághű rajzokról beszélhetünk, hanem kép a képben jellegű alkotásokról. Itt a süni vagy a róka, nem csak az, aminek látjuk, a bundájuk ugyanis mindenféle erdei dologból tevődik össze. Emellett természetesen vannak hagyományos figurák is, mint a szarvas, szitakötő, sárkányok, vagy faházak, kastélyok.

Tematikát tekintve barangolhatunk hétköznapi értelemben vett erdei helyszíneken, vagy ha kalandra vágyunk, ugrálhatunk faházak között, megleshetjük az elvarázsolt kastélyt, belekapaszkodhatunk a kastélyt elzáró cirádás kapu rácsaiba, melyet vízköpők őriznek, vagy ha bátrak vagyunk, néhány varázslatos jel felvésése után, kipattintva a lakatot, kitárhatjuk a kastély ajtaját, hogy megszemléljük a bensejében rejlő meglepetést. Nem árulom el mi az, de a látvány leírhatatlan!

Amennyire szkeptikus, vagy inkább elutasító voltam korábban a felnőtt színezőkkel, mára annyira beléjük szerettem. Külső szemlélőként egészen máshogy tűnnek, mintha az ember félretéve aggályait, kipróbálja. Állítom, hogy ez az egész nem csak új fajta érzéseket szabadít fel bennünk, de fejleszti a koncentrációs képességeinket, türelemre tanít ebben a rohanó világban, miközben a színek terápiaként hatnak lelkünkre. Hogy a folyamat pszichológia részébe már ne is menjünk bele - minthogy önismereti tréningnek sem utolsó. Én magamon látom, hogy mennyire függ össze a lelkiállapotom egy-egy kép színeivel. És azt is érdekesen szemlélem, mennyire különböző oldalról fogunk meg látszólag egyforma dolgokat.

De hogy kicsit a könyv kivitelezéséről is beszéljek: strapabíró. A lapok kellően masszívak, nem gyűrődnek. Vastagságuk mellett pedig halvány ekrü színük is igencsak szembarát. Vagy ha valaki nagyon  otthon van a papírok típusaiban, akkor: 170 és 400 gr-os Munken Pure papírról van szó.
Jómagam színesceruzát használtam, amit bármilyen erősen nyomhattam, a másik oldalra nem ütött át, és becsukva sem maszatolódott. Egyetlen alkalommal, a kincses ládikónál vetettem be egy régi filctollat, de azt sajnos a hátlapi Mókus úr bánta. Ezt leszámítva azonban teljesen elégedett vagyok a kivitelezéssel (is).

Minden egybevetve a Bűvös erdőt éppúgy ajánlom  haladó színezőknek, mint bátor kezdőknek vagy meserajongóknak. Keltsétek életre színes eszközeitekkel ezt az izgalmas mesét! És hegyezzétek ki jó alaposan a ceruzáitokat, hogy vonalon belül tudjatok maradni!


Pontszám: 5/5
Kedvenc képek: Elátkozott szarvas herceg, Gomba-királyság és a sárkányok
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: még mindig nem tudok vonalon belül maradni :(
Borító: 5/5




A szerző egyéb munkái


Johanna Basford munkáival nem csupán egyedi tervezésű színezőkönyveiben találkozhatunk, hanem az élet legkülönfélébb helyein. Gondoltátok volna, hogy ő tervezte Joss Stirling Lélektársak könyveinek borítóit? Vagy, hogy az Absolut vodka palackjának dizájnjáért is ő felel? Divatmagazinok, parfümök, illatosítók, alkoholos italok, kávés poharak, tetoválások, naptárak, cd borítók - és még sokáig lehetne folytatni a sort, mely jelzi, mennyire széles palettán mozog a hölgy.

A teljesség igénye nélkül íme néhány műve:












Nyereményjáték


Az erdő szerves részét képezik az állatok, de természetükből adódóan szeretnek rejtőzködni. Vajon megtalálod őket?
Nincs más dolgod, mint az állomásokon látható képeken megkeresni az összes állatot, és a rafflecopter doboz megfelelő sorába felsorolni mit és mennyit találsz belőlük (pl. 3 róka, 2 bagoly, 1 giliszta), így esélyed nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott színező példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

02/13 Deszy könyvajánlója
02/16 Insane Life
02/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése